Hier het recept waarmee ik een 3e plaats heb gehaald bij het OBBK in de vrij klasse. De basis was een bier was een weizen. Deze heb ik middels een decoctie maisch gebrouwen en open vergist (aluminiumfolie over waterslot gat). Vanwege de verbouwingen in mijn nieuwe huis stond de gistkast buiten onder een afdak. Op de dag van het bottelen vond ik 2 fruitvliegen drijvend in een verzuurde weizen (melkzuur). Het bier smaakte verder best prima, alleen de melkzuur en de weizen waren niet lekker genoeg om er 20 liter van te drinken. Daarom de boel opgesplitst. De ene helft 2 kg bramen aan toegevoegd en de andere helft 1 kg braam en 1 kg framboos. De laatste had ik ingestuurd.
Score was 84 puntent met commentaar dat hij zeker in de smaak zal vallen bij de dames.
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | 0026-1 |
Naam recept | frambozen braam Weizen |
Brouwdatum | 08-04-2017 |
Biertype | Weizen |
Volume | 22,7 |
Begin SG | 1,050 SG |
Berekende kleur (Morey) | 7 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) | 12 IBU |
Brouwzaalrendement | 100,0 % |
Kooktijd | 90 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediënt | 11,05 l | Gedemineraliseerd water |
1,05 g | CaCl2 |
1,36 g | CaSO4 |
4,77 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 58 mg/l | 1 mg/l | 3 mg/l | 11 mg/l | 28 mg/l | 70 mg/l |
Vergistbare ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 1,650 kg | Lichte tarwemout | Dingemans | 3 EBC | 67,3 % |
0,800 kg | Vloergemoute Bohemian Pils Mout | Weyermann | 4 EBC | 32,7 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | Inmaischen | 38,0 °C | 2 min. | 90 min. | 4,5 l/kg |
Eiwitrust | 53,0 °C | 60 min. | 15 min. | 4,5 l/kg |
Beta-amylaserust | 65,0 °C | 15 min. | 45 min. | 4,5 l/kg |
Uitmaischen | 75,0 °C | 30 min. | 10 min. | 4,5 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 13,5 g | Hallertau Mittelfrüh | pellets | 3,1% | 60 min. | 9,6 IBU |
5,5 g | Hallertau Mittelfrüh | pellets | 3,1% | 20 min. | 2,4 IBU |
Overige ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Type | Gebruik | 1000,00 g | Braam | anders | nagisting/lagering |
1000,00 g | Framboos | anders | nagisting/lagering |
1,00 g | fruitvlieg | anders | nagisting/lagering |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 0,700 l starter | W68 () | weizengist |
VergistingKenmerk | Waarde | Starttemp. vergisting | 17,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting | 17,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting | 17,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting | 1,013 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 75,0% |
Start nagisting | 17-04-2017 |
Temp. nagisting | 18,0 °C |
Temp. lagering | 18,0 °C |
Alcoholgehalte | 6,5 vol.% |