Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Aangebrand tijdens maischen  (gelezen 1361 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 104
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Aangebrand tijdens maischen
« Gepost op: 19-10-2017 15:58 u »
Vandaag een quadrupel gebrouwen, alleen alles wat zo'n beetje mis kon gaan ging mis. Ik zal jullie er niet mee vermoeien.

Belangrijkste misser was dat mijn temperatuurmeter 58 graden aan gaf, terwijl het 40 graden was. Ik heb de stort dus bij 40 graden gedaan ipv 58. Gelukkig had ik nog een andere meter. Vervolgens ben ik hem gaan verwarmen tot 63 graden. Ik had met roeren al snel in de gaten dat het aan de bodem aangekoekt was. Mijn best gedaan het los te roeren, wat wel gelukt is, maar pas na ongeveer 10 minuten bij ruim 50 graden. Toen na het maischen mijn vat aan het schoonmaken was zag ik dat er  inderdaad een brandplek van ongeveer 3 bij 2 cm op de bodem zat. Niet zwaar aangekoekt, maar wel zwart. Ik heb even geproefd na het maischen, maar kon geen brandsmaak waarnemen. Betekent dit dat ik geluk gehad heb, of dat ik dit in het uiteindelijke bier nog tegen ga komen. Ik hoor graag!

Groet, Sjoerd

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: aangebrand tijdens maischen
« Reactie #1 Gepost op: 19-10-2017 17:42 u »
Zoiets heb ik ook een keer gehad met mijn rims. Pomp per ongeluk uitgezet en verwarming aan. Voeler van de PID zat in de binnenpan. Dus een aangebrande bodem, maar aan het wort viel geen brandsmaak te ontdekken.
Pas na de vergisting proefde ik een aangebrande weizen.
Werd een gevalletje gootsteen.

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 104
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: aangebrand tijdens maischen
« Reactie #2 Gepost op: 19-10-2017 19:13 u »
Hmmm, belooft niet veel goeds, wel erg jammer als ik 25 liter weg kan mikken. Zit nog best wel wat werk aan om hem in de fles te krijgen, vraag is nu of dat de moeite nog is.

Offline DenMaarten

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 347
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: aangebrand tijdens maischen
« Reactie #3 Gepost op: 19-10-2017 19:49 u »
Hmmm, belooft niet veel goeds, wel erg jammer als ik 25 liter weg kan mikken. Zit nog best wel wat werk aan om hem in de fles te krijgen, vraag is nu of dat de moeite nog is.

Ik zou hem nu zeker nog niet weggooien. Dat kan altijd later ook nog.

Vlak voor het bottelen eens goed proeven en dan besluiten wat je er mee gaat doen. Zo zou ik het aanpakken

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.902
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: aangebrand tijdens maischen
« Reactie #4 Gepost op: 20-10-2017 11:27 u »
Hmmm, belooft niet veel goeds, wel erg jammer als ik 25 liter weg kan mikken. Zit nog best wel wat werk aan om hem in de fles te krijgen, vraag is nu of dat de moeite nog is.

Gewoon weggooien ;) Nee, gekheid! Altijd bottelen, weggooien is (letterlijk en figuurlijk) het laatste wat je kunt doen. Kunt altijd proeven of het Łberhaupt wat wordt toch?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.857
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Aangebrand tijdens maischen
« Reactie #5 Gepost op: 20-10-2017 13:29 u »
Aangebrande mout komt zelfs voor bij commerciŽle brouwerijen. Bijna altijd is terug te proeven in een wat harde karamelsmaak. Met heeft er zelfs een naam voor: ketelsmaak. Een aanduiding voor een smaakafwijking.

Offline Ernesto

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
Re: Aangebrand tijdens maischen
« Reactie #6 Gepost op: 20-10-2017 14:51 u »
harde karamelsmaak

Lijkt me geen probleem voor een quadrupel  :brouwen:

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.857
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Aangebrand tijdens maischen
« Reactie #7 Gepost op: 20-10-2017 15:00 u »
Lijkt me geen probleem voor een quadrupel  :brouwen:

Het is geen aangename smaak... Ook niet in een quadrupel. Niet voor niets schreef ik dat het een smaakafwijking is.

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 104
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Aangebrand tijdens maischen
« Reactie #8 Gepost op: 21-10-2017 10:41 u »
Hij staat nu bijna 2 dagen volop te gisten en heb net weer even geproefd. In de smaak kan ik nog steeds geen brandsmaak herkennen. Wel een erg scherpe wat bittere nasmaak. Maar dat heb ik in mijn herinnering wel eerder gehad bij de W1762 gist, zelfs jong op fles. Of zou dat dan toch die hardheid zijn waar Jacques het over heeft? Wordt vervolgd. Gr Sjoerd

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.626
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Aangebrand tijdens maischen
« Reactie #9 Gepost op: 21-10-2017 12:28 u »
Aangebrande mout komt zelfs voor bij commerciŽle brouwerijen. Bijna altijd is terug te proeven in een wat harde karamelsmaak. Met heeft er zelfs een naam voor: ketelsmaak. Een aanduiding voor een smaakafwijking.
Dus dan kun je hem insturen naar een wedstrijd om de keurmeesters te testen.

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 104
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Aangebrand tijdens maischen
« Reactie #10 Gepost op: 24-10-2017 23:18 u »
Ik moet niet te vroeg juichen, maar met een beetje geluk is de brandschade marginaal. Hij is inmiddels teruggegist van 1088 naar 1020. De bitterheid en de scherpte is er vanaf en proef nog steeds geen brand of harde karamelsmaak. Laat het zo blijven!

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 839
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Aangebrand tijdens maischen
« Reactie #11 Gepost op: 24-10-2017 23:33 u »
In een quadrupel zal dat beetje aangebrande mout niet echt opvallen. Dus afwachten wat het wort wordt. :'(

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 104
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Aangebrand tijdens maischen
« Reactie #12 Gepost op: 01-12-2017 20:42 u »
Vandaag de eerste gedronken na bijna 3 weken op fles. Schuim was nog niet alles, maar geur en smaak prima. Wel een scherp, wat branderig randje aan de smaak. Ik hoop dat dit nog van de gist komt en doordat het een erg jong bier is, maar ben bang dat Jacques gelijk heeft en dit de wat harde karamelsmaak is als gevolg van de iets wat verbrande mout.

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 104
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Aangebrand tijdens maischen
« Reactie #13 Gepost op: 02-12-2017 10:10 u »
Gisteravond nog een gedronken, had ik maar even een half uurtje gekoeld in de koelkast. Was dus hoger in de temperatuur en die had het een stuk minder, bijna niet zeg maar. Mijn vraag is dus of temperatuur invloed heeft op een scherp branderig randje, of wellicht ligt het aan de gist en was dit flesje wat verder in de gisting?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.857
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Aangebrand tijdens maischen
« Reactie #14 Gepost op: 02-12-2017 11:20 u »
Gisteravond nog een gedronken, had ik maar even een half uurtje gekoeld in de koelkast. Was dus hoger in de temperatuur en die had het een stuk minder, bijna niet zeg maar. Mijn vraag is dus of temperatuur invloed heeft op een scherp branderig randje, of wellicht ligt het aan de gist en was dit flesje wat verder in de gisting?

Temperatuur doet veel met de beleving van een bier. Bij een lagere temperatuur komen er minder smaakstoffen vrij. Hierdoor kan het zijn dat bij een warmer bier bepaalde vluchtige smaakstoffen andere smaken maskeren.
Daarnaast ontwikkelt de smaak van je bier steeds. Zeker kort na het bottelen is er veel ontwikkeling. Daarom is het heel leerzaam om geen maanden te wachten met het proeven van je bier maar al vrij kort na het brouwen (bijvoorbeeld een week) al te beginnen met het volgen van de smaak van je bier. Veel bieren zijn veel eerder heel smaakvol dan wel eens gedacht wordt. Maar het het ook interessant om te zien dat sommige smaken eerst goed te proeven zijn, een tijdje weg te lijken te zijn om vervolgens een paar weken later weer terug te komen. Dit blijft steeds heel boeiend.

Tags: