Grolsch Winterbok

Gestart door thorodrad, 15-09-2017 01:02 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

thorodrad

Beste Brouwers,

Na jarenlang op dit forum maar wat rondgelezen te hebben, nu toch een eerste post.
Dat komt doordat het weer nu wat kouder wordt, en ik vorig jaar kennis heb genomen met de Grolsch Winterbok, een die met speculaaskruiden werd gemaakt.
Nou heb ik niet veel zin om te wachten tot het weer in de winkels ligt, en wil ik het gaan klonen.

Heeft iemand dit eerder gedaan, of suggesties voor wat er zeker in een kloonbrouwsel moet?

Oscar

Citaat van: thorodrad op 15-09-2017  01:02 uNou heb ik niet veel zin om te wachten tot het weer in de winkels ligt, en wil ik het gaan klonen.

Serieus? Vond jij die bagger nog lekker ook dan? Bij de Grolsch is de basis voor hun bok een high gravity pils... ;)  Succes met klonen... :nut: :nut: :nut:

Oscar

Citaat van: thorodrad op 15-09-2017  01:02 uNou heb ik niet veel zin om te wachten tot het weer in de winkels ligt

Ik hoop dat ze het dit jaar niet weer in de winkels neer zetten... Was volgens mij geen succes!  :nut:

FransHilly

Citaat van: Oscar op 15-09-2017  01:10 uSerieus? Vond jij die bagger nog lekker ook dan? Bij de Grolsch is de basis voor hun bok een high gravity pils... ;)  Succes met klonen... :nut: :nut: :nut:

Citaat van: Oscar op 15-09-2017  01:12 uIk hoop dat ze het dit jaar niet weer in de winkels neer zetten... Was volgens mij geen succes!

Lekker constructief antwoord, sjonge jonge. Smaken verschillen hoor.

@Thorodrad: Nee, ik zou even geen kloon weten. Misschien kan je andere recepten met speculaaskruiden bekijken?

Joost81

Citaat van: Oscar op 15-09-2017  01:10 uSerieus? Vond jij die bagger nog lekker ook dan? Bij de Grolsch is de basis voor hun bok een high gravity pils... ;)  Succes met klonen... :nut: :nut: :nut:

Heel erg eens. Ik was benieuwd wat ik er ook al weer over had opgeschreven, misschien heb je er wat aan bij het samenstellen van het recept. Je hoeft me geen flesje te sturen...

Untappd commentaar:
"Alsof je een zak pepernoten wegspoelt met bier met honing. Veel te zoet. En het ruikt naar stoofvlees met peperkoek"

joenedu

Hier staat ook een recept van een speculaasbier, de Speculator. Misschien kan je dat als basis gebruiken.

Flogiston

Citaat van: FrankR op 15-09-2017  07:47 uLekker constructief antwoord, sjonge jonge. Smaken verschillen hoor.

Dat is Oscar ten voeten uit; neem het met een korreltje zout. Bot als het lijkt, er zit altijd wel wat waarheid in.  ;)
Voor wat betreft de smaken; dat klopt als een bus. Jaren terug had Grolsch een hele collectie aan (toen nog) aparte bieren, waar prima exemplaren bijzaten. Hiervan is het vreselijke Kanon overgebleven. Een pils aangelengd met alcohol. Of de collectie van Duvel's hopbieren. Citra is gekozen als blijvertje, maar mijn mening was totaal anders. Smaken verschillen nu eenmaal.

Jules

Citaat van: Flogiston op 15-09-2017  17:07 uDat is Oscar ten voeten uit; neem het met een korreltje zout. Bot als het lijkt, er zit altijd wel wat waarheid in.  ;)
Voor wat betreft de smaken; dat klopt als een bus. Jaren terug had Grolsch een hele collectie aan (toen nog) aparte bieren, waar prima exemplaren bijzaten. Hiervan is het vreselijke Kanon overgebleven. Een pils aangelengd met alcohol. Of de collectie van Duvel's hopbieren. Citra is gekozen als blijvertje, maar mijn mening was totaal anders. Smaken verschillen nu eenmaal.
O ja: calixtus was er ook een van: jammer dat die niet meer gemaakt wordt.
Die vond ik erg lekker!

Mvg J

thorodrad

Dat speculaasbier is een goede ja, dat kan ik wel als basis gebruiken :).
Iets van honing doe ik er zeker ook door... Ik ben ook imker en heb toevallig nog een emmertje van eigen heidehoning... zal oppassen dat het niet te zoet wordt.

Ik hou wel van speciale bieren, en ik heb liever zo'n biertje dan een hand pepernoten.
Het was inderdaad zoet, maar daarom misschien ook de drie-pack want meer dan drie drink je toch niet.

Voor een ander (niet te pruimen) winterbiertje, probeer dit:
donker bier: halve liter
Bruine suiker: 50 gram
Een ei
Slagroom: 100 milliliter
Klein scheutje brandewijn.
Kaneel, nootmuskaat en kruidnagel.

Middeleeuws recep voor gluh-bier. Verhitten in een pannetje dus  ;)

joenedu

Ik ben benieuwd hoe het biertje uitpakt!  :D

Jules



Citaat van: thorodrad op 18-09-2017  13:05 uVoor een ander (niet te pruimen) winterbiertje, probeer dit:
donker bier: halve liter
Bruine suiker: 50 gram
Een ei
Slagroom: 100 milliliter
Klein scheutje brandewijn.
Kaneel, nootmuskaat en kruidnagel.

Middeleeuws recep voor gluh-bier. Verhitten in een pannetje dus  ;)

Ehhhh

Bwerk! [emoji6] [emoji23] [emoji23]

Dat klinkt echt als niet te pruimen..

Mvg J

Tjardo

Citaat van: Jules op 18-09-2017  13:56 uEhhhh

Bwerk! [emoji6] [emoji23] [emoji23]

Dat klinkt echt als niet te pruimen..

Mvg J

Het zal beter smaken dan die Grolsch winterbok bocht  :pan:

Jules


EvdBroek

Citaat van: Flogiston op 15-09-2017  17:07 uDat is Oscar ten voeten uit; neem het met een korreltje zout. Bot als het lijkt, er zit altijd wel wat waarheid in.  ;)
Voor wat betreft de smaken; dat klopt als een bus. Jaren terug had Grolsch een hele collectie aan (toen nog) aparte bieren, waar prima exemplaren bijzaten. Hiervan is het vreselijke Kanon overgebleven. Een pils aangelengd met alcohol. Of de collectie van Duvel's hopbieren. Citra is gekozen als blijvertje, maar mijn mening was totaal anders. Smaken verschillen nu eenmaal.
Dat waren toen inderdaad prima bieren, een aantal van de bijbehorende glazen heb ik nog. Dit was een tijdelijke actie, deze speciale bieren. Het Kanon is men later opnieuw gaan fabriceren (nee dit is geen brouwen) en ik vraag me af of die wel hetzelfde is als uit de eerste collectie.
Ergens heeft men bij Grolsch een verkeerde afslag genomen. Nu produceert men alleen nog maar troep; pils met kleur- en smaaktoevoegingen zoals recent nog de de walgelijke Milde Amber en Kruidige Pale Ale.
Wat een enorme viezigheid

EvdBroek

Citaat van: thorodrad op 18-09-2017  13:05 uEen ei
Gebakken of gekookt?

Knobby

Citaat van: EvdBroek op 18-09-2017  15:14 uGebakken of gekookt?
Rauw!

Flogiston

Citaat van: EvdBroek op 18-09-2017  15:11 uErgens heeft men bij Grolsch een verkeerde afslag genomen. Nu produceert men alleen nog maar troep; pils met kleur- en smaaktoevoegingen zoals recent nog de de walgelijke Milde Amber en Kruidige Pale Ale.
Wat een enorme viezigheid
Hier ben ik het volledig mee eens. Ze zijn ergens de weg kwijt, lijkt het. :nut:

lier

Je zou ook eens naar de lokale slijterij kunnen gaan die zich in bieren heeft gespecialiseerd en een paar verschillende bokbieren proeven die hij of zij aanraad wellicht is er een bier wat je veel meer aanspreekt.

Bij ons in de buurt zit er zo'n slijterij en de bieren die ik daar haal (met advies) hebben doorgaans veel meer smaak en karakter dan de speciaalbieren van de grote merken.

Dat is denk ik ook wat Oscar bedoeld.

Ik dronk vroeger altijd Grolsch en vond dat heerlijk, maar kan me nu niet herinneren wanneer ik voor de laatste keer een krat grosch in de winkel heb gekocht tegenwoordig drink ik of een eigen brouwsel of een speciaalbiertje van de slijterij.

Maar het brouwen van een bokbier is inderdaad geen slecht idee.

thorodrad

Ik snap dat een beetje, van de verkeerde richting in.
Er is veel meer variatie en brouwers die het wilde weg in proberen. Dan krijg je vanzelf een aantal een aantal die de drinkers verdeeld of soms ronduit slecht zijn.
Het zijn de koekkruiden die het me doen bij dit biertje... geeft een heel winters gevoel. Maar ik snap perfect dat mensen dat niks vinden.
En ja bij Grolsch hebben ze een aantal bieren gebrouwen die eigenlijk niks zijn.

Ik ga morgenochtend de recepten zoals ik ze ga proberen opstellen en zal ze even posten, zal ook meteen spullen maken.
Ik ben ook een medebrouwer, dus ik zal het ook proberen de koekkruiden etc. in een mede te brouwen.

Ja dat ei moet er rauw in. Oppassen met verhitten dus want het mag niet stollen!

lier

Inderdaad ieder zijn eigen smaak. mijn idee zou het niet zijn om koekkruiden in bier te doen, maar die bakker die het voor het eerst in zijn speculaas deed hebben ze waarschijnlijk ook voor gek verklaard dus succes brouwer, ik hoop dat het een lekker biertje wordt :biersmile:

thorodrad

Ik heb een beetje zitten goochelen met BrouwHulp tot ik de goede kleur, en de goede SG had, denk ik.
Weet niet of ze er Munich bij doen... kan ook de smaak niet meer zo voor de geest halen... Zou denk ik logisch zijn van wel?
De Koekkruiden zijn overgenomen van dat speculaasbier, net als de hop die ik toevallig nog heb... en voor een proef heb ik eigenlijk ook wat mouten genomen die ik nog op voorraad had.

Wat over het forum heen gescrold was de mening dat Grolsch hun bocks vooral aanzoet met honing en suiker, dus ik heb er honing en kandijsiroop bij gegooid.

Iets zegt me echter dat ze er toch iets simpelers van maken...

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptWinterbok
Brouwdatum26-09-2017
BiertypeBockbier
Volume20.0 l
Begin SG1.064 SG
Berekende kleur (Morey)48 EBC
Berekende bitterheid (Rager)27 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd90 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3.070 kgPilsmoutSwaen3 EBC55.0 %
1.116 kgMünichSwaen15 EBC20.0 %
0.558 kgCara 120Dingemans120 EBC10.0 %
0.279 kgHeidehoning van de Hatertse VennenZelf gemaakt12 EBC5.0 %
0.558 kgDonkere kandijsiroopZelf gemaakt250 EBC10.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12.2 gMagnumbellen14.9%60 min.27.2 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10.00 gKoekkruidenspecerijhevelen

Gist
HoeveelheidNaamType
0.0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist


EvdBroek

De honing en kandijsiroop zullen geheel vergisten, je zult hier dus geen zoete smaak aan over houden.
Wat is je maischschema?

tdp

Ben als Tukker 'groot' geworden met Grolsch, Grolsch Bokbier (die zoete ;)) was mijn eerste 'speciaalbier', maar die Winterbok: Dat is een van de enige bieren die afgelopen jaar in de gootsteen is beland. 'Gelukkig' vond mijn vrouw het wel te drinken, waardoor het restant van het sixpackje door haar genuttigd is..

On topic: Wat ik me meen te herinneren was dat het een leeg biertje was, ik ga er dan ook vanuit dat er alleen pilsmout gebruikt wordt, en de kleur vooral komt uit een kandijsiroop. Qua bitterheid zou ik rond de 20 IBU gaan zitten, wellicht met Marynka hop (ik meen dat ze dat ook in de pils gebruiken). Ik vond de koekkruiden ook erg overheersen, je zou hoger kunnen gaan zitten (0,75 tot 1 gram de liter), maar dit is aan jou.

Qua gist zou ik een neutrale gist nemen (de US-05 bijv.), ik kon er geen smaak uit herleiden die naar een bepaald soort gist wees.

Succes (en sterkte met opdrinken ;))

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.