Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brouwen voor forumtreffen april 2018  (gelezen 16245 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.505
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #75 Gepost op: 20-02-2018 19:09 u »
Ik denk niet dat het handig is om hier info te delen mbt jullie deelname aan de anonieme wedstrijd.  ;)
Ze hebben het in dit topic over de experimenten die voor de bijeenkomst worden uitgevoerd. Toch?

Inderdaad is dit topic gewijd aan de experimenten.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.675
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #76 Gepost op: 20-02-2018 22:21 u »
Ik denk niet dat het handig is om hier info te delen mbt jullie deelname aan de anonieme wedstrijd.  ;)
Ze hebben het in dit topic over de experimenten die voor de bijeenkomst worden uitgevoerd. Toch?

Eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.675
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #77 Gepost op: 20-02-2018 22:29 u »
Ik ben bezig met het plannen van mijn experiment.

De variabele is aantal minuten koken. Ik ben benieuwd of en zo ja welke smaakverschillen er zijn tussen 60 en 15 minuten koken.

Dit is mijn aanpak:

Pale ale SMASH
100% Golden Promise / Aurora Hops / m36 gist
begin SG 1051 / +- 35 IBU

Ik maak 1 maisch (67 graden 60 minuten). Aanzuren tot pH 5.2
Het wort vang ik op in 1 pan en na goed mengen laat ik de helft ervan doorlopen in een tweede kookpan.
Pan 1 kook ik 60 minuten waarbij ik de laatste 15 minuten 50 gram hop toevoeg
pan 2 kook ik 15 minuten waarbij ik 50 gram hop toevoeg zodra er een rollende kook is.

Het wort uit pan 1 gaat na het koelen in gistvat 1
Het wort uit pan 2 gaat na het koelen in gistvat 2

De inhoud van gistvat 1 zal lager zijn omdat er in die 45 minuten extra koken meer verdamping heeft plaatsgevonden.

Ik vul gistvat 1 bij met gekookt (en afgekoeld) water tot het niveau van gistvat 2 om zo op een gelijk niveau te komen qua volume, SG en IBU.

Ik ent bij beide een gelijke hoeveelheid gehydrateerde korrelgist.

What say ye?

Mooie opzet. Het verschil zit hem puur in de kooktijd van het wort. Het is misschien leuk als je hier op het forum een kleurvergelijking kunt posten. Om de invloed van zuurstof te beperken zou je kleine flesje van ongekleurd glas of petflesjes kunnen gebruiken met beugelsluiting of een schroefdop. Fles zo vol mogelijk doen. Als je de flesjes desinfecteert voor het vullen kun je de inhoud van de flesjes na het nemen van de foto bij de rest van het wort doen.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.505
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #78 Gepost op: 21-02-2018 09:32 u »
Gisteren en eergisteren, aan de hand van op- en aanmerkingen van Davyd, gestoeid met Brun'Water, en daarmee tot onderstaand gekomen:


Ik ga het gedemineraliseerd water op deze wijze aanpassen om zo tot 'het perfecte' water te komen. Moet zeggen dat ik het wel erg leuk vind om mee te spelen. Aanstaande vrijdagavond of zaterdag ga ik dit brouwen.

Blijkbaar heb ik aardig goed leidingwater om mee te brouwen, en hoef ik het alleen maar aan te zuren normaliter, ik weet dus niet of ik vaker met demiwater ga brouwen. Wellicht wel het mengen, bijv. 2/3 leidingwater, 1/3 demiwater.

Groet,
Teun

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 828
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #79 Gepost op: 21-02-2018 17:16 u »
Ik denk niet dat het handig is om hier info te delen mbt jullie deelname aan de anonieme wedstrijd.  ;)
Ze hebben het in dit topic over de experimenten die voor de bijeenkomst worden uitgevoerd. Toch?
Oei... als ik met ďlekkerĒ al een signaal afgeef dat de anonimiteit in gevaar brengt, dan maak ik me ernstig zorgen over het niveau van de overige inschrijvingen ;D

Anyway... solly voor de topicvervuiling... iedereen succes gewenst met zijn testbrouwsels! :groots:

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.505
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #80 Gepost op: 23-02-2018 14:45 u »
Aangezien ik vergeten was dat ik een etentje heb vanavond, ga ik morgen versie 2 brouwen.
Bedacht me ineens dat ik in het tuinhuisje waar ik brouw, geen mogelijkheid heb om demiwater op te warmen voor het spoelen. Normaliter spoel ik met heet water uit de quooker namelijk.

Dadelijk maar even bij de Ikea een inductiekookplaatje halen, probleem opgelost ;)

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #81 Gepost op: 23-02-2018 15:15 u »
Aangezien ik vergeten was dat ik een etentje heb vanavond, ga ik morgen versie 2 brouwen.
Bedacht me ineens dat ik in het tuinhuisje waar ik brouw, geen mogelijkheid heb om demiwater op te warmen voor het spoelen. Normaliter spoel ik met heet water uit de quooker namelijk.

Dadelijk maar even bij de Ikea een inductiekookplaatje halen, probleem opgelost ;)

That's the spirit!

Had even een hartstilstand. Ik spoel niet, ik kook demiwater voor, ik voeg antioxidanten toe, ik flush de granen eerst met CO2 en voeg dan heel zorgvuldig water toe langs onder, enz. enz., en jij spritzt vrolijk fluitend quookerwater over jouw maisch.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.505
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #82 Gepost op: 23-02-2018 16:03 u »
That's the spirit!

Had even een hartstilstand. Ik spoel niet, ik kook demiwater voor, ik voeg antioxidanten toe, ik flush de granen eerst met CO2 en voeg dan heel zorgvuldig water toe langs onder, enz. enz., en jij spritzt vrolijk fluitend quookerwater over jouw maisch.

Ooit zullen we in het midden uitkomen kerel, en dan drinken we een biertje ;)

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #83 Gepost op: 23-02-2018 16:08 u »

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.271
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #84 Gepost op: 23-02-2018 19:45 u »
Gelukkig maar dat ik laastst op facebook las dat oxidatie geen probleem is.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.675
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #85 Gepost op: 23-02-2018 21:30 u »
Gelukkig maar dat ik laastst op facebook las dat oxidatie geen probleem is.


Hahaha. Dat is wel een heel betrouwbare bron.  :-\

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.505
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.505
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #87 Gepost op: 24-02-2018 14:34 u »
Op het afwassen en opruimen na zit de brouwdag erop.

Er zit nu 17 liter in het gistvat, met een SG van 1.060 (Brix 15).

Even wat getallen ter vergelijk:
SG na 60 min maischen:
FB#1: SG 1.059
FB#2: SG 1.061

Na koken:
FB#1: SG 1.055 / 21 liter
FB#2: SG 1.060 / 20,5 liter

Rendement volgens BrouwHulp:
FB#1: 85,1%
FB#2: 90,6%

V.w.b. het brouwen met aangepast demiwater: Op zich is het prima te doen, alleen heb ik nu wel meer handelingen. Grappig was toen mijn vrouw binnenkwam en vroeg of ik met chloor in de weer was. Ik ruik op dit moment niet heel veel, maar blijkbaar kon ze die geur goed onderscheiden tijdens het maischen.

Punten die ik niet hard kan maken maar dacht waar te nemen:
FB#1 was minder troebel na het filteren dan FB#2, maar ik had het idee dat FB#2 weer meer helder was na koken.

Enfin, prima brouwdag gehad, 2x brons mogen aanschouwen bij het schaatsen voor Nederland, en ook een prachtige zilveren voor BelgiŽ, waarvoor gefeliciteerd!

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #88 Gepost op: 24-02-2018 18:22 u »
Op het afwassen en opruimen na zit de brouwdag erop.

Er zit nu 17 liter in het gistvat, met een SG van 1.060 (Brix 15).

Even wat getallen ter vergelijk:
SG na 60 min maischen:
FB#1: SG 1.059
FB#2: SG 1.061

Na koken:
FB#1: SG 1.055 / 21 liter
FB#2: SG 1.060 / 20,5 liter

Rendement volgens BrouwHulp:
FB#1: 85,1%
FB#2: 90,6%

V.w.b. het brouwen met aangepast demiwater: Op zich is het prima te doen, alleen heb ik nu wel meer handelingen. Grappig was toen mijn vrouw binnenkwam en vroeg of ik met chloor in de weer was. Ik ruik op dit moment niet heel veel, maar blijkbaar kon ze die geur goed onderscheiden tijdens het maischen.

Punten die ik niet hard kan maken maar dacht waar te nemen:
FB#1 was minder troebel na het filteren dan FB#2, maar ik had het idee dat FB#2 weer meer helder was na koken.

Enfin, prima brouwdag gehad, 2x brons mogen aanschouwen bij het schaatsen voor Nederland, en ook een prachtige zilveren voor BelgiŽ, waarvoor gefeliciteerd!
Je hebt toch geen bussen bleekwater gebruikt om te brouwen, hoop ik.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.505
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #89 Gepost op: 24-02-2018 23:59 u »
Je hebt toch geen bussen bleekwater gebruikt om te brouwen, hoop ik.

Heb me netjes aan de waarden van Bruníwater gehouden! Vond het zelfs weinig wat ik moest toevoegen!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.675
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #90 Gepost op: 25-02-2018 14:09 u »
Heb me netjes aan de waarden van Bruníwater gehouden! Vond het zelfs weinig wat ik moest toevoegen!

Wat heb je toegevoegd? Als ik calciumchloride toevoeg krijg ik geen chloorgeurtje.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.505
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #91 Gepost op: 26-02-2018 09:35 u »
Het volgende heb ik toegevoegd:


Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 299
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #92 Gepost op: 26-02-2018 10:02 u »
Even een update (en vraag) over mijn experiment met onder-/overenten
16/2 brouwen
20/2 overgeŽnte hoofdgisting klaar (geen activiteit meer in waterslot)
25/2 ondergeŽnte vergist nog steady (maar langzaam) door. Elke 1-2 sec nog een klein blubje

Nu zit ik met de vraag wanneer te bottelen. Normaal gezien zou ik de overpitcher zo'n twee weken na het brouwen (ruim een week na einde hoofdgisting) gaan bottelen (eind deze week). Hevelen doe ik niet aan. De ondergeŽnte zou ik dan een week (of langer, afhankelijk van de vergisting) later bottelen.

Beide bieren (in glazen mandfles) staan nog steeds op 18,5 in de gistkast

Andere mogelijkheid is om de overgeŽnte langer te laten staan (gistkast of kruipruimte op 10 graden) en in ťťn keer te bottelen maar dat zie ik eigenlijk niet zitten. Overgister staat dan veel langer op gist, dus geen eerlijke vergelijking....

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.505
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #93 Gepost op: 26-02-2018 10:51 u »
Misschien is wel een van de conclusies dat je de overgeŽnte eerder kunt bottelen dan de ondergeŽnte. Ik zou deze dus nu bottelen als ik jou was, en de ondergeŽnte wanneer die klaar is.

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 299
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #94 Gepost op: 26-02-2018 12:26 u »
Misschien is wel een van de conclusies dat je de overgeŽnte eerder kunt bottelen dan de ondergeŽnte. Ik zou deze dus nu bottelen als ik jou was, en de ondergeŽnte wanneer die klaar is.
Bedankt. Eigenlijk was het ook gewoon een retorische vraag natuurlijk... Tenzij er nog tips/opmerkingen komen hier...
einde van de week de over-enter bottelen...
Onder-enter gewoon als die klaar is...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.675
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #95 Gepost op: 26-02-2018 21:08 u »
Misschien is wel een van de conclusies dat je de overgeŽnte eerder kunt bottelen dan de ondergeŽnte. Ik zou deze dus nu bottelen als ik jou was, en de ondergeŽnte wanneer die klaar is.

Mee eens. Het voordeel van meer gist enten is dat je sneller kunt bottelen. Je haalt eerder het eind SG.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.505
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #96 Gepost op: 27-02-2018 09:07 u »
Gisteren even gekeken in de gistemmer, staat mooi rustig te vergisten, ruikt heerlijk; zoetig, moutig.
Is een gist welke ik nog niet gebruikt had eerder, maar ik denk dat ik deze wel vaker gebruiken ga!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.675
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #97 Gepost op: 27-02-2018 20:49 u »
Gisteren even gekeken in de gistemmer, staat mooi rustig te vergisten, ruikt heerlijk; zoetig, moutig.
Is een gist welke ik nog niet gebruikt had eerder, maar ik denk dat ik deze wel vaker gebruiken ga!

Het leuke van brouwen volgens een verplicht recept/ingrediŽnten is dat je bier brouwt zoals je dat zelf niet snel zou doen. En dat levert vaak verrassende bieren op. Het is een natuurlijke neiging om steeds te brouwen zoals je gewend bent.

Zo hebben bijvoorbeeld veel hobbybrouwers naar aanleiding van de Brand bierbrouwwedstrijd van 2 jaar geleden voor het eerst gebrouwen met brown malt. Heel wat hobbybrouwers zijn die mout gaan waarderen. Uit de bekende paden stappen heeft zo zijn voordelen.

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 299
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #98 Gepost op: 05-03-2018 14:22 u »
Even een update (en vraag) over mijn experiment met onder-/overenten
16/2 brouwen
20/2 overgeŽnte hoofdgisting klaar (geen activiteit meer in waterslot)
25/2 ondergeŽnte vergist nog steady (maar langzaam) door. Elke 1-2 sec nog een klein blubje

Nu zit ik met de vraag wanneer te bottelen. Normaal gezien zou ik de overpitcher zo'n twee weken na het brouwen (ruim een week na einde hoofdgisting) gaan bottelen (eind deze week). Hevelen doe ik niet aan. De ondergeŽnte zou ik dan een week (of langer, afhankelijk van de vergisting) later bottelen.

Beide bieren (in glazen mandfles) staan nog steeds op 18,5 in de gistkast

Andere mogelijkheid is om de overgeŽnte langer te laten staan (gistkast of kruipruimte op 10 graden) en in ťťn keer te bottelen maar dat zie ik eigenlijk niet zitten. Overgister staat dan veel langer op gist, dus geen eerlijke vergelijking....

Dit weekend gebotteld:
- Overenter SG 1010
- Normaal geŽnt SG 1007 (was een bonusbatch van ~4 liter). Dit is op zich al een interessante constatering!
- Onderenter staat nog in de lagering, einde week bottelen, SG nog niet gemeten

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 299
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #99 Gepost op: 05-03-2018 14:25 u »
Het leuke van brouwen volgens een verplicht recept/ingrediŽnten is dat je bier brouwt zoals je dat zelf niet snel zou doen. En dat levert vaak verrassende bieren op. Het is een natuurlijke neiging om steeds te brouwen zoals je gewend bent.

Zo hebben bijvoorbeeld veel hobbybrouwers naar aanleiding van de Brand bierbrouwwedstrijd van 2 jaar geleden voor het eerst gebrouwen met brown malt. Heel wat hobbybrouwers zijn die mout gaan waarderen. Uit de bekende paden stappen heeft zo zijn voordelen.
Klopt! Ben erg benieuwd naar de smaak van dit bier. Vooral de gist, kwam vooral zoet op me over net voor het bottelen.

Jacques - wat is de bedoeling voor het forumtreffen? Alle flessen meenemen (heb van de over- en onderenter elk een krat). Ga natuurlijk daarvoor ook af en toe wat proeven  :proost:

Tags: