Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Brouwen voor forumtreffen april 2018  (gelezen 4541 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.791
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Gepost op: 23-10-2017 21:52 u »
Zoals aangekondigd zijn we als beheerders van het forum bezig met de voorbereiding van het forumtreffen in april 2018. Als het goed is krijgen we volgende week van brouwerij Noordt te horen wat de exacte datum gaat worden.
Ondertussen zijn we aan het denken hoe we er een evenement van kunnen maken voor alle hobbybrouwers.

Zo willen we jullie heel veel verschillende soorten hopthee aanbieden. Van der Kooy Jubbega is zo vriendelijk geweest om toe te zeggen dat zij de benodigde hop beschikbaar stellen. Waarschijnlijk zal er tijdens het forumtreffen ook een verloting zijn van hop.
Ook veel verschillende soorten mout zullen te proeven zijn en we willen bijzondere bieren brouwen met een groot aandeel speciaalmouten.
Verder kunnen er houtsnippers worden beoordeeld.

Natuurlijk wordt er ook de gelegenheid geboden om bieren onderling te ruilen en is er volop tijd om met elkaar te kletsen en te discussiëren over de smaken van de hoppen en moutsoorten. Mogelijk zijn er ook bieren te proeven die gebrouwen zijn met hetzelfde wort en vergist zijn met diverse gisten.
Genoeg redenen om naar het forumtreffen te komen. Het wordt een festijn waar veel te leren is over smaken in bier.


Voor nu is belangrijk te weten dat in het kader van het forumtreffen 5 brouwpakketten beschikbaar gesteld worden voor het doen van experimenten. We denken aan:
- wel of niet overhevelen;
- wel of niet hydrateren;
- wel of niet toevoegen van brouwzouten;
- wel of niet ascorbinezuur en kaliummetabisulfiet toevoegen;
- stevig onder-enten versus stevig over-enten.
Kortom aan onderwerpen waarover veel hobbybrouwers verdeeld zijn.
Je mag ook een andere test aandragen.

De pakketten worden door mij persoonlijk beschikbaar stellen voor degenen die de experimenten gaan uitvoeren. Deze worden betaald uit de inkomsten van het schrijven van de blog voor Brouwstore. Op deze wijze deel ik deze verdienste met jullie. Brouwstore is zo vriendelijk de kosten van de verzending op zich te nemen.
Met behulp van een Google-formulier https://goo.gl/forms/85aORpvmCGIBiXXB2  kun je kenbaar maken dat je belangstelling hebt voor het uitvoeren van een test. De beheerders zullen uit de aanmeldingen een selectie maken. Het is mogelijk je tot en met 11 november aan te melden.

Afhankelijk van het experiment dat uitgevoerd wordt zullen er meer of minder ingrediënten beschikbaar gesteld worden. Maar om goed te kunnen vergelijken is er een basispakket bestaande uit:
- 5 kg Thomas Fawcett Golden Promise;
- 100 g hopbloemen Aurora;
- 1 zakje Mangrove Jack’s M36.
Met deze ingrediënten kun je een lekker bier brouwen zonder uitgesproken smaken. De bedoeling is dat er een bier gebrouwen wordt met een begin SG tussen de 1047 en 1055 met een bitterheid tussen de 22 en 27 IBU.
Het is de bedoeling dat op het forum verslag wordt gedaan van het uitvoeren van de tetst. Let wel, dit is geen wedstrijd. Het is vooral de bedoeling na te gaan wat het smaakverschil is door wel of niet een handeling te verrichten. We zoeken daarom ook hobbybrouwers met enige ervaring.

De totale hoeveelheid te brouwen bier dient zo’n 20 liter zijn verdeeld over twee batches. Na het inleveren van het bier ontvang je een attentie voor de genomen moeite.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 257
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #1 Gepost op: 24-10-2017 08:20 u »
Leuk initiatief en leuke experimenten! Dat zal wel tot een discussie leiden die zelfs in een hele dag incl proeven niet wordt afgerond...

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.307
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeën dan tijd om te brouwen.
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #2 Gepost op: 24-10-2017 09:37 u »
Jacques,
Als je over-/ onderenten echt goed inzichtelijk wil maken (niet alleen brouwtechnisch maar ook smaaktechnisch) dan zou ik eerder kiezen voor een gist met meer uitgesproken karakter (bijvoorbeeld met Belgisch karakter).

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.791
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #3 Gepost op: 24-10-2017 21:56 u »
Jacques,
Als je over-/ onderenten echt goed inzichtelijk wil maken (niet alleen brouwtechnisch maar ook smaaktechnisch) dan zou ik eerder kiezen voor een gist met meer uitgesproken karakter (bijvoorbeeld met Belgisch karakter).

Het idee is dat we 5 brouwsels hebben met nagenoeg dezelfde ingrediënten. En ook dat het moet gaan om redelijk neutrale bieren zodat niet de mout, hop of gist overheerst.

Ook bij een gist met minder uitgesproken karakter is het interessant om de verschillen waar te nemen tussen stevig onder- en over-enten. Bij mijn laatste test met Mangrove Jack's M41 was het verschil aanzienlijk. Dit is wel een gist met een Belgisch karakter. De M36 geeft ook een fruitigheid karakter. Verwacht mag worden dat je ook bij deze gist redelijke verschillen gaat proeven. Of dat echt zo is zal de test moeten uitwijzen.  :)

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.791
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #4 Gepost op: 28-10-2017 13:52 u »
Nog even dit topic onder de aandacht brengen.
Er zijn tot nu toe 3 aanmeldingen voor het wel of niet hydrateren, overhevelen en stevig onder-enten versus stevig over-enten.

Er kunnen nog meer tests worden uitgevoerd. Ook kun je een niet genoemde test aanmelden, maar het moet wel gaan om onderwerp wat veel hobbybrouwers bezig houdt. Een nog niet eerder door mij genoemde test is bijvoorbeeld de vergistingstemperatuur. Zo zijn er nog meer tests te bedenken.

Meld je aan en draag een steentje bij aan de kennis over het zelf brouwen van bier.

Offline Ansius

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 490
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #5 Gepost op: 09-11-2017 17:13 u »
Heb ik de datum gemist of is die nog niet bekend?

Offline CeesM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 147
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #6 Gepost op: 09-11-2017 17:23 u »
Ik heb maar één gistingsvat, dus ik wil eigenlijk testen of mijn brouwsel wel of niet te drinken is. ;)

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.791
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #7 Gepost op: 09-11-2017 21:54 u »
Heb ik de datum gemist of is die nog niet bekend?

De exacte datum is inderdaad nog niet bekend.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.791
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #8 Gepost op: 15-11-2017 23:18 u »
Er zijn 6 forumleden die bereid zijn een experiment uit te voeren voor het forumtreffen.

Zij mogen allemaal een experiment uitvoeren.
Sommige experimenten waren behoorlijk populair (vooral wel of niet overhevelen). Gelukkig is ook gevraagd om een 2e en 3e optie. Uiteindelijk hebben we 5 verschillende experimenten.


TymonK  -  Stevig onder- en over-enten
tdp  - Wel of niet toevoegen brouwzouten
RobW  - Wel of niet overhevelen
Lincolnm3 - Wel of niet overhevelen
remolen - Wel of niet hydrateren
Bart LJ - 60 versus 15 minuten koken

Ik dank genoemde leden voor hun bereidheid om een steentje te willen bijdragen aan het forumtreffen.
Morgenavond zal ik jullie e-mail adressen doorgeven aan Brouwstore. Vervolgens krijgen jullie een mail van deze leverancier met de vraag waar de pakketten naar toegezonden kunnen worden.
Na ontvangst van het pakket kunnen jullie aan de gang op een moment dat jullie schikt. Jullie vorderingen met de experimenten volgen wij graag in dit topic.

Online tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.898
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #9 Gepost op: 16-11-2017 09:50 u »
Er zijn 6 forumleden die bereid zijn een experiment uit te voeren voor het forumtreffen.

Zij mogen allemaal een experiment uitvoeren.
Sommige experimenten waren behoorlijk populair (vooral wel of niet overhevelen). Gelukkig is ook gevraagd om een 2e en 3e optie. Uiteindelijk hebben we 5 verschillende experimenten.


TymonK  -  Stevig onder- en over-enten
tdp  - Wel of niet toevoegen brouwzouten
RobW  - Wel of niet overhevelen
Lincolnm3 - Wel of niet overhevelen
remolen - Wel of niet hydrateren
Bart LJ - 60 versus 15 minuten koken

Ik dank genoemde leden voor hun bereidheid om een steentje te willen bijdragen aan het forumtreffen.
Morgenavond zal ik jullie e-mail adressen doorgeven aan Brouwstore. Vervolgens krijgen jullie een mail van deze leverancier met de vraag waar de pakketten naar toegezonden kunnen worden.
Na ontvangst van het pakket kunnen jullie aan de gang op een moment dat jullie schikt. Jullie vorderingen met de experimenten volgen wij graag in dit topic.

Jacques,

goed bezig, ik zal de handschoen oppakken :).

Offline RobW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: 00
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #10 Gepost op: 16-11-2017 10:09 u »
De exacte datum is inderdaad nog niet bekend.

Het is wel handig als er een datum bekend is. Ik kan niet alle weekeinden in april. Is wel zo leuk om er bij te zijn als ik wat brouw voor die dag.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.791
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #11 Gepost op: 16-11-2017 20:37 u »
Het is wel handig als er een datum bekend is. Ik kan niet alle weekeinden in april. Is wel zo leuk om er bij te zijn als ik wat brouw voor die dag.

Snap ik. Hopelijk weet ik binnenkort de datum. Peter Rouwen is aan het kijken wanneer het voor hem het beste uitkomt. Voor de verder organisatie is het handig een concrete datum te hebben.

Offline Bart LJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #12 Gepost op: 16-11-2017 20:39 u »
Superleuk dit.

Mij lijkt het leuk om bij het forumtreffen de forumleden een driehoekstest voor te zetten van deze experimenten (a la brülosophy).

Ben echt benieuwd of er dan significante uitkomsten zullen zijn...

Lijkt je dat wat Jacques?

Ik kan enkele IBU leden denk ik wel motiveren om ter plekke een soort mini smaak laboratorium te bemannen.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.791
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #13 Gepost op: 16-11-2017 21:28 u »
Superleuk dit.

Mij lijkt het leuk om bij het forumtreffen de forumleden een driehoekstest voor te zetten van deze experimenten (a la brülosophy).

Ben echt benieuwd of er dan significante uitkomsten zullen zijn...

Lijkt je dat wat Jacques?

Ik kan enkele IBU leden denk ik wel motiveren om ter plekke een soort mini smaak laboratorium te bemannen.

Vind ik een leuk voorstel.
Een paar handjes die willen helpen zijn zeker welkom. En vele handen maken licht werk...

Online tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.898
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #14 Gepost op: 20-11-2017 10:41 u »
Rijd woensdag naar deze verdeler om mijn spullen op te halen. Moet toch voor werk in Roermond zijn, en een bezoekje aan een brouwwinkel is nooit weg ;)

Offline RobW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: 00
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #15 Gepost op: 20-11-2017 19:00 u »
Ik heb nog geen mail gehad...

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.791
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #16 Gepost op: 20-11-2017 21:49 u »
Ik heb nog geen mail gehad...

Alle e-mail adressen zijn gelijktijdig door mij doorgegeven. Mogelijk heb je inmiddels een ander e-mailadres.
Ik stuur je een PM met het e-mail adres zoals dat bij mij bekend is.

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 257
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #17 Gepost op: 20-11-2017 22:30 u »
Mail gekregen en contact gehad met de Brouwstore. Gelijk ook maar wat andere spulletjes besteld voor andere brouwsels  :proost:

Ben van plan medio februari te gaan brouwen, 2 weken hoofd/navergisting, vlot bottelen (zonder hevelen), en dan dus nog een maandje rijpen op de fles. Lijkt me genoeg voor dit type.

Daarnaast zit ik nog een klein beetje in dubio over het uitvoeren van de test (onder/over-enten). Twee opties
1. Hele batch in één keer brouwen, split batch doen. Heb maar één gistkast. Wel groot genoeg voor 2*20 liter. Probleem is temp controle. Ik verwacht dat de over-enter sneller aanslaat en harder gaat. Dus sneller warm. Dus gaat de gistkast koelen, met risico dat de onder-enter op veel lagere temp gaat vergisten.

2. Twee keer brouwen. Over enter eerst, en na afloop van de hoofdvergisting direct tweede batch brouwen (voor de onder-enter). Dat zit dicht bij elkaar. Ik denk dat ik wel in staat ben de andere parameters (waterbehandeling, kooktijd, hopgiften) gelijk te houden.

Wat denken jullie? Ik neig naar optie 2.
Of heeft er iemand een slim idee om twee gistvaten in één vergistingskast beide gecontroleerd te houden?

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 257
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #18 Gepost op: 20-11-2017 22:39 u »
Is het daarnaast nog een idee om de hopgiften op elkaar af te stemmen? Ik heb eerlijk gezegd nog niet eerder met deze gist gewerkt, lijkt vrij neutraal?

Zit te denken aan de volgende hopgiften:
60 min  12 gram voor plm 14 IBU
20 min  20 gram voor plm 8 IBU
vlamuit / 5 minuten gift voor wat aroma?

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #19 Gepost op: 21-11-2017 13:04 u »
Ik ga de test wel of niet hydrateren uitvoeren.
Heb er veel zin in. Maar voor ik kan beginnen moet ik een precisie weegschaaltje hebben zodat ik exact dezelfde hoeveelheid gist aan beide brouwsels toevoeg. (deze is 0.01 gram nauwkeurig... hoop dat dit voldoende is)

Deze is inmiddels besteld en onderweg vanuit china. Ik hoop dat hij er binnen een week of 2 is.

Ik ben van plan 1 batch te brouwen van ongeveer 25 liter. Deze splits in in 2 gedeelten. Mijn gistkasten staan naast elkaar en deze ga ik eerst ijken zodat er geen temperatuurverschil is.

Verder ga ik zorgen dat er exact evenveel wort in elk gistvat terecht komt door te wegen.

 Het vocht dat ik ga gebruiken om te hydrateren voeg ik ook extra toe aan het vat waar de gist zonder hydrateren in gaat.

De gehydrateerde gist zit in een maatbeker deze maatbeker moet goed worden nagespoeld zodat er geen gist achterblijft. Denk gerust met mij mee waar ik nog meer om moet denken.


Is het de bedoeling dat het bier wat hier van gebrouwen wordt mee genomen wordt naar het forumtreffen?
En dat er dan verschillende brouwers met goede  ervaring gaan proeven?

Groet René

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.791
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #20 Gepost op: 21-11-2017 20:59 u »

Daarnaast zit ik nog een klein beetje in dubio over het uitvoeren van de test (onder/over-enten). Twee opties
1. Hele batch in één keer brouwen, split batch doen. Heb maar één gistkast. Wel groot genoeg voor 2*20 liter. Probleem is temp controle. Ik verwacht dat de over-enter sneller aanslaat en harder gaat. Dus sneller warm. Dus gaat de gistkast koelen, met risico dat de onder-enter op veel lagere temp gaat vergisten.

2. Twee keer brouwen. Over enter eerst, en na afloop van de hoofdvergisting direct tweede batch brouwen (voor de onder-enter). Dat zit dicht bij elkaar. Ik denk dat ik wel in staat ben de andere parameters (waterbehandeling, kooktijd, hopgiften) gelijk te houden.

Wat denken jullie? Ik neig naar optie 2.
Of heeft er iemand een slim idee om twee gistvaten in één vergistingskast beide gecontroleerd te houden?

De eerlijkste vergelijking krijg je als je optie 1 uitvoert. Je hebt dan exact dezelfde wort en verschillen in smaak kunnen niet door kleine variaties tijdens het brouwen veroorzaakt worden. Daarnaast zijn dan beide bieren even oud.

Als je geen ruimte hebt voor twee gistvaten in je gistkast kun je de vaten in een ruimte zetten waar het niet te koud is en de temperatuur redelijk gelijkmatig. Uiteraard horen de vaten bij elkaar te staan en moeten de omstandigheden gelijk zijn. Dus niet het ene vat tegen de verwarming en de andere niet.

Bij vergelijkende tests moeten alle parameters gelijk zijn met uitzondering van de parameter die je aan het testen bent.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.791
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #21 Gepost op: 21-11-2017 21:05 u »
Is het de bedoeling dat het bier wat hier van gebrouwen wordt mee genomen wordt naar het forumtreffen?
En dat er dan verschillende brouwers met goede  ervaring gaan proeven?

Uit jouw beschrijvingen van de test die je gaat uitvoeren blijkt dat je er alles aan doet om de parameters gelijk te houden met uitzondering van de parameter wel of niet hydrateren. Helemaal goed dus.

Het is inderdaad de bedoeling dat het bier dat gebrouwen wordt te proeven is tijdens het forumtreffen. Uiteraard zal dat gedaan worden door ervaren proevers maar ook andere aanwezige leden krijgen de gelegenheid een oordeel te geven.

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 257
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #22 Gepost op: 21-11-2017 23:17 u »
De eerlijkste vergelijking krijg je als je optie 1 uitvoert. Je hebt dan exact dezelfde wort en verschillen in smaak kunnen niet door kleine variaties tijdens het brouwen veroorzaakt worden. Daarnaast zijn dan beide bieren even oud.

Als je geen ruimte hebt voor twee gistvaten in je gistkast kun je de vaten in een ruimte zetten waar het niet te koud is en de temperatuur redelijk gelijkmatig. Uiteraard horen de vaten bij elkaar te staan en moeten de omstandigheden gelijk zijn. Dus niet het ene vat tegen de verwarming en de andere niet.

Bij vergelijkende tests moeten alle parameters gelijk zijn met uitzondering van de parameter die je aan het testen bent.

Ik heb wel ruimte in de gistkast voor twee vaten, echter dan hetzelfde probleem als bij het plaatsen van beide vaten in één ruimte: ik verwacht dat de over-enter sneller en heftiger vergist en dus warmer wordt. Dat is een factor die ik liever zou uitsluiten.

Nog iemand suggesties voor het te kiezen hopschema?

Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 434
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #23 Gepost op: 22-11-2017 10:13 u »
Ik heb wel ruimte in de gistkast voor twee vaten, echter dan hetzelfde probleem als bij het plaatsen van beide vaten in één ruimte: ik verwacht dat de over-enter sneller en heftiger vergist en dus warmer wordt. Dat is een factor die ik liever zou uitsluiten.
Maar het is wel een direct effect van het over/onder enten...
Ik denk dat de eerlijkste vergelijking hier zou zijn om je temp-probe deze keer niet op het vat te plakken maar gewoon in de gistkast. Dan hebben beide vaten in ieder geval dezelfde omgevingstemperatuur, en ga je niet je ene vat extra koelen omdat in het andere vat de gist heftig bezig is.

Je zou je vaten ook bij mij te gisten mogen zetten, ik heb 2 gistkasten.
Echter zijn dit twee verschillende modellen koelkast, dus je zal ook hier niet exact dezelfde temperatuurcurve hebben, want 1 van de twee zal ws sneller aanslaan dan de ander.

Kort gezegd, ik denk dat je ze gewoon in dezelfde gistkast moet zetten

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 257
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #24 Gepost op: 22-11-2017 11:13 u »
Maar het is wel een direct effect van het over/onder enten...
Ik denk dat de eerlijkste vergelijking hier zou zijn om je temp-probe deze keer niet op het vat te plakken maar gewoon in de gistkast. Dan hebben beide vaten in ieder geval dezelfde omgevingstemperatuur, en ga je niet je ene vat extra koelen omdat in het andere vat de gist heftig bezig is.

Je zou je vaten ook bij mij te gisten mogen zetten, ik heb 2 gistkasten.
Echter zijn dit twee verschillende modellen koelkast, dus je zal ook hier niet exact dezelfde temperatuurcurve hebben, want 1 van de twee zal ws sneller aanslaan dan de ander.

Kort gezegd, ik denk dat je ze gewoon in dezelfde gistkast moet zetten
Bedankt. Dat ga ik doen denk ik. Ideaal zou zijn temp meter in een grote bak water, met de gistvaten in dat water. Dan komt de temp nog dichter bij elkaar... Maar ga het zo maar doen. En zoals je zegt - je meet ook dat effect van hogere temp inderdaad.

Nog iemand opmerkingen over het voorgestelde hopschema?

Online tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.898
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #25 Gepost op: 22-11-2017 21:33 u »
Vanmiddag mijn spullen opgehaald in Ittervoort. Kleine maar overzichtelijke winkel!

Aangezien ik sowieso 2x moet brouwen (1x met en 1x zonder de toevoeging van brouwzouten) heb ik 5 kg Golden Promise en een zakje MJ M36 extra meegenomen. In mijn geval ga ik dus 2x 20 liter brouwen, dat past beter bij mijn grootte van pannen (en is een macht der gewoonte ;))

Onderstaand mijn voorzet qua recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptForum Ordinary Bitter
Brouwdatum22-11-2017
BiertypePale Ale/Strong Bitter
Volume20,0 l
Begin SG1,052 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)27 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,50 lWater uit Rossum (Ov.)
9,19 lSpoelwater


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,250 kgPale mout. Golden PromiseThomas Fawcett and Sons5 EBC100,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.4,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gAurorabellen8,3%60 min.14,9 IBU
15,0 gAurorabellen8,3%20 min.9,0 IBU
15,0 gAurorabellen8,3%5 min.3,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 gLiberty Bell Ale (M36)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering18,0 °C


Deze wordt 2 keer gebrouwen, 1x met gewoon kraanwater uit het schone Rossum, 1x met aangepast water. Aangezien dit de eerste keer voor mij zou zijn, heb ik davyd gevraagd om me te helpen met Brun'water, hij zal een voorzet geven qua te gebruiken brouwzouten.

Zal begin januari worden dat ik deze ga brouwen. Hiervoor wil ik de lieve sint/kerstman nog even aankijken, of er dit jaar een pH meter in de schoen/onder boom gelegd kan worden ;) Dit lijkt me voor deze test een mooie toevoeging :)

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 257
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #26 Gepost op: 22-11-2017 21:50 u »
Ziet er prima uit. Ik volg dit recept voor mijn test (over- en onderpitchen) dan kunnen we eea mooi vergelijken!

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.791
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #27 Gepost op: 22-11-2017 22:38 u »
Nog iemand opmerkingen over het voorgestelde hopschema?

Op zich maakt het hopschema voor deze test niet zo veel uit. Het gaat om de effecten van de gist. Vandaar ook dat het geen hopbom hoeft te worden. Wel is het zo dat er een interactie is tussen stoffen uit de hop en gist. Afhankelijk van de gebruikte gist kan een hop anders overkomen. In dit geval gebruik je voor beide batches dezelfde gist.

Offline Lincolnm3

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 200
  • Land: nl
  • geniet
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #28 Gepost op: 23-11-2017 15:46 u »
Spulletjes vandaag binnen gekregen  :brouwen:

Offline RobW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: 00
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #29 Gepost op: 23-11-2017 19:47 u »
Hier ook. Gaat er in de kerstvakantie mee aan de slag.

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 257
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #30 Gepost op: 24-11-2017 07:19 u »
Ook binnen. Netjes verpakt, een coldpack bij de hop en gisten (had wat extra spullen besteld) dus die waren nog lekker koel! Bedankt Jacques en de leverancier!

Online tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.898
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #31 Gepost op: 29-11-2017 10:08 u »
Gisteren 35 liter demiwater gehaald bij de Colruyt, voor minder dan € 6,-. Ik brouw dus een keer met alleen leidingwater, zonder aanpassingen, 1x met demiwater aangevuld met de aangegeven brouwzouten.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.791
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #32 Gepost op: 29-11-2017 21:05 u »
Gisteren 35 liter demiwater gehaald bij de Colruyt, voor minder dan € 6,-. Ik brouw dus een keer met alleen leidingwater, zonder aanpassingen, 1x met demiwater aangevuld met de aangegeven brouwzouten.

Ok, dan wordt jouw test geen mineralen uit leidingwater in combinatie met wel of niet toevoegen van brouwzouten.

Online tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.898
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #33 Gepost op: 30-11-2017 15:58 u »
Ok, dan wordt jouw test geen mineralen uit leidingwater in combinatie met wel of niet toevoegen van brouwzouten.

Klopt:
1. Gewoon leidingwater uit Rossum, zoals ik het nu ook gebruik, zonder aanpassingen, rechtstreeks uit de kraan
2. Demiwater, aangepast met brouwzouten, om de perfecte samenstelling te krijgen, aangezuurd, etc.

Weegschaaltje aangeschaft, voor 0,01 gr nauwkeurig tot 200 gram

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.791
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #34 Gepost op: 30-11-2017 20:37 u »
Klopt:
1. Gewoon leidingwater uit Rossum, zoals ik het nu ook gebruik, zonder aanpassingen, rechtstreeks uit de kraan
2. Demiwater, aangepast met brouwzouten, om de perfecte samenstelling te krijgen, aangezuurd, etc.

Weegschaaltje aangeschaft, voor 0,01 gr nauwkeurig tot 200 gram

Dat weegschaaltje heb inderdaad nodig als je met brouwzouten aan de gang gaat. Daar ga je nog veel plezier van beleven. Het mooie is dat dergelijke weegschaaltjes heel weinig kosten.

Overigens zou het nog mooier zijn als je 3 verschillende brouwsels zou maken.
1. Leidingwater onbehandeld
2. Leidingwater met extra brouwzouten
3. Demiwater met brouwzouten

Maakt het allemaal wel een heel stuk lastiger. Wat mij betreft voer je gewoon de test uit zoals jij die in gedachten had.

Online davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 238
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #35 Gepost op: 30-11-2017 20:46 u »
Dat weegschaaltje heb inderdaad nodig als je met brouwzouten aan de gang gaat. Daar ga je nog veel plezier van beleven. Het mooie is dat dergelijke weegschaaltjes heel weinig kosten.

Overigens zou het nog mooier zijn als je 3 verschillende brouwsels zou maken.
1. Leidingwater onbehandeld
2. Leidingwater met extra brouwzouten
3. Demiwater met brouwzouten

Maakt het allemaal wel een heel stuk lastiger. Wat mij betreft voer je gewoon de test uit zoals jij die in gedachten had.

Het leidingwater van Rossum heeft zo al meer dan genoeg mineralen, het is zinloos daar nog iets aan toe te voegen.  Aanzuren zou nog kunnen.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.791
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #36 Gepost op: 30-11-2017 21:11 u »
Het leidingwater van Rossum heeft zo al meer dan genoeg mineralen, het is zinloos daar nog iets aan toe te voegen.  Aanzuren zou nog kunnen.

Ook als je leidingwater veel mineralen heeft kan het zinvol chloriden en sulfaten toe te voegen om de smaak van je bier te beïnvloeden. Brouwzouten kun je naast sturen op de pH ook gebruiken om de smaak van je bier te beïnvloeden.

Online davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 238
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #37 Gepost op: 30-11-2017 21:56 u »
Alles kan, maar in dit geval zou het zijn als zoute soep beïnvloeden door nog meer zout toe te voegen.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.791
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #38 Gepost op: 30-11-2017 22:45 u »
Alles kan, maar in dit geval zou het zijn als zoute soep beïnvloeden door nog meer zout toe te voegen.

Ieder zijn smaak. Overigens smaken niet alle mineralen zout. Calciumsulfaat en calciumwaterstofcarbonaat hebben bijvoorbeeld geen zoute smaak. Het zijn vooral chloriden die een zoute smaak geven. Hoe hoog de concentratie daarvan is in Rossum weet ik niet. Omdat de plaats Rossum in het oosten van Nederland ligt zal de concentratie aan chloride waarschijnlijk vrij laag zijn. In het westen van Nederland (en ook westelijk België) wil dat wel eens hoger zijn.

Online tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.898
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #39 Gepost op: 01-12-2017 09:35 u »
Jacques,

Aan 3 brouwsels heb ik ook zitten denken, echter zit ik met factor tijd, en met de feestdagen voor de deur en aansluitend carnaval wordt de planning enigszins krap.
Vandaar ook de variant met de 2 uitersten.

Blijkbaar zitten er veel mineralen in mijn leidingwater (aldus Davyd), dit kan ik bevestigen noch ontkrachten, in deze vertrouw ik Davyd blindelings!

Ter info, in de bijlage het waterrapport van mijn leidingwater.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.791
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #40 Gepost op: 01-12-2017 11:45 u »
Ten opzichte van het water dat ik hier uit de kraan krijg heb je in verhouding veel zouten in je water zitten. Voor het water bij mij uit de kraan zie https://www.brabantwater.nl/PompStationInfo/Tilburg.pdf

Davyd had dit goed gezien. In deze situatie is er niet zo veel aanleiding om nog meer zouten toe te voegen. Ik zou het laten bij de opzet waarvoor je gekozen hebt.


Online tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.898
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #41 Gepost op: 01-12-2017 11:51 u »
Ten opzichte van het water dat ik hier uit de kraan krijg heb je in verhouding veel zouten in je water zitten. Voor het water bij mij uit de kraan zie https://www.brabantwater.nl/PompStationInfo/Tilburg.pdf

Davyd had dit goed gezien. In deze situatie is er niet zo veel aanleiding om nog meer zouten toe te voegen. Ik zou het laten bij de opzet waarvoor je gekozen hebt.

Mooi! Ik zou natuurlijk nog wel de keuze kunnen maken om het kraanwater aan te zuren?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.791
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #42 Gepost op: 01-12-2017 11:55 u »
Mooi! Ik zou natuurlijk nog wel de keuze kunnen maken om het kraanwater aan te zuren?

Alleen als dat nodig is...
Dat is afhankelijk van de restalkaliteit. Ik heb even te weinig tijd om daar naar te kijken. Bru'n Water is handig om te gebruiken.

Online tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.898
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #43 Gepost op: 01-12-2017 11:58 u »
Alleen als dat nodig is...
Dat is afhankelijk van de restalkaliteit. Ik heb even te weinig tijd om daar naar te kijken. Bru'n Water is handig om te gebruiken.

Meester Davyd zal mij dat advies vast geven ;)

Online davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 238
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #44 Gepost op: 01-12-2017 12:08 u »
Het hangt er maar van af wat je wil testen:

1. brouwen met ongewijzigd leidingwater (dus zoals je het nu doet) versus brouwen met geoptimaliseerd demiwater
2. brouwen met aangezuurd leidingwater versus brouwen met geoptimaliseerd demiwater

Het is zo dat de pH van jouw water bij dit recept met onveranderd leidingwater heel hoog zal zijn.

Om het verschil tussen de twee versies zo duidelijk mogelijk te maken zou ik optie 1 nemen.


Online tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.898
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #45 Gepost op: 01-12-2017 12:45 u »
Dan gaan we inderdaad voor optie 1.

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #46 Gepost op: 03-12-2017 19:07 u »
Forumtreffen is in april. Klopt? Datum nog niet exact bekend?
Is het dan te vroeg dat ik morgen ga brouwen? Nog even wachten?
Heb alles binnen ook het weegschaaltje dat op 0.01 weegt.. :) ..
Deze kan ik ook mooi gebruiken in de zomer voor het wegen van de koninginnen die geboren worden.


Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 257
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #47 Gepost op: 03-12-2017 21:24 u »
Forumtreffen is in april. Klopt? Datum nog niet exact bekend?
Is het dan te vroeg dat ik morgen ga brouwen? Nog even wachten?
Heb alles binnen ook het weegschaaltje dat op 0.01 weegt.. :) ..
Deze kan ik ook mooi gebruiken in de zomer voor het wegen van de koninginnen die geboren worden.
Ik ben van plan eind januari te gaan brouwen. Tijd zat  :proost:

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.791
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #48 Gepost op: 03-12-2017 21:59 u »
Forumtreffen is in april. Klopt? Datum nog niet exact bekend?
Is het dan te vroeg dat ik morgen ga brouwen? Nog even wachten?

De exacte datum is nog steeds niet bekend. Ik had Peter Rouwen een voorstel gedaan. Blijkt hij net die dag jarig te zijn... Heb nog geen concrete datum van hem gehad.

Je hebt nog meer dan genoeg tijd.

Offline Lincolnm3

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 200
  • Land: nl
  • geniet
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #49 Gepost op: 04-12-2017 09:14 u »
Ik ga vandaag aan de slag.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.791
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Reactie #50 Gepost op: 04-12-2017 21:07 u »
Ik ga vandaag aan de slag.

De dag is voorbij. Alles goed gegaan?

Tags: