OBBK 2017 A1 - Weizen - Tonny Giesen

Gestart door mr.chelsea, 01-10-2017 20:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

mr.chelsea

Bij deze mijn recept van mijn weizen welke de eerste 1e plek haalde in de A-klasse met 90 punten bij het OBBK 2017. Kon helaas niet aanwezig zijn om voor het eerst een eerste prijs in ontvangst te nemen, maar inmiddels heb ik de oorkonde binnen en met gepaste trots ingelijst  :) Moest de brouwdag van deze weizen zelfs nog een week uitstellen vanwege een blikseminslag, geen pc, geen BrouwHulp etc. Vandaar ook de giststarter nog een keer extra geaktiveerd met een halve liter wort. Vorig jaar ook een weizen ingestuurd en aan de hand van dat rapport enige veranderingen aangebracht, mooi dat het dan goed uitpakt! Commentaar van de keurmeester: Mooi complex bier en mooi in balans. Mooi iets zurig. Alleen iets te zoet in de nasmaak. Verder een heel mooi bier.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk160717
Naam receptBoeckelder Weizen Experiment 160717
Brouwdatum16-07-2017
BierstijlWeizen
Volume21,5
Begin SG1,055 SG
Eind SG1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,5%
Alcoholgehalte5,3 vol.%
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)13 IBU
Brouwzaalrendement79,8 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
16,50 lHengelo, 't Kloosters water
1,38 mlMelkzuur
14,34 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
67 mg/l12 mg/l81 mg/l207 mg/l120 mg/l38 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,04 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC60,0 %
1,62 kgSwaen PilsnerDe Swaen4 EBC32,0 %
0,25 kgSwaen ViennaDe Swaen10 EBC5,0 %
0,15 kgGoldSwaen HellDe Swaen25 EBC3,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Ferulazuur42,0 °C1 min.15 min.3,3 l/kg
Eiwitrust50,0 °C8 min.5 min.3,3 l/kg
Beta-amylaserust62,0 °C15 min.30 min.3,3 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C12 min.20 min.3,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.3,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,7 gHallertau Traditionbellen7,4%75 min.10,3 IBU
8,6 gHallertau Traditionbellen7,4%20 min.2,8 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l + 0,5 l getrapte starterWeihenstephan Weizen (3068)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,019 SG
Schijnbare vergistingsgraad67,8%
Start nagisting20-07-2017
Temp. nagisting18,0 °C
Start lagering25-07-2017
Temp. lagering0,0 °C


Jacques

Tonny, bedankt voor het plaatsen van het recept.

Markiej87

Dank voor het delen! Ik heb deze voor zaterdag met een iets aangepaste hopgift (iets meer bitter) op de brouwagenda gezet :)

Bentley

Is er een gekende Weizen waarmee je jouw receptje kan vergelijk qua smaak?

mr.chelsea

Persoonlijk vind ik de Franziskaner en de Weihenstephaner erg lekker, maar of het daar op lijkt qua smaak..... Heb helaas geen flessen meer staan. Wat ik nog weet is dat de kruidnagel smaak nog iets beter kan.

Davester

Merci voor dit mooie en uitgebreide recept, gaan we dit seizoen ook eens brouwen.


TimLarge

Deze nu een paar keer gebrouwen, en hij is echt super lekker. Bedankt voor het delen van het recept!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.