Hier het recept waarmee ik de 2e plaats heb gehaald in de A klasse.
Score was 86 punten, enige opmerking was dat het bier iets moutiger mocht zijn.
Ik heb gemaischt middels een decoctie. Ik heb hier een moderne variant voor gebruikt waardoor de brouwdag 1 a 1.5 uur langer duurde. Vond het zelf een leuke ervaring en heb meteen een decoctie serie gemaakt. Meer info over het gebruikte decoctie schema/techniek vind je hier:
http://brulosophy.com/2016/12/08/in-defense-of-decoction-a-german-purists-perspective-on-an-age-old-brewing-method/De moutextract is het aandeel van de giststarter. Ik giet normaal gesproken de starter niet af en heb het in dit geval meegenomen in de berekening van mijn recept.
BasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | 0027 |
Naam recept | oertip |
Brouwdatum | 19-05-2017 |
Biertype | Pilsener (Urtyp) |
Volume | 20,5 |
Begin SG | 1,048 SG |
Eind SG | 1,010 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 79,0% |
Berekende kleur (Morey) | 7 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) | 31 IBU |
Brouwzaalrendement | 82,2 % |
Kooktijd | 90 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediėnt | 27,40 l | Gedemineraliseerd water |
0,10 g | CaCl2 |
0,30 g | CaSO4 |
-0,01 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 7 mg/l | 1 mg/l | 3 mg/l | 11 mg/l | 6 mg/l | 8 mg/l |
Vergistbare ingrediėntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 4,000 kg | Vloergemoute Bohemian Pils Mout | Weyermann | 4 EBC | 87,0 % |
0,350 kg | Münchenermout | Dingemans | 15 EBC | 7,6 % |
0,250 kg | Moutextract extra licht | Brewferm | 3 EBC | 5,4 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | Phytase | 35,0 °C | 1 min. | 90 min. | 6,3 l/kg |
Beta amylase | 65,0 °C | 1 min. | 45 min. | 6,3 l/kg |
Uit maischen | 78,0 °C | 1 min. | 15 min. | 6,3 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 35,0 g | Saaz | pellets | 3,9% | 60 min. | 17,5 IBU |
45,0 g | Saaz | pellets | 3,9% | 20 min. | 13,6 IBU |
50,0 g | Saaz | pellets | 3,9% | 10 min. | 9,1 IBU |
50,0 g | Saaz | pellets | 3,9% | 0 min. | 0,0 IBU |
Overige ingrediėntenHoeveelheid | Naam | Type | Gebruik |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 2,500 l starter | Gambrinus Lager (2002) | ondergist |
VergistingKenmerk | Waarde | Starttemp. vergisting | 12,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting | 12,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting | 12,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting | 1,015 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 73,2% |
Temp. nagisting | 16,0 °C |
Start lagering | 10-06-2017 |
Temp. lagering | 0,0 °C |
Alcoholgehalte | 4,9 vol.% |