OBBK 2017 V2 - Komkommer Session IPL - Gijs Brouwers

Gestart door Brouwers, 30-09-2017 21:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Brouwers

Hier is het recept waarmee ik de 2e plaats in de vrije klasse heb behaald. Het is een Komkommer session IPL. Doel was een fris bier laag in alcohol wat perfect te drinken is in de zomer en waar je er gewoon meerdere van kan nemen. De komkommer combineert mijn inziens heel mooi met Cascade en geeft een extra frisse smaak mee aan het bier.
Ik heb 5 komkommers geschild en in blokjes gesneden. Ik heb het bier hiermee gekoudkomkommert. De komkommers hebben samen met de koudhop 1 week in het vat gezeten.

Score 87 punten. Commentaar was lekker fris bier. De komkommer past mooi met de Cascade.

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0028
Naam receptsession IPL
Brouwdatum18-06-2017
BiertypePils(ener)
Volume20,0
Begin SG1,040 SG
Eind SG1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,0%
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)46 IBU
Brouwzaalrendement87,6 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row][row][row][row]
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lWater uit Veldhoven1,60 gCaCl23,50 gCaSO43,50 mlMelkzuur14,03 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
103 mg/l5 mg/l11 mg/l147 mg/l29 mg/l113 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,800 kgVloergemoute Bohemian Pils MoutWeyermann4 EBC45,0 %
1,800 kgVienna moutWeyermann7 EBC45,0 %
0,400 kgCara-hellWeyermann25 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.4,5 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.4,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,0 gCascadepellets6,8%20 min.28,9 IBU
50,0 gCascadepellets6,8%10 min.17,3 IBU
50,0 gCascadepellets6,8%koudhop0,0 IBU
50,0 gCascadepellets6,8%0 min.0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 mlKomkommerkruidnagisting/lagering

Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafLager West European Lager (S-23)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting16,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad65,0%
Start nagisting26-09-2017
Temp. nagisting22,0 °C
Start lagering04-07-2017
Temp. lagering0,0 °C
Alcoholgehalte3,9 vol.%


Jacques

Bedankt voor het delen van dit innovatieve recept. Lijkt mij een heerlijk fris bier.

TimLarge

Mijn tweede batch van dit bier doet het ook weer erg goed. Lekker fris bier, en je kan er ook oneindig verwijzingen naar maken. De buurman appt wel eens 'komkommertijd' en dan weten we precies waar we het over hebben ;)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.