Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Brouwen voor forumtreffen april 2018  (gelezen 12215 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Gepost op: 23-10-2017 21:52 u »
Zoals aangekondigd zijn we als beheerders van het forum bezig met de voorbereiding van het forumtreffen in april 2018. Als het goed is krijgen we volgende week van brouwerij Noordt te horen wat de exacte datum gaat worden.
Ondertussen zijn we aan het denken hoe we er een evenement van kunnen maken voor alle hobbybrouwers.

Zo willen we jullie heel veel verschillende soorten hopthee aanbieden. Van der Kooy Jubbega is zo vriendelijk geweest om toe te zeggen dat zij de benodigde hop beschikbaar stellen. Waarschijnlijk zal er tijdens het forumtreffen ook een verloting zijn van hop.
Ook veel verschillende soorten mout zullen te proeven zijn en we willen bijzondere bieren brouwen met een groot aandeel speciaalmouten.
Verder kunnen er houtsnippers worden beoordeeld.

Natuurlijk wordt er ook de gelegenheid geboden om bieren onderling te ruilen en is er volop tijd om met elkaar te kletsen en te discussiŽren over de smaken van de hoppen en moutsoorten. Mogelijk zijn er ook bieren te proeven die gebrouwen zijn met hetzelfde wort en vergist zijn met diverse gisten.
Genoeg redenen om naar het forumtreffen te komen. Het wordt een festijn waar veel te leren is over smaken in bier.


Voor nu is belangrijk te weten dat in het kader van het forumtreffen 5 brouwpakketten beschikbaar gesteld worden voor het doen van experimenten. We denken aan:
- wel of niet overhevelen;
- wel of niet hydrateren;
- wel of niet toevoegen van brouwzouten;
- wel of niet ascorbinezuur en kaliummetabisulfiet toevoegen;
- stevig onder-enten versus stevig over-enten.
Kortom aan onderwerpen waarover veel hobbybrouwers verdeeld zijn.
Je mag ook een andere test aandragen.

De pakketten worden door mij persoonlijk beschikbaar stellen voor degenen die de experimenten gaan uitvoeren. Deze worden betaald uit de inkomsten van het schrijven van de blog voor Brouwstore. Op deze wijze deel ik deze verdienste met jullie. Brouwstore is zo vriendelijk de kosten van de verzending op zich te nemen.
Met behulp van een Google-formulier https://goo.gl/forms/85aORpvmCGIBiXXB2  kun je kenbaar maken dat je belangstelling hebt voor het uitvoeren van een test. De beheerders zullen uit de aanmeldingen een selectie maken. Het is mogelijk je tot en met 11 november aan te melden.

Afhankelijk van het experiment dat uitgevoerd wordt zullen er meer of minder ingrediŽnten beschikbaar gesteld worden. Maar om goed te kunnen vergelijken is er een basispakket bestaande uit:
- 5 kg Thomas Fawcett Golden Promise;
- 100 g hopbloemen Aurora;
- 1 zakje Mangrove Jackís M36.
Met deze ingrediŽnten kun je een lekker bier brouwen zonder uitgesproken smaken. De bedoeling is dat er een bier gebrouwen wordt met een begin SG tussen de 1047 en 1055 met een bitterheid tussen de 22 en 27 IBU.
Het is de bedoeling dat op het forum verslag wordt gedaan van het uitvoeren van de tetst. Let wel, dit is geen wedstrijd. Het is vooral de bedoeling na te gaan wat het smaakverschil is door wel of niet een handeling te verrichten. We zoeken daarom ook hobbybrouwers met enige ervaring.

De totale hoeveelheid te brouwen bier dient zoín 20 liter zijn verdeeld over twee batches. Na het inleveren van het bier ontvang je een attentie voor de genomen moeite.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 295
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #1 Gepost op: 24-10-2017 08:20 u »
Leuk initiatief en leuke experimenten! Dat zal wel tot een discussie leiden die zelfs in een hele dag incl proeven niet wordt afgerond...

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.352
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #2 Gepost op: 24-10-2017 09:37 u »
Jacques,
Als je over-/ onderenten echt goed inzichtelijk wil maken (niet alleen brouwtechnisch maar ook smaaktechnisch) dan zou ik eerder kiezen voor een gist met meer uitgesproken karakter (bijvoorbeeld met Belgisch karakter).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #3 Gepost op: 24-10-2017 21:56 u »
Jacques,
Als je over-/ onderenten echt goed inzichtelijk wil maken (niet alleen brouwtechnisch maar ook smaaktechnisch) dan zou ik eerder kiezen voor een gist met meer uitgesproken karakter (bijvoorbeeld met Belgisch karakter).

Het idee is dat we 5 brouwsels hebben met nagenoeg dezelfde ingrediŽnten. En ook dat het moet gaan om redelijk neutrale bieren zodat niet de mout, hop of gist overheerst.

Ook bij een gist met minder uitgesproken karakter is het interessant om de verschillen waar te nemen tussen stevig onder- en over-enten. Bij mijn laatste test met Mangrove Jack's M41 was het verschil aanzienlijk. Dit is wel een gist met een Belgisch karakter. De M36 geeft ook een fruitigheid karakter. Verwacht mag worden dat je ook bij deze gist redelijke verschillen gaat proeven. Of dat echt zo is zal de test moeten uitwijzen.  :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #4 Gepost op: 28-10-2017 13:52 u »
Nog even dit topic onder de aandacht brengen.
Er zijn tot nu toe 3 aanmeldingen voor het wel of niet hydrateren, overhevelen en stevig onder-enten versus stevig over-enten.

Er kunnen nog meer tests worden uitgevoerd. Ook kun je een niet genoemde test aanmelden, maar het moet wel gaan om onderwerp wat veel hobbybrouwers bezig houdt. Een nog niet eerder door mij genoemde test is bijvoorbeeld de vergistingstemperatuur. Zo zijn er nog meer tests te bedenken.

Meld je aan en draag een steentje bij aan de kennis over het zelf brouwen van bier.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 570
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #5 Gepost op: 09-11-2017 17:13 u »
Heb ik de datum gemist of is die nog niet bekend?

Offline CeesM

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 313
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #6 Gepost op: 09-11-2017 17:23 u »
Ik heb maar ťťn gistingsvat, dus ik wil eigenlijk testen of mijn brouwsel wel of niet te drinken is. ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #7 Gepost op: 09-11-2017 21:54 u »
Heb ik de datum gemist of is die nog niet bekend?

De exacte datum is inderdaad nog niet bekend.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #8 Gepost op: 15-11-2017 23:18 u »
Er zijn 6 forumleden die bereid zijn een experiment uit te voeren voor het forumtreffen.

Zij mogen allemaal een experiment uitvoeren.
Sommige experimenten waren behoorlijk populair (vooral wel of niet overhevelen). Gelukkig is ook gevraagd om een 2e en 3e optie. Uiteindelijk hebben we 5 verschillende experimenten.


TymonK  -  Stevig onder- en over-enten
tdp  - Wel of niet toevoegen brouwzouten
RobW  - Wel of niet overhevelen
Lincolnm3 - Wel of niet overhevelen
remolen - Wel of niet hydrateren
Bart LJ - 60 versus 15 minuten koken

Ik dank genoemde leden voor hun bereidheid om een steentje te willen bijdragen aan het forumtreffen.
Morgenavond zal ik jullie e-mail adressen doorgeven aan Brouwstore. Vervolgens krijgen jullie een mail van deze leverancier met de vraag waar de pakketten naar toegezonden kunnen worden.
Na ontvangst van het pakket kunnen jullie aan de gang op een moment dat jullie schikt. Jullie vorderingen met de experimenten volgen wij graag in dit topic.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #9 Gepost op: 16-11-2017 09:50 u »
Er zijn 6 forumleden die bereid zijn een experiment uit te voeren voor het forumtreffen.

Zij mogen allemaal een experiment uitvoeren.
Sommige experimenten waren behoorlijk populair (vooral wel of niet overhevelen). Gelukkig is ook gevraagd om een 2e en 3e optie. Uiteindelijk hebben we 5 verschillende experimenten.


TymonK  -  Stevig onder- en over-enten
tdp  - Wel of niet toevoegen brouwzouten
RobW  - Wel of niet overhevelen
Lincolnm3 - Wel of niet overhevelen
remolen - Wel of niet hydrateren
Bart LJ - 60 versus 15 minuten koken

Ik dank genoemde leden voor hun bereidheid om een steentje te willen bijdragen aan het forumtreffen.
Morgenavond zal ik jullie e-mail adressen doorgeven aan Brouwstore. Vervolgens krijgen jullie een mail van deze leverancier met de vraag waar de pakketten naar toegezonden kunnen worden.
Na ontvangst van het pakket kunnen jullie aan de gang op een moment dat jullie schikt. Jullie vorderingen met de experimenten volgen wij graag in dit topic.

Jacques,

goed bezig, ik zal de handschoen oppakken :).

Offline RobW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: 00
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #10 Gepost op: 16-11-2017 10:09 u »
De exacte datum is inderdaad nog niet bekend.

Het is wel handig als er een datum bekend is. Ik kan niet alle weekeinden in april. Is wel zo leuk om er bij te zijn als ik wat brouw voor die dag.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #11 Gepost op: 16-11-2017 20:37 u »
Het is wel handig als er een datum bekend is. Ik kan niet alle weekeinden in april. Is wel zo leuk om er bij te zijn als ik wat brouw voor die dag.

Snap ik. Hopelijk weet ik binnenkort de datum. Peter Rouwen is aan het kijken wanneer het voor hem het beste uitkomt. Voor de verder organisatie is het handig een concrete datum te hebben.

Offline Bart LJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 200
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #12 Gepost op: 16-11-2017 20:39 u »
Superleuk dit.

Mij lijkt het leuk om bij het forumtreffen de forumleden een driehoekstest voor te zetten van deze experimenten (a la brŁlosophy).

Ben echt benieuwd of er dan significante uitkomsten zullen zijn...

Lijkt je dat wat Jacques?

Ik kan enkele IBU leden denk ik wel motiveren om ter plekke een soort mini smaak laboratorium te bemannen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #13 Gepost op: 16-11-2017 21:28 u »
Superleuk dit.

Mij lijkt het leuk om bij het forumtreffen de forumleden een driehoekstest voor te zetten van deze experimenten (a la brŁlosophy).

Ben echt benieuwd of er dan significante uitkomsten zullen zijn...

Lijkt je dat wat Jacques?

Ik kan enkele IBU leden denk ik wel motiveren om ter plekke een soort mini smaak laboratorium te bemannen.

Vind ik een leuk voorstel.
Een paar handjes die willen helpen zijn zeker welkom. En vele handen maken licht werk...

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #14 Gepost op: 20-11-2017 10:41 u »
Rijd woensdag naar deze verdeler om mijn spullen op te halen. Moet toch voor werk in Roermond zijn, en een bezoekje aan een brouwwinkel is nooit weg ;)

Offline RobW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: 00
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #15 Gepost op: 20-11-2017 19:00 u »
Ik heb nog geen mail gehad...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #16 Gepost op: 20-11-2017 21:49 u »
Ik heb nog geen mail gehad...

Alle e-mail adressen zijn gelijktijdig door mij doorgegeven. Mogelijk heb je inmiddels een ander e-mailadres.
Ik stuur je een PM met het e-mail adres zoals dat bij mij bekend is.

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 295
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #17 Gepost op: 20-11-2017 22:30 u »
Mail gekregen en contact gehad met de Brouwstore. Gelijk ook maar wat andere spulletjes besteld voor andere brouwsels  :proost:

Ben van plan medio februari te gaan brouwen, 2 weken hoofd/navergisting, vlot bottelen (zonder hevelen), en dan dus nog een maandje rijpen op de fles. Lijkt me genoeg voor dit type.

Daarnaast zit ik nog een klein beetje in dubio over het uitvoeren van de test (onder/over-enten). Twee opties
1. Hele batch in ťťn keer brouwen, split batch doen. Heb maar ťťn gistkast. Wel groot genoeg voor 2*20 liter. Probleem is temp controle. Ik verwacht dat de over-enter sneller aanslaat en harder gaat. Dus sneller warm. Dus gaat de gistkast koelen, met risico dat de onder-enter op veel lagere temp gaat vergisten.

2. Twee keer brouwen. Over enter eerst, en na afloop van de hoofdvergisting direct tweede batch brouwen (voor de onder-enter). Dat zit dicht bij elkaar. Ik denk dat ik wel in staat ben de andere parameters (waterbehandeling, kooktijd, hopgiften) gelijk te houden.

Wat denken jullie? Ik neig naar optie 2.
Of heeft er iemand een slim idee om twee gistvaten in ťťn vergistingskast beide gecontroleerd te houden?

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 295
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #18 Gepost op: 20-11-2017 22:39 u »
Is het daarnaast nog een idee om de hopgiften op elkaar af te stemmen? Ik heb eerlijk gezegd nog niet eerder met deze gist gewerkt, lijkt vrij neutraal?

Zit te denken aan de volgende hopgiften:
60 min  12 gram voor plm 14 IBU
20 min  20 gram voor plm 8 IBU
vlamuit / 5 minuten gift voor wat aroma?

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #19 Gepost op: 21-11-2017 13:04 u »
Ik ga de test wel of niet hydrateren uitvoeren.
Heb er veel zin in. Maar voor ik kan beginnen moet ik een precisie weegschaaltje hebben zodat ik exact dezelfde hoeveelheid gist aan beide brouwsels toevoeg. (deze is 0.01 gram nauwkeurig... hoop dat dit voldoende is)

Deze is inmiddels besteld en onderweg vanuit china. Ik hoop dat hij er binnen een week of 2 is.

Ik ben van plan 1 batch te brouwen van ongeveer 25 liter. Deze splits in in 2 gedeelten. Mijn gistkasten staan naast elkaar en deze ga ik eerst ijken zodat er geen temperatuurverschil is.

Verder ga ik zorgen dat er exact evenveel wort in elk gistvat terecht komt door te wegen.

 Het vocht dat ik ga gebruiken om te hydrateren voeg ik ook extra toe aan het vat waar de gist zonder hydrateren in gaat.

De gehydrateerde gist zit in een maatbeker deze maatbeker moet goed worden nagespoeld zodat er geen gist achterblijft. Denk gerust met mij mee waar ik nog meer om moet denken.


Is het de bedoeling dat het bier wat hier van gebrouwen wordt mee genomen wordt naar het forumtreffen?
En dat er dan verschillende brouwers met goede  ervaring gaan proeven?

Groet Renť

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #20 Gepost op: 21-11-2017 20:59 u »

Daarnaast zit ik nog een klein beetje in dubio over het uitvoeren van de test (onder/over-enten). Twee opties
1. Hele batch in ťťn keer brouwen, split batch doen. Heb maar ťťn gistkast. Wel groot genoeg voor 2*20 liter. Probleem is temp controle. Ik verwacht dat de over-enter sneller aanslaat en harder gaat. Dus sneller warm. Dus gaat de gistkast koelen, met risico dat de onder-enter op veel lagere temp gaat vergisten.

2. Twee keer brouwen. Over enter eerst, en na afloop van de hoofdvergisting direct tweede batch brouwen (voor de onder-enter). Dat zit dicht bij elkaar. Ik denk dat ik wel in staat ben de andere parameters (waterbehandeling, kooktijd, hopgiften) gelijk te houden.

Wat denken jullie? Ik neig naar optie 2.
Of heeft er iemand een slim idee om twee gistvaten in ťťn vergistingskast beide gecontroleerd te houden?

De eerlijkste vergelijking krijg je als je optie 1 uitvoert. Je hebt dan exact dezelfde wort en verschillen in smaak kunnen niet door kleine variaties tijdens het brouwen veroorzaakt worden. Daarnaast zijn dan beide bieren even oud.

Als je geen ruimte hebt voor twee gistvaten in je gistkast kun je de vaten in een ruimte zetten waar het niet te koud is en de temperatuur redelijk gelijkmatig. Uiteraard horen de vaten bij elkaar te staan en moeten de omstandigheden gelijk zijn. Dus niet het ene vat tegen de verwarming en de andere niet.

Bij vergelijkende tests moeten alle parameters gelijk zijn met uitzondering van de parameter die je aan het testen bent.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #21 Gepost op: 21-11-2017 21:05 u »
Is het de bedoeling dat het bier wat hier van gebrouwen wordt mee genomen wordt naar het forumtreffen?
En dat er dan verschillende brouwers met goede  ervaring gaan proeven?

Uit jouw beschrijvingen van de test die je gaat uitvoeren blijkt dat je er alles aan doet om de parameters gelijk te houden met uitzondering van de parameter wel of niet hydrateren. Helemaal goed dus.

Het is inderdaad de bedoeling dat het bier dat gebrouwen wordt te proeven is tijdens het forumtreffen. Uiteraard zal dat gedaan worden door ervaren proevers maar ook andere aanwezige leden krijgen de gelegenheid een oordeel te geven.

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 295
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #22 Gepost op: 21-11-2017 23:17 u »
De eerlijkste vergelijking krijg je als je optie 1 uitvoert. Je hebt dan exact dezelfde wort en verschillen in smaak kunnen niet door kleine variaties tijdens het brouwen veroorzaakt worden. Daarnaast zijn dan beide bieren even oud.

Als je geen ruimte hebt voor twee gistvaten in je gistkast kun je de vaten in een ruimte zetten waar het niet te koud is en de temperatuur redelijk gelijkmatig. Uiteraard horen de vaten bij elkaar te staan en moeten de omstandigheden gelijk zijn. Dus niet het ene vat tegen de verwarming en de andere niet.

Bij vergelijkende tests moeten alle parameters gelijk zijn met uitzondering van de parameter die je aan het testen bent.

Ik heb wel ruimte in de gistkast voor twee vaten, echter dan hetzelfde probleem als bij het plaatsen van beide vaten in ťťn ruimte: ik verwacht dat de over-enter sneller en heftiger vergist en dus warmer wordt. Dat is een factor die ik liever zou uitsluiten.

Nog iemand suggesties voor het te kiezen hopschema?

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 661
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #23 Gepost op: 22-11-2017 10:13 u »
Ik heb wel ruimte in de gistkast voor twee vaten, echter dan hetzelfde probleem als bij het plaatsen van beide vaten in ťťn ruimte: ik verwacht dat de over-enter sneller en heftiger vergist en dus warmer wordt. Dat is een factor die ik liever zou uitsluiten.
Maar het is wel een direct effect van het over/onder enten...
Ik denk dat de eerlijkste vergelijking hier zou zijn om je temp-probe deze keer niet op het vat te plakken maar gewoon in de gistkast. Dan hebben beide vaten in ieder geval dezelfde omgevingstemperatuur, en ga je niet je ene vat extra koelen omdat in het andere vat de gist heftig bezig is.

Je zou je vaten ook bij mij te gisten mogen zetten, ik heb 2 gistkasten.
Echter zijn dit twee verschillende modellen koelkast, dus je zal ook hier niet exact dezelfde temperatuurcurve hebben, want 1 van de twee zal ws sneller aanslaan dan de ander.

Kort gezegd, ik denk dat je ze gewoon in dezelfde gistkast moet zetten

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 295
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #24 Gepost op: 22-11-2017 11:13 u »
Maar het is wel een direct effect van het over/onder enten...
Ik denk dat de eerlijkste vergelijking hier zou zijn om je temp-probe deze keer niet op het vat te plakken maar gewoon in de gistkast. Dan hebben beide vaten in ieder geval dezelfde omgevingstemperatuur, en ga je niet je ene vat extra koelen omdat in het andere vat de gist heftig bezig is.

Je zou je vaten ook bij mij te gisten mogen zetten, ik heb 2 gistkasten.
Echter zijn dit twee verschillende modellen koelkast, dus je zal ook hier niet exact dezelfde temperatuurcurve hebben, want 1 van de twee zal ws sneller aanslaan dan de ander.

Kort gezegd, ik denk dat je ze gewoon in dezelfde gistkast moet zetten
Bedankt. Dat ga ik doen denk ik. Ideaal zou zijn temp meter in een grote bak water, met de gistvaten in dat water. Dan komt de temp nog dichter bij elkaar... Maar ga het zo maar doen. En zoals je zegt - je meet ook dat effect van hogere temp inderdaad.

Nog iemand opmerkingen over het voorgestelde hopschema?

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #25 Gepost op: 22-11-2017 21:33 u »
Vanmiddag mijn spullen opgehaald in Ittervoort. Kleine maar overzichtelijke winkel!

Aangezien ik sowieso 2x moet brouwen (1x met en 1x zonder de toevoeging van brouwzouten) heb ik 5 kg Golden Promise en een zakje MJ M36 extra meegenomen. In mijn geval ga ik dus 2x 20 liter brouwen, dat past beter bij mijn grootte van pannen (en is een macht der gewoonte ;))

Onderstaand mijn voorzet qua recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptForum Ordinary Bitter
Brouwdatum22-11-2017
BiertypePale Ale/Strong Bitter
Volume20,0 l
Begin SG1,052 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)27 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
18,50 lWater uit Rossum (Ov.)
9,19 lSpoelwater


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,250 kgPale mout. Golden PromiseThomas Fawcett and Sons5 EBC100,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC1 min.60 min.4,4 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.4,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gAurorabellen8,3%60 min.14,9 IBU
15,0 gAurorabellen8,3%20 min.9,0 IBU
15,0 gAurorabellen8,3%5 min.3,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 gLiberty Bell Ale (M36)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 įC
Max. temp. hoofdvergisting18,0 įC
Eind temp. hoofdvergisting18,0 įC
Temp. nagisting18,0 įC
Temp. lagering18,0 įC


Deze wordt 2 keer gebrouwen, 1x met gewoon kraanwater uit het schone Rossum, 1x met aangepast water. Aangezien dit de eerste keer voor mij zou zijn, heb ik davyd gevraagd om me te helpen met Brun'water, hij zal een voorzet geven qua te gebruiken brouwzouten.

Zal begin januari worden dat ik deze ga brouwen. Hiervoor wil ik de lieve sint/kerstman nog even aankijken, of er dit jaar een pH meter in de schoen/onder boom gelegd kan worden ;) Dit lijkt me voor deze test een mooie toevoeging :)

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 295
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #26 Gepost op: 22-11-2017 21:50 u »
Ziet er prima uit. Ik volg dit recept voor mijn test (over- en onderpitchen) dan kunnen we eea mooi vergelijken!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #27 Gepost op: 22-11-2017 22:38 u »
Nog iemand opmerkingen over het voorgestelde hopschema?

Op zich maakt het hopschema voor deze test niet zo veel uit. Het gaat om de effecten van de gist. Vandaar ook dat het geen hopbom hoeft te worden. Wel is het zo dat er een interactie is tussen stoffen uit de hop en gist. Afhankelijk van de gebruikte gist kan een hop anders overkomen. In dit geval gebruik je voor beide batches dezelfde gist.

Offline Lincolnm3

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 202
  • Land: nl
  • geniet
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #28 Gepost op: 23-11-2017 15:46 u »
Spulletjes vandaag binnen gekregen  :brouwen:

Offline RobW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: 00
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #29 Gepost op: 23-11-2017 19:47 u »
Hier ook. Gaat er in de kerstvakantie mee aan de slag.

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 295
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #30 Gepost op: 24-11-2017 07:19 u »
Ook binnen. Netjes verpakt, een coldpack bij de hop en gisten (had wat extra spullen besteld) dus die waren nog lekker koel! Bedankt Jacques en de leverancier!

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #31 Gepost op: 29-11-2017 10:08 u »
Gisteren 35 liter demiwater gehaald bij de Colruyt, voor minder dan Ä 6,-. Ik brouw dus een keer met alleen leidingwater, zonder aanpassingen, 1x met demiwater aangevuld met de aangegeven brouwzouten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #32 Gepost op: 29-11-2017 21:05 u »
Gisteren 35 liter demiwater gehaald bij de Colruyt, voor minder dan Ä 6,-. Ik brouw dus een keer met alleen leidingwater, zonder aanpassingen, 1x met demiwater aangevuld met de aangegeven brouwzouten.

Ok, dan wordt jouw test geen mineralen uit leidingwater in combinatie met wel of niet toevoegen van brouwzouten.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #33 Gepost op: 30-11-2017 15:58 u »
Ok, dan wordt jouw test geen mineralen uit leidingwater in combinatie met wel of niet toevoegen van brouwzouten.

Klopt:
1. Gewoon leidingwater uit Rossum, zoals ik het nu ook gebruik, zonder aanpassingen, rechtstreeks uit de kraan
2. Demiwater, aangepast met brouwzouten, om de perfecte samenstelling te krijgen, aangezuurd, etc.

Weegschaaltje aangeschaft, voor 0,01 gr nauwkeurig tot 200 gram

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #34 Gepost op: 30-11-2017 20:37 u »
Klopt:
1. Gewoon leidingwater uit Rossum, zoals ik het nu ook gebruik, zonder aanpassingen, rechtstreeks uit de kraan
2. Demiwater, aangepast met brouwzouten, om de perfecte samenstelling te krijgen, aangezuurd, etc.

Weegschaaltje aangeschaft, voor 0,01 gr nauwkeurig tot 200 gram

Dat weegschaaltje heb inderdaad nodig als je met brouwzouten aan de gang gaat. Daar ga je nog veel plezier van beleven. Het mooie is dat dergelijke weegschaaltjes heel weinig kosten.

Overigens zou het nog mooier zijn als je 3 verschillende brouwsels zou maken.
1. Leidingwater onbehandeld
2. Leidingwater met extra brouwzouten
3. Demiwater met brouwzouten

Maakt het allemaal wel een heel stuk lastiger. Wat mij betreft voer je gewoon de test uit zoals jij die in gedachten had.

Online davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #35 Gepost op: 30-11-2017 20:46 u »
Dat weegschaaltje heb inderdaad nodig als je met brouwzouten aan de gang gaat. Daar ga je nog veel plezier van beleven. Het mooie is dat dergelijke weegschaaltjes heel weinig kosten.

Overigens zou het nog mooier zijn als je 3 verschillende brouwsels zou maken.
1. Leidingwater onbehandeld
2. Leidingwater met extra brouwzouten
3. Demiwater met brouwzouten

Maakt het allemaal wel een heel stuk lastiger. Wat mij betreft voer je gewoon de test uit zoals jij die in gedachten had.

Het leidingwater van Rossum heeft zo al meer dan genoeg mineralen, het is zinloos daar nog iets aan toe te voegen.  Aanzuren zou nog kunnen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #36 Gepost op: 30-11-2017 21:11 u »
Het leidingwater van Rossum heeft zo al meer dan genoeg mineralen, het is zinloos daar nog iets aan toe te voegen.  Aanzuren zou nog kunnen.

Ook als je leidingwater veel mineralen heeft kan het zinvol chloriden en sulfaten toe te voegen om de smaak van je bier te beÔnvloeden. Brouwzouten kun je naast sturen op de pH ook gebruiken om de smaak van je bier te beÔnvloeden.

Online davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #37 Gepost op: 30-11-2017 21:56 u »
Alles kan, maar in dit geval zou het zijn als zoute soep beÔnvloeden door nog meer zout toe te voegen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #38 Gepost op: 30-11-2017 22:45 u »
Alles kan, maar in dit geval zou het zijn als zoute soep beÔnvloeden door nog meer zout toe te voegen.

Ieder zijn smaak. Overigens smaken niet alle mineralen zout. Calciumsulfaat en calciumwaterstofcarbonaat hebben bijvoorbeeld geen zoute smaak. Het zijn vooral chloriden die een zoute smaak geven. Hoe hoog de concentratie daarvan is in Rossum weet ik niet. Omdat de plaats Rossum in het oosten van Nederland ligt zal de concentratie aan chloride waarschijnlijk vrij laag zijn. In het westen van Nederland (en ook westelijk BelgiŽ) wil dat wel eens hoger zijn.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #39 Gepost op: 01-12-2017 09:35 u »
Jacques,

Aan 3 brouwsels heb ik ook zitten denken, echter zit ik met factor tijd, en met de feestdagen voor de deur en aansluitend carnaval wordt de planning enigszins krap.
Vandaar ook de variant met de 2 uitersten.

Blijkbaar zitten er veel mineralen in mijn leidingwater (aldus Davyd), dit kan ik bevestigen noch ontkrachten, in deze vertrouw ik Davyd blindelings!

Ter info, in de bijlage het waterrapport van mijn leidingwater.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #40 Gepost op: 01-12-2017 11:45 u »
Ten opzichte van het water dat ik hier uit de kraan krijg heb je in verhouding veel zouten in je water zitten. Voor het water bij mij uit de kraan zie https://www.brabantwater.nl/PompStationInfo/Tilburg.pdf

Davyd had dit goed gezien. In deze situatie is er niet zo veel aanleiding om nog meer zouten toe te voegen. Ik zou het laten bij de opzet waarvoor je gekozen hebt.


Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #41 Gepost op: 01-12-2017 11:51 u »
Ten opzichte van het water dat ik hier uit de kraan krijg heb je in verhouding veel zouten in je water zitten. Voor het water bij mij uit de kraan zie https://www.brabantwater.nl/PompStationInfo/Tilburg.pdf

Davyd had dit goed gezien. In deze situatie is er niet zo veel aanleiding om nog meer zouten toe te voegen. Ik zou het laten bij de opzet waarvoor je gekozen hebt.

Mooi! Ik zou natuurlijk nog wel de keuze kunnen maken om het kraanwater aan te zuren?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #42 Gepost op: 01-12-2017 11:55 u »
Mooi! Ik zou natuurlijk nog wel de keuze kunnen maken om het kraanwater aan te zuren?

Alleen als dat nodig is...
Dat is afhankelijk van de restalkaliteit. Ik heb even te weinig tijd om daar naar te kijken. Bru'n Water is handig om te gebruiken.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #43 Gepost op: 01-12-2017 11:58 u »
Alleen als dat nodig is...
Dat is afhankelijk van de restalkaliteit. Ik heb even te weinig tijd om daar naar te kijken. Bru'n Water is handig om te gebruiken.

Meester Davyd zal mij dat advies vast geven ;)

Online davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #44 Gepost op: 01-12-2017 12:08 u »
Het hangt er maar van af wat je wil testen:

1. brouwen met ongewijzigd leidingwater (dus zoals je het nu doet) versus brouwen met geoptimaliseerd demiwater
2. brouwen met aangezuurd leidingwater versus brouwen met geoptimaliseerd demiwater

Het is zo dat de pH van jouw water bij dit recept met onveranderd leidingwater heel hoog zal zijn.

Om het verschil tussen de twee versies zo duidelijk mogelijk te maken zou ik optie 1 nemen.


Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #45 Gepost op: 01-12-2017 12:45 u »
Dan gaan we inderdaad voor optie 1.

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #46 Gepost op: 03-12-2017 19:07 u »
Forumtreffen is in april. Klopt? Datum nog niet exact bekend?
Is het dan te vroeg dat ik morgen ga brouwen? Nog even wachten?
Heb alles binnen ook het weegschaaltje dat op 0.01 weegt.. :) ..
Deze kan ik ook mooi gebruiken in de zomer voor het wegen van de koninginnen die geboren worden.


Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 295
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #47 Gepost op: 03-12-2017 21:24 u »
Forumtreffen is in april. Klopt? Datum nog niet exact bekend?
Is het dan te vroeg dat ik morgen ga brouwen? Nog even wachten?
Heb alles binnen ook het weegschaaltje dat op 0.01 weegt.. :) ..
Deze kan ik ook mooi gebruiken in de zomer voor het wegen van de koninginnen die geboren worden.
Ik ben van plan eind januari te gaan brouwen. Tijd zat  :proost:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #48 Gepost op: 03-12-2017 21:59 u »
Forumtreffen is in april. Klopt? Datum nog niet exact bekend?
Is het dan te vroeg dat ik morgen ga brouwen? Nog even wachten?

De exacte datum is nog steeds niet bekend. Ik had Peter Rouwen een voorstel gedaan. Blijkt hij net die dag jarig te zijn... Heb nog geen concrete datum van hem gehad.

Je hebt nog meer dan genoeg tijd.

Offline Lincolnm3

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 202
  • Land: nl
  • geniet
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #49 Gepost op: 04-12-2017 09:14 u »
Ik ga vandaag aan de slag.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #50 Gepost op: 04-12-2017 21:07 u »
Ik ga vandaag aan de slag.

De dag is voorbij. Alles goed gegaan?

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 570
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #51 Gepost op: 21-12-2017 22:08 u »
Heb je al een idee over de hoeveelheid in te leveren bier Jaques?
Misschien datum?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #52 Gepost op: 21-12-2017 22:10 u »
Heb je al een idee over de hoeveelheid in te leveren bier Jaques?
Misschien datum?

De hoeveelheid is zo veel mogelijk...

Het is vervelend dat Peter Rouwen nog steeds geen datum heeft doorgegeven. Zal hem nog een keer vragen.

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #53 Gepost op: 26-12-2017 14:28 u »
ik heb 20 liter gebrouwen en dit exact verdeelt het was heel iets minder vertelde mijn weegschaal.

Nu heb ik overgeheveld wat mij opvalt is dat er veel meer verlies is in verhouding dan bij mijn grotere batches bier.

Komt dat omdat je 2 keer verlies hebt en dus in verhouding meer? Of ... er zat in beide vaatjes behoorlijke gistlaag.

Nu heb ik overgeheveld in 2 glazen flessen met waterslot van 10 liter maar deze zitten lang niet vol. Ik denk zon 8 liter per fles. Vanwege de grote kopruimte heb ik een trucje toegepast. Aangezien ik een aantal flessen met c02 heb staan heb ik voor het overhevelen de mandflessen flink gevuld met CO2 en de CO2 laten lopen tijdens het overhevelen. na overhevelen nog een minuutje CO2 zodat er echt zo weinig mogelijk zuurstof boven het jongbier zit.

wat betreft de sg deze was bij beide exact gelijk. Dus hydrateren van gist heeft in elk geval in mijn testgeval geen verschil gemaakt. Wel was het zo dat het vat met gehydrateerde gist iets sneller begon met gisten. maar dit ging hooguit om een half uur zeker niet langer.

Forum treffen datum nog steeds niet bekend zou mooi zijn als dat binnenkort komt kan ik ook proberen wat mensen uit het Noorden op te trommelen om te car poolen.

Groet Rene

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #54 Gepost op: 26-12-2017 23:24 u »
De datum is inmiddels bekend.

Het wordt zondag 15 april 2018.

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 295
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #55 Gepost op: 27-12-2017 06:56 u »
De datum is inmiddels bekend.

Het wordt zondag 15 april 2018.
Goed om te weten, staat in de agenda.

Over mijn brouwsel (over/onder-enten):
Volgens Mr.Malty en BrouwHulp plm 6 g/10 liter (Start SG 1052)
Ik zit te denken aan 3 (helft) en 12 (dubbel) gram voor de twee batches?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #56 Gepost op: 27-12-2017 11:55 u »
Over mijn brouwsel (over/onder-enten):
Volgens Mr.Malty en BrouwHulp plm 6gr/10 liter (Start SG 1052)
Ik zit te denken aan 3 (helft) en 12 (dubbel) gram voor de twee batches?

Lijkt mij een goed plan. Er zit voldoende verschil tussen deze enthoeveelheden om verschillen te kunnen proeven.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 661
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #57 Gepost op: 27-12-2017 12:01 u »
De datum is inmiddels bekend.

Het wordt zondag 15 april 2018.
Helaas, dan zit ik nog in Cambodja, dus streep mij maar van de deelnemerslijst  :huilen:

Offline RobW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: 00
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #58 Gepost op: 02-01-2018 18:21 u »
Ik kan de 15de niet aanwezig zijn op het forum treffen maar heb wel al spullen binnen gekregen voor het experiment.

Ik heb het nog niet uitgevoerd, is er iemand anders die met deze spullen voor het forum treffen een van de experimenten uit zou willen voeren?


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.076
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #59 Gepost op: 02-01-2018 18:47 u »
Goed om te weten, staat in de agenda.

Over mijn brouwsel (over/onder-enten):
Volgens Mr.Malty en BrouwHulp plm 6 g/10 liter (Start SG 1052)
Ik zit te denken aan 3 (helft) en 12 (dubbel) gram voor de twee batches?

Ik zou het verschil nog groter maken. Bijvoorbeeld een kwart toevoegen bij het onder enten. De helft is ongeveer het verschil tussen hydrateren en niet hydrateren. Zonder die discussie te willen oprakelen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #60 Gepost op: 02-01-2018 21:42 u »
De helft is ongeveer het verschil tussen hydrateren en niet hydrateren. Zonder die discussie te willen oprakelen.

Ik ben bezig met een test. Waarschijnlijk zal ik morgen de eerste resultaten bekend maken.
Bij het forumtreffen zal ik een aantal flessen van de test meenemen. Zal niet om heel veel flessen gaan. Maar je hebt niet zo veel cl nodig om te proeven.

Het mooiste is als we tijdens het forumtreffen meerdere brouwsels hebben waarbij een test is gedaan. Op die manier krijgen we een beter beeld van de effecten van een bepaalde handeling.

Offline RobW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: 00
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #61 Gepost op: 03-01-2018 23:56 u »
Ik kan de 15de niet aanwezig zijn op het forum treffen maar heb wel al spullen binnen gekregen voor het experiment.

Ik heb het nog niet uitgevoerd, is er iemand anders die met deze spullen voor het forum treffen een van de experimenten uit zou willen voeren?



Niemand?

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 570
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #62 Gepost op: 04-01-2018 18:11 u »
Ik ga er niet over maar waarom niet brouwen en inleveren?

Offline RobW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: 00
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #63 Gepost op: 04-01-2018 22:56 u »
Ik ga er niet over maar waarom niet brouwen en inleveren?

Ja dat zou kunnen. Maar woon alvast niet in de buurt van de locatie van het forum treffen. Mochten er nog vrijwilligers zijn om het op te halen in Tolkamer dan kan ik nog wel deze maand een brouwsessie in plannen. En anders los ik het wel anders op.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #64 Gepost op: 29-01-2018 23:32 u »
Afgelopen zaterdag mijn 1e bijdage gebrouwen voor het forumtreffen, op basis van het recept wat ik hier gepost heb.
Ik heb er een filmpje van gemaakt, ter lering ende vermaak :)


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #65 Gepost op: 30-01-2018 20:37 u »
Afgelopen zaterdag mijn 1e bijdage gebrouwen voor het forumtreffen, op basis van het recept wat ik hier gepost heb.
Ik heb er een filmpje van gemaakt, ter lering ende vermaak :)

Bedankt voor het brouwen en het maken van het filmpje.
Ik ben benieuwd naar de vergelijking.

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 295
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #66 Gepost op: 18-02-2018 09:08 u »
Zo.... vrijda avond mijn brouwsel gemaakt! 23 liter opbrengst (76% rendement) op SG 1052. Heb gesplitst in 3 batches:
- 9 liter - Onder-enten (50% van benodigde gist)
- 9 liter - Over-enten (200%)
- 4 liter - 100%

Zoals verwacht sloeg de over-ent als eerste aan. En al binnen 10 uur! (niet-gehydrateerde korrelgist). Dit op 18,5 graad
De onder-ent kwam na ongeveer 16 uur op gang. Maar wel heeeeel langzaam... Die heb ik nu in de trapkast (tem daar is plm 25 grd) gezet om een beetje te helpen. Zodra deze loopt gaat hij weer terug naar de gistkast op 18,5.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #67 Gepost op: 18-02-2018 09:17 u »
Zo.... vrijda avond mijn brouwsel gemaakt! 23 liter opbrengst (76% rendement) op SG 1052. Heb gesplitst in 3 batches:
- 9 liter - Onder-enten (50% van benodigde gist)
- 9 liter - Over-enten (200%)
- 4 liter - 100%

Zoals verwacht sloeg de over-ent als eerste aan. En al binnen 10 uur! (niet-gehydrateerde korrelgist). Dit op 18,5 graad
De onder-ent kwam na ongeveer 16 uur op gang. Maar wel heeeeel langzaam... Die heb ik nu in de trapkast (tem daar is plm 25 grd) gezet om een beetje te helpen. Zodra deze loopt gaat hij weer terug naar de gistkast op 18,5.

Voor een goede vergelijking hoort er geen temperatuurverschil te zijn want dan heb je geen eerlijke vergelijking...
Alleen de enthoeveelheid hoort het verschil te zijn.

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 295
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #68 Gepost op: 19-02-2018 14:17 u »
Voor een goede vergelijking hoort er geen temperatuurverschil te zijn want dan heb je geen eerlijke vergelijking...
Alleen de enthoeveelheid hoort het verschil te zijn.

Klopt. Maar ik was erg bang voor een stokkende/geen vergisting en dus de hele batch weg. Na 12 uur wat warmer was er vergisting. Toen weer op 18,5 gezet vergisting is nog steeds langzaam, maar loopt wel. De overgeŽnte is al bijna klaar zo te zien...

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #69 Gepost op: 19-02-2018 15:45 u »
Heb afgelopen zaterdag de 1e batch gebotteld, uiteindelijk 15 liter op de fles gegaan met een eind SG van 1.015 (1.012 voorspeld). Kan er qua smaak weinig over vertellen, ben zo verkouden als wat, het lijkt een wat moutig bier (zal ook prima kunnen door de gist (M36) en mout (Golden Promisse). Aanstaande zaterdag batch 2, met aangepast demiwater. Ga vanavond stoeien met brun'water, om alles goed te zetten. Ik zal mijn opzet delen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #70 Gepost op: 19-02-2018 20:14 u »
Klopt. Maar ik was erg bang voor een stokkende/geen vergisting en dus de hele batch weg. Na 12 uur wat warmer was er vergisting. Toen weer op 18,5 gezet vergisting is nog steeds langzaam, maar loopt wel. De overgeŽnte is al bijna klaar zo te zien...

Het mooie van het uitvoeren dit soort tests is dat je het effect van meer of minder gisten goed te zien is.

Voor de vergistingssnelheid maakt het veel uit hoeveel gist je geeft. Bij minder gist moet je gewoon meer geduld hebben.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #71 Gepost op: 19-02-2018 20:16 u »
Heb afgelopen zaterdag de 1e batch gebotteld, uiteindelijk 15 liter op de fles gegaan met een eind SG van 1.015 (1.012 voorspeld). Kan er qua smaak weinig over vertellen, ben zo verkouden als wat, het lijkt een wat moutig bier (zal ook prima kunnen door de gist (M36) en mout (Golden Promisse). Aanstaande zaterdag batch 2, met aangepast demiwater. Ga vanavond stoeien met brun'water, om alles goed te zetten. Ik zal mijn opzet delen.

Veel succes toegewenst.

Offline Bart LJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 200
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #72 Gepost op: 20-02-2018 17:29 u »
Ik ben bezig met het plannen van mijn experiment.

De variabele is aantal minuten koken. Ik ben benieuwd of en zo ja welke smaakverschillen er zijn tussen 60 en 15 minuten koken.

Dit is mijn aanpak:

Pale ale SMASH
100% Golden Promise / Aurora Hops / m36 gist
begin SG 1051 / +- 35 IBU

Ik maak 1 maisch (67 graden 60 minuten). Aanzuren tot pH 5.2
Het wort vang ik op in 1 pan en na goed mengen laat ik de helft ervan doorlopen in een tweede kookpan.
Pan 1 kook ik 60 minuten waarbij ik de laatste 15 minuten 50 gram hop toevoeg
pan 2 kook ik 15 minuten waarbij ik 50 gram hop toevoeg zodra er een rollende kook is.

Het wort uit pan 1 gaat na het koelen in gistvat 1
Het wort uit pan 2 gaat na het koelen in gistvat 2

De inhoud van gistvat 1 zal lager zijn omdat er in die 45 minuten extra koken meer verdamping heeft plaatsgevonden.

Ik vul gistvat 1 bij met gekookt (en afgekoeld) water tot het niveau van gistvat 2 om zo op een gelijk niveau te komen qua volume, SG en IBU.

Ik ent bij beide een gelijke hoeveelheid gehydrateerde korrelgist.

What say ye?

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #73 Gepost op: 20-02-2018 17:45 u »
Onze wedstrijdinschrijving is inmiddels gebotteld. En alhoewel nog te jong, lekker! :proost: :groots:

Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 898
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #74 Gepost op: 20-02-2018 19:02 u »
Onze wedstrijdinschrijving is inmiddels gebotteld. En alhoewel nog te jong, lekker! :proost: :groots:

Ik denk niet dat het handig is om hier info te delen mbt jullie deelname aan de anonieme wedstrijd.  ;)
Ze hebben het in dit topic over de experimenten die voor de bijeenkomst worden uitgevoerd. Toch?

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #75 Gepost op: 20-02-2018 19:09 u »
Ik denk niet dat het handig is om hier info te delen mbt jullie deelname aan de anonieme wedstrijd.  ;)
Ze hebben het in dit topic over de experimenten die voor de bijeenkomst worden uitgevoerd. Toch?

Inderdaad is dit topic gewijd aan de experimenten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #76 Gepost op: 20-02-2018 22:21 u »
Ik denk niet dat het handig is om hier info te delen mbt jullie deelname aan de anonieme wedstrijd.  ;)
Ze hebben het in dit topic over de experimenten die voor de bijeenkomst worden uitgevoerd. Toch?

Eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #77 Gepost op: 20-02-2018 22:29 u »
Ik ben bezig met het plannen van mijn experiment.

De variabele is aantal minuten koken. Ik ben benieuwd of en zo ja welke smaakverschillen er zijn tussen 60 en 15 minuten koken.

Dit is mijn aanpak:

Pale ale SMASH
100% Golden Promise / Aurora Hops / m36 gist
begin SG 1051 / +- 35 IBU

Ik maak 1 maisch (67 graden 60 minuten). Aanzuren tot pH 5.2
Het wort vang ik op in 1 pan en na goed mengen laat ik de helft ervan doorlopen in een tweede kookpan.
Pan 1 kook ik 60 minuten waarbij ik de laatste 15 minuten 50 gram hop toevoeg
pan 2 kook ik 15 minuten waarbij ik 50 gram hop toevoeg zodra er een rollende kook is.

Het wort uit pan 1 gaat na het koelen in gistvat 1
Het wort uit pan 2 gaat na het koelen in gistvat 2

De inhoud van gistvat 1 zal lager zijn omdat er in die 45 minuten extra koken meer verdamping heeft plaatsgevonden.

Ik vul gistvat 1 bij met gekookt (en afgekoeld) water tot het niveau van gistvat 2 om zo op een gelijk niveau te komen qua volume, SG en IBU.

Ik ent bij beide een gelijke hoeveelheid gehydrateerde korrelgist.

What say ye?

Mooie opzet. Het verschil zit hem puur in de kooktijd van het wort. Het is misschien leuk als je hier op het forum een kleurvergelijking kunt posten. Om de invloed van zuurstof te beperken zou je kleine flesje van ongekleurd glas of petflesjes kunnen gebruiken met beugelsluiting of een schroefdop. Fles zo vol mogelijk doen. Als je de flesjes desinfecteert voor het vullen kun je de inhoud van de flesjes na het nemen van de foto bij de rest van het wort doen.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #78 Gepost op: 21-02-2018 09:32 u »
Gisteren en eergisteren, aan de hand van op- en aanmerkingen van Davyd, gestoeid met Brun'Water, en daarmee tot onderstaand gekomen:


Ik ga het gedemineraliseerd water op deze wijze aanpassen om zo tot 'het perfecte' water te komen. Moet zeggen dat ik het wel erg leuk vind om mee te spelen. Aanstaande vrijdagavond of zaterdag ga ik dit brouwen.

Blijkbaar heb ik aardig goed leidingwater om mee te brouwen, en hoef ik het alleen maar aan te zuren normaliter, ik weet dus niet of ik vaker met demiwater ga brouwen. Wellicht wel het mengen, bijv. 2/3 leidingwater, 1/3 demiwater.

Groet,
Teun

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #79 Gepost op: 21-02-2018 17:16 u »
Ik denk niet dat het handig is om hier info te delen mbt jullie deelname aan de anonieme wedstrijd.  ;)
Ze hebben het in dit topic over de experimenten die voor de bijeenkomst worden uitgevoerd. Toch?
Oei... als ik met ďlekkerĒ al een signaal afgeef dat de anonimiteit in gevaar brengt, dan maak ik me ernstig zorgen over het niveau van de overige inschrijvingen ;D

Anyway... solly voor de topicvervuiling... iedereen succes gewenst met zijn testbrouwsels! :groots:

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #80 Gepost op: 23-02-2018 14:45 u »
Aangezien ik vergeten was dat ik een etentje heb vanavond, ga ik morgen versie 2 brouwen.
Bedacht me ineens dat ik in het tuinhuisje waar ik brouw, geen mogelijkheid heb om demiwater op te warmen voor het spoelen. Normaliter spoel ik met heet water uit de quooker namelijk.

Dadelijk maar even bij de Ikea een inductiekookplaatje halen, probleem opgelost ;)

Online davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #81 Gepost op: 23-02-2018 15:15 u »
Aangezien ik vergeten was dat ik een etentje heb vanavond, ga ik morgen versie 2 brouwen.
Bedacht me ineens dat ik in het tuinhuisje waar ik brouw, geen mogelijkheid heb om demiwater op te warmen voor het spoelen. Normaliter spoel ik met heet water uit de quooker namelijk.

Dadelijk maar even bij de Ikea een inductiekookplaatje halen, probleem opgelost ;)

That's the spirit!

Had even een hartstilstand. Ik spoel niet, ik kook demiwater voor, ik voeg antioxidanten toe, ik flush de granen eerst met CO2 en voeg dan heel zorgvuldig water toe langs onder, enz. enz., en jij spritzt vrolijk fluitend quookerwater over jouw maisch.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #82 Gepost op: 23-02-2018 16:03 u »
That's the spirit!

Had even een hartstilstand. Ik spoel niet, ik kook demiwater voor, ik voeg antioxidanten toe, ik flush de granen eerst met CO2 en voeg dan heel zorgvuldig water toe langs onder, enz. enz., en jij spritzt vrolijk fluitend quookerwater over jouw maisch.

Ooit zullen we in het midden uitkomen kerel, en dan drinken we een biertje ;)

Online davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #83 Gepost op: 23-02-2018 16:08 u »

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.047
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #84 Gepost op: 23-02-2018 19:45 u »
Gelukkig maar dat ik laastst op facebook las dat oxidatie geen probleem is.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #85 Gepost op: 23-02-2018 21:30 u »
Gelukkig maar dat ik laastst op facebook las dat oxidatie geen probleem is.


Hahaha. Dat is wel een heel betrouwbare bron.  :-\

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #87 Gepost op: 24-02-2018 14:34 u »
Op het afwassen en opruimen na zit de brouwdag erop.

Er zit nu 17 liter in het gistvat, met een SG van 1.060 (Brix 15).

Even wat getallen ter vergelijk:
SG na 60 min maischen:
FB#1: SG 1.059
FB#2: SG 1.061

Na koken:
FB#1: SG 1.055 / 21 liter
FB#2: SG 1.060 / 20,5 liter

Rendement volgens BrouwHulp:
FB#1: 85,1%
FB#2: 90,6%

V.w.b. het brouwen met aangepast demiwater: Op zich is het prima te doen, alleen heb ik nu wel meer handelingen. Grappig was toen mijn vrouw binnenkwam en vroeg of ik met chloor in de weer was. Ik ruik op dit moment niet heel veel, maar blijkbaar kon ze die geur goed onderscheiden tijdens het maischen.

Punten die ik niet hard kan maken maar dacht waar te nemen:
FB#1 was minder troebel na het filteren dan FB#2, maar ik had het idee dat FB#2 weer meer helder was na koken.

Enfin, prima brouwdag gehad, 2x brons mogen aanschouwen bij het schaatsen voor Nederland, en ook een prachtige zilveren voor BelgiŽ, waarvoor gefeliciteerd!

Online davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #88 Gepost op: 24-02-2018 18:22 u »
Op het afwassen en opruimen na zit de brouwdag erop.

Er zit nu 17 liter in het gistvat, met een SG van 1.060 (Brix 15).

Even wat getallen ter vergelijk:
SG na 60 min maischen:
FB#1: SG 1.059
FB#2: SG 1.061

Na koken:
FB#1: SG 1.055 / 21 liter
FB#2: SG 1.060 / 20,5 liter

Rendement volgens BrouwHulp:
FB#1: 85,1%
FB#2: 90,6%

V.w.b. het brouwen met aangepast demiwater: Op zich is het prima te doen, alleen heb ik nu wel meer handelingen. Grappig was toen mijn vrouw binnenkwam en vroeg of ik met chloor in de weer was. Ik ruik op dit moment niet heel veel, maar blijkbaar kon ze die geur goed onderscheiden tijdens het maischen.

Punten die ik niet hard kan maken maar dacht waar te nemen:
FB#1 was minder troebel na het filteren dan FB#2, maar ik had het idee dat FB#2 weer meer helder was na koken.

Enfin, prima brouwdag gehad, 2x brons mogen aanschouwen bij het schaatsen voor Nederland, en ook een prachtige zilveren voor BelgiŽ, waarvoor gefeliciteerd!
Je hebt toch geen bussen bleekwater gebruikt om te brouwen, hoop ik.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #89 Gepost op: 24-02-2018 23:59 u »
Je hebt toch geen bussen bleekwater gebruikt om te brouwen, hoop ik.

Heb me netjes aan de waarden van Bruníwater gehouden! Vond het zelfs weinig wat ik moest toevoegen!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #90 Gepost op: 25-02-2018 14:09 u »
Heb me netjes aan de waarden van Bruníwater gehouden! Vond het zelfs weinig wat ik moest toevoegen!

Wat heb je toegevoegd? Als ik calciumchloride toevoeg krijg ik geen chloorgeurtje.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #91 Gepost op: 26-02-2018 09:35 u »
Het volgende heb ik toegevoegd:


Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 295
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #92 Gepost op: 26-02-2018 10:02 u »
Even een update (en vraag) over mijn experiment met onder-/overenten
16/2 brouwen
20/2 overgeŽnte hoofdgisting klaar (geen activiteit meer in waterslot)
25/2 ondergeŽnte vergist nog steady (maar langzaam) door. Elke 1-2 sec nog een klein blubje

Nu zit ik met de vraag wanneer te bottelen. Normaal gezien zou ik de overpitcher zo'n twee weken na het brouwen (ruim een week na einde hoofdgisting) gaan bottelen (eind deze week). Hevelen doe ik niet aan. De ondergeŽnte zou ik dan een week (of langer, afhankelijk van de vergisting) later bottelen.

Beide bieren (in glazen mandfles) staan nog steeds op 18,5 in de gistkast

Andere mogelijkheid is om de overgeŽnte langer te laten staan (gistkast of kruipruimte op 10 graden) en in ťťn keer te bottelen maar dat zie ik eigenlijk niet zitten. Overgister staat dan veel langer op gist, dus geen eerlijke vergelijking....

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #93 Gepost op: 26-02-2018 10:51 u »
Misschien is wel een van de conclusies dat je de overgeŽnte eerder kunt bottelen dan de ondergeŽnte. Ik zou deze dus nu bottelen als ik jou was, en de ondergeŽnte wanneer die klaar is.

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 295
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #94 Gepost op: 26-02-2018 12:26 u »
Misschien is wel een van de conclusies dat je de overgeŽnte eerder kunt bottelen dan de ondergeŽnte. Ik zou deze dus nu bottelen als ik jou was, en de ondergeŽnte wanneer die klaar is.
Bedankt. Eigenlijk was het ook gewoon een retorische vraag natuurlijk... Tenzij er nog tips/opmerkingen komen hier...
einde van de week de over-enter bottelen...
Onder-enter gewoon als die klaar is...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #95 Gepost op: 26-02-2018 21:08 u »
Misschien is wel een van de conclusies dat je de overgeŽnte eerder kunt bottelen dan de ondergeŽnte. Ik zou deze dus nu bottelen als ik jou was, en de ondergeŽnte wanneer die klaar is.

Mee eens. Het voordeel van meer gist enten is dat je sneller kunt bottelen. Je haalt eerder het eind SG.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #96 Gepost op: 27-02-2018 09:07 u »
Gisteren even gekeken in de gistemmer, staat mooi rustig te vergisten, ruikt heerlijk; zoetig, moutig.
Is een gist welke ik nog niet gebruikt had eerder, maar ik denk dat ik deze wel vaker gebruiken ga!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #97 Gepost op: 27-02-2018 20:49 u »
Gisteren even gekeken in de gistemmer, staat mooi rustig te vergisten, ruikt heerlijk; zoetig, moutig.
Is een gist welke ik nog niet gebruikt had eerder, maar ik denk dat ik deze wel vaker gebruiken ga!

Het leuke van brouwen volgens een verplicht recept/ingrediŽnten is dat je bier brouwt zoals je dat zelf niet snel zou doen. En dat levert vaak verrassende bieren op. Het is een natuurlijke neiging om steeds te brouwen zoals je gewend bent.

Zo hebben bijvoorbeeld veel hobbybrouwers naar aanleiding van de Brand bierbrouwwedstrijd van 2 jaar geleden voor het eerst gebrouwen met brown malt. Heel wat hobbybrouwers zijn die mout gaan waarderen. Uit de bekende paden stappen heeft zo zijn voordelen.

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 295
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #98 Gepost op: 05-03-2018 14:22 u »
Even een update (en vraag) over mijn experiment met onder-/overenten
16/2 brouwen
20/2 overgeŽnte hoofdgisting klaar (geen activiteit meer in waterslot)
25/2 ondergeŽnte vergist nog steady (maar langzaam) door. Elke 1-2 sec nog een klein blubje

Nu zit ik met de vraag wanneer te bottelen. Normaal gezien zou ik de overpitcher zo'n twee weken na het brouwen (ruim een week na einde hoofdgisting) gaan bottelen (eind deze week). Hevelen doe ik niet aan. De ondergeŽnte zou ik dan een week (of langer, afhankelijk van de vergisting) later bottelen.

Beide bieren (in glazen mandfles) staan nog steeds op 18,5 in de gistkast

Andere mogelijkheid is om de overgeŽnte langer te laten staan (gistkast of kruipruimte op 10 graden) en in ťťn keer te bottelen maar dat zie ik eigenlijk niet zitten. Overgister staat dan veel langer op gist, dus geen eerlijke vergelijking....

Dit weekend gebotteld:
- Overenter SG 1010
- Normaal geŽnt SG 1007 (was een bonusbatch van ~4 liter). Dit is op zich al een interessante constatering!
- Onderenter staat nog in de lagering, einde week bottelen, SG nog niet gemeten

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 295
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #99 Gepost op: 05-03-2018 14:25 u »
Het leuke van brouwen volgens een verplicht recept/ingrediŽnten is dat je bier brouwt zoals je dat zelf niet snel zou doen. En dat levert vaak verrassende bieren op. Het is een natuurlijke neiging om steeds te brouwen zoals je gewend bent.

Zo hebben bijvoorbeeld veel hobbybrouwers naar aanleiding van de Brand bierbrouwwedstrijd van 2 jaar geleden voor het eerst gebrouwen met brown malt. Heel wat hobbybrouwers zijn die mout gaan waarderen. Uit de bekende paden stappen heeft zo zijn voordelen.
Klopt! Ben erg benieuwd naar de smaak van dit bier. Vooral de gist, kwam vooral zoet op me over net voor het bottelen.

Jacques - wat is de bedoeling voor het forumtreffen? Alle flessen meenemen (heb van de over- en onderenter elk een krat). Ga natuurlijk daarvoor ook af en toe wat proeven  :proost:

Online Mark Green Anchor

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 203
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #100 Gepost op: 05-03-2018 15:18 u »
Is dit forumtreffen ook toegankelijk voor nieuwkomers en niet-forumleden?
Ik ben nog niet zo lang lid en heb even gemist hoe je je moet aanmelden en of er speciale voorwaarden aan verbonden zijn...
Neemt iedereen z'n eigen bier mee? Zo ja, hoeveel?
Zijn er kosten aan verbonden?
Zou er wel graag bij willen zijn om e.e.a. aan kennis op te doen maar heb zelf weinig in te brengen nog, als groentje...

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.999
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #101 Gepost op: 05-03-2018 18:47 u »
Is dit forumtreffen ook toegankelijk voor nieuwkomers en niet-forumleden?
Ik ben nog niet zo lang lid en heb even gemist hoe je je moet aanmelden en of er speciale voorwaarden aan verbonden zijn...
Neemt iedereen z'n eigen bier mee? Zo ja, hoeveel?
Zijn er kosten aan verbonden?
Zou er wel graag bij willen zijn om e.e.a. aan kennis op te doen maar heb zelf weinig in te brengen nog, als groentje...
Neem aan dat iedereen welkom is. Je moest je alleen aanmelden voor de wedstrijd. Daar zat een hele aanmeldprocedure aan vast.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #102 Gepost op: 05-03-2018 21:20 u »
Klopt! Ben erg benieuwd naar de smaak van dit bier. Vooral de gist, kwam vooral zoet op me over net voor het bottelen.

Jacques - wat is de bedoeling voor het forumtreffen? Alle flessen meenemen (heb van de over- en onderenter elk een krat). Ga natuurlijk daarvoor ook af en toe wat proeven  :proost:

Als je een halve krat van ieder kunt meenemen kunnen er zo'n 50 man beide bieren proeven. Voor het proeven heb je maar een klein beetje bier nodig.

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 295
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #103 Gepost op: 05-03-2018 22:06 u »
Als je een halve krat van ieder kunt meenemen kunnen er zo'n 50 man beide bieren proeven. Voor het proeven heb je maar een klein beetje bier nodig.

OK - dat gaat zeker lukken!

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #104 Gepost op: 06-03-2018 00:03 u »
Jacques, voor degenen die aan de Fawcett receptenwedstrijd meedoen... wordt het op prijs gesteld als je van je inzending ook wat meeneemt om ter plekke te kunnen laten proeven?
Zo ja, is er ruimte om dat koel te zetten?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #105 Gepost op: 06-03-2018 21:47 u »
Jacques, voor degenen die aan de Fawcett receptenwedstrijd meedoen... wordt het op prijs gesteld als je van je inzending ook wat meeneemt om ter plekke te kunnen laten proeven?
Zo ja, is er ruimte om dat koel te zetten?

Het staat je vrij om zelfgebrouwen bieren mee te nemen om te andere forumleden laten proeven.
Ik denk dat je zelf een paar icepacks mee moet nemen als je wilt dat je bier koel gedronken wordt. Half april is het meestal niet al te warm...

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #106 Gepost op: 07-03-2018 09:10 u »
Als je een halve krat van ieder kunt meenemen kunnen er zo'n 50 man beide bieren proeven. Voor het proeven heb je maar een klein beetje bier nodig.

Is het een idee dat we het opsturen naar brouwerij Noordt? Zal de hele wereld niet kosten, lijkt me. Mijn idee is om met de trein te gaan, en om nu 2 krat bier mee te zeulen... Vind het ook wel leuk om buiten mijn forumbieren ook eigen bieren mee te nemen, vandaar.


Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 295
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #107 Gepost op: 07-03-2018 13:13 u »
Is het een idee dat we het opsturen naar brouwerij Noordt? Zal de hele wereld niet kosten, lijkt me. Mijn idee is om met de trein te gaan, en om nu 2 krat bier mee te zeulen... Vind het ook wel leuk om buiten mijn forumbieren ook eigen bieren mee te nemen, vandaar.
Goed idee, trein. Ik heb er geen moeite mee om de week ervoor een keer naar Rotterdam te rijden (mensen omgeving Utrecht mogen gerust hun bier bij me afleveren). Maar dan hoop ik wel dat ze een gekoelde ruimte hebben ;-)

Wat zijn de plannen voor de 15e (aanvangstijd, locatie - brouwerij Noordt?)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #108 Gepost op: 07-03-2018 21:48 u »
Is het een idee dat we het opsturen naar brouwerij Noordt? Zal de hele wereld niet kosten, lijkt me. Mijn idee is om met de trein te gaan, en om nu 2 krat bier mee te zeulen... Vind het ook wel leuk om buiten mijn forumbieren ook eigen bieren mee te nemen, vandaar.

Daarover moet ik dan nog wel een afspraak maken met Peter Rouwen van brouwerij Noordt. Het gaat gelukkig om niet zo veel kratten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #109 Gepost op: 07-03-2018 21:56 u »
Goed idee, trein. Ik heb er geen moeite mee om de week ervoor een keer naar Rotterdam te rijden (mensen omgeving Utrecht mogen gerust hun bier bij me afleveren). Maar dan hoop ik wel dat ze een gekoelde ruimte hebben ;-)

Wat zijn de plannen voor de 15e (aanvangstijd, locatie - brouwerij Noordt?)

Er zal veel ruimte zijn om met elkaar te praten. Maar ook verschillende dingen om te proeven. Zo zal er een uitgebreide verzameling hopsoorten zijn waarmee hopthee gemaakt wordt. En ook monsters van verschillende mouten waarop gekauwd kan worden. Verder zijn er de bieren die speciaal voor het forumtreffen gebrouwen zijn.
Een kijkje in de brouwerij spreekt eigenlijk ook voor zich.
En uiteraard de prijsuitrijking van de wedstrijd.

Met Peter Rouwen moeten er nog een paar zaken concreet geregeld worden zoals de exacte aanvangstijd. Plaats en datum staan vast.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #110 Gepost op: 08-03-2018 08:36 u »
Daarover moet ik dan nog wel een afspraak maken met Peter Rouwen van brouwerij Noordt. Het gaat gelukkig om niet zo veel kratten.

Laat maar weten. Ik kom de eerstkomende tijd namelijk niet in Rotterdam, anders had ik ze wel even langsgebracht.

Online Mark Green Anchor

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 203
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #111 Gepost op: 08-03-2018 09:29 u »
Met Peter Rouwen moeten er nog een paar zaken concreet geregeld worden zoals de exacte aanvangstijd. Plaats en datum staan vast.

Kun je dan tzt misschien een nieuw onderwerp aanmaken waarin alle details staan svp?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #112 Gepost op: 08-03-2018 20:56 u »
Kun je dan tzt misschien een nieuw onderwerp aanmaken waarin alle details staan svp?

Er is een apart topic over het forumtreffen.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #113 Gepost op: 06-04-2018 09:22 u »
Jacques,

kan ik het bier opsturen naar brouwerij Noordt, welke ik als test gebrouwen heb?
Ik zit namelijk die zaterdag voorafgaand van het treffen in Utrecht, en om nu met 1 of 2 krat bier in de rugzak met de trein naar Rotterdam af te reizen, zie ik niet zitten ;) Volgens mij heb ik het eerder gevraagd, maar kan niet een antwoord vinden, vandaar.

Teun

Offline CeesM

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 313
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #114 Gepost op: 06-04-2018 11:48 u »
Ik zou er graag bij zijn. Ik hoef niet mee te doen aan een wedstrijd en heb ook geen testbrouw. Ik zou wel 6 flesjes mee kunnen nemen zodat een aantal goede bierkenners kunnen proeven en beoordelen. Mag mijn vriendin dan ook mee?

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.999
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #115 Gepost op: 06-04-2018 12:27 u »
Ik zou er graag bij zijn. Ik hoef niet mee te doen aan een wedstrijd en heb ook geen testbrouw. Ik zou wel 6 flesjes mee kunnen nemen zodat een aantal goede bierkenners kunnen proeven en beoordelen.
Gewoon komen en flesjes bier meenemen. 

Mag mijn vriendin dan ook mee?
Hoe wil je anders weer thuiskomen?  ;)

Offline CeesM

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 313
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #116 Gepost op: 06-04-2018 12:33 u »
Hoe wil je anders weer thuiskomen?  ;)
We komen beiden op de fiets, want zij lust ook bier. ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #117 Gepost op: 06-04-2018 17:11 u »
Jacques,

kan ik het bier opsturen naar brouwerij Noordt, welke ik als test gebrouwen heb?
Ik zit namelijk die zaterdag voorafgaand van het treffen in Utrecht, en om nu met 1 of 2 krat bier in de rugzak met de trein naar Rotterdam af te reizen, zie ik niet zitten ;) Volgens mij heb ik het eerder gevraagd, maar kan niet een antwoord vinden, vandaar.

Teun

Ik kom net van brouwerij Noordt af en heb daar de wedstrijdbieren afgegeven. Die kunnen nu een week rustig staan.
Jammer dat we even een communicatiestoornis hebben want dan had ik kunnen bekijken of ik de bieren mee had kunnen nemen naar Noordt.
De bieren kunnen naar Noordt gezonden worden. Daar staat nu al het een en ander...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #118 Gepost op: 06-04-2018 17:14 u »
Ik zou er graag bij zijn. Ik hoef niet mee te doen aan een wedstrijd en heb ook geen testbrouw. Ik zou wel 6 flesjes mee kunnen nemen zodat een aantal goede bierkenners kunnen proeven en beoordelen. Mag mijn vriendin dan ook mee?

Dat kan. Het is een open bijeenkomst.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #119 Gepost op: 06-04-2018 17:14 u »
We komen beiden op de fiets, want zij lust ook bier. ;)

Komt goed uit want brouwerij Noordt heeft veel lekkere bieren.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #120 Gepost op: 07-04-2018 09:38 u »
Ik kom net van brouwerij Noordt af en heb daar de wedstrijdbieren afgegeven. Die kunnen nu een week rustig staan.
Jammer dat we even een communicatiestoornis hebben want dan had ik kunnen bekijken of ik de bieren mee had kunnen nemen naar Noordt.
De bieren kunnen naar Noordt gezonden worden. Daar staat nu al het een en ander...

Geen probleem! Zal een half krat van elk opsturen, is dat voldoende?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #121 Gepost op: 07-04-2018 17:09 u »
Geen probleem! Zal een half krat van elk opsturen, is dat voldoende?

Dat is in principe voldoende. Wel aangeven dat het voor het forumtreffen is. Verder is het handig als er een etiket op de flessen zit.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #122 Gepost op: 07-04-2018 17:54 u »
Dat is in principe voldoende. Wel aangeven dat het voor het forumtreffen is. Verder is het handig als er een etiket op de flessen zit.

Heb ze separaat ook nog even gemaild, en er zitten labels op de flessen, moet goed komen!

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 295
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #123 Gepost op: 07-04-2018 22:30 u »
Ik neem mijn flessen op de dag zelf mee (heb een BOB geregeld voor met de auto ;-)....

Geen etiketten maar mooie labels op de kroonkurk...

Kan zelf het verschil goed proeven tussen de versies (teveel en te weinig gist...) ben benieuwd naar de meningen!

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 661
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #124 Gepost op: 13-04-2018 10:36 u »
Ik neem mijn flessen op de dag zelf mee (heb een BOB geregeld voor met de auto ;-)....

Geen etiketten maar mooie labels op de kroonkurk...

Kan zelf het verschil goed proeven tussen de versies (teveel en te weinig gist...) ben benieuwd naar de meningen!
Als je nog wat overhoudt wil ik ook graag proeven Tymon! Op de dag van het forumtreffen zit ik helaas nog in het vliegtuig dus ik ben er niet bij.  :huilen:

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 295
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #125 Gepost op: 13-04-2018 11:43 u »
Als je nog wat overhoudt wil ik ook graag proeven Tymon! Op de dag van het forumtreffen zit ik helaas nog in het vliegtuig dus ik ben er niet bij.  :huilen:
Oei... dat wordt schrapen denk ik ;)
Zal vanmiddag eens in de kast kijken  ;D

Tags: