Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 1ste saison uitproberen...  (gelezen 1551 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline TmyVer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
1ste saison uitproberen...
« Gepost op: 29-09-2017 16:52 u »
Dit Saison receptje zou ik graag een keertje willen brouwen. Heb dit gekregen van iemand, maar had toch graag de mening van de ervaren brouwers gehad wat jullie hier van vinden?!
Zou ik er ook wat suiker bij doen voor de doordrinkbaarheid?
En welk maischschema zouden jullie aanraden?
Graag jullie mening.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptRecept saison
Brouwdatum8/06/2017
BierstijlSaison
Volume20,0 l
Begin SG1,059 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)45 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd60 min.


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,673 kgPilsmoutDingemans3 EBC93,8 %
0,378 kgSpeltvlokkenSupermarkt3 EBC6,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
28,4 gMagnumbellen14,9%60 min.45,0 IBU
30,0 gHallertau Blancbellen10,0%koudhop0,0 IBU
20,0 gStrisslespaltpellets4,0%0 min.0,0 IBU


Gist
starter[/data][data]Belle Saison ()[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]20,0 gStrisslespaltpellets4,0%0 min.0,0 IBU







Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.565
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: 1ste saison uitproberen...
« Reactie #1 Gepost op: 30-09-2017 10:33 u »
Deze zou ik zo kunnen brouwen, zou de suiker laten voor wat het is persoonlijk!
Ken je installatie niet, maar 30/45 minuten op 63 graden en dan door naar een 20 minuten rust op 72 graden, eventueel uitmaischen. Ben je meer van de eenstapsmaisch, zou je een uur op bijv. 65 graden kunnen gaan zitten. Overschat het belang van maischen niet, maar je moet het ook niet onderschatten ;)

Offline BartC

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 135
  • Land: be
  • Zot van Schuppenboer
    • BPC Orde van de zatte Mus
Re: 1ste saison uitproberen...
« Reactie #2 Gepost op: 01-10-2017 09:10 u »
Inderdaad, geen suiker nodig. De Belle Saison vergist ver genoeg uit. Maischen 60 minuten op 62°C en 20 minuten op 72°C.

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 605
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: 1ste saison uitproberen...
« Reactie #3 Gepost op: 01-10-2017 13:14 u »
Is je te verwachten alcoholpercentage niet wat aan de hoge kant? Een saison heeft normaliter een alcoholpercentage tussen 5,5% en 6,7%. Daarnaast gist een saison door tot rond (of beneden) de 1,000. In jouw geval zou je dan (1,059 - 1,000) x 0,135 = 7,9% zijn. Dat lijkt mij wat aan de ruime kant. Tel erbij op dat je bij het bottelen nog 0,3 a 0,4 % erbij krijgt, dan dit je al rond 8,2%


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: 1ste saison uitproberen...
« Reactie #4 Gepost op: 01-10-2017 13:36 u »
Maischschema maakt niet veel uit, want Belle Saison eet toch alle suikers op.

Offline TmyVer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1ste saison uitproberen...
« Reactie #5 Gepost op: 02-10-2017 09:48 u »
Is je te verwachten alcoholpercentage niet wat aan de hoge kant? Een saison heeft normaliter een alcoholpercentage tussen 5,5% en 6,7%. Daarnaast gist een saison door tot rond (of beneden) de 1,000. In jouw geval zou je dan (1,059 - 1,000) x 0,135 = 7,9% zijn. Dat lijkt mij wat aan de ruime kant. Tel erbij op dat je bij het bottelen nog 0,3 a 0,4 % erbij krijgt, dan dit je al rond 8,2%

Is de eerste keer dat ik met deze gist zou werken. Dus om goed te zijn zou ik rond de 1045 moeten zitten!?

Allemaal bedankt voor de reacties  :groots:, hier kan ik zeker al mee aan de slag!

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 605
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: 1ste saison uitproberen...
« Reactie #6 Gepost op: 03-10-2017 06:51 u »
De Belle Saison vergist volgens de specificaties tussen 92% en 97% van de vergistbare suikers. Met 95% vergiste suikers van 45 SG punten kom je op 5,8% uit. Dat lijkt mij prima!

Tags: