Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Water...  (gelezen 782 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Regato76

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Water...
« Gepost op: 13-09-2017 22:36 u »
Binnenkort ben ik toe aan mijn tweede brouwsel. Ditmaal heb ik gekozen voor de Blondie van Brewferm.
De eerste keer heb ik (zonder er eigenlijk over te hebben nagedacht) gewoon water uit de kraan gepakt; echter ik heb een ontharder... een harsbed/ionenwisselaar dus ik heb super zacht water.

Ik vraag mij af of ik ditmaal normaal water moet gebruiken, dus van voor de ontharder. Bij ons is de hardheid ongeveer 8,5 dH.
Daarnaast heb ik echter ook de mogelijkheid om aan osmosewater te komen.

Waar ben ik beter mee af?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 799
  • Land: nl
Re: Water...
« Reactie #1 Gepost op: 13-09-2017 23:11 u »
Lastig om voor jou te beslissen waarmee je beter af bent.

Neem de proef op de som en brouw het bier met de twee verschillende watertypen (als je hier de spullen voor hebt). Grote kans dat je het verschil in het uiteindelijke bier niet gaat proeven.

Offline Xendelaar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
Re: Water...
« Reactie #2 Gepost op: 13-09-2017 23:17 u »
Ik ben alles behalve een expert maar ik heb gelezen dat de calcium concentratie voor hoog gistende bieren beter fermenteren bij een calcium concentratie boven de 75 mg/l. Dat is zeer hard water.
ik heb helaas op dit moment geen referenties waarnaar ik kan verwijzen . Google is your friend ;)

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.383
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Water...
« Reactie #3 Gepost op: 13-09-2017 23:38 u »
Met alle respect, als je (voor de tweede keer) met moutpakketten brouwt zou ik me eerst gewoon richten op het brouwproces en een lekker bier brouwen, en veel later pas aan je water denken. Maar dat ben ik :)

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 293
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Water...
« Reactie #4 Gepost op: 13-09-2017 23:53 u »
Ik zet mijn waterontharder altijd op de bypass want je krijgt een ontsettend bittere bijsmaak aan je bier anders.
Heb hier iemand op het forum gesproken die de waterkwaliteit kent van zijn onthard water en moet daar behoorlijk voor corrigeren. Gewoon de avond van te voren dat ding over de bypass, iedereen 's morgens lekker douchen etc je aftappunt ff doorspoelen en niet onthardt water gebruiken, het zal je bier goed doen.

Er zijn ook diverse topics op het forum die hier over gaan.

Succes met je brouwsel

Offline Regato76

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Water...
« Reactie #5 Gepost op: 14-09-2017 07:58 u »
Ik snap dat het wellicht niet direct het eerste is om als beginneling druk over te maken. Mijn eerste brouwsel vond ik redelijk geslaagd, het zag er uit als bier en smaakte naar bier, dus daar was ik al blij mee.
Echter vind ik het lastigste om te bepalen of het eindresultaat nu in de buurt komt van hetgeen de samensteller van het pakket voor ogen had en waar eventuele afwijkingen vandaan komen.

Mijn eerste bier was behoorlijk donker, donkerder dan verwacht en leek (voor wat het waard is) niet op het plaatje op de doos. Daarnaast schuimt het wel, maar al het schuim is snel verdwenen. Tenslotte is het vrij bitter; het moest een IPA zijn en ik had meer hopsmaak verwacht...

Aangezien het brouwproces volgens mij vrij goed verliep, kwam ik terecht bij het water. Helaas ontbreekt het mij aan capaciteit om vijf keer achter elkaar hetzelfde te brouwen en te expirimenteren. Je moet het immers ook allemaal opdrinken... :-).

Natuurlijk lees ik ook de andere topics op het forum en op google, maar ik vind het vooralsnog erg lastig om uit alle informatie de juiste adviezen te filteren.

De volgende batch zal ik de ontharder maar bypassen.

Offline Xendelaar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
Re: Water...
« Reactie #6 Gepost op: 25-09-2017 11:57 u »
Ik snap dat het wellicht niet direct het eerste is om als beginneling druk over te maken. Mijn eerste brouwsel vond ik redelijk geslaagd, het zag er uit als bier en smaakte naar bier, dus daar was ik al blij mee.
Echter vind ik het lastigste om te bepalen of het eindresultaat nu in de buurt komt van hetgeen de samensteller van het pakket voor ogen had en waar eventuele afwijkingen vandaan komen.

Mijn eerste bier was behoorlijk donker, donkerder dan verwacht en leek (voor wat het waard is) niet op het plaatje op de doos. Daarnaast schuimt het wel, maar al het schuim is snel verdwenen. Tenslotte is het vrij bitter; het moest een IPA zijn en ik had meer hopsmaak verwacht...

Aangezien het brouwproces volgens mij vrij goed verliep, kwam ik terecht bij het water. Helaas ontbreekt het mij aan capaciteit om vijf keer achter elkaar hetzelfde te brouwen en te expirimenteren. Je moet het immers ook allemaal opdrinken... :-).

Natuurlijk lees ik ook de andere topics op het forum en op google, maar ik vind het vooralsnog erg lastig om uit alle informatie de juiste adviezen te filteren.

De volgende batch zal ik de ontharder maar bypassen.

Ik ben erg benieuwd naar het resultaat! Het mooiste zou zijn als je twee batches zou brouwen: eentje mét ontharding en eentje zonder onthard water...
Maar goed... Ik neem aan dat je maar 1 brouwinstallatie hebt. :)

Tags: