Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Quadrupel, inspiratie gezocht  (gelezen 2330 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 734
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Quadrupel, inspiratie gezocht
« Gepost op: 15-10-2017 19:49 u »
Dag allen,

Na een pauze van haast een jaar wil in een dezer weken weer eens aan het brouwen slaan. Ik heb mijn zinnen gezet op een quadrupel, met als doel in de koudste maanden van het jaar (begin 2018) een lekker biertje neer te kunnen zetten. Evenzo wil ik ik deze brouwsessie gebruiken om twee bieren te maken: 1 reguliere quadrupel en eentje waar ik nog iets leuks mee doe. Ik denk aan lageren op houtsnippers, maar ik sta open voor leuke ideetjes. Koffie? Vanille? Kokos? Cacao? Rum? Bourbon?

Wie kan me in de goede richting sturen v.w.b. een recept en een leuk split-batch idee? Qua mouten en hoppen komt het wel goed, ik heb al het reguliere spul ruimschoots op voorraad. Wel moet ik nog gist kopen, echter, wat zal ik eens doen? Ik heb wel eens een quadrupel gemaakt met de Safbrew Abbaye, echter daar was ik niet zo over te spreken (langzame vergisting, pas na meer dan een half jaar op fles goed op smaak).

Alvast bedankt :-)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.141
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Quadrupel, inspiratie gezocht
« Reactie #1 Gepost op: 16-10-2017 20:13 u »
Zie: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,7440.msg501610.html#msg501610

Er gaan geruchten dat deze (of enigszins aangepast) ook commercieel gebrouwen wordt.  ;)

De commerciŽle versie is verrukkelijk!

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 734
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Quadrupel, inspiratie gezocht
« Reactie #2 Gepost op: 17-10-2017 21:45 u »
Zie: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,7440.msg501610.html#msg501610

Er gaan geruchten dat deze (of enigszins aangepast) ook commercieel gebrouwen wordt.  ;)

De commerciŽle versie is verrukkelijk!

Haha ja die ken ik wel ja, zowel de standaard versie als die op hout gerijpt is. Beiden zijn lekker :)

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.881
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Quadrupel, inspiratie gezocht
« Reactie #3 Gepost op: 18-10-2017 10:34 u »
Kokos is wel interessant, heb dit ooit geprobeerd. Smaak was erg goed, alleen bottelen was een hel.
Heb kokosrasp gebruikt; even kort in de pan aanbakken, af laten koelen en toevoegen.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.442
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Quadrupel, inspiratie gezocht
« Reactie #4 Gepost op: 18-10-2017 11:18 u »
Zie: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,7440.msg501610.html#msg501610

Er gaan geruchten dat deze (of enigszins aangepast) ook commercieel gebrouwen wordt.  ;)

De commerciŽle versie is verrukkelijk!

Ik heb deze zoals in dit topic nagebrouwen en alhoewel het een heerlijke quadrupel is geworden lijkt het in de verste verte niet op het origineel.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Quadrupel, inspiratie gezocht
« Reactie #5 Gepost op: 18-10-2017 11:41 u »
Toch klopt de receptuur! Vreemd dat het verschil zo groot is dan.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.442
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Quadrupel, inspiratie gezocht
« Reactie #6 Gepost op: 18-10-2017 16:07 u »
Misschien moet ik nog veel leren Martin  8)

Offline Jukkie

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 430
  • Land: nl
  • dol op leven in de brouwerij
Re: Quadrupel, inspiratie gezocht
« Reactie #7 Gepost op: 18-10-2017 17:05 u »
Ik heb vandaag "mijn" quadruper / kerstbier van dit jaar gebotteld, een variant op het recept dat ik vorig jaar gebruikt heb. In vergelijking met vorig jaar heb ik minder zoethout gebruikt, en houtsnippers toegevoegd na de hoofdgisting (snippers hebben in een hpzakje met zware knikkers twee weken in het jongbier gelegen). een eerste proefglaasje bij het bottelen was veebelovend; hout subtiel aanwezig. Maar dit bier heeft nog een hele weg te gaan. De vergisting ging trouwens bij mij wel erg snel met de abbaye. 2 zakjes gebruikt, 20 graden.  Ik denk dat je er bij dit soort bieren niet aan ontkomt dat ze maanden nodig hebben om op smaak te komen.

Ik vermoed dat velen vinden dat er teveel verschillende kruiden in zitten, maar ik heb een echt kest/kruidig/zoetig bier als doelstelling :)

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptKerstster '17
Kenmerk042
Brouwdatum28-9-2017
BiertypeQuadrupel
Aantal liters23
Gewenst begin SG1097 (9,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater38,8 liter
Maischdikte2,7 l/kg
Maischwater22,0 liter
Spoelwater23,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur127 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid24 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC55,1 %4,994 kg3 EBC
Munchenermout 15 EBC6,6 %0,600 kg16 EBC
Brown malt6,3 %0,573 kg150 EBC
Kandijsiroop - Medium10,5 %0,950 kg225 EBC
Carared (D)7,8 %0,709 kg40 EBC
Pale Ale 7 EBC13,7 %1,240 kg7 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz(CZ)3,1 %68 gr90 minuten17 EBU
Perle (D)7,8 %12 gr90 minuten8 EBU


Kruiden
head]Toevoegen[/head]
Naam kruidMassaKooktijd
Zoethout3 gr10 Min.
Koriander5 gr10 Min.
Kaneel2 gr10 Min.
Steranijs3 gr10 Min.
Houtsnippers Eiken chips Amerikaans medium roastTijdens vergisting90 gr0 Min.


Opmerkingenkaneel 1 stokje



Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafbrew Abbaye
Gist toegevoegd als
Opmerkingen-



Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165įC60 minuten2,7 l/kg


Opmerkingen-




Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.511
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Quadrupel, inspiratie gezocht
« Reactie #8 Gepost op: 18-10-2017 19:51 u »
Na een pauze van haast een jaar wil in een dezer weken weer eens aan het brouwen slaan. Ik heb mijn zinnen gezet op een quadrupel, met als doel in de koudste maanden van het jaar (begin 2018) een lekker biertje neer te kunnen zetten.

Als je een dezer weken nog aan een quadrupel wil beginnen voor begin 2018...
Mijn ervaring is dat een quadrupel toch wel even de tijd nodig heeft om "op smaak" te komen.
Zeker als je weinig brouwt zou ik voor een ander type bier gaan.
Maar die keuze is natuurlijk geheel aan jou.  :brouwen:

Een paar tips:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,23076.0.html
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,34825.msg526563.html#msg526563

Offline Zedd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 263
  • Land: nl
  • Ik brouw meer dan ik drink.
Re: Quadrupel, inspiratie gezocht
« Reactie #9 Gepost op: 25-10-2018 22:31 u »
Ben benieuwd naar het resultaat @Jukkie!?
Qua kruiden vind ik het aan de lage kant, maar wat kan je vertellen over het resultaat?

Offline Jukkie

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 430
  • Land: nl
  • dol op leven in de brouwerij
Re: Quadrupel, inspiratie gezocht
« Reactie #10 Gepost op: 01-11-2018 20:50 u »
Nou...  ik heb nog een behoorlijk aantal flessen staan. Net weer ene opengetrokken naar aanleiding van voorgaand berichtje;
Ik vind het een geslaagd bier geworden. Rustig aan met de steranijs :-)  Zou ik volgende keer wat minder doen. Maar verder is het wat ik ongeveer in gedachten had; lekker alcoholisch, beetje karamel en kruidig. Een heel klein beetje richting de carolus christmas. Het hout heeft niet veel gedaan...  moet wellicht langer.

Offline Zedd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 263
  • Land: nl
  • Ik brouw meer dan ik drink.
Re: Quadrupel, inspiratie gezocht
« Reactie #11 Gepost op: 10-12-2018 20:05 u »
Als bron jouw recept gebruikt, waarvoor dank - maar om voorraadtechnische redenen wat andere ingredienten.

Houtsnippers hebben er twee weken opgezeten en ik heb het idee dat het wel degelijk smaak oplevert.
Kruiden heb ik net als jij laag gehouden, dat lijkt ook prima uit te pakken... al met al noem ik het voorzichtig een succes.
Afgelopen zaterdag (eergisteren) gebotteld - einde van de week eentje proberen.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk181117WS
Naam receptNeven en Nichten
Brouwdatum17-11-2018
BierstijlQuadrupel
Volume42,0
Begin SG1,084 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad85,8%
Alcoholgehalte9,4 vol.%
Berekende kleur (Morey)61 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)16 IBU
Brouwzaalrendement51,9 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
44,60 lWater uit Rosmalen (Nuland)
1,00 mlMelkzuur
1,00 gMgSO4
14,96 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
54 mg/l10 mg/l69 mg/l175 mg/l108 mg/l29 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,99 kgPilsmoutDingemans3 EBC48,9 %
2,33 kgPale Ale moutDingemans7 EBC12,7 %
1,33 kgCara-redWeyermann50 EBC7,2 %
1,10 kgMunchenermoutDingemans15 EBC6,0 %
1,00 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC5,4 %
1,80 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC9,8 %
1,83 kgDonkere kandijsiroopZelf gemaakt250 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Infusie65,0 įC1 min.60 min.3,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
111,6 gSaaz - 3,06%bellen2,0%60 min.10,8 IBU
24,0 gHallertauer Perle 4,3bellen3,6%60 min.4,1 IBU
12,0 gHallertauer Perle (4,6%)bellen4,4%60 min.2,5 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,00 gKaneelstokspecerijkoken
6,00 gKorianderzaadspecerijkoken
6,00 gSteranijsspecerijkoken
6,00 gZoethoutspecerijkoken
180,00 gEikenhoutsnippers, matig geroosterdsmaakstofnagisting/lagering


Gist
HoeveelheidNaamType
3,0 l starterBelgian Abbey II (1762)bovengist



Tags: