Recepten > Bewezen recepten

BONK 2017 D1 - Bockbier - Henk van Riet

(1/2) > >>

Thinde:
Vandaag het keuringsformulier binnen gekregen van mijn Bockbier waarmee ik bij het BONK 2017 de 1e plek heb behaald in de D klasse met 91 punten .
Als opmerkingen van de keurmeester staat er op het formulier vermeldt dat het CO2 gehalte aan de hoge kant is, wat er wel voor zorgt dat het een goed doordrinkbaar bier is geworden, met verder een mooie uitvloeiende mout bittere nasmaak :brouwen: :brouwen:
Zelf vind ik het een mooie herfstachtige bock geworden met een duidelijk aanwezige moutsmaak, waarvan het glas steeds veel te snel leeg is :biersmile:

Op de dag dat ik het mout wilde gaan schroten kwam ik er achter dat mijn voorraad beheer niet helemaal op orde was en dat ik de geplande hoeveelheid Münchenermout niet in huis had, dus ik heb het recept nog vlug even aangepast. Het plan was een niet al te ingewikkeld Bockbier te maken met als basis vooral Münchenermout maar dat is dus toch iets anders gelopen.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaardeKenmerk33Naam receptBockBrouwdatum04-08-2017BiertypeBockbierVolume12,5 lBegin SG1,068 SGBerekende kleur (Morey)62 EBCBerekende bitterheid (Tinseth)27 IBUBrouwzaalrendement80,0 %Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt11,00 lWater uit Steensel1,00 gCaCl21,40 mlMelkzuur7,12 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO490 mg/l6 mg/l16 mg/l143 mg/l48 mg/l77 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%1,300 kgMünchenermoutDingemans15 EBC36,1 %1,300 kgVienna moutDingemans8 EBC36,1 %0,300 kgCaramunich IIIWeyermann150 EBC8,3 %0,300 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC8,3 %0,300 kgPilsmoutDingemans3 EBC8,3 %0,105 kgCarafa Special IWeyermann900 EBC2,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteBeta-amylaserust62,0 °C1 min.20 min.3,1 l/kgAlfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.3,1 l/kgUitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU15,1 gTettnangerpellets3,1%60 min.8,5 IBU8,1 gNorthern Brewerpellets11,2%60 min.16,3 IBU10,0 gTettnangerpellets3,1%10 min.2,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType11,0 gNottingham (-)bovengist

De vergistingstemperatuur bij het begin was 15 graden, na een week heb ik deze langzaam laten oplopen naar 20 graden.

Jacques:
Dank je Henk voor het plaatsen van het recept.

Eric v B:
Gefeliciteerd en bedankt voor het delen van je recept! Ik heb je recept in BrouwHulp gezet en ik ga hem een keertje na brouwen.

Silky:
Dito!
Mooi recept, gefeliciteerd!
Wat was je eind SG?
 :degroeten:

Thinde:
Dank je ;D Eind sg was 1020

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie