Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Honingbier. Manieren om de honingsmaak in bier te krijgen

Gestart door Thom, 18-10-2017 22:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Thom

Het doel is om honingsmaak in bier te krijgen. Ik lees nu alleen dat zowel bij het koken als na de hoofdgisting veel van de smaken verloren gaan. Bij het nagisten op de fles wordt natuurlijk ook veel omgezet waardoor de smaak waarschijnlijk minder naar voren komt. Ik kwam nu op het volgende idee en ben benieuwd hoe jullie er naar kijken.

1: bier brouwen
2: nagisting met kristalsuiker op de fles voor 2 weken
3: De bierflesjes in warm water zetten voor 1 uur (het doel is om de gist uit te roeien >:D )
4: flesje openen met honing erbij. Als het goed is wordt dit niet meer (na)vergist en blijft de honingsmaak erin.
5: snel sluiten met een nieuw dopje.
6: de koelkast in.

Nu ben ik alleen bang dat bij het verwarmen de dop er misschien af vliegt? :o Zou de prik er wel in blijven zitten als ik later de dop er weer op doe? Hebben jullie misschien nog idee├źn?

PP

Als reactie op je vraag een aantal suggesties:
1. Presenteer je bier vergelijkbaar als een Berliner Weisse, m.a.w. leg je gewenste honing dosering voor in een glas en giet je bier erop.
2. Honing toegevoegd tijdens het brouwproces heeft een duidelijk aroma effect op je bier. Indien je van een (honing)zoetje houdt vervolg met punt 1.
3. Gesloten bierflessen pasteuriseren als amateur brouwen? Ik zou het laten; risico op exploderende flessen is te hoog.

Groet, Paul

Traploper

Ik voeg zelf de honing altijd toe na de hoofdvergisting en dan hou je, afhankelijk van recept en toegevoegde hoeveelheid nog genoeg smaak en aroma over. Dit vind ik de beste manier.

Ook heb ik een keer bij een heel neutraal smakend bier honing als bottelsuiker gebruikt, dan krijg je een hele lichte smaak.

Voordeel van deze twee methoden is dat de suikers wel vergist worden. Als je op zoek bent naar een erg zoete honingdrank, wil je misschien beter mede maken.

Thom

Zoet hoeft het niet per se te worden, voor mij is het vooral belangrijk dat de honingsmaak erin komt. Goed om te horen dat de honingsmaak nog wel te proeven is wanneer het na de hoofdgisting wordt toegevoegd. Ik zit zelf te denken aan 15a20% imker honing. Dat maar eens proberen.
Citaat van: PP op 18-10-2017  22:37 uAls reactie op je vraag een aantal suggesties:
1. Presenteer je bier vergelijkbaar als een Berliner Weisse, m.a.w. leg je gewenste honing dosering voor in een glas en giet je bier erop.
Dat ga ik ook eens proberen. :proost:

iloveoxytocin

Wil je de smaak van verse of gefermenteerde honing er in? Als je alleen verse honingsmaak wilt hebben kan je het oplossen als je voorstelt.

Het doet me denken aan een manier om mede met bubbels te krijgen, echter, waarbij je niet hoeft te vechten met opnieuw openmaken van je flessen (infectie, drukverlies, overstromen, ...?):

Je bottelt met honing als priming sugar, maar net iets meer dan gepland. Je bottelt ook een klein PET flesje. Je voelt met je hand wat de opgebouwde druk is, in de PET fles, en zodra dat goed is, pasteuriseer je al je flesjes op 72degC voor say 15min. Je kan ook zo'n drukmeter gebruiken, dat is wat precieser. Je wint hiermee een vermindering in infectieproblemen, je verliest minder moeite doen / risico nemen op precies je carbonatie-level verkrijgen.

Traploper



Citaat van: Thom op 19-10-2017  08:25 uIk zit zelf te denken aan 15a20% imker honing. Dat maar eens proberen.Dat ga ik ook eens proberen. :proost:

Heb zelf 20% honing gebruikt, maar dat was wel een erg donkere kruidige soort. De smaak was goed te herkennen.

Vergelijkbare Topics (7)

43034

Reacties: 15
Gelezen: 1733

28248

Reacties: 9
Gelezen: 5740

18870

Reacties: 11
Gelezen: 4390

4317

Reacties: 18
Gelezen: 6837

37464

Reacties: 4
Gelezen: 2120

31219

Reacties: 4
Gelezen: 2326


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.