Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: OBBK V2 - Komkommer Session IPL - Gijs Brouwers  (gelezen 697 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.726
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
OBBK V2 - Komkommer Session IPL - Gijs Brouwers
« Gepost op: 30-09-2017 21:19 u »
Hier is het recept waarmee ik de 2e plaats in de vrije klasse heb behaald. Het is een Komkommer session IPL. Doel was een fris bier laag in alcohol wat perfect te drinken is in de zomer en waar je er gewoon meerdere van kan nemen. De komkommer combineert mijn inziens heel mooi met Cascade en geeft een extra frisse smaak mee aan het bier.
Ik heb 5 komkommers geschild en in blokjes gesneden. Ik heb het bier hiermee gekoudkomkommert. De komkommers hebben samen met de koudhop 1 week in het vat gezeten.

Score 87 punten. Commentaar was lekker fris bier. De komkommer past mooi met de Cascade.

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0028
Naam receptsession IPL
Brouwdatum18-06-2017
BiertypePils(ener)
Volume20,0
Begin SG1,040 SG
Eind SG1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,0%
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)46 IBU
Brouwzaalrendement87,6 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
18,00 lWater uit Veldhoven
1,60 gCaCl2
3,50 gCaSO4
3,50 mlMelkzuur
14,03 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
103 mg/l5 mg/l11 mg/l147 mg/l29 mg/l113 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,800 kgVloergemoute Bohemian Pils MoutWeyermann4 EBC45,0 %
1,800 kgVienna moutWeyermann7 EBC45,0 %
0,400 kgCara-hellWeyermann25 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.4,5 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.4,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,0 gCascadepellets6,8%20 min.28,9 IBU
50,0 gCascadepellets6,8%10 min.17,3 IBU
50,0 gCascadepellets6,8%koudhop0,0 IBU
50,0 gCascadepellets6,8%0 min.0,0 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 mlKomkommerkruidnagisting/lagering


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafLager West European Lager (S-23)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting16,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad65,0%
Start nagisting26-09-2017
Temp. nagisting22,0 °C
Start lagering04-07-2017
Temp. lagering0,0 °C
Alcoholgehalte3,9 vol.%



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.857
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK V2 - Komkommer Session IPL - Gijs Brouwers
« Reactie #1 Gepost op: 30-09-2017 22:39 u »
Bedankt voor het delen van dit innovatieve recept. Lijkt mij een heerlijk fris bier.

Tags: