Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Duvel VS Duijlvel  (gelezen 2823 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Ricky

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 77
  • Land: nl
  • Gek op wild gefermenteerd bier
Duvel VS Duijlvel
« Gepost op: 01-10-2017 15:51 u »


Medebrouwers, vandaag de vergelijkingstest gedaan van mijn kloon en het orgineel.
Zoals te zien (als foto uploaden gelukt is) zie je dat de mijne toch donkerder is dan het orgineel.
Terwijl ik alleen Pilsner mout heb gebruikt.

Schuim: is goed maar doet niet recht aan het orgineel die toch hoger komt.
Smaak: Duvel heeft na mijn idee authentieke Duvel smaak die ik helaas niet in mijn bier kon krijgen.
Voor de rest lijkt hij qua smaak er erg op.
Geur: Duvel heeft meer een brood-gist geur (iets scherper) terwijl de mijne een meer mout-gist geur heeft (iets zachter) heeft.



Ik zou ik korte lijnen het recepten neer zetten.

20L
4.2 kg pilsner

52 graden - 5 min
62 graden - 30 min
68 graden - 30 min
72 graden - 25 min
78 graden - 5 min

1.058 kwam ik uit voor het koken 20 L (18 L na koken)

72 gram golding styrian 3.4%  - 60 min
72 gram Saaz 3.3% - 15 min
Ierse mos theelepel - 5 min

1388 Wyeast

Na hoofdvergisting 1.4 kandijsuiker oplossen in 2 L water
Vergist tot 1.005.

3 weken gelagerd bij 20 graden
4 weken her gisting op fles
4 weken koud lageren op fles

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Duvel VS Duijlvel
« Reactie #1 Gepost op: 01-10-2017 16:35 u »
Gewone kristalsuiker gebruiken, dat geeft al een veel lichtere kleur.
52 graden stap weglaten, is niet nodig.
1 week lageren op 5 graden of minder, dan bottelen met bottelgist.
Hoeveel bottelsuiker heb je gebruikt? Voor Duvel is 9 gram/liter aan te bevelen, toch als het bier goed is uitgegist.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Duvel VS Duijlvel
« Reactie #2 Gepost op: 01-10-2017 16:38 u »
Als bruinkleuring niet komt door de kandijsuiker dan heb je mogelijk teveel oxidatie en/of maillardering (reactie tussen eiwit en suikers) gehad. Maillardering is sterker bij lokaal hogere temperaturen (manier van verhitten, type vlam, dikte bodem pan) en de pH (sterker bij hoge pH).

Daarnaast gebruik men voor een Duvel volgens mij extra bleke basismout.

Offline Ricky

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 77
  • Land: nl
  • Gek op wild gefermenteerd bier
Re: Duvel VS Duijlvel
« Reactie #3 Gepost op: 01-10-2017 16:58 u »
Gewoon bleke kandijsuiker gebruikt.
Kleur is het enige wat anders is, voor de rest (vooral smaak en geur) erg lekker

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 443
  • Land: nl
Re: Duvel VS Duijlvel
« Reactie #4 Gepost op: 01-10-2017 17:35 u »
Weet je zeker dat je pilsmout hebt gebruikt en niet per ongeluk palemout? Dat zou deze kleur namelijk wel verklaren.

Offline Ricky

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 77
  • Land: nl
  • Gek op wild gefermenteerd bier
Re: Duvel VS Duijlvel
« Reactie #5 Gepost op: 01-10-2017 18:03 u »
Weet je zeker dat je pilsmout hebt gebruikt en niet per ongeluk palemout? Dat zou deze kleur namelijk wel verklaren.
Jep 100% Pilsner. Snap het zelf ook niet. Ik heb een Saison en een zuur biertje gemaakt (zure op mijn profiel foto) die wel super licht is, maar daar dat 20 % tarwe

Offline springerke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Duvel VS Duijlvel
« Reactie #6 Gepost op: 01-10-2017 19:57 u »
Kan het zijn dat je iets te lang gekookt hebt?

Tags: