Hoi! Sasja nieuw

Gestart door Sasja, 22-10-2017 15:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sasja

Hoi,  ik ben sasja, 31 jaar oud.
Dit jaar begonnen met fermentatie.
Ik heb eerst een paar keer kvas gemaakt in wekpotten, en probeer nu
een cider te maken van vruchten uit eigen tuin en honing.

TymonK

Welkom!

Wat is kvas? (ik zou kunnen googelen natuurlijk  :P)

ennuh  :proost: op de hobby

Sasja

Slavisch fermentie drankje gemaakt van roggebrood, water, suiker en gist.

Kan gewoon in wekpotten of frisdrank flessen gemaakt worden.
Heeft veelal een lage promillage <1%
Gisting is voornamelijk voor koolzuur.

Pan water koken, suiker of honing toevoegen. Ik doe ongeveer 2 liter en een 450gr potje honing er op. Ik ben namelijk een flinke zoetekauw.

Roggebrood goed donker roosteren, hoe donkerder hoe beter.

Water van de kook, brood dr in.
4 uur laten trekken. Óf totdat de temp gunstig is voor gist.

Brood uit zeven, gist er in.
2 thee lepel bakkersgist is prima

Steriele wekpot in en minimaal 8u laten gisten voor de prik.
Daarna de koelkast in.

Da's ongeveer de simpelste manier om op z'n modern boers kvas te maken.



Oscar

Citaat van: Sasja op 22-10-2017 &nbsp;15:37 uen probeer nu  een cider te maken van vruchten uit eigen tuin en honing.

En daarna bier? Want daar is dit forum voor  ;) :) :brouwen: :biersmile: :proost:

Sasja

 Jazeker! Eerst even goed inlezen en wat meer materiaal aanschaffen. Ik heb de afgelopen maand pas mijn eerste baby stapjes gemaakt.

En ik heb al een dure hobby hehe.
Over een maand ga ik een brouwkitje aanschaffen.

Oh!
Zou havermout werken? Je weet wel, van die dr oetker pakken en zo

Traploper

Hoi Sasja! Bedankt voor het recept voor de kvass!

Mijn vrouw is van Russische komaf en ze heeft me al vaak gevraagd een kvass voor haar te brouwen. Ga het nu toch eens proberen!

Sasja

Graag gedaan, ik was alleen vergeten te zeggen dat er ook wat rozijnen in moeten.
Een klein handje voor smaak en om de gist te helpen

pippakillinova

Citaat van: Sasja op 22-10-2017 &nbsp;23:39 uZou havermout werken? Je weet wel, van die dr oetker pakken en zo

Welkom Sasja. Je kan beter voor (bio)havervlokken kiezen in de supermarkt. Havermout heeft veelal toevoegingen als suiker en zout...
En met havermout zal het maischproces anders moeten zodat het niet eenvouding i.c.m. andere mouten gebruikt kan worden.

hansHalberstadt

Citaat van: Sasja op 22-10-2017 &nbsp;23:39 uJazeker! Eerst even goed inlezen en wat meer materiaal aanschaffen. Ik heb de afgelopen maand pas mijn eerste baby stapjes gemaakt.


Zou havermout werken? Je weet wel, van die dr oetker pakken en zo
Ik zou als ik jou was beginnen bij het begin, nl bier maken met een kant en klaar blik (simpel) of nog liever op basis van mout, hop en gist. havermout, kruiden en andere toevoegingen leveren al andere smaken en vaak problemen op. 

Peke

Wat gaat de honing doen in jou cider is dat voor de smaak?
Gaan al die suikers dan ook vergist worden?

Sasja

Ik hoop eigenlijk een beetje van beide.
Inmiddels is er succesvol geheveld, en geproefd.
Hij is lekker, erg wijnachtig, droog, heeft iets weg van een kruising tussen een mede en een witte wijn.
Nog wel érg scherp qua fruit zuur.
Maar dat zal wel wegtrekken wanneer hij gebotteld is en een paar maanden oud is.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.