Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Christmas Ale  (gelezen 5133 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Christmas Ale
« Gepost op: 24-12-2005 21:05 u »
Vandaag een Ale gebrouwen.
Weet 'm eigenlijk niet zo goed te classificeren. Het is geen IPA want te weinig bitter, ook geen APA gezien hop/gist en te licht voor een strong Belgian Dark Ale.
Whatever...

Als iemand er iets van vind hoor ik het graag.

Christmas ale

A ProMash Recipe Report

recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          30.00    Wort Size (L):     30.00
Total Grain (kg):         8.00
Anticipated OG:          1.065    Plato:             15.92
Anticipated EBC:          27.9
Anticipated IBU:          29.7
Brewhouse Efficiency:       80 %
Wort Boil Time:             90    Minutes


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 50.0     4.00 kg.  Pilsener                      Belgium        1.037       4
 37.5     3.00 kg.  Vienna Malt                 Germany      1.037      8
  6.3     0.50 kg.  CaraMunich Malt           Belgium        1.033    100
  6.3     0.50 kg.  Aromamout 150                               1.034    150

Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 50.00 g.     Czech Saaz                        Whole    4.00  20.4  90 min.
 15.00 g.     Cascade                             Pellet     4.30   4.3  First WH
 50.00 g.     Czech Saaz                        Whole    4.00   4.9  15 min.


Yeast
-----

Westmalle dubbel opkweek

Mash Schedule
-------------

Mash Type: Multi Step

Grain kg:     8.00
Water Qts:   29.76 - Before Additional Infusions
Water L:     28.16 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 3.52 - Before Additional Infusions

Acid Rest Temp :                   0  Time:   0
Protein Rest Temp :              52  Time:   5
Intermediate Rest Temp :      60  Time:  25
Saccharification Rest Temp :  70  Time:  40
Mash-out Rest Temp :           78  Time:   5
Sparge Temp :                     78  Time:   0




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.846
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Christmas Ale
« Reactie #1 Gepost op: 24-12-2005 22:06 u »
Als ie maar lekker is, wat maakt het uit wat voor type het is? Tenzij je hem wilt laten keuren natuurlijk. Het ziet er wel appetijtelijk uit. Wat ik niet geheel snap is je maischschema, is dit bewust?

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re: Christmas Ale
« Reactie #2 Gepost op: 24-12-2005 22:10 u »
het ' type'  is het eerste waar Promash altijd om vraagt.
Mij maakt het ook niet veel uit.

@Herman, wat vind je vreemd aan het maischschema?


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.846
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Christmas Ale
« Reactie #3 Gepost op: 24-12-2005 22:15 u »
Ik doel daarbij op de tijd bij 60 en 70C Ik vind de tijd bij 70 aan de lange kant.

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re: Christmas Ale
« Reactie #4 Gepost op: 24-12-2005 22:26 u »
Hij wordt inderdaad wat vol/zoetig met dit schema.

maar toch.
a) dit schema zag ik ook terug bij de koninckkloon
terwijl ik dit toch best een droog bier is.
b) Westmalle gist ver door.


Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re: Christmas Ale
« Reactie #5 Gepost op: 03-01-2006 11:21 u »
Achteraf gezien ben ik toch niet zo gelukkig met het maischschema.

Ik dacht in combinatie met een overmaat aan giststarter (Westmalle opkweek) en een intensief beluchting op een eind SG 1.010 uit te komen.
Helaas blijft vergisting nu hangen op 1.014

In mijn beleving geheel te wijten aan de lange 72 graden rust.
Vreemd dat hier in de Konickkloon ook voor gekozen is....



Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Christmas Ale
« Reactie #6 Gepost op: 03-01-2006 11:25 u »
Een en ander hangt ook samen met de beslagdikte en de gebruikte mouten (enzymsterkte). Maar 1010 en 1014 liggen nu ook weer niet zo verschrikkelijk ver van elkaar af. Ik vraag me af of je het verschil zou proeven.

Daarnaast ligt een hoge eind SG niet zozeer aan een lange 70-graden rust, maar meer aan een korte 60-graden rust.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Christmas Ale
« Reactie #7 Gepost op: 03-01-2006 11:33 u »
Hoi Gio,

ik heb net die draad (ik durf geen 'thread' meer te schrijven ;D) nog eens doorgekeken en ik ben bang dat je op het verkeerde been bent gezet. Je hebt het eerste recept gevolgd, terwijl later een ander recept als 'eigenlijk' recept wordt genoemd. Kijk hier maar eens. Maar dat lost je 'probleem' niet op. Ik denk dat Adrie gelijk heeft. Bovendien is 4 punten verschil niet groot! Zeker niet als je de onnauwkeurigheden van onze metertjes in ogenschouw neemt.

Edwin

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.442
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Christmas Ale
« Reactie #8 Gepost op: 03-01-2006 11:51 u »
weet je 100% zeker dat de vergisting is gestopt. De Westmalle gist heeft nogal eens de neiging om heel langzaam tot onder de 1010 door te vergisten.

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re: Christmas Ale
« Reactie #9 Gepost op: 03-01-2006 13:19 u »
De Ale staat nu wat koeler, ik verwacht niet dat het SG nog veel daalt.

inderdaad een te korte B-amylase (naast vele andere factoren) zorgen voor relatief veel restsuikers en daarmee een hoger eind sg
Maar 1.014 vind ik onaanvaardbaar hoog.

Herinnert me dat ik de Westmallegist ook anders vond dan anders.
- de typische zwavelgeur ontbrak geheel
- de giststarter wilde niet ver door gisten, terwijl er wel veel biomassa werd geproduceerd
- de gistkoek bestond uit een plakkerige vette massa, terwijl ik van Westmalle een wat lossere gistkoek verwacht

In eerste instatie dacht ik echt dat ik met een totaal andere gist te maken had...maar mss is dit gevoelsmatig.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Christmas Ale
« Reactie #10 Gepost op: 03-01-2006 14:20 u »
Tja, gist opkweken uit een fles blijft toch riskant. Het kan heel goed zijn dat een of ander essentieel sporenelement ontbreekt of te weinig aanwezig was (waarschijnlijk zink). Maar uit jouw woorden maak ik op dat je zelf al aangeeft dat de gist (of de opkweek ervan) een probleem was en niet zozeer het maischschema.

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re: Christmas Ale
« Reactie #11 Gepost op: 14-01-2006 22:38 u »
Vandaag gebotteld.
SG 1.014

6 gr/L. suiker toegevoegd. heeft 2 weken bij 10-13 graden gestaan.

Toch he, die Westmalle gist is m.i. anders dan anders.
Een dikke plakkerige vaste pannekoek, bleef achter in de gistfles.
Je kon 'm bij wijze van spreken zo oppakken om mee te discussen.
mmm...vreemd, lijkt verdacht veel op bottelgist (flocculerend).

zie eerdere opmerkingen hieronder
     

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.846
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Christmas Ale
« Reactie #12 Gepost op: 15-01-2006 10:40 u »
Toch he, die Westmalle gist is m.i. anders dan anders.
Een dikke plakkerige vaste pannekoek, bleef achter in de gistfles.
Je kon 'm bij wijze van spreken zo oppakken om mee te discussen.
Gisteren ook een blonde met Westmalle gist overgeheveld, inderdaad een dikke pannenkoek. Geur en smaak was echter wel onmiskenbaar Westmalle. Ik geloof dus niet dat het een aparte bottelgist is.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Christmas Ale
« Reactie #13 Gepost op: 15-01-2006 10:58 u »
Alsjeblieft niet weer die discussie.  ::) Westmalle flesgist is hoofdgist.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.408
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Christmas Ale
« Reactie #14 Gepost op: 15-01-2006 12:03 u »
Gio,
Zomaar een paar opmerkingen...

Ik denk dat je je teveel voorstelt van maischschema's. Na die 25 minuten 60C is ca 85% van je zetmeel al wel omgezet. Tegen de tijd dat je op 70C zit je daar al weer flink boven...Die 40 minuten op 70C is niet alleen te lang, maar ook zinloos.

Biomassa kweken is toch juist het doel van een starter.

En je hebt bijna 80% vergisting bereikt, erg veel meer is niet mogelijk, normaal komen de meesten van ons niet veel hoger dan 75% (volmout).
Al met al lijkt het allemaal prima verlopen.

Westmalle gist stinkt alleen nadat je starter is uitgegist. En plakken zoals je aangeeft doet ie ook. Maar het meest opvallend is wel de enorme schuimkraag die je tijdens de vergisting krijgt.

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re: Christmas Ale
« Reactie #15 Gepost op: 15-01-2006 17:28 u »
EBC,

bedankt voor je opmerkingen, aanvullend

Na 25 minuten 62 gr. en 15 min. 70 gr. was joodtest nog positief. Dus ben niet helemaal met je eens dat 85% suikers omgezet is na 25 min. Daarbij is versuikering afhankelijk van je moutkwaliteit, beslagdikte, opwarmtijden, brouwhuisefficency...
Maar je heb gelijk dat 40 min is wel erg lang. Ik verwacht dat ie na 25 min 70 wel jood negatief was.
 
Biomassa productie zegt niks over hoe efficient de gist omgaat met suikers.
M.a.w. hoeveel gram suiker, hoeveel gram biomassa opleverd zal per gist en naar omstandigheden varieren.

80% vergisting , hoe heb dat berekend?

Bottlegist of hoofdgist, ik blijf bij het idee dat de westmallegist aan het veranderen is.

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re: Christmas Ale
« Reactie #16 Gepost op: 26-01-2006 17:26 u »
Twee weken na bottelen.

Hij wordt lekkerrrr,
Moutbitter, carasmaakje, zweempje Westmalle, stevige (1014) edoch doordrinkbaar, mooi hoparoma 
Jammmie

Wat tegen valt is schuimvorming en -behoud. Normaal nooit problemen mee.
Iets minder bottlesuiker gegeven dan normaal, 6 gr/liter en de eiwitrust zullen hier debet aan zijn.
maar even afwachten nog hoe zich dit ontwikkeld.


 



Tags: