Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: OBBK V3 - Frambozen Braam Berliner weizen - Gijs Brouwers  (gelezen 696 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.726
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
OBBK V3 - Frambozen Braam Berliner weizen - Gijs Brouwers
« Gepost op: 30-09-2017 21:12 u »
Hier het recept waarmee ik een 3e plaats heb gehaald bij het OBBK in de vrij klasse. De basis was een bier was een weizen. Deze heb ik middels een decoctie maisch gebrouwen en open vergist (aluminiumfolie over waterslot gat). Vanwege de verbouwingen in mijn nieuwe huis stond de gistkast buiten onder een afdak. Op de dag van het bottelen vond ik 2 fruitvliegen drijvend in een verzuurde weizen (melkzuur). Het bier smaakte verder best prima, alleen de melkzuur en de weizen waren niet lekker genoeg om er 20 liter van te drinken. Daarom de boel opgesplitst. De ene helft 2 kg bramen aan toegevoegd en de andere helft 1 kg braam en 1 kg framboos. De laatste had ik ingestuurd.

Score was 84 puntent met commentaar dat hij zeker in de smaak zal vallen bij de dames.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0026-1
Naam receptframbozen braam Weizen
Brouwdatum08-04-2017
BiertypeWeizen
Volume22,7
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)12 IBU
Brouwzaalrendement100,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
11,05 lGedemineraliseerd water
1,05 gCaCl2
1,36 gCaSO4
4,77 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
58 mg/l1 mg/l3 mg/l11 mg/l28 mg/l70 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,650 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC67,3 %
0,800 kgVloergemoute Bohemian Pils MoutWeyermann4 EBC32,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Inmaischen38,0 °C2 min.90 min.4,5 l/kg
Eiwitrust53,0 °C60 min.15 min.4,5 l/kg
Beta-amylaserust65,0 °C15 min.45 min.4,5 l/kg
Uitmaischen75,0 °C30 min.10 min.4,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,5 gHallertau Mittelfrühpellets3,1%60 min.9,6 IBU
5,5 gHallertau Mittelfrühpellets3,1%20 min.2,4 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
1000,00 gBraamandersnagisting/lagering
1000,00 gFramboosandersnagisting/lagering
1,00 gfruitvliegandersnagisting/lagering


Gist
HoeveelheidNaamType
0,700 l starterW68 ()weizengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting17,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting17,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,013 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,0%
Start nagisting17-04-2017
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering18,0 °C
Alcoholgehalte6,5 vol.%



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online Mario72

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij De Gouwe Knakker
Re: OBBK V3 - Frambozen Braam Berliner weizen - Gijs Brouwers
« Reactie #1 Gepost op: 30-09-2017 22:22 u »
Heb je de fruitvliegjes nog speciaal behandeld?😁

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.857
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK V3 - Frambozen Braam Berliner weizen - Gijs Brouwers
« Reactie #2 Gepost op: 30-09-2017 22:41 u »
Bedankt voor het delen van dit recept. Zo kun je geluk hebben bij een ongeluk.

Offline RGeraads

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 620
  • Land: nl
    • Brouwerij Stijl
Re: OBBK V3 - Frambozen Braam Berliner weizen - Gijs Brouwers
« Reactie #3 Gepost op: 01-10-2017 00:49 u »
Probeer deze maar eens te reproduceren! ;) Gefeliciteerd met je prijs!

Tags: