Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Specificaties gist (S-33)  (gelezen 672 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline joerivang

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Specificaties gist (S-33)
« Gepost op: 19-03-2018 09:53 u »
Beste,

Gisteren hebben wij weer een mooie quadrupel gebrouwen, dit met de Safale S-33 gist.

Nu lopen wij tegen het volgende punt aan:

- De verpakking zegt dat 1 verpakking (11,5 gram) goed is voor 20 tot 30 liter wort. Uitgerekend zou dit 0,383 tot 0,575 gram gist per liter bier zijn.
- De technische specificaties op de website van de fabrikant zegt 50 tot 80 gram gist per HL, omgerekend dus 0,5 tot 0,8 gram gist per liter.

Hoeveel gist zou je dan met 30 liter wort moeten enten, en welke gegevens moet je aanhouden?

Het bier is al gebrouwen, en er zit sowieso meer dan genoeg gist in. Deze vraag is meer gericht op de toekomst.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 658
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Specificaties gist (S-33)
« Reactie #1 Gepost op: 19-03-2018 10:05 u »
Volledig afhankelijk van je start SG. Een en ander kan je via de calculator van Mr-Malty uitrekenen

http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.335
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Specificaties gist (S-33)
« Reactie #2 Gepost op: 19-03-2018 22:10 u »
Ook de leeftijd van de gist maakt uit...

Het beste is overigens geen oude verpakkingen te gebruiken.

Offline joerivang

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Specificaties gist (S-33)
« Reactie #3 Gepost op: 20-03-2018 08:25 u »
Wij hebben deze vraag ook gesteld aan fermentis, daaruit kwam dit antwoord.

Citaat
Bedankt voor je email. Voor grote volumes adviseren wij een iets hogere pitching rate omdat de menging in grotere systemen iets minder is. Je kan de aanwijzing op de verpakking volgen. Als je wat meer pitched, start je met meer gistcellen en zal je fermentatie (onder dezelfde omstandigheden) iets sneller verlopen maar door de exponentiele groei, wordt het verschil in de loop van de fermentatietijd snel kleiner.  Overigens kun je met de pitching rate (en de temperatuur) het smaakprofiel beinvloeden.

Ik denk dat wij er niet al te zwaar aan moeten tillen, aangezien ons volume maar 37 liter was deze keer.

Ook de leeftijd van de gist maakt uit...

Het beste is overigens geen oude verpakkingen te gebruiken.

De gist was vers gelukkig.

Offline Easywoods

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 494
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Specificaties gist (S-33)
« Reactie #4 Gepost op: 20-03-2018 09:42 u »
Wij hebben deze vraag ook gesteld aan fermentis, daaruit kwam dit antwoord.

Ik denk dat wij er niet al te zwaar aan moeten tillen, aangezien ons volume maar 37 liter was deze keer.

De gist was vers gelukkig.

Vreemd dat Fermentis voorbij gaat aan het feit dat de benodigde hoeveelheid gist afhankelijk is van het begin SG... Het maakt nogal uit of je 37 liter met een SG van 1.050 of 1.095 wilt vergisten  :brouwen: :biersmile:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.335
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Specificaties gist (S-33)
« Reactie #5 Gepost op: 20-03-2018 21:03 u »
Vreemd dat Fermentis voorbij gaat aan het feit dat de benodigde hoeveelheid gist afhankelijk is van het begin SG... Het maakt nogal uit of je 37 liter met een SG van 1.050 of 1.095 wilt vergisten  :brouwen: :biersmile:

Een terechte opmerking. Bij een begin SG van 1095 zijn er bijna twee keer zoveel suikers te vergisten. Ook ondervindt de gist bij een hoog SG een veel hogere osmotische druk.

Tags: