Extract recept bevat graan

Gestart door Robinvanb, 22-09-2017 13:33 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Robinvanb

Ik ben op zoek naar een recept voor een lekkere stout, ik heb al wat gevonden in BeerSmith maar telkens bevatten de zogenaamde 'extract' recepten toch mout ingrediënten. Is het dan de bedoeling dat deze gesteept worden? Ik kan het in het recept niet terug vinden namelijk.
Heeft iemand hier ervaring mee?

hans_nwk

Waarschijnlijk moeten ze inderdaad gesteept worden.

Ik verwacht dat het dan om caramel, chrystal of geroosterde mouten gaat, niet om basismout.

Groet,
Hans

Robinvanb

Inderdaad geroosterde mout, en ook maar heel weinig, iets van 200 gram of zo

hans_nwk

Dan is steepen het  antwoord op jouw vraag bij een extract/partial mash recept.

Robinvanb

Ah ok, jammer dat er niet bijstaat hoe lang en op welke temperatuur. Zijn hier richtlijnen voor?

hans_nwk

Ik heb het zelf nooit gedaan maar dit staat er over in "Brewing classic styles ...":

CiteerSteeping specialty grains adds characteristic flavors for a recipe that pale, amber, and/or dark malt extract alone cannot provide. You want to extract the fermentable and non-fermentable character of these grains without extracting astringency from the grain husks. After steeping, you will add the malt extract to the pot and begin the boil.


1: Heat 1 gallon (3.8 liters) of water in the brewpot until it reaches 160° F (71° C) ± 10° F (6° C).

2: Immerse the grain bag in the pot for 30 minutes. The grain bag may be dunked and swirled like a teabag during this time to make sure that all of the grain is wetted. Moving it around will help improve the yield, but don't squeeze and wring it, because that encourages bitter tannin extraction. Maintaining the temperature during the steep is not important.

3: After 30 minutes, remove the grain bag from the pot, and let it drain. Do not wring out every drop of wort.

4: Now you can add the malt extract and any additional water to the boiling pot to bring it up to the boiling volume.

Tips: For best flavor results, the ratio of steeping water to grain should be less than 1 gallon (3.8 liters) per pound. This will help keep the pH below 6 and minimize tannin extraction in alkaline water. If you are steeping very dark malts such as roasted barley or black patent malt, you may want to steep them in cooler water for longer periods of time, or even overnight in cold water, to reduce the acridness that can result from steeping a lot of dark malt in soft water.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.