Hergisting: teveel koolzuurdruk

Gestart door 12345, 09-01-2018 23:04 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Citaat van: Oscar op 13-01-2018  21:59 uDus er moet in die systemen nog een roerwerk komen... Als je alles gaat doorvoeren kom je uiteindelijk weer op een normaal brouwproces uit zonder dat stomme rondpompen... :brouwen:

Een traditionele pan en gewoon roeren is inderdaad zo gek nog niet. Het voordeel van een automaat is dat je de tijd en de temperatuur niet in de gaten hoeft te houden. Maar met een timer en een themometer met alarm is dat ook op te lossen.

hansHalberstadt

ik denk dat je bier inderdaad niet is uitgegist en dat zou inderdaad goed kunnen komen omdat de gist op de roerder zich nog niet voldoende heeft vermeerderd omdat je te vroeg bent gestopt, dus heb je mogelijk te weinig gist geënt. Op de roerder kun je het beste doorgaan tot je ca 70-80% van je vergistbare suikers hebt gebruikt. Dat punt is lastig af te schatten, maar tegenwoordig doe ik dat door weging.
1 liter wort van 1040 bevat ca 65 g vergistbare moutsuikers. Die suikers worden omgezet tot ca 32 g alcohol en 32 g koolzuur. Die koolzuur verdwijnt uit je starter dus is je gewicht als het helemaal is uitgegist met 32 g afgenomen. Voor 75% gisting is het gewicht dus met 24g afgenomen voor elke liter met SG=1040. Je kunt dus de starter wegen aan het begin en dan stoppen als het gewenste gewicht is bereikt.

12345

Citaat van: Oxhead op 13-01-2018  20:22 uMeet het SG eens, is het lager dan bij het bottelen en smaakt het bier goed dan heb je te vroeg gebotteld.
Een week is sowieso erg snel om al te bottelen.
Een week of 3 is geen probleem is mijn ervaring, nooit een autolyse probleem gehad.

Start SG 1075. Doel SG 1019
gebotteld bij 1022
nu op de fles 1016.
Dus geen wonder dat ik een hoge druk heb.

Het bier heeft geen overdreven sis of schuimkraag, smaakt goed zonder bijsmaak maar wel wat droog (uiteraard)

12345

Citaat van: Jacques op 13-01-2018  21:52 uDoor de vorming van alcohol door de hergisting kan het SG een klein beetje lager zijn.

Een bier niet na een week bottelen is een goed idee. Daardoor zakt de gist uit en gist het bier beter uit. Bij mij wordt geen enkel bier gebotteld binnen 14 dagen. Bij en wat langzamere vergisting hanteer ik 3 weken.

Jacques! Ik weet me toch te herinneren dat jij zowat een (half) jaar geleden zei dat bier na een dag of 5 ivm met autolyse gevaar gebotteld moest worden. Nergens schrijdt het inzicht zo snel voort als bij het bierbrouwen.
Ik kan het nauwelijks bijbenen. Maar goed, ga ik het ook weer wat langer laten staan ...

Citaat van: Jacques op 13-01-2018  19:21 uAls je zeker weet dat er het bluppen niet door temperatatuurschommelingen komt kun je tellen.
Wees wel op bedacht dat 1 blup per 10 minuten in feite betekent dat de vergisting is afgelopen. Zeker als je een redelijke vergistingsgraad hebt bereikt.

Tja, dat dacht ik ook. Bij bluppen om de 10 minuten denk ik, dat het SG pas na een paar weken nog een punt zal zakken. Ik hou het dan ook op een gestokte vergisting. Ook raar. De gist was T58 en licht over-ent (23 gram ipv 21 gram).

12345

Citaat van: hansHalberstadt op 13-01-2018  22:02 uik denk dat je bier inderdaad niet is uitgegist en dat zou inderdaad goed kunnen komen omdat de gist op de roerder zich nog niet voldoende heeft vermeerderd omdat je te vroeg bent gestopt, dus heb je mogelijk te weinig gist geënt. Op de roerder kun je het beste doorgaan tot je ca 70-80% van je vergistbare suikers hebt gebruikt. Dat punt is lastig af te schatten, maar tegenwoordig doe ik dat door weging.
1 liter wort van 1040 bevat ca 65 g vergistbare moutsuikers. Die suikers worden omgezet tot ca 32 g alcohol en 32 g koolzuur. Die koolzuur verdwijnt uit je starter dus is je gewicht als het helemaal is uitgegist met 32 g afgenomen. Voor 75% gisting is het gewicht dus met 24g afgenomen voor elke liter met SG=1040. Je kunt dus de starter wegen aan het begin en dan stoppen als het gewenste gewicht is bereikt.

Sorry Hans, ik had me vergist. De gist was T58 korrelgist, licht overpitched.
Mijn methode bij vloeibare gist om, nadat de starter "wit" wordt, er een waterslot op te zetten en te wachten tot de activiteit over de top is, werkt voor mij goed. Tellingen onder de microscoop geven een iets hoger aantal cellen dan Adrie geeft. En omdat nog niet alle suikers zijn opgebruikt, is de gist dan nog niet uitgeput.

Jacques

Citaat van: 12345 op 13-01-2018  23:01 uJacques! Ik weet me toch te herinneren dat jij zowat een (half) jaar geleden zei dat bier na een dag of 5 ivm met autolyse gevaar gebotteld moest worden. Nergens schrijdt het inzicht zo snel voort als bij het bierbrouwen.
Ik kan het nauwelijks bijbenen. Maar goed, ga ik het ook weer wat langer laten staan ...

Tja, dat dacht ik ook. Bij bluppen om de 10 minuten denk ik, dat het SG pas na een paar weken nog een punt zal zakken. Ik hou het dan ook op een gestokte vergisting. Ook raar. De gist was T58 en licht over-ent (23 gram ipv 21 gram).

Bierbrouwen is steeds het vinden van het juiste compromis. Het bier op de gist laten staan zorgt voor autolysesmaak. Maar te snel bottelen zorgt weer voor problemen door een te hoog koolzuurgehalte... Vandaar toch het advies om een bier minstens 14 dagen te laten staan na start vergisting. Het een en ander is ook afhankelijk van de hoeveelheid gist waarmee je bent gestart en het verloop van de vergisting. Als je over-ent kun je in de regel eerder bottelen en wanneer je weinig gist geënt hebt en daardoor een trage vergisting krijgt. Het duurt dan veel langer voordat alle suikers vergist zijn.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.