Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.
Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com
0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.
Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.
Heeft iemand hier al mee gewerkt? SafAle zegt dat het een saison gist ishttp://www.castlemalting.com/Publications/YeastProducts/SafAleBE134_eng.pdf
Iemand ervaring met deze gist?Beschrijving: Aangeraden voor Belgische saison bieren en wordt voornamelijk gekarakteriseerd door de hoge verzachting. Geeft fruitige aroma’s met een pittig karakter, voornamelijk kruidnagel. Ideaal voor erg verfrissende en goed drinkbare bieren.
Ik heb m ook gebruikt. Hoppige Farmhouse mee gebrouwen. Mooi gelukt. Hij is wel erg peperig.. ik hou er van, maar de meeste proevers vinden net op het randje.
Is "verzachting" een autocorrectie woord en wordt vergisting bedoeld? Of is het een kreet die ik nog niet ken?Groet,Hans
Dit zegt de "originele" tekst
Hoe warm heb je vergist?
Ik hou wel van wat peper. Ik ben van plan om dit weekend een klein gist experiment te doen met deze gist en daarnaast de M29, belle saison en die van crossmyloof. Ik ben benieuwd.
Thom, hoe is je experiment verlopen?Ik heb afgelopen weekend een batch gebotteld die vergist is met de M29, daar ben ik érg benieuwd naar. Die ging moeiteloos van 1060 naar 1003 bij een temperatuur van 1 week 25° C en 1 week 29° C. Bij de voorlaatste monstername smaakte 'ie kurkdroog (maar was 'ie ook rond de 20° C), bij smaakproef na cold crash voor bottelen proefde ik al meer fruitigheid. Komend (of volgend) weekend ga ik een tripel brouwen waarvan ik ca. 6 liter wort met de BE-134 wil gaan vergisten.
Zie dit topic: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,37234.msg562912.html#msg562912Uiteindelijk het meest enthousiast over de M29 en de BE-134. De BE-134 is nog droger als je naar de vergistingsgraad kijkt. Deze heeft ook wat meer peper invloeden en de M29 is iets meer fruitiger dan de BE-134. De buldog vind ik iets minder, Wat minder krachtig dan de M29, maar wel een echte saison gist. Die van Crossmyloof vind ik niets. Erg veel bananen esters.