Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: OBBK A2 - Urtyp Pilsner - Gijs Brouwers  (gelezen 855 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.723
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
OBBK A2 - Urtyp Pilsner - Gijs Brouwers
« Gepost op: 30-09-2017 20:57 u »
Hier het recept waarmee ik de 2e plaats heb gehaald in de A klasse.
Score was 86 punten, enige opmerking was dat het bier iets moutiger mocht zijn.

Ik heb gemaischt middels een decoctie. Ik heb hier een moderne variant voor gebruikt waardoor de brouwdag 1 a 1.5 uur langer duurde. Vond het zelf een leuke ervaring en heb meteen een decoctie serie gemaakt. Meer info over het gebruikte decoctie schema/techniek vind je hier:
http://brulosophy.com/2016/12/08/in-defense-of-decoction-a-german-purists-perspective-on-an-age-old-brewing-method/

De moutextract is het aandeel van de giststarter. Ik giet normaal gesproken de starter niet af en heb het in dit geval meegenomen in de berekening van mijn recept.

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0027
Naam receptoertip
Brouwdatum19-05-2017
BiertypePilsener (Urtyp)
Volume20,5
Begin SG1,048 SG
Eind SG1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,0%
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)31 IBU
Brouwzaalrendement82,2 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
27,40 lGedemineraliseerd water
0,10 gCaCl2
0,30 gCaSO4
-0,01 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
7 mg/l1 mg/l3 mg/l11 mg/l6 mg/l8 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,000 kgVloergemoute Bohemian Pils MoutWeyermann4 EBC87,0 %
0,350 kgMünchenermoutDingemans15 EBC7,6 %
0,250 kgMoutextract extra lichtBrewferm3 EBC5,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Phytase35,0 °C1 min.90 min.6,3 l/kg
Beta amylase65,0 °C1 min.45 min.6,3 l/kg
Uit maischen78,0 °C1 min.15 min.6,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
35,0 gSaazpellets3,9%60 min.17,5 IBU
45,0 gSaazpellets3,9%20 min.13,6 IBU
50,0 gSaazpellets3,9%10 min.9,1 IBU
50,0 gSaazpellets3,9%0 min.0,0 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik


Gist
HoeveelheidNaamType
2,500 l starterGambrinus Lager (2002)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting12,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting12,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting12,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad73,2%
Temp. nagisting16,0 °C
Start lagering10-06-2017
Temp. lagering0,0 °C
Alcoholgehalte4,9 vol.%



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 835
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: OBBK A2 - Urtyp Pilsner - Gijs Brouwers
« Reactie #1 Gepost op: 30-09-2017 23:03 u »
Gefeliciteerd. Mooi recept. Vanwaar de phythase-rust?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.774
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK A2 - Urtyp Pilsner - Gijs Brouwers
« Reactie #2 Gepost op: 30-09-2017 23:07 u »
Bedankt voor het delen van het recept.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.723
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK A2 - Urtyp Pilsner - Gijs Brouwers
« Reactie #3 Gepost op: 30-09-2017 23:27 u »
Gefeliciteerd. Mooi recept. Vanwaar de phythase-rust?
In geval van een decoctie maisch is het eigenlijk gewoon praktisch. Tijdens de eerste decoctie ben je al gauw een 45-60 min bezig met een alfa amylase stap en het koken van de decoctie. In de tussentijd daalt de pH in de rest van het beslag en komt er oa calcium en magnesium vrij. Ik heb in dit geval verder niet aangezuurd en maar minimaal mineralen toegevoegd aan Het beslag. Ik heb trouwens het pH verder niet gemeten, dus weet ik niet hoe effectief het was.

Tags: