Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Diactyl in DIPA

Gestart door Knudde, 19-10-2017 22:25 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Knudde

Laatst heb ik een Double ipa gebrouwen met hop, hop, dry hop en nog meer hop. Hij heeft 2 weken gegist en 2 weken gelagerd en het waterslot deed helemaal niets meer. Ze zitten nu 3 weken op de fles en ik dacht: ach :proost:

Weinig van de hop te merken en vooral veel diactyl. Alsof ik boter met toffee drink. Niet ondrinkbaar maar niet waar ik op doelde. Ook is het schuim erg grof. Ik heb normaal suiker gebruikt en dit in een oplossing verdeeld over de flesjes.

Mijn concrete vraag: wat moet/mag/kan ik doen?
Dat er tijdens een langere navergisting of lagering diactyl afgebroken wordt is mij bekend. Dit heb ik dus verkeerd gedaan. Maar wat nu? Gewoon voeren aan dronken vrienden? Lang op de fles laten zitten? Suiker bijvoegen voor hergisting op de fles? Flesjes openmaken en terug in het lagervat?

Alvast bedankt!

Juindorper

Diacetyl ontstaat doorgaans tijdens de hergisting op fles. Gewoon nog een paar weken op kamertemperatuur laten staan en dan is het weg.

William

En daarna even een tijdje koud zetten om het koolzuur goed op te lossen. Het schuim zal dan ook veel beter worden.

Waarschijnlijk heb je de US-05 als gist gebruikt.

Easywoods

Heb ik ook gehad, maar dan met een blond bier (met inderdaad US-05  ;) ). Na een paar weken op de fles was het spontaan verdwenen  :)

TymonK

Idem hier. 2 weken vergist (1 week hoofd, 1 week nagisting incl koudhop). Eerste 3 tot 4 weken niet te drinken (boter/zoet) en daarna... heerlijk!

Maar wat wel gek is - gebeurt met niet altijd (1 keer tot nu toe op de plm 10 brouwsels IPA met US05)... vaak is het bier na 2 weken ook al prima

Knudde

Bedankt iedereen voor de tips! Ik heb de Wyeast 1968 London esb ale gebruikt.
Ik zal ze nog wel een paar welen laten rusten.

Nu we toch mijn ongeduld aan het licht hebben gebracht heb ik nog een vraag over een zwaar blond welke ik te vroeg van het gist heb gehaald. Deze is erg stroperig en zoet. Wel schuim en CO2. Gaat wachten hier ook op?


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.