Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Beste moment voor brouwpauze?  (gelezen 3637 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #25 Gepost op: 05-10-2017 09:23 u »
2 ruimtes verderop uitgebreid omeletjes maken en eten

 :D Wat een straf moet zo'n brouwdag zou voor jullie zeg! Toch niet ook nog met een bier erbij he?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #26 Gepost op: 05-10-2017 19:24 u »
:D Wat een straf moet zo'n brouwdag zou voor jullie zeg! Toch niet ook nog met een bier erbij he?
Jazeker, het moet niet op werken gaan lijken  :degroeten:

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #27 Gepost op: 08-11-2017 10:57 u »
Vrijdag is het zo ver: ik ga een poging wagen om te brouwen op mijn ‘papadag’.
Ik heb gekozen voor een IPA (mooie nel kloon) met een eenstapsmaisch.

Het programma:

Brouwdag 6 (10-nov-'17)
08:15    kinderen naar school brengen
08:45    ontbijt
09:15    afwegen en schroten
10:00    spullen desinfect. en  klaarzetten
11:15    ketel opwarmen
11:45    storten
12:00    maischen
             kinderen ophalen
             lunch
13:15    einde maischen
             spoelen
13:30    start koken
14:00    simcoe
14:45    Cascade en citra
             koeler desinfect.
15:00    einde koken
             vlamuit Cascade en citra
15:15    koelen
15:45    enten
16:00    poetsen
17:00    eten maken
18:00    eten

Tussendoor natuurlijk ook de kinderen nog wat vermaken/op de rit houden (ze zijn 5, 5, en 6).
Ik ben benieuwd hoe het zal gaan. Waarschijnlijk val ik na het naar bed brengen van de kinderen direct om…

 :brouwen:

Offline biking rebel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: 00
  • Brouwerij: Devils Hill
Re: Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #28 Gepost op: 08-11-2017 11:15 u »
Succes! Ik zit hier met dezelfde uitdagingen :) En heb dus een koelbox aangeschaft (waar nog een kraan en bazooka filter op komt.) i.c.m. een brouwzak.

Offline forumwaldek

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl rules!
Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #29 Gepost op: 08-11-2017 13:30 u »
Maar natuurlijk mag je zo’n uurtje wachten. (Dit is eigenlijk niet zo erg lange tijd). 
Dit gaat je bier niet beschadigen...
ik zou zeggen - je zal geen verschil merken.

In zo’n situatie zal ik bv. na filtreren de temperatuur van wort tot ong. 85°C brengen. Daarna ketel uitschakelen. En over een uur weer continueren.   

Maar andere collega’s hierboven hebben ook wijze advies gegeven.
Ben ik mee eens.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #30 Gepost op: 08-11-2017 14:01 u »
Vrijdag is het zo ver: ik ga een poging wagen om te brouwen op mijn ‘papadag’.
Ik heb gekozen voor een IPA (mooie nel kloon) met een eenstapsmaisch.

Het programma:

Brouwdag 6 (10-nov-'17)
09:15    afwegen en schroten
10:00    spullen desinfect. en  klaarzetten
11:15    ketel opwarmen
11:45    storten

Klam schroten om 11:40. Alle beetjes helpen om een beter bier te maken.  :biersmile:

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #31 Gepost op: 08-11-2017 14:03 u »
Dit gaat je bier niet beschadigen.

Toch wel want voortschrijdende oxidatie  - zeker aan die temperatuur - is onverbiddellijk.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #32 Gepost op: 08-11-2017 14:31 u »
Klam schroten om 11:40. Alle beetjes helpen om een beter bier te maken.  :biersmile:

Hmm, de laatste keer klam schroten werd een grote plakbende. Misschien iets teveel water gebruikt  :weetniet:
Wat is het grote voordeel van klam schroten volgens jouw?

Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 430
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #33 Gepost op: 08-11-2017 14:42 u »
Hmm, de laatste keer klam schroten werd een grote plakbende. Misschien iets teveel water gebruikt  :weetniet:
Wat is het grote voordeel van klam schroten volgens jouw?
10-15 ml water per kilo mout, niet meer dan dat!. Goed omscheppen voor een aantal minuten zodat het gelijkmatig verdeeld is. Mout moet voor het gevoel niet nat zijn.
Klam schroten laat je fijner schroten en toch veel kafjes intact houden. Dit levert een beter rendement op en is makkelijker spoelen.
Je mout pas vlak van tevoren schroten helpt oxidatie voorkomen.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #34 Gepost op: 08-11-2017 14:46 u »
Hier is een artikeltje: http://wittepaard.roodetoren.nl/index.php/artikelen/23-schroot-klam

Heb je een walsenmolen? Daar gaat het blijkbaar niet zo goed mee...

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #35 Gepost op: 08-11-2017 14:48 u »
10-15ml water per kilo mout, niet meer dan dat!. Goed omscheppen voor een aantal minuten zodat het gelijkmatig verdeeld is. Mout moet voor het gevoel niet nat zijn.
Klam schroten laat je fijner schroten en toch veel kafjes intact houden. Dit levert een beter rendement op en is makkelijker spoelen.
Je mout pas vlak van tevoren schroten helpt oxidatie voorkomen.

Oke, dank. Ik ga het nog eens proberen.
Hoe lang moet het water ongeveer intrekken vóór het schroten?

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #36 Gepost op: 08-11-2017 14:58 u »
Hier is een artikeltje: http://wittepaard.roodetoren.nl/index.php/artikelen/23-schroot-klam

Heb je een walsenmolen? Daar gaat het blijkbaar niet zo goed mee...


Walsenmolen, 2 rollen, waarvan 1 direct aangedreven.
Ik kan me herinneren dat het plakkerige mout over de rol meegenomen werd en er aan de verkeerde kant tussen werd geperst. Daardoor moest ik tijdens het schroten de rollen 2 keer verwijderen om schoon te maken. Maar zoals ik al zei, dat kan ook te maken hebben met het feit dat ik teveel water gebruikt had..

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #37 Gepost op: 08-11-2017 14:58 u »

Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 430
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #38 Gepost op: 08-11-2017 17:12 u »
Walsenmolen werkt prima. Ik laat het 10-15 min intrekken terwijl ik mijn ketel vul.
Als het blijft plakken (aan elkaar of aan je molen) heb je inderdaad teveel water gebruikt.

Offline JoepH

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #39 Gepost op: 08-11-2017 19:02 u »
Vrijdag is het zo ver: ik ga een poging wagen om te brouwen op mijn ‘papadag’.
Ik heb gekozen voor een IPA (mooie nel kloon) met een eenstapsmaisch


Staat dit kloonrecept van Mooie Nel IPA ergens op het forum. Graag een link. Erg in geïnteresseerd! Of een upload van BrouwHulp natuurlijk.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #40 Gepost op: 08-11-2017 21:20 u »
Staat dit kloonrecept van Mooie Nel IPA ergens op het forum. Graag een link. Erg in geïnteresseerd! Of een upload van BrouwHulp natuurlijk.


Heb nu even niet de beschikking over BrouwHulp, maar dit is de Grainfather uitdraai. Het is eigenlijk meer een mashup van de gevonden info over het recept.


Offline Fermon

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 430
  • Land: nl
Re: Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #41 Gepost op: 08-11-2017 21:21 u »
Vrijdag is het zo ver: ik ga een poging wagen om te brouwen op mijn ‘papadag’.
Ik heb gekozen voor een IPA (mooie nel kloon) met een eenstapsmaisch.

Het programma:

Brouwdag 6 (10-nov-'17)
08:15    kinderen naar school brengen
08:45    ontbijt
09:15    afwegen en schroten
10:00    spullen desinfect. en  klaarzetten
11:15    ketel opwarmen
11:45    storten
12:00    maischen
             kinderen ophalen
             lunch
13:15    einde maischen
             spoelen
13:30    start koken
14:00    simcoe
14:45    Cascade en citra
             koeler desinfect.
15:00    einde koken
             vlamuit Cascade en citra
15:15    koelen
15:45    enten
16:00    poetsen
17:00    eten maken
18:00    eten

Tussendoor natuurlijk ook de kinderen nog wat vermaken/op de rit houden (ze zijn 5, 5, en 6).
Ik ben benieuwd hoe het zal gaan. Waarschijnlijk val ik na het naar bed brengen van de kinderen direct om…

 :brouwen:

Haha, daarom brouw ik alleen als mijn vrouw ook thuis is, kan zij zich bezig houden met de kinderen  :biersmile:
Of iedereen moet niet thuis zijn.

Offline JoepH

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #42 Gepost op: 08-11-2017 22:09 u »
Heb nu even niet de beschikking over BrouwHulp, maar dit is de Grainfather uitdraai. Het is eigenlijk meer een mashup van de gevonden info over het recept.

Dank je Pippa, dit maakt dit forum zo waardevol. Keep up the brewworks!

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 207
  • Land: 00
Re: Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #43 Gepost op: 08-11-2017 22:52 u »
[offtopic]
Heb nu even niet de beschikking over BrouwHulp, maar dit is de Grainfather uitdraai. Het is eigenlijk meer een mashup van de gevonden info over het recept...

Dooie Nel... Hoe verzin je dat nou weer  :groots: :groots: :groots:

[/offtopic]

Is dit een beproefd recept? Ben nog wel benieuwd naar je BrouwHulp uitdraai, wellicht kun je hier beter een nieuw onderwerp over aanmaken.

P.S. Efficiency van 65% wauw... Ik zit tussen de 75% en de 82%

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.880
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #44 Gepost op: 08-11-2017 22:55 u »
[offtopic]
Dooie Nel... Hoe verzin je dat nou weer  :groots: :groots: :groots:

[/offtopic]

Is dit een beproefd recept? Ben nog wel benieuwd naar je BrouwHulp uitdraai, wellicht kun je hier beter een nieuw onderwerp over aanmaken.

Op zich staat alles in dit schermprintje getoond wat je wil zien toch? Opmaak is iets anders maar het toont dezelfde gegevens.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #45 Gepost op: 09-11-2017 08:23 u »
Hier de link naar de BrouwHulp-uitdraai:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=33542.new#new

 :brouwen:

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #46 Gepost op: 09-11-2017 08:26 u »
P.S. Efficiency van 65% wauw... Ik zit tussen de 75% en de 82%

Het is een relatief grote storting. Waarschijnlijk dat het iets hoger uit gaat komen als ik tussentijds wat roer en het mout bevochtig.
Een beetje hoger abv doet de naam eer aan  :)

Offline forumwaldek

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl rules!
Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #47 Gepost op: 12-11-2017 15:10 u »
Toch wel want voortschrijdende oxidatie  - zeker aan die temperatuur - is onverbiddellijk.

Eigenlijk bedoelde ik (complete citaat):
„Dit gaat je bier niet beschadigen...
ik zou zeggen - je zal geen verschil merken.”

Ik zei ook: na filtreren eerst de temperatuur tot 85°C brengen en dan pauzeren. Na 1 uur doorgaan met koken.

Ik garandeer dat in zijn situatie zal hij op deze maneer een uitmuntende bier kunnen brouwen.

Hij zei ook dat voor hem was dit een verschil tussen brouwen of niet brouwen.
Serieus...  laten we alsjeblieft in al dat uiterst vakkundige redenering wat speling geven.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.271
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #48 Gepost op: 12-11-2017 20:33 u »
10:00    spullen desinfect. en  klaarzetten
11:15    ketel opwarmen

Doe je daar echt zo lang over? En wat moet je desinfecteren voor het brouwen dan?  :weetniet:

Ketel opwarmen en in de tussentijd schroten en dingen voorbereiden... :)  Je kunt wel wat efficiënter met je tijd omgaan... ;)

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Beste moment voor brouwpauze?
« Reactie #49 Gepost op: 13-11-2017 08:26 u »
Doe je daar echt zo lang over? En wat moet je desinfecteren voor het brouwen dan?  :weetniet:

Ketel opwarmen en in de tussentijd schroten en dingen voorbereiden... :)  Je kunt wel wat efficiënter met je tijd omgaan... ;)

Voordat de kinderen thuis zijn heb ik tijd zat. Dus ik dacht laat ik in ieder geval alvast het gistvat desinfecteren. Een druppel op een gloeiende plaat, maar toch. Als die drie hooligans thuis zijn moet ik zo efficient mogelijk met de tijd omgaan :nut:. Over desinfecteren gesproken; ik had beter kunnen denken aan even meekoken van de koeler alvorens te gaan koelen  :idea:. Volgende keer beter.

Tags: