Recepten > Bewezen recepten

OBBK 2017 A1 - Weizen - Tonny Giesen

(1/2) > >>

mr.chelsea:
Bij deze mijn recept van mijn weizen welke de eerste 1e plek haalde in de A-klasse met 90 punten bij het OBBK 2017. Kon helaas niet aanwezig zijn om voor het eerst een eerste prijs in ontvangst te nemen, maar inmiddels heb ik de oorkonde binnen en met gepaste trots ingelijst  :) Moest de brouwdag van deze weizen zelfs nog een week uitstellen vanwege een blikseminslag, geen pc, geen BrouwHulp etc. Vandaar ook de giststarter nog een keer extra geaktiveerd met een halve liter wort. Vorig jaar ook een weizen ingestuurd en aan de hand van dat rapport enige veranderingen aangebracht, mooi dat het dan goed uitpakt! Commentaar van de keurmeester: Mooi complex bier en mooi in balans. Mooi iets zurig. Alleen iets te zoet in de nasmaak. Verder een heel mooi bier.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaardeKenmerk160717Naam receptBoeckelder Weizen Experiment 160717Brouwdatum16-07-2017BierstijlWeizenVolume21,5Begin SG1,055 SGEind SG1,014 SGSchijnbare vergistingsgraad74,5%Alcoholgehalte5,3 vol.%Berekende kleur (Morey)9 EBCBerekende bitterheid (Rager)13 IBUBrouwzaalrendement79,8 %Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt16,50 lHengelo, 't Kloosters water1,38 mlMelkzuur14,34 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO467 mg/l12 mg/l81 mg/l207 mg/l120 mg/l38 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%3,04 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC60,0 %1,62 kgSwaen PilsnerDe Swaen4 EBC32,0 %0,25 kgSwaen ViennaDe Swaen10 EBC5,0 %0,15 kgGoldSwaen HellDe Swaen25 EBC3,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteFerulazuur42,0 °C1 min.15 min.3,3 l/kgEiwitrust50,0 °C8 min.5 min.3,3 l/kgBeta-amylaserust62,0 °C15 min.30 min.3,3 l/kgAlfa-amylaserust72,0 °C12 min.20 min.3,3 l/kgUitmaischen78,0 °C5 min.5 min.3,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU10,7 gHallertau Traditionbellen7,4%75 min.10,3 IBU8,6 gHallertau Traditionbellen7,4%20 min.2,8 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType1,0 l + 0,5 l getrapte starterWeihenstephan Weizen (3068)bovengist

Vergisting
KenmerkWaardeStarttemp. vergisting18,0 °CMax. temp. hoofdvergisting19,0 °CEind temp. hoofdvergisting19,0 °CEind SG hoofdvergisting1,019 SGSchijnbare vergistingsgraad67,8%Start nagisting20-07-2017Temp. nagisting18,0 °CStart lagering25-07-2017Temp. lagering0,0 °C




Jacques:
Tonny, bedankt voor het plaatsen van het recept.

Markiej87:
Dank voor het delen! Ik heb deze voor zaterdag met een iets aangepaste hopgift (iets meer bitter) op de brouwagenda gezet :)

Bentley:
Is er een gekende Weizen waarmee je jouw receptje kan vergelijk qua smaak?

mr.chelsea:
Persoonlijk vind ik de Franziskaner en de Weihenstephaner erg lekker, maar of het daar op lijkt qua smaak..... Heb helaas geen flessen meer staan. Wat ik nog weet is dat de kruidnagel smaak nog iets beter kan.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie