OBBK 2017 V3 - Frambozen Braam Berliner weizen - Gijs Brouwers

Gestart door Brouwers, 30-09-2017 21:12 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Brouwers

Hier het recept waarmee ik een 3e plaats heb gehaald bij het OBBK in de vrij klasse. De basis was een bier was een weizen. Deze heb ik middels een decoctie maisch gebrouwen en open vergist (aluminiumfolie over waterslot gat). Vanwege de verbouwingen in mijn nieuwe huis stond de gistkast buiten onder een afdak. Op de dag van het bottelen vond ik 2 fruitvliegen drijvend in een verzuurde weizen (melkzuur). Het bier smaakte verder best prima, alleen de melkzuur en de weizen waren niet lekker genoeg om er 20 liter van te drinken. Daarom de boel opgesplitst. De ene helft 2 kg bramen aan toegevoegd en de andere helft 1 kg braam en 1 kg framboos. De laatste had ik ingestuurd.

Score was 84 puntent met commentaar dat hij zeker in de smaak zal vallen bij de dames.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0026-1
Naam receptframbozen braam Weizen
Brouwdatum08-04-2017
BiertypeWeizen
Volume22,7
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)12 IBU
Brouwzaalrendement100,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row][row][row]
HoeveelheidIngrediënt
11,05 lGedemineraliseerd water1,05 gCaCl21,36 gCaSO44,77 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
58 mg/l1 mg/l3 mg/l11 mg/l28 mg/l70 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,650 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC67,3 %
0,800 kgVloergemoute Bohemian Pils MoutWeyermann4 EBC32,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Inmaischen38,0 °C2 min.90 min.4,5 l/kg
Eiwitrust53,0 °C60 min.15 min.4,5 l/kg
Beta-amylaserust65,0 °C15 min.45 min.4,5 l/kg
Uitmaischen75,0 °C30 min.10 min.4,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,5 gHallertau Mittelfrühpellets3,1%60 min.9,6 IBU
5,5 gHallertau Mittelfrühpellets3,1%20 min.2,4 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
1000,00 gBraamandersnagisting/lagering
1000,00 gFramboosandersnagisting/lagering
1,00 gfruitvliegandersnagisting/lagering

Gist
HoeveelheidNaamType
0,700 l starterW68 ()weizengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting17,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting17,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,013 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,0%
Start nagisting17-04-2017
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering18,0 °C
Alcoholgehalte6,5 vol.%


Mario72

Heb je de fruitvliegjes nog speciaal behandeld?😁

Jacques

Bedankt voor het delen van dit recept. Zo kun je geluk hebben bij een ongeluk.

RGeraads

Probeer deze maar eens te reproduceren! ;) Gefeliciteerd met je prijs!

Biertje1985

Geweldig, er zitten vliegen en en toch maar even proeven.
Lactoinfectie  8)

Sterker nog mee aan de slag en inzenden. en dan nog een goed resultaat halen ook. Gefeliciteerd
 :proost:

WJW

En hoeveel fruitvliegen per liter de optimale verhouding is.  ;)
Ondanks een wat late reactie: Wel briljant omgedacht dit. Verzuurde weizen met fruitvliegjes: Fruit erin en heerlijk bier overhouden. Mooi gedaan.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.