Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Erg snelle vergisting met Wyeast 1084  (gelezen 487 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JAS

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
Erg snelle vergisting met Wyeast 1084
« Gepost op: 18-09-2017 21:33 u »
Afgelopen vrijdag heb ik 16,5 liter Irish red ale gebrouwen met start SG 1052. Had een smackpack Wyeast 1084 Irish ale opkweekt met 1,5 L starter. Na pitchen begon het waterslot al na een paar uur te borrelen op een vergistingstemperatuur van 18.3 C. De volgende dag mooi gestaag gepruttel, en een stevige schuimlaag op het bier.

Gisteravond keek ik nog eens bij het vat, en zag daar dat de activiteit al aardig was teruggelopen. Tot mijn verbazing zag ik ook dat het schuim al voor een groot deel verdwenen was...
Even dacht ik: verstokte vergisting? Na een meting met zowel hydrometer als refractometer kan ik het bijna niet geloven: 48 uur na pitchen SG 1016.

Is dit een eigenschap van deze gist? Zo'n daling in SG kost me toch meestal zeker 4 dagen. Ben in ieder geval erg benieuwd! Over paar dagen overhevelen en dan nog rustig een goeie 1,5 week laten staan voor coldcrash..

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.075
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Erg snelle vergisting met Wyeast 1084
« Reactie #1 Gepost op: 19-09-2017 18:37 u »
Ja is pittig snel maar ik had een RIS met mangrove's new world strong ale korrelgist van 1094 naar 1019 in 4 dagen. Er is niks mis mee naar mijn beleving. Ik denk dat het de gist is die gewoon van hard werken houdt. De 1084 ken ik niet goed maar van de new world strong ale weet ik behalve dat ik dit een geweldige gist vind dat deze snel en furieus vergist.

Tags: