OBBK 2017 A2 - Urtyp Pilsner - Gijs Brouwers

Gestart door Brouwers, 30-09-2017 20:57 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Brouwers

Hier het recept waarmee ik de 2e plaats heb gehaald in de A klasse.
Score was 86 punten, enige opmerking was dat het bier iets moutiger mocht zijn.

Ik heb gemaischt middels een decoctie. Ik heb hier een moderne variant voor gebruikt waardoor de brouwdag 1 a 1.5 uur langer duurde. Vond het zelf een leuke ervaring en heb meteen een decoctie serie gemaakt. Meer info over het gebruikte decoctie schema/techniek vind je hier:
http://brulosophy.com/2016/12/08/in-defense-of-decoction-a-german-purists-perspective-on-an-age-old-brewing-method/

De moutextract is het aandeel van de giststarter. Ik giet normaal gesproken de starter niet af en heb het in dit geval meegenomen in de berekening van mijn recept.

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0027
Naam receptoertip
Brouwdatum19-05-2017
BiertypePilsener (Urtyp)
Volume20,5
Begin SG1,048 SG
Eind SG1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,0%
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)31 IBU
Brouwzaalrendement82,2 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row][row][row]
HoeveelheidIngrediënt
27,40 lGedemineraliseerd water0,10 gCaCl20,30 gCaSO4-0,01 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
7 mg/l1 mg/l3 mg/l11 mg/l6 mg/l8 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,000 kgVloergemoute Bohemian Pils MoutWeyermann4 EBC87,0 %
0,350 kgMünchenermoutDingemans15 EBC7,6 %
0,250 kgMoutextract extra lichtBrewferm3 EBC5,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Phytase35,0 °C1 min.90 min.6,3 l/kg
Beta amylase65,0 °C1 min.45 min.6,3 l/kg
Uit maischen78,0 °C1 min.15 min.6,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
35,0 gSaazpellets3,9%60 min.17,5 IBU
45,0 gSaazpellets3,9%20 min.13,6 IBU
50,0 gSaazpellets3,9%10 min.9,1 IBU
50,0 gSaazpellets3,9%0 min.0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik

Gist
HoeveelheidNaamType
2,500 l starterGambrinus Lager (2002)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting12,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting12,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting12,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad73,2%
Temp. nagisting16,0 °C
Start lagering10-06-2017
Temp. lagering0,0 °C
Alcoholgehalte4,9 vol.%


Oxhead

Gefeliciteerd. Mooi recept. Vanwaar de phythase-rust?

Jacques

Bedankt voor het delen van het recept.

Brouwers

Citaat van: Oxhead op 30-09-2017  23:03 uGefeliciteerd. Mooi recept. Vanwaar de phythase-rust?
In geval van een decoctie maisch is het eigenlijk gewoon praktisch. Tijdens de eerste decoctie ben je al gauw een 45-60 min bezig met een alfa amylase stap en het koken van de decoctie. In de tussentijd daalt de pH in de rest van het beslag en komt er oa calcium en magnesium vrij. Ik heb in dit geval verder niet aangezuurd en maar minimaal mineralen toegevoegd aan Het beslag. Ik heb trouwens het pH verder niet gemeten, dus weet ik niet hoe effectief het was.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.