Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Geen koolzuur  (gelezen 13074 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Pjotr59

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
Geen koolzuur
« Gepost op: 26-12-2005 13:50 u »
Hallo allemaal,

ik heb een pikzwart biertje gebrouwen, giste flink (ong. 1,5 week, sg. 1085-1015 en was werkelijk uitgegist) en na 1 week lageren heb ik het gebotteld. 10,5 liter bier met 75 gram suiker opgelost in water. Nog een week bij de kachel laten staan en gisteren buiten gezet. Ik denk vanmiddag, effe checke en ik open een flesje. Dat moet toch sissen. Not. Nada. Helemaal nix. Uitgeschonken en proeven. Heerlijke smaak. Zoetige moutsmaak en iets bitter. Heerlijk winterbiertje alleen dus zonder koolzuur... !@#$%^
 
Hoe los ik dit op. Ik heb nog een zakje gist van Brewferm, een belgian strong. Ik wil deze week toch al een nieuwe brouwen, kan ik geen giststarter maken en op elk flesje een beetje van die giststarter toevoegen? Zodat het nagist? Er zit genoeg suiker in de flesjes. Ik heb nog ergens zo'n plastic injectiespuitje liggen met een schaalverdeling. Dan zou ik dat toch nauwkeurig moeten kunnen uitvoeren. Of is er een andere manier? En wat is er misgegaan in die week in flesjes naast de kachel? Misschien dat het jongbier echt helemaal uitgegist was. Kan het dat er geen levende gistcellen meer aanwezig zijn na het lageren?

Kortom, help! Dus.

Alvast bedankt.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Geen koolzuur
« Reactie #1 Gepost op: 26-12-2005 13:59 u »
Pjotr,

In principe geef je zelf het antwoord...Verse gist toevoegen aan de flesjes zal wellicht werken, Je zou ook alles terug in een bottel emmer kunnen gooien en dan de gist er aan toevoegen en dan opnieuw bottelen.

Voor wat betreft de oorzaak : Het kan zijn dat de gist moeite heeft bij dit alcohol percentage en dat deze niet vitaal genoeg meer is..dus verse gist toeveogen is de enige oplossing...of nog langer wachten en hopen..bidden  :groots:  Maar dat kost een hoop geduld...

Groeten en gezondheid
Oscar  samenvol

Offline Pjotr59

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
Re: Geen koolzuur
« Reactie #2 Gepost op: 26-12-2005 14:08 u »
Hey Oscar,

ik las het terug en dacht inderdaad dat gist toevoegen de enige mogelijkheid is. Maar ja, zoek toch een soort van bevestiging. Ik heb dit nog nooit meegemaakt.
Terug in de emmer lijkt me geen optie, te veel risico op smaakvermindering/verandering, lijkt me. Ik heb trouwens dat koolzuurloze biertje niet weggegooid maar opgedronken. Daar zit dus echt 9-10 % alcohol in...


Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Geen koolzuur
« Reactie #3 Gepost op: 26-12-2005 14:25 u »
Er is maar n antwoord op deze vraag: GEDULD! Dit 'probleem' is al ettelijke malen gemeld (zie onze onvolprezen zoekfunctie), en steevast is het antwoord dat je gewoon nog even moet wachten. En week is in heel veel gevallen niet genoeg voor de nagisting bij zwaardere bieren, en meestal komt het goed. Ok, dit is een hoog percentage alcohol, maar goeie kans dat het gaat lukken.

Geef het nog een week of twee, drie.

Offline Pjotr59

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
Re: Geen koolzuur
« Reactie #4 Gepost op: 26-12-2005 14:30 u »
Zoekfuntie heb ik gebruikt, niet de juiste termen, denk ik.

Ik zal het bier weer binnen zetten, dan kijken we wel wat er gebeurd.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Geen koolzuur
« Reactie #5 Gepost op: 26-12-2005 16:54 u »
Geduld inderdaad. Ik heb laatste een barleywine met verse gist gebotteld, na een week was er nog maar weinig druk. Bij zware bieren zul je echt meer geduld uit moeten oefenen. Je hebt gebotteld 2,5 week na brouwen, in principe zit er dan nog voldoende gist in het jongbier.

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re: Geen koolzuur
« Reactie #6 Gepost op: 26-12-2005 17:55 u »
- wat voor gist is er gebruikt?

Offline Pjotr59

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
Re: Geen koolzuur
« Reactie #7 Gepost op: 26-12-2005 23:45 u »
Gist van Wyeast 3787 Trappist.

Offline Pjotr59

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
Re: Geen koolzuur
« Reactie #8 Gepost op: 03-01-2006 19:26 u »
Inderdaad... geduld. Ik heb gisteren gekeken of er druk onder de dop zat. Heel zachtjes hoorde je de lucht ontsnappen.
Pak van mijn hart. Ik laat het nog een week binnen staan.

En dank voor de reacties.

Offline colsonb

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • bier hier!
Re: Geen koolzuur
« Reactie #9 Gepost op: 04-02-2006 18:33 u »
Het was mss ook niet zon goed idee de flesjes naast de kachel te laten staan, gist sterft nl als de temperatuur te hoog wordt.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Geen koolzuur
« Reactie #10 Gepost op: 06-02-2006 23:49 u »
Geduld is inderdaad en schone zaak en levert soms ook het gewenste resultaat, ook bij een bier van mij bleek bij een deel weinig tot geen koolzuur te bevatten. Na deze nog 3 weken in de keuken te hebben gezet, daarna in de koelkast bleek dat er voldoende koolzuur in te zitten en bij sommige zelfs iets te veel.... :pan:

Groeten en gezondheid
Oscar


Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Geen koolzuur
« Reactie #11 Gepost op: 19-07-2006 22:55 u »
POTVERDIKKIE (zacht uitgedrukt)  :(,

Mijn Barley Wine bevat 1,5 week na bottelen nagenoeg geen koolzuur en heeft geen schuimkraag. Ik zal na het lezen van deze threat nog wel 3 weekjes wachten voordat ik verse gist ga toevoegen in de flesjes (dit zal de kwaliteit geen goed doen).

De smaak is echt top, dat maakt het nog extra irritant.

Ik vermoed dat de extreem hoge temperaturen (soms 30+) en het alcohol % van 10% de gist geen goed hebben gedaan... Is het verstandig de flesjes zo nu en dan de schudden, ze klaren namelijk extreem snel.

Heeft iemand nog recente ervaringen? Ik baal als een stekker!!!!

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Geen koolzuur
« Reactie #12 Gepost op: 20-07-2006 00:05 u »
Heeft iemand nog recente ervaringen?

Nee. Maar toch: Gefeliciteerd! Je hebt de prijs gewonnen voor de meest gestelde vraag van het forum! En dan nog tweemaal in dezelfde thread!

Zie post nr. 3 van deze thread en als die je niet overtuigt, probeer dan eens de zoekfunctie. Er is helemaal niets aan de hand.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Geen koolzuur
« Reactie #13 Gepost op: 20-07-2006 09:15 u »
Hoi Edgar,

Ik weet wel wat ik moet doen, dat gaf ik ook aan.... ik wacht gewoon een paar weekjes en schud afentoe. Mijn vraag was of er nog forummers zijn met recente ervaringen die lekker met mij mee kunnen zeiken / ervaringen delen  ;)?

Ik moet nu even denken aan een uitspraak van Jacques: Relax and have a homebrew

Sorry voor de irritaties zo op de vroege ochtend  :engel:

Offline Oblomov

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: 00
  • boe!
Re: Geen koolzuur
« Reactie #14 Gepost op: 20-07-2006 14:19 u »
POTVERDIKKIE (zacht uitgedrukt)  :(,

Mijn Barley Wine bevat 1,5 week na bottelen nagenoeg geen koolzuur en heeft geen schuimkraag. Ik zal na het lezen van deze threat nog wel 3 weekjes wachten voordat ik verse gist ga toevoegen in de flesjes (dit zal de kwaliteit geen goed doen).

De smaak is echt top, dat maakt het nog extra irritant.

Ik vermoed dat de extreem hoge temperaturen (soms 30+) en het alcohol % van 10% de gist geen goed hebben gedaan... Is het verstandig de flesjes zo nu en dan de schudden, ze klaren namelijk extreem snel.

Heeft iemand nog recente ervaringen? Ik baal als een stekker!!!!
Ik bewaar mijn bier niet gekoeld. Het kan hier tot 40 graden worden en ik brouw meestal dubbels en tripels. Ik heb nog nooit een probleem gehad met te weining koolzuur, er overleefd altijd genoeg gist om uiteindelijk CO2 te maken. 1.5 week is bij lange na niet genoeg, ik zou het nog een maandje of zo geven.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Geen koolzuur
« Reactie #15 Gepost op: 20-07-2006 14:30 u »
Hoi Oblomov,

I know, het was me alleen nog nooit eerder overkomen... 

Offline Stijn

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
    • Stekkiesplace
Re: Geen koolzuur
« Reactie #16 Gepost op: 26-07-2006 14:47 u »
Hallo, 'k heb de afgelopen tijd ook dergelijke problemen (nl dat de vorming van het koolzuur te weinig is of bijna geen). Misschien komt het omdat ik mijn bier laat lageren bij 3C en dan verse gist toevoeg en suiker.  Ik bottel altijd mijn bier met Safale S04 en 9 Gr/L suiker.
Kan het kwaad om gist aan zo een lage temperatuur toe te voegen?

Vroeger toen ik lagerde om kamertemperatuur had ik nag 3 dagen volledig koolzuur op de fles nu na een dikke week maar een kleine pffft..

Iemand enig idee wat er scheef loopt?


mvg :degroeten:

Stijn

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Geen koolzuur
« Reactie #17 Gepost op: 26-07-2006 14:53 u »
Vroeger toen ik lagerde om kamertemperatuur had ik nag 3 dagen volledig koolzuur op de fles nu na een dikke week maar een kleine pffft..

De eerste vraag is vervolgens... heb je na 4 a 5 weken wel koolzuur in je bier zitten?




Offline Stijn

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
    • Stekkiesplace
Re: Geen koolzuur
« Reactie #18 Gepost op: 26-07-2006 15:02 u »
De eerste vraag is vervolgens... heb je na 4 a 5 weken wel koolzuur in je bier zitten?





Hoi Caspar,

Zover is het nog niet, het bier zit nu nog maar 1 week in de fles (vorige week dinsdag gebotteld) ... 't Zou zonde zijn moest het koolzuur achterwege blijven :'(

 :degroeten:

Stijn

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Geen koolzuur
« Reactie #19 Gepost op: 26-07-2006 15:06 u »
Nagisting.... Het blijft een wonderlijk onderwerp...

Overigens: gist in ijskoud bier smijten is inderdaad een slecht idee. Maar ik geloof nooit dat alle gist erdoor zal zijn overleden, dus je nagisting zal, zoals in vrijwel alle andere gevallen waarin deze vraag is opgekomen, nog in orde komen.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Geen koolzuur
« Reactie #20 Gepost op: 26-07-2006 15:08 u »
Hoi Stijn,

Laten we samen ff 3 weekjes wachten voordat enkele forummers helemaal over de rooie gaan  >:D.

Ik post mijn resultaat tegen die tijd middels een foto.

 :gistsmile:

 

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Geen koolzuur
« Reactie #21 Gepost op: 26-07-2006 15:12 u »
Het lijkt me geen gezonde toestand voor gist en misschien suspendeert de gist wel slechter in een koudere oplossing. Het minimum, zo heeft Frans vd Maaslandbrouwerij mij eens verteld, ligt bij de 12 C.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Geen koolzuur
« Reactie #22 Gepost op: 26-07-2006 15:16 u »
suspendeert=lost op, voor de minder vloeistofkundig onderlegden.

Het lijkt me onwwarschijnlijk trouwens, maar een koudeschok is zeker te verwachten. Gist altijd voorzichtig behandelen als het over temperatuur gaat.

Offline Stijn

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
    • Stekkiesplace
Re: Geen koolzuur
« Reactie #23 Gepost op: 26-07-2006 15:18 u »
Hoi Caspar,

We zullen nog wel die paar weekjes wachten, dat is geen enkel probleem..., heb toch meer dan genoeg bier in vooraad.  samenvol Dit is enkel de eerste keer na zoveel brouwsels dat ik dit tegenkom.


Hoi MO,

Mijn gist gaat er dus bij bij 3C, er wordt gebotteld en dan wordt het bier wel warm weggezet, uiteindelijk krijgt het bier wel de kamertemperatuur (ik vermoed na 12 uur).
Gist sterft af bij hoge temperaturen, maar gebeurt dit ook bij lage temperaturen?
Misschien dat ik bij deze nieuwe lagermethode inderdaad meer geduld moet opbrengen dan te voren...


 :degroeten:

Stijn

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Geen koolzuur
« Reactie #24 Gepost op: 26-07-2006 16:16 u »
Suspenderen is niet in oplossing gaan, dat heet oplossen. Met suspenderen bedoel ik homogeen verdelen van een vaste stof in een oplossing. Je wilt toch dat er in elk flesje ongeveer evenveel gist terecht komt. Bij lage temperatuur is er een kans dat de gist neerslaat op de bodem en zich dus niet homogeen verdeelt.

Gist gaat niet dood bij 3 grC maar komt in een slaaptoestand. Gist gaat denk ik dood als je hem bevriest.

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Geen koolzuur
« Reactie #25 Gepost op: 26-07-2006 16:22 u »
Gist gaat denk ik dood als je hem bevriest.

Dat hangt er vanaf hoe je hem bevriest. Stop je het gewoon in je vrieslade van je koelkast, ja dan wel. Want dan worden er puntige ijskristallen gevormd( het water in de cellen) --> cellen stuk

Doe je het snel met bv. vloeibare stikstof dan worden er rondere ijskristallen gevormd, dan blijven de cellen heel. Daarom heb je op laboratoria vaak -80 vrieskisten, zodat er snel wordt bevroren; dit is voor weefsels, cellen etc.

Maar ik ga ervanuit dat niet alle thuisbrouwers een -80 hebben staan. Dus ja bij vriesen thuis gaat gist stuk.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Geen koolzuur
« Reactie #26 Gepost op: 26-07-2006 17:30 u »
Suspenderen is niet in oplossing gaan, dat heet oplossen. Met suspenderen bedoel ik homogeen verdelen van een vaste stof in een oplossing.

Zeg dat dan  :P

Gist kan wel muteren door temperatuurschok, heb ik begrepen, en dat is iets minder gunstig dan enkel een slaaptoestand. Het is dus sowieso te vermijden.

Offline Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 121
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur
« Reactie #27 Gepost op: 26-07-2006 23:26 u »
Bij kleine brouwerijen wordt vlak voor het bottelen gist (verse) toegevoegd.
De temperatuur van jonge bier is dan ongeveer 8 graden Celsius, de gist overleefd dit prima. Want hierna ga hij gewoon de warme kamer in en werkt lekker om de fles op druk te brengen.
Na 3 dagen is er al druk aanwezig.
Gr. Wil

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Geen koolzuur
« Reactie #28 Gepost op: 26-07-2006 23:36 u »
Goed punt, maar die gist is dan ook gekoeld.

Hier gebruikt Caspar korrelgist, en bij nader inzien heb ik eigenlijk geen idee hoe korrelgist reageert op koude vloeistof. De inweekvoorschriften schijnen nogal nauw op temperatuur te luisteren, maar meer kan ik er niet over zeggen.

Offline Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 121
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur
« Reactie #29 Gepost op: 27-07-2006 10:39 u »
Nee die gist gaat zo vanuit het zakje of verse andere gistcultuur in een kolf (hydrateer). En dan mag hij vrij gaan zwemmen in het wort.
Goed mengen(rondpompen of zo) en dan gelijk suikerwater erbij en het proces kan beginnen.
Gr. Wil

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.128
  • Land: nl
Re: Geen koolzuur
« Reactie #30 Gepost op: 27-07-2006 11:11 u »
Hier gebruikt Caspar korrelgist, en bij nader inzien heb ik eigenlijk geen idee hoe korrelgist reageert op koude vloeistof. De inweekvoorschriften schijnen nogal nauw op temperatuur te luisteren, maar meer kan ik er niet over zeggen.

Snelheid bij rehydrateren zal belangrijk zijn en het gaat sneller bij 35 C dan bij 10 C.

Hopbier

Offline Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 121
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur
« Reactie #31 Gepost op: 27-07-2006 13:27 u »
Als je korrelgist gebruikt doe je dat hydrateren in een kolf met water van ong. 25 graden, na ong. 10minuten doe je de inhoud van de kolf bij je wort/jong bier.
Nog nooit mee gemaakt dat de gist afgestorven is door de koude. Kan wel trager zijn als hergisting bij een totale lage hergistings temperatuur.
Gr. Wil

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.128
  • Land: nl
Re: Geen koolzuur
« Reactie #32 Gepost op: 27-07-2006 14:15 u »
Als je korrelgist gebruikt doe je dat hydrateren in een kolf met water van ong. 25 graden, na ong. 10minuten doe je de inhoud van de kolf bij je wort/jong bier.
Danstar (fabrikant van korrelgist) adviseert 30-35 C . Zie: http://consumer.lallemand.com/danstar-lalvin/danstarrehyd.html

Hopbier

Offline Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 121
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur
« Reactie #33 Gepost op: 27-07-2006 14:37 u »
Vreemd kijkende bij danstar site;
Danstar"Windsor"  17t/m 21 (64F-70F) dit lijkt me logisch.
Spreekt elkaar tegen of wat dan ook maar ik zou zelf kiezen voor 17 en 21 graden (moet nu makkelijk kunnen).
Gr. Wil

Offline Stijn

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
    • Stekkiesplace
Re: Geen koolzuur
« Reactie #34 Gepost op: 27-07-2006 15:03 u »
Beste Medeforumers,

Mijn probleem is opgelost!!

Ik heb mijn notities terug gevonden, ik had bij dit brouwsel te weinig gist bijgevoegd, amper 1 koffielepel op 30L, daar waar ik bij mijn vorige brouwsel 1 koffielepel op 18L had toegevoegd.

Gisteren heb ik opnieuw gebotteld, 25L met 1.5 koffielepel gist en er zat vandaag al koolzuur op.


 :lessmile:Conclussie:

Door de koude lagering bij 3 C bezinkt alle gist die in je bier zit, dus hou je een gistvrij bier over. Door genoeg gist terug bij te voegen bij het bottelen is de vorming van koolzuur geen probleem, ook niet bij deze koude temperatuur (3C). :hoera:

Dit is althans mijn bevinding

 :degroeten:

Stijn


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Geen koolzuur
« Reactie #35 Gepost op: 27-07-2006 15:21 u »
Koffielepel? Hoezo, heb je een pondspak korrelgist of zo?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Geen koolzuur
« Reactie #36 Gepost op: 27-07-2006 15:35 u »
Door de koude lagering bij 3 C bezinkt alle gist die in je bier zit, dus hou je een gistvrij bier over.

Helemaal gistvrij zal je bier niet zijn zo fijn kunnen wij niet filteren.....maar visueel zal je bier "gistvrij" zijn. En ik neem aan dat je versche gist bij het bottelen heb toegevoegd..?

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Stijn

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
    • Stekkiesplace
Re: Geen koolzuur
« Reactie #37 Gepost op: 27-07-2006 16:17 u »
En ik neem aan dat je versche gist bij het bottelen heb toegevoegd..?

Groeten en gezondheid
Oscar

Hoi Oscar,

Ik gebruik altijd Safale S04 bij het bottelen, vloeibare gisten heb ik nog niet geprobeerd.. Zou een XL-pakje (activator) volstaan om 50L te bottelen?

En nee, ik heb enkel maar die pakjes van 11.5Gr (er zitten 4 koffielepeltjes in een pakje...)


 :degroeten:

Stijn

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Geen koolzuur
« Reactie #38 Gepost op: 27-07-2006 16:28 u »
Een eenmaal geopend pakje moet heel snel op, want zelfs gedroogde gist vergaat dan zeer snel. Het is eigenlijk altijd een beter idee om het gehele zakje toe te voegen bij de hoofdvergisting. Voor het bottelen gooi je de rest gewoon weg.

Offline Stijn

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
    • Stekkiesplace
Re: Geen koolzuur
« Reactie #39 Gepost op: 27-07-2006 16:34 u »
Een eenmaal geopend pakje moet heel snel op, want zelfs gedroogde gist vergaat dan zeer snel. Het is eigenlijk altijd een beter idee om het gehele zakje toe te voegen bij de hoofdvergisting. Voor het bottelen gooi je de rest gewoon weg.
Hoi Adrie,


Ik gebruik voor de hoofdvergisting altijd  de vloeibare gisten van Wyeast... enkel bij het bottelen wordt er korrelgist gebruikt, inderdaad de rest verdwijnd in de vuilnisemmer.

Ik wou gewoon weten of een XL-pakje volstaat om 50L te bottelen.. Hoe doen jullie dit trouwens bij de 4 broeders?  Jullie hebben toch telkens een dikke 100L?

mvg

Stijn

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Geen koolzuur
« Reactie #40 Gepost op: 27-07-2006 16:37 u »
Dat klopt. Wij voegen nooit verse gist toe bij het bottelen. We lageren een tot drie weken en bottelen dan. Koud lageren doen we nooit, want daar hebben we de capaciteit niet voor. Het koudst lagert de pils bij een graad of 10.

Een XL pack op 50 liter lijkt me ruim. Voor de nagisting heb je maar heel weinig gist nodig en je wilt geen dikke gistlaag onder in je flessen. Je kunt ook bij het overhevelen naar de langering wat gist oogsten uit je gistingsvat en dit in een flesje opslaan en vlak voor het bottelen weer in een startertje actief maken.

Offline Stijn

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
    • Stekkiesplace
Re: Geen koolzuur
« Reactie #41 Gepost op: 27-07-2006 16:41 u »
Dat klopt. Wij voegen nooit verse gist toe bij het bottelen. We lageren een tot drie weken en bottelen dan. Koud lageren doen we nooit, want daar hebben we de capaciteit niet voor. Het koudst lagert de pils bij een graad of 10.

Een XL pack op 50 liter lijkt me ruim. Voor de nagisting heb je maar heel weinig gist nodig en je wilt geen dikke gistlaag onder in je flessen. Je kunt ook bij het overhevelen naar de langering wat gist oogsten uit je gistingsvat en dit in een flesje opslaan en vlak voor het bottelen weer in een startertje actief maken.

Dank je wel voor de goede raad... Ik leer nog iedere dag bij

 :degroeten: 

:proost2:

Stijn

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.128
  • Land: nl
Re: Geen koolzuur
« Reactie #42 Gepost op: 27-07-2006 18:08 u »
Vreemd kijkende bij danstar site;
Danstar"Windsor"  17t/m 21 (64F-70F) dit lijkt me logisch.
Spreekt elkaar tegen of wat dan ook maar ik zou zelf kiezen voor 17 en 21 graden (moet nu makkelijk kunnen).

Geen tegenspraak. De rehydratatie vindt plaats bij 30-35 C en na voorzichtig afkoelen (verdunnen met wort bijv.) wordt voor de vergisting 17-21 C geadviseerd.

Hopbier

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Geen koolzuur
« Reactie #43 Gepost op: 27-07-2006 22:33 u »
Toen ik vorig jaar 300 liter bier bottelde (mijn grote stormbier batch), gebruikte ik 22 g korrelgist voor de navergisting. En dat had volgens mij helemaal niet gehoeven. Er is al vaak over gesproken, maar het bier moet wel heel helder zijn wil je extra gist nodig hebben voor de navergisting. Ik heb een beetje het gevoel dat je je mooie "versche gist" bier aan het verpesten bent met korrelgist.

Als je niet langer lagert dan een maand bij niet te lage temperaturen zou ik gewoon gaan bottelen. Twijfel je aan mijn advies? Doe dan eens een test en bottel een paar flesjes zonder extra gist en de rest op je eigen wijze.

Offline Stijn

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
    • Stekkiesplace
Re: Geen koolzuur
« Reactie #44 Gepost op: 27-07-2006 23:28 u »
Toen ik vorig jaar 300 liter bier bottelde (mijn grote stormbier batch), gebruikte ik 22 g korrelgist voor de navergisting. En dat had volgens mij helemaal niet gehoeven. Er is al vaak over gesproken, maar het bier moet wel heel helder zijn wil je extra gist nodig hebben voor de navergisting. Ik heb een beetje het gevoel dat je je mooie "versche gist" bier aan het verpesten bent met korrelgist.

Als je niet langer lagert dan een maand bij niet te lage temperaturen zou ik gewoon gaan bottelen. Twijfel je aan mijn advies? Doe dan eens een test en bottel een paar flesjes zonder extra gist en de rest op je eigen wijze.


Hallo MO,

Wat bedoel je met niet te laag, momenteel gebeurt dit tussen 0 en 5C, afhankelijk van de buitentemperatuur (nu met dit warme weer), maar meestal wijst de thermometer in mij koelkast 3C aan. Wat mij opviel sinds er koud gelagerd wordt, is dat er veel meer gist?, en andere trub op de bodem rust van mijn mandfles dan voorheen.

Wat bedoel je met:  " Ik heb een beetje het gevoel dat je je mooie "versche gist" bier aan het verpesten bent met korrelgist."?

Ik twijfel zeker niet aan je advies, volgend week wordt er terug gebotteld, en ga ik dit zeker proberen..

Kan ik eventueel ook een beetje van de gist die neergeslagen is tijdens de lagering gebruiken voor  hergisting op fles, of toch maar niet?

Groeten


Stijn

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Geen koolzuur
« Reactie #45 Gepost op: 28-07-2006 08:32 u »
Hoi Stijn,

MO bedoelt denk ik dat je een bier heb gebrouwen met een specifiek type gist, laten we zeggen Westmalle... vervolgens voeg je andere actieve gist toe bij bottelen, bijv S04 die ook zijn smaken afgeeft tijdens het rijpen op de fles  ???.

Die trub op de bodem zal gist zijn met eventueel wat eiwitvlokken of zo... dit is ook weer afhankelijk van de methode die je gebruikt voor het koelen van het wort en zo.

Ik zou eerst eens testen of de nagisting op gang komt zonder iets toe te voegen. Als je toch graag gist toevoegd bij het bottelen kan je misschien wat verse gist afscheppen tijdens de primaire vergisting en deze bewaren in de koelkast. Ik heb tot nu toe echter nog nooit problemen gehad met hergisting op de fles... en hopelijk komt het nu ook allemaal goed. Maarrrrr, ik heb ook nog nooit gelagerd bij 0 tot 5 oC   :weetbeter:

Offline Stijn

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
    • Stekkiesplace
Re: Geen koolzuur
« Reactie #46 Gepost op: 28-07-2006 08:46 u »
Oei! :verbergen:

Ik dacht dat het niets uitmaakte welke gist ik gebruikte voor de hergisting, ik ging er vanuit dat dit enkel diende om koolzuur te vormen... Helemaal niet bij stilgestaan dat het de smaak zou benvloeden. Misschien daarmee dat aan elk bier dat ik al gebrouwen heb ergens verweg steeds hetzelfde smaakje terug te vinden is.

Zoals ik al eeder zei, volgende week wordt er gebotteld en dan ga ik zeker een paar flessen vullen zonder gist, maar bij de andere ga ik dan gewoon een klein pakje Wyeast toevoegen (dezelfde als deze van de hoofdgisting), ik heb geen zin om achteraf 150 flessen terug open te trekken en dan gist bij te voegen

Groeten

 :degroeten:

Stijn

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Geen koolzuur
« Reactie #47 Gepost op: 28-07-2006 09:00 u »
Ik dacht dat het niets uitmaakte welke gist ik gebruikte voor de hergisting, ik ging er vanuit dat dit enkel diende om koolzuur te vormen... Helemaal niet bij stilgestaan dat het de smaak zou benvloeden. Misschien daarmee dat aan elk bier dat ik al gebrouwen heb ergens verweg steeds hetzelfde smaakje terug te vinden is.

Stijn, er zijn wel enkele gisten die zeer neutraal zijn en goed op de bodem plakken en die dus uitermate geschikt zijn als "bottelgist", Welke weet ik niet precies.... :weetniet:

Zoals ik al eeder zei, volgende week wordt er gebotteld en dan ga ik zeker een paar flessen vullen zonder gist, maar bij de andere ga ik dan gewoon een klein pakje Wyeast toevoegen (dezelfde als deze van de hoofdgisting), ik heb geen zin om achteraf 150 flessen terug open te trekken en dan gist bij te voegen

Ik kan je bijna verzekeren dat de flesjes zonder extra gist na een week al koolzuur bevatten. Ik heb nog nooit bottelgist toegevoegd aan een bier en slecht 1 keer geen koolzuur gehad, maar dat was bij een bier van 10% Alcohol i.c.m. niet vitale gist. Maar verder nog altijd koolzuur gehad zoals velen onderons. Dus het toevoegen van bottelgist is echt niet noodzakelijk.....

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Geen koolzuur
« Reactie #48 Gepost op: 28-07-2006 09:04 u »
Oscar,

Jij lagert vast niet bij 3C. Bij zo'n koude lagering zou ik denk ik ook wat gist toevoegen, ten zij het bier van origine al een ondergister is.

Herman

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Geen koolzuur
« Reactie #49 Gepost op: 28-07-2006 09:16 u »
Oscar,
Jij lagert vast niet bij 3C.

Nog niet.....Ik ben nog afhankelijk van de temperatuur in mijn keldertje....een lager/ondergist koelkastje ligt in de planning..... :)

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Geen koolzuur
« Reactie #50 Gepost op: 29-07-2006 17:19 u »
Stijn, de meeste antwoorden zijn al gegeven. Ik vind nog steeds een heel pak Wyeast wat veel voor de navergisting. Ik bedoelde inderdaad dat je met een korrelgist voor de navergisting best veel van je mooie "versche gist" smaken naar de knoppen helpt.

Lageren bij lage temperatuur geeft langer houdbaar en helderder bier. Het is mooi dat je die gelegenheid hebt. Ik heb nog twee alternatieven voor je voor de bottelgist, die je mijns inziens wel nodig hebt bij lagering bij zulke lage temperatuur.

1. houd gist achter. Je kunt schuim afscheppen of je kunt een stukje gistkoek achterhouden

2. bottelen uit een vers bottelvat heeft zijn voordelen: bij het hevelen van het ene vat naar het andere kun je heel eenvoudig wat gist uit de gistkoek meenemen.

Ik heb volgens mij al eerder geadviseerd om het bier op te laten warmen tot 12 C. Dit vindt de nagist fijn.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Geen koolzuur
« Reactie #51 Gepost op: 07-08-2006 13:18 u »
Dag allemaal,

Gister heb ik een flesje Barley Wine opengetrokken en het resultaat is..... een klein, stabiel schuimkraagje en absoluut voldoende koolzuur. Geduld is een schone zaak  :brouwen:

Ik moet wel zeggen dat de koolzuurvorming nog niet voldoende is voor de 8 gram / liter suiker die ik heb toegevoegd. Bij een dergelijk zwaar bier van tegen de 10% ga ik in de toekomst voor mijn gemoedsrust wel wat verse gist toevoegen  ;). Ik verwacht overigens dat het bier pas na een maand of 3 goed op smaak is, tegen die tijd weet ik zeker dat de koolzuurverhouding perfect is!

Voor diegene die in de stress schieten als er na 2 weken onvoldoende koolzuur is ontstaan... heb geduld!

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Geen koolzuur
« Reactie #52 Gepost op: 07-08-2006 14:30 u »

Citaat
Voor diegene die in de stress schieten als er na 2 weken onvoldoende koolzuur is ontstaan... heb geduld!
Thanks mate.
Ik weet zeker dat ik in de stress zou schieten als mij dat overkwam.  :)

 :degroeten:

Offline Stijn

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
    • Stekkiesplace
Re: Geen koolzuur
« Reactie #53 Gepost op: 07-08-2006 20:11 u »
Hoi Stijn,

Laten we samen ff 3 weekjes wachten voordat enkele forummers helemaal over de rooie gaan  >:D.

Ik post mijn resultaat tegen die tijd middels een foto.

 :gistsmile:

 

Hoi allen,

Vandaag een champagnefles opegengetrokken, en raad eens..... het WAS ER!!!!! :hoera:. Koolzuur, schuimkraag,.....


Conclussie: Minder gist toegevoegd = meer geduld (in mijn geval althans) Dus het koud lageren heeft eigenlijk weinig tot geen invloed op de hergisting in de fles.

Alvast iedereen bedankt, ook jij Casje  samenvol

 :degroeten:


Stijn

Jovial Monk

  • Gast
Re: Geen koolzuur
« Reactie #54 Gepost op: 05-09-2006 09:55 u »
Hallo allemaal,

ik heb een pikzwart biertje gebrouwen, giste flink (ong. 1,5 week, sg. 1085-1015 en was werkelijk uitgegist) en na 1 week lageren heb ik het gebotteld. 10,5 liter bier met 75 gram suiker opgelost in water. Nog een week bij de kachel laten staan en gisteren buiten gezet. Ik denk vanmiddag, effe checke en ik open een flesje. Dat moet toch sissen. Not. Nada. Helemaal nix. Uitgeschonken en proeven. Heerlijke smaak. Zoetige moutsmaak en iets bitter. Heerlijk winterbiertje alleen dus zonder koolzuur...   !@#$%^
 
Hoe los ik dit op. Ik heb nog een zakje gist van Brewferm, een belgian strong. Ik wil deze week toch al een nieuwe brouwen, kan ik geen giststarter maken en op elk flesje een beetje van die giststarter toevoegen? Zodat het nagist? Er zit genoeg suiker in de flesjes. Ik heb nog ergens zo'n plastic injectiespuitje liggen met een schaalverdeling. Dan zou ik dat toch nauwkeurig moeten kunnen uitvoeren. Of is er een andere manier? En wat is er misgegaan in die week in flesjes naast de kachel? Misschien dat het jongbier echt helemaal uitgegist was. Kan het dat er geen levende gistcellen meer aanwezig zijn na het lageren?

Kortom, help!    Dus.

Alvast bedankt.


Had je de flesssen goed geschudden (did you shake the bottles well?)

Tags: