Recepten > Bewezen recepten

OBBK 2017 V2 - Komkommer Session IPL - Gijs Brouwers

(1/1)

Brouwers:
Hier is het recept waarmee ik de 2e plaats in de vrije klasse heb behaald. Het is een Komkommer session IPL. Doel was een fris bier laag in alcohol wat perfect te drinken is in de zomer en waar je er gewoon meerdere van kan nemen. De komkommer combineert mijn inziens heel mooi met Cascade en geeft een extra frisse smaak mee aan het bier.
Ik heb 5 komkommers geschild en in blokjes gesneden. Ik heb het bier hiermee gekoudkomkommert. De komkommers hebben samen met de koudhop 1 week in het vat gezeten.

Score 87 punten. Commentaar was lekker fris bier. De komkommer past mooi met de Cascade.

Basis
OmschrijvingWaardeKenmerk0028Naam receptsession IPLBrouwdatum18-06-2017BiertypePils(ener)Volume20,0Begin SG1,040 SGEind SG1,010 SGSchijnbare vergistingsgraad75,0%Berekende kleur (Morey)11 EBCBerekende bitterheid (Tinseth)46 IBUBrouwzaalrendement87,6 %Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt18,00 lWater uit Veldhoven1,60 gCaCl23,50 gCaSO43,50 mlMelkzuur14,03 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4103 mg/l5 mg/l11 mg/l147 mg/l29 mg/l113 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%1,800 kgVloergemoute Bohemian Pils MoutWeyermann4 EBC45,0 %1,800 kgVienna moutWeyermann7 EBC45,0 %0,400 kgCara-hellWeyermann25 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteBeta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.4,5 l/kgAlfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.4,5 l/kgUitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU50,0 gCascadepellets6,8%20 min.28,9 IBU50,0 gCascadepellets6,8%10 min.17,3 IBU50,0 gCascadepellets6,8%koudhop0,0 IBU50,0 gCascadepellets6,8%0 min.0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik5,00 mlKomkommerkruidnagisting/lagering

Gist
HoeveelheidNaamType23,0 gSafLager West European Lager (S-23)ondergist

Vergisting
KenmerkWaardeStarttemp. vergisting20,0 °CMax. temp. hoofdvergisting20,0 °CEind temp. hoofdvergisting16,0 °CEind SG hoofdvergisting1,014 SGSchijnbare vergistingsgraad65,0%Start nagisting26-09-2017Temp. nagisting22,0 °CStart lagering04-07-2017Temp. lagering0,0 °CAlcoholgehalte3,9 vol.%

Jacques:
Bedankt voor het delen van dit innovatieve recept. Lijkt mij een heerlijk fris bier.

TimLarge:
Mijn tweede batch van dit bier doet het ook weer erg goed. Lekker fris bier, en je kan er ook oneindig verwijzingen naar maken. De buurman appt wel eens 'komkommertijd' en dan weten we precies waar we het over hebben ;)

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie