Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brouwen voor forumtreffen april 2018  (gelezen 15424 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.949
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #50 Gepost op: 04-12-2017 21:07 u »
Ik ga vandaag aan de slag.

De dag is voorbij. Alles goed gegaan?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 615
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #51 Gepost op: 21-12-2017 22:08 u »
Heb je al een idee over de hoeveelheid in te leveren bier Jaques?
Misschien datum?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.949
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #52 Gepost op: 21-12-2017 22:10 u »
Heb je al een idee over de hoeveelheid in te leveren bier Jaques?
Misschien datum?

De hoeveelheid is zo veel mogelijk...

Het is vervelend dat Peter Rouwen nog steeds geen datum heeft doorgegeven. Zal hem nog een keer vragen.

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #53 Gepost op: 26-12-2017 14:28 u »
ik heb 20 liter gebrouwen en dit exact verdeelt het was heel iets minder vertelde mijn weegschaal.

Nu heb ik overgeheveld wat mij opvalt is dat er veel meer verlies is in verhouding dan bij mijn grotere batches bier.

Komt dat omdat je 2 keer verlies hebt en dus in verhouding meer? Of ... er zat in beide vaatjes behoorlijke gistlaag.

Nu heb ik overgeheveld in 2 glazen flessen met waterslot van 10 liter maar deze zitten lang niet vol. Ik denk zon 8 liter per fles. Vanwege de grote kopruimte heb ik een trucje toegepast. Aangezien ik een aantal flessen met c02 heb staan heb ik voor het overhevelen de mandflessen flink gevuld met CO2 en de CO2 laten lopen tijdens het overhevelen. na overhevelen nog een minuutje CO2 zodat er echt zo weinig mogelijk zuurstof boven het jongbier zit.

wat betreft de sg deze was bij beide exact gelijk. Dus hydrateren van gist heeft in elk geval in mijn testgeval geen verschil gemaakt. Wel was het zo dat het vat met gehydrateerde gist iets sneller begon met gisten. maar dit ging hooguit om een half uur zeker niet langer.

Forum treffen datum nog steeds niet bekend zou mooi zijn als dat binnenkort komt kan ik ook proberen wat mensen uit het Noorden op te trommelen om te car poolen.

Groet Rene

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.949
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #54 Gepost op: 26-12-2017 23:24 u »
De datum is inmiddels bekend.

Het wordt zondag 15 april 2018.

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 298
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #55 Gepost op: 27-12-2017 06:56 u »
De datum is inmiddels bekend.

Het wordt zondag 15 april 2018.
Goed om te weten, staat in de agenda.

Over mijn brouwsel (over/onder-enten):
Volgens Mr.Malty en BrouwHulp plm 6 g/10 liter (Start SG 1052)
Ik zit te denken aan 3 (helft) en 12 (dubbel) gram voor de twee batches?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.949
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #56 Gepost op: 27-12-2017 11:55 u »
Over mijn brouwsel (over/onder-enten):
Volgens Mr.Malty en BrouwHulp plm 6gr/10 liter (Start SG 1052)
Ik zit te denken aan 3 (helft) en 12 (dubbel) gram voor de twee batches?

Lijkt mij een goed plan. Er zit voldoende verschil tussen deze enthoeveelheden om verschillen te kunnen proeven.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 869
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #57 Gepost op: 27-12-2017 12:01 u »
De datum is inmiddels bekend.

Het wordt zondag 15 april 2018.
Helaas, dan zit ik nog in Cambodja, dus streep mij maar van de deelnemerslijst  :huilen:

Offline RobW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 188
  • Land: 00
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #58 Gepost op: 02-01-2018 18:21 u »
Ik kan de 15de niet aanwezig zijn op het forum treffen maar heb wel al spullen binnen gekregen voor het experiment.

Ik heb het nog niet uitgevoerd, is er iemand anders die met deze spullen voor het forum treffen een van de experimenten uit zou willen voeren?


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #59 Gepost op: 02-01-2018 18:47 u »
Goed om te weten, staat in de agenda.

Over mijn brouwsel (over/onder-enten):
Volgens Mr.Malty en BrouwHulp plm 6 g/10 liter (Start SG 1052)
Ik zit te denken aan 3 (helft) en 12 (dubbel) gram voor de twee batches?

Ik zou het verschil nog groter maken. Bijvoorbeeld een kwart toevoegen bij het onder enten. De helft is ongeveer het verschil tussen hydrateren en niet hydrateren. Zonder die discussie te willen oprakelen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.949
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #60 Gepost op: 02-01-2018 21:42 u »
De helft is ongeveer het verschil tussen hydrateren en niet hydrateren. Zonder die discussie te willen oprakelen.

Ik ben bezig met een test. Waarschijnlijk zal ik morgen de eerste resultaten bekend maken.
Bij het forumtreffen zal ik een aantal flessen van de test meenemen. Zal niet om heel veel flessen gaan. Maar je hebt niet zo veel cl nodig om te proeven.

Het mooiste is als we tijdens het forumtreffen meerdere brouwsels hebben waarbij een test is gedaan. Op die manier krijgen we een beter beeld van de effecten van een bepaalde handeling.

Offline RobW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 188
  • Land: 00
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #61 Gepost op: 03-01-2018 23:56 u »
Ik kan de 15de niet aanwezig zijn op het forum treffen maar heb wel al spullen binnen gekregen voor het experiment.

Ik heb het nog niet uitgevoerd, is er iemand anders die met deze spullen voor het forum treffen een van de experimenten uit zou willen voeren?



Niemand?

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 615
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #62 Gepost op: 04-01-2018 18:11 u »
Ik ga er niet over maar waarom niet brouwen en inleveren?

Offline RobW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 188
  • Land: 00
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #63 Gepost op: 04-01-2018 22:56 u »
Ik ga er niet over maar waarom niet brouwen en inleveren?

Ja dat zou kunnen. Maar woon alvast niet in de buurt van de locatie van het forum treffen. Mochten er nog vrijwilligers zijn om het op te halen in Tolkamer dan kan ik nog wel deze maand een brouwsessie in plannen. En anders los ik het wel anders op.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.408
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #64 Gepost op: 29-01-2018 23:32 u »
Afgelopen zaterdag mijn 1e bijdage gebrouwen voor het forumtreffen, op basis van het recept wat ik hier gepost heb.
Ik heb er een filmpje van gemaakt, ter lering ende vermaak :)


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.949
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #65 Gepost op: 30-01-2018 20:37 u »
Afgelopen zaterdag mijn 1e bijdage gebrouwen voor het forumtreffen, op basis van het recept wat ik hier gepost heb.
Ik heb er een filmpje van gemaakt, ter lering ende vermaak :)

Bedankt voor het brouwen en het maken van het filmpje.
Ik ben benieuwd naar de vergelijking.

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 298
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #66 Gepost op: 18-02-2018 09:08 u »
Zo.... vrijda avond mijn brouwsel gemaakt! 23 liter opbrengst (76% rendement) op SG 1052. Heb gesplitst in 3 batches:
- 9 liter - Onder-enten (50% van benodigde gist)
- 9 liter - Over-enten (200%)
- 4 liter - 100%

Zoals verwacht sloeg de over-ent als eerste aan. En al binnen 10 uur! (niet-gehydrateerde korrelgist). Dit op 18,5 graad
De onder-ent kwam na ongeveer 16 uur op gang. Maar wel heeeeel langzaam... Die heb ik nu in de trapkast (tem daar is plm 25 grd) gezet om een beetje te helpen. Zodra deze loopt gaat hij weer terug naar de gistkast op 18,5.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.949
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #67 Gepost op: 18-02-2018 09:17 u »
Zo.... vrijda avond mijn brouwsel gemaakt! 23 liter opbrengst (76% rendement) op SG 1052. Heb gesplitst in 3 batches:
- 9 liter - Onder-enten (50% van benodigde gist)
- 9 liter - Over-enten (200%)
- 4 liter - 100%

Zoals verwacht sloeg de over-ent als eerste aan. En al binnen 10 uur! (niet-gehydrateerde korrelgist). Dit op 18,5 graad
De onder-ent kwam na ongeveer 16 uur op gang. Maar wel heeeeel langzaam... Die heb ik nu in de trapkast (tem daar is plm 25 grd) gezet om een beetje te helpen. Zodra deze loopt gaat hij weer terug naar de gistkast op 18,5.

Voor een goede vergelijking hoort er geen temperatuurverschil te zijn want dan heb je geen eerlijke vergelijking...
Alleen de enthoeveelheid hoort het verschil te zijn.

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 298
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #68 Gepost op: 19-02-2018 14:17 u »
Voor een goede vergelijking hoort er geen temperatuurverschil te zijn want dan heb je geen eerlijke vergelijking...
Alleen de enthoeveelheid hoort het verschil te zijn.

Klopt. Maar ik was erg bang voor een stokkende/geen vergisting en dus de hele batch weg. Na 12 uur wat warmer was er vergisting. Toen weer op 18,5 gezet vergisting is nog steeds langzaam, maar loopt wel. De overgeŽnte is al bijna klaar zo te zien...

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.408
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #69 Gepost op: 19-02-2018 15:45 u »
Heb afgelopen zaterdag de 1e batch gebotteld, uiteindelijk 15 liter op de fles gegaan met een eind SG van 1.015 (1.012 voorspeld). Kan er qua smaak weinig over vertellen, ben zo verkouden als wat, het lijkt een wat moutig bier (zal ook prima kunnen door de gist (M36) en mout (Golden Promisse). Aanstaande zaterdag batch 2, met aangepast demiwater. Ga vanavond stoeien met brun'water, om alles goed te zetten. Ik zal mijn opzet delen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.949
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #70 Gepost op: 19-02-2018 20:14 u »
Klopt. Maar ik was erg bang voor een stokkende/geen vergisting en dus de hele batch weg. Na 12 uur wat warmer was er vergisting. Toen weer op 18,5 gezet vergisting is nog steeds langzaam, maar loopt wel. De overgeŽnte is al bijna klaar zo te zien...

Het mooie van het uitvoeren dit soort tests is dat je het effect van meer of minder gisten goed te zien is.

Voor de vergistingssnelheid maakt het veel uit hoeveel gist je geeft. Bij minder gist moet je gewoon meer geduld hebben.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.949
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #71 Gepost op: 19-02-2018 20:16 u »
Heb afgelopen zaterdag de 1e batch gebotteld, uiteindelijk 15 liter op de fles gegaan met een eind SG van 1.015 (1.012 voorspeld). Kan er qua smaak weinig over vertellen, ben zo verkouden als wat, het lijkt een wat moutig bier (zal ook prima kunnen door de gist (M36) en mout (Golden Promisse). Aanstaande zaterdag batch 2, met aangepast demiwater. Ga vanavond stoeien met brun'water, om alles goed te zetten. Ik zal mijn opzet delen.

Veel succes toegewenst.

Offline Bart LJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 200
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #72 Gepost op: 20-02-2018 17:29 u »
Ik ben bezig met het plannen van mijn experiment.

De variabele is aantal minuten koken. Ik ben benieuwd of en zo ja welke smaakverschillen er zijn tussen 60 en 15 minuten koken.

Dit is mijn aanpak:

Pale ale SMASH
100% Golden Promise / Aurora Hops / m36 gist
begin SG 1051 / +- 35 IBU

Ik maak 1 maisch (67 graden 60 minuten). Aanzuren tot pH 5.2
Het wort vang ik op in 1 pan en na goed mengen laat ik de helft ervan doorlopen in een tweede kookpan.
Pan 1 kook ik 60 minuten waarbij ik de laatste 15 minuten 50 gram hop toevoeg
pan 2 kook ik 15 minuten waarbij ik 50 gram hop toevoeg zodra er een rollende kook is.

Het wort uit pan 1 gaat na het koelen in gistvat 1
Het wort uit pan 2 gaat na het koelen in gistvat 2

De inhoud van gistvat 1 zal lager zijn omdat er in die 45 minuten extra koken meer verdamping heeft plaatsgevonden.

Ik vul gistvat 1 bij met gekookt (en afgekoeld) water tot het niveau van gistvat 2 om zo op een gelijk niveau te komen qua volume, SG en IBU.

Ik ent bij beide een gelijke hoeveelheid gehydrateerde korrelgist.

What say ye?

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 828
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #73 Gepost op: 20-02-2018 17:45 u »
Onze wedstrijdinschrijving is inmiddels gebotteld. En alhoewel nog te jong, lekker! :proost: :groots:

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.000
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #74 Gepost op: 20-02-2018 19:02 u »
Onze wedstrijdinschrijving is inmiddels gebotteld. En alhoewel nog te jong, lekker! :proost: :groots:

Ik denk niet dat het handig is om hier info te delen mbt jullie deelname aan de anonieme wedstrijd.  ;)
Ze hebben het in dit topic over de experimenten die voor de bijeenkomst worden uitgevoerd. Toch?

Tags: