Julekalender Juleøl 12

Gestart door MaartenM, 01-10-2017 11:12 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MaartenM

En versie 12 al weer. vrijwel hetzelfde als de vorige keer. Ketel staat op te warmen. Niet ideaal met een verhuizing over ongeveer een week maar ja het moet wel op tijd af  ;)

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptJulekalender Juleøl 12
KenmerkNoors kerstbier
Brouwdatum1-10-2017
BiertypeMärzen & Oktoberfest (D)
Aantal liters20
Gewenst begin SG1072 (7,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater29,7 liter
Maischdikte3,2 l/kg
Maischwater21,0 liter
Spoelwater9,2 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur52 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid51 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale ale mout (Maris Otter)89,2 %5,833 kg4 EBC
Caramünch type 25,1 %0,332 kg110 EBC
Caravienne3,3 %0,215 kg66 EBC
Carared (W)1,6 %0,107 kg40 EBC
Chocolademout0,8 %0,054 kg900 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Magnum (D)12,6 %30 gr60 minuten45 EBU
Sladek6,0 %18 gr15 minuten6 EBU

Opmerkingen  
   



Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortGozdawa German Lager W35
Gist toegevoegd als
Opmerkingen    
- 1/2 theelepel Wyeast gistvoeding bij laatste 10 min. kook
   



Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C30 minuten3,2 l/kg
272°C20 minuten3,2 l/kg
378°C5 minuten3,2 l/kg

Opmerkingen  
   




MaartenM

21 L in het vat met een begin SG van 1062.

thezewery

Gewoon uit  nieuwsgierigheid maar wat is precies het Noorse aan dit recept?

MaartenM

Het noorse zit hem in dat dit een bier is wat traditioneel geschonken wordt bij het kerstdiner. Het wordt wel eens beschreven als vienna of märzen, maar daar is hij te donker voor. Als ik een omschrijving zou moeten geven zou ik zeggen: een kruising tussen een vienna en een Duitse bok. Bekende voorbeelden zijn:

https://www.ratebeer.com/beer/hansa-julel-45/11144/
https://www.ratebeer.com/beer/aass-juleol-45/1030/

thezewery

O, ok, wist ik niet. Heb ze ook nooit in de winkel zien staan, ook niet op gelet. Loop altijd zo snel mogelijk langs de bierrekken en zoek dan de goedkoopste minst dure uit, en daar krijg je al een hartklepverzakking van...
Maar een kratje van dit bier maken en dan meenemen naar noorwegen is extra kudo's begrijp ik  :biersmile:

MaartenM

Ik heb om Nederland het ook niet te koop zien staan, mede daarom brouw ik het ook zelf  :D

JamMasterJustin

Ik ben wel benieuwd hoe dit bevalt. Klinkt lekker! Laat je je ervaring weten?

MaartenM

Wel, ik brouw hem al minstens 12 jaar  :) maar hij bevalt goed! Zaak is alleen om hem koel te houden ivm gisttemperatuur en daarvoor ben ik afhankelijk van het weer. Zie ook de eerdere 11 versies op het forum.

MaartenM

Dode gist afgetapt bij een SG van 1023.

Jacques

Citaat van: MaartenM op 15-10-2017  15:21 uDode gist afgetapt bij een SG van 1023.

Of het echt dode gist is dat je hebt afgetapt is maar de vraag. Het is wel minder actieve gist. De tests die HansHalberstadt en ik onlangs hebben uitgevoerd hebben dat laten zien.
Zie http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,35076.0.html
en http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,35013.0.html

MaartenM

Interessant Jacques! Als altijd een waardevolle toevoeging, dank je!

MaartenM

Helaas is het bier door een infectie verpest. Geen kerstbier dus dit jaar  :-[

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.