Hobbybrouwen > Tips

Cadeau brouwset 100-150 euro

<< < (2/3) > >>

Fruitbiertje:

--- Citaat ---Ik zoek voor mijn pa een brouwset als cadeau
--- Einde van citaat ---


--- Citaat ---Ook heb ik gelezen dat er genoeg mensen zijn die enthousiast zijn over het Hema brouwpakket. Vooral omdat het meer met het echt brouwen te maken heeft. Nu heb ik iets meer budget, dus lijkt het me leuk om zoiets met kwalitatief iets betere spullen te kopen. Zodat je er een tijdje mee vooruit kunt. Is zoiets kant en klaar verkrijgbaar? Ik zie door de bomen het bos niet meer...
--- Einde van citaat ---

Als cadeau is het natuurlijk super leuk om zo'n brooklyn brew shop set te geven.
Hiermee kan je met weinig extra spullen snel aan de slag, en je leert gelijk het "echte" brouwen.
Groter kan natuurlijk wel, alleen moet je dan rekening houden dat de pan niet meer op je fornuis zou kunnen passen, en dan wordt het koelen lastiger zonder dompelkoeler of terugstroomkoeler. Heb je waarschijnlijk een hevelfilter nodig of een kraan in je pan. Hier weer slangen aan die voedselveilig zijn. Ook nog een extra pan waar je je spoelwater in op kan warmen. Heb je een koeler nodig, of moet je met je pan van 100 graden naar de badkamer lopen. Heb je een vergistingsvat nodig, en/of een mandfles. Al met al een hoop meer spullen( keuken vol ), en een hoop meer geld.

Bij de startset van de hema volstaat een pan van zo'n 6 liter.
Wil je toch een grotere pan, kijk dan eerst hoe groot deze kan zijn voor het gasfornuis, en of het fornuis sterk genoeg is om 20 of 30 liter aan de rollende kook te krijgen
Lukt het niet op het fornuis, dan kan je eigenlijk 2 kanten op. Of een losse brander, of een elektrische ketel al dan niet een alles in een systeem, maar dan zit je al ruim boven het budget.

Persoonlijk zal ik voor de hema set gaan, en dan daar nog een extra navulling bij. Dan zit je op zo'n 65 euro.
Als je dan geen pan van 6 liter of groter hebt, een pan van zo'n 8 a 10 liter erbij.
Ook zal ik er een boek bij doen, wat ook al snel zo'n 20 euro is. Deze bijvoorbeeld past goed bij het startpakket https://www.bol.com/nl/p/brooklyn-brew-shop-s-beer-making-book/1001004011548248/?
Zo zit je al snel aan je budget.
Verder zijn er nog zat kleine spulletjes die jij of hij erbij moeten kopen. Denk aan reinigingsspullen zoals starsan of oxi voor de opvolgende brouwsels. hydrometer of refractometer, moutmolen eventueel om er nog meer je eigen brouwsel van te maken. een extra gistingsfles om meer te kunnen brouwen en of in over te hevelen met bottelen enz.
Die 150 komt wel op hoor ;D

Nu lijkt het misschien maar een klein pakket, en kan je er ook niet heel veel bier mee brouwen, maar het is een begin.
Hiermee kan je wel makkelijk experimenteren Van daaruit kan je vader dan kijken of hij het Łberhaupt wel leuk vind, en of hij met grotere ketels op gas(fornuis) wil brouwen, of toch liever een soort grainfather of braumeister ofzoiets zou willen.


Flogiston:

--- Citaat van: LinkeLoutje op 10-10-2017  23:29 u ---Mijn indruk daarvan is dat je het blik aanlengt, alleen even in de gaten moet houden dat het lang genoeg staat en de temperatuur enigszins constant is. En vervolgens bottelen. Of ben ik dan kort door de bocht?

--- Einde van citaat ---

Bij blikbrouwen sla je de stap van het maischen over, en hoef je enkel te koken, hoppen, koelen en vergisten (en bottelen natuurlijk). Het is mooi om mee te beginnen, aangezien het maischproces wat meer punten van aandacht nodig heeft, en bepalend is voor het eindresultaat. Blikbrouwen vraagt al genoeg aandacht voor een beginnende brouwer, zoals hygiŽnisch werken, timing etc.
Je blijft natuurlijk een gevoel houden dat je iets niet helemaal zelf creŽert, maar de hobby kan zo groot worden als je zelf wilt.

Succes! :brouwen:

Jacques:
Tsja, hoe kun je het beste beginnen met deze hobby. Ik denk dat daarover net zo veel meningen zijn als dat er hobbybrouwers zijn.

Beginnen met een blik kan. Je leert er een aantal basishandelingen. Vooral het schoon werken en geduld hebben bij de vergisting.
Zaken die je ook leert als je meteen begint met moutbrouwen. Je kunt het een beetje vergelijken met leren fietsen. Dat kun je met en zonder zijwieltjes. De zijwieltjes voorkomen dat je omvalt maar beperken je ook als je een snelle bocht wil nemen. Handig dus voor het leren van de eerste beginselen. Als fietser moet je leren sturen, op tijd te remmen en op het verkeer letten. Best veel dingen dus. Zonder zijwieltjes moet je eerst leren je evenwicht te houden.
Zelf heb ik het brouwen geleerd zonder zijwieltjes (meteen met mout dus). Het niet van de fiets vallen leer je dan heel snel. Je moet wel want anders lig je op de grond. Maar als het lukt is het wel veel leuker. Het is dan vooral veel echter. En heb jij wel eens een wielrenner gezien met zijwieltjes?  :)  :brouwen:  :biersmile:

Dugraph:

--- Citaat van: Jacques op 11-10-2017  21:36 u ---Zelf heb ik het brouwen geleerd zonder zijwieltjes (meteen met mout dus). Het niet van de fiets vallen leer je dan heel snel. Je moet wel want anders lig je op de grond. Maar als het lukt is het wel veel leuker. Het is dan vooral veel echter. En heb jij wel eens een wielrenner gezien met zijwieltjes?  :)  :brouwen:  :biersmile:

--- Einde van citaat ---

Mooie beeldspraak. Ik denk dat bijna iedereen heeft geleerd te fietsen met zijwieltjes, ook de beste wielrenners. Zelf ben ik begonnen met droog moutextract. Zo sla je het maischproces over en focus je vooral op het koken (inclusief hop en evt. andere toevoegingen) en het vergisten. Eenvoudiger maar toch veel flexibiliteit om je eigen draai te geven aan een recept. Als de hobby je te pakken heeft ben je binnen een half jaar aan het moutbrouwen.

Domi:
Hallo,

Ik heb 2 maand geleden van mijn familie deze set cadeau gekregen: https://www.coolgift.com/nl/Bierbrouw-Pakket
Dat was heel basic, maar het heeft me wel enthousiast gemaakt.
Ik krijg meer en meer zin om me erin te verdiepen. Zeken met de aankomende winter zonder veel leut.
Heb al veel gelezen op het internet, maar het is toch wel zoeken om je eigen weg te vinden.
Weten jullie welk boek ik als beginner het best vastneem?

Domi

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie