Vandaag het keuringsformulier binnen gekregen van mijn Bockbier waarmee ik bij het BONK 2017 de 1e plek heb behaald in de D klasse met 91 punten .
Als opmerkingen van de keurmeester staat er op het formulier vermeldt dat het CO2 gehalte aan de hoge kant is, wat er wel voor zorgt dat het een goed doordrinkbaar bier is geworden, met verder een mooie uitvloeiende mout bittere nasmaak

Zelf vind ik het een mooie herfstachtige bock geworden met een duidelijk aanwezige moutsmaak, waarvan het glas steeds veel te snel leeg is

Op de dag dat ik het mout wilde gaan schroten kwam ik er achter dat mijn voorraad beheer niet helemaal op orde was en dat ik de geplande hoeveelheid Münchenermout niet in huis had, dus ik heb het recept nog vlug even aangepast. Het plan was een niet al te ingewikkeld Bockbier te maken met als basis vooral Münchenermout maar dat is dus toch iets anders gelopen.
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | 33 |
Naam recept | Bock |
Brouwdatum | 04-08-2017 |
Biertype | Bockbier |
Volume | 12,5 l |
Begin SG | 1,068 SG |
Berekende kleur (Morey) | 62 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) | 27 IBU |
Brouwzaalrendement | 80,0 % |
Kooktijd | 60 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediënt | 11,00 l | Water uit Steensel |
1,00 g | CaCl2 |
1,40 ml | Melkzuur |
7,12 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 90 mg/l | 6 mg/l | 16 mg/l | 143 mg/l | 48 mg/l | 77 mg/l |
Vergistbare ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 1,300 kg | Münchenermout | Dingemans | 15 EBC | 36,1 % |
1,300 kg | Vienna mout | Dingemans | 8 EBC | 36,1 % |
0,300 kg | Caramunich III | Weyermann | 150 EBC | 8,3 % |
0,300 kg | Brown mout | Thomas Fawcett and Sons | 150 EBC | 8,3 % |
0,300 kg | Pilsmout | Dingemans | 3 EBC | 8,3 % |
0,105 kg | Carafa Special I | Weyermann | 900 EBC | 2,9 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | Beta-amylaserust | 62,0 °C | 1 min. | 20 min. | 3,1 l/kg |
Alfa-amylaserust | 72,0 °C | 15 min. | 30 min. | 3,1 l/kg |
Uitmaischen | 78,0 °C | 10 min. | 5 min. | 3,1 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 15,1 g | Tettnanger | pellets | 3,1% | 60 min. | 8,5 IBU |
8,1 g | Northern Brewer | pellets | 11,2% | 60 min. | 16,3 IBU |
10,0 g | Tettnanger | pellets | 3,1% | 10 min. | 2,0 IBU |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 11,0 g | Nottingham (-) | bovengist |
De vergistingstemperatuur bij het begin was 15 graden, na een week heb ik deze langzaam laten oplopen naar 20 graden.