Bierbommen

Gestart door Barfly, 01-12-2004 20:12 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RobinB

Citaat van: JWVG op 17-04-2009  09:00 uOverigens is het volgens mij zo (als ik de bijdrages van Edgar me goed herinner) dat minder vulhoogte niet zou moeten leiden tot snellere explosie, maar tot meer schade als die explosie plaatsvindt.
Yep, maar ondanks de vulhoogt (die goed was) tóch een échte explosie!
Zegt ook al wel dat die vulhoogte niet alles zegt...
;)

Olaf H

Vorige week mijn 2e bommetje gehad. Deze keer in de kelder na 5 maanden, waarschijnlijk vanwege de stijgende temperaturen. Een zware met Rochefort gist. De fles is echt een paar meter gevlogen (de bovenkant). Nu had ik bij dit bier al last van overschuimen, dus niet zo vreemd. Ik heb de partij grotendeels opengemaakt en opgedronken  :nut:  Nu lijkt het of een ander formaal flesjes, de 30 cl euroflesjes minder druk hebben opgebouwd dan de duvelflesjes. Vreemd! Iemand een idee? Buiten verdeling van suikers bij bottelen? (Eind SG was 1016, leek laag mij destijds, nu weet ik beter)
Nu heb ik ook een 2e versie van dit bier in februari gebotteld en die bouwt ook al aardig wat druk op (SG bij bottelen 1010). Flinke plof/sis bij openmaken, maar als het flesje vanuit de kelder komt dat blijft het bier desondanks in de fles na openen. Ook snel opdrinken, denk ik. Is er een verklaring voor veel druk, bier blijft in de fles en veel druk,  bier gaat over de fles? 

Glorfindel

Hoeveel bottelsuiker heb je gebruikt? Zou het gesis en overschuimen kunnen verklaren.

Jacques

Zorg er voor dat je zeker weet dat het bier uitgegist is voordat je gaat bottelen!

In het clubblad van De Roerstok van deze maand heb ik hieraan aandacht besteed. Zie de onderstaande passage van het artikel dat overigens over gushing en hoe te vookomen ging.
Hoe weet je nu dat de gisting helemaal afgelopen was? De makkelijkste controle is kijken naar de activiteit van het waterslot. Als deze al een paar dagen zo goed als geen enkele blup heeft laten horen mag je normaal gesproken verwachten dat alle suikers vergist zijn. Maar je kunt je soms vergissen. Soms komt het voor dat de nagisting min of meer gestopt is. Zeker als je een hoger SG gemeten hebt dan je zou verwachten (meer dan 25% van het oorspronkelijke SG) is het verstandig te controleren of de suikers voldoende vergist zijn. Dat kan door een monster te nemen van het bier en deze in een afgesloten fles te doen. Schud een paar keer met het flesje en laat de vrijkomende koolzuur ontsnappen. Zet het flesje (goed) warm weg en blijf zo nu en dan schudden met het flesje.
Draai na een paar dagen het flesje voorzichtig open (tip: bedek het flesje met een theedoek). Als je een kleine sis krijgt is er niet zo veel aan de hand. Spuit echter het flesje leeg dan moet je nog wachten met het bottelen en opnieuw een monster nemen...
Een soortgelijke tip, maar dan net een klein beetje anders werd de afgelopen clubavond verteld door Marc Andries. Hij gaf de tip om een monster van je net gebrouwen wort te laten vergisten met een overmaat aan gist. Hierdoor krijg je een hele snelle vergisting en kun je op betrouwbare wijze bepalen wat het eind SG zal zijn. Bij het geven van je bottelsuiker kun je vervolgens rekening houden met het verschil in SG in je monster en dat van het bier dat je wilt bottelen.

hansHalberstadt

Citaat van: Barfly op 05-12-2004  16:35 usg van 1028 ->> 1020 = 8 punten verschil. Dat is niet  weinig. Zelfs meer dan ik verwachtte (we komen van 1096!)

Je hebt kort gemaischt op 62 grC. Daardoor zou ik al een lagerere vergistingsgraad verwachten. 1096-1028 levert ca 92% van de normaal te verwachten hoeveelheid (65%) vergistbare suiker op, dus zo'n 60%. lijkt me redelijk normaal, gezien je maischschema. 1020 betekent dat ca 104% van 65%=67.6% van de suikers is vergist. Dat kan wel met een goede gist, maar lijkt me in dit geval vrij hoog.
Als met al kun je aan je eind SG dus nooit goed zien of je bommen krijgt want je complete hoeveelheid bottelsuiker komt overeen met slechts 3 SG punten. De enige remedie lijkt mij dus wachten tot je geen activiteit meer kunt zien en je SG na 1 week niet meer gedaald is.
HansH

Jacques

Goh Hans,

Kijk even naar de datum van het bericht. Ik denk niet dat Barfly nu nog zit te wachten op een antwoord...

hansHalberstadt

Jacques,
Deze vraag komt regelmatig terug, vandaar.
HansH

TwentseNijverheid

ik zit met een zelfde probleem. vorige week zaterdag gebrouwen en een zeer snelle maar korte hoofdvergisting gehad. Nu meet ik iedere dag en meet ik nu al sinds donderdag een sg van 1019 kan ik dan al bottelen? Het sg is gestart op 1059.

Jacques

Geduld, geduld en geduld.
Elke dag meten heeft niet zo veel zin. Laat er steeds minimaal 3 dagen tussen zitten. Op het einde gaat de SG-daling langzaam, heel langzaam.

TwentseNijverheid

Bedankt Jacques, hier kan ik wat mee. Echter kreeg ik gister ook nog de volgende vraag van een vriend.

Ik heb reeds gebotteld en heb bierbommen gekregen, wat is nu het slimste om te doen?

Hopelijk weten jullie hier ook wat van zodat hij niet zijn hele voorraad ziet exploderen.

Mvg bjorn

brouwmus

Ook daar zijn meerdere topics over...

Je kunt met een (hardstalen) naald een gaatje door de dop heen prikken (in de buitenlucht) en daarna de flessen opnieuw doppen, of proberen per fles de kroonkurk iets op te lichten en terug te laten veren. Dit laatste meerdere keren doen.

Na deze acties zo mogelijk het bier goed koud zetten zodat verdere vergistingsactiviteiten gestopt worden. (Ervan uitgaande dat er geen infectie aan de gang is.)

Groet van helaas nog een ervaringsdeskundige :(

brouwerwaldonk

Citaat van: TwentseNijverheid op 25-09-2017  08:31 uIk heb reeds gebotteld en heb bierbommen gekregen, wat is nu het slimste om te doen?
Hopelijk weten jullie hier ook wat van zodat hij niet zijn hele voorraad ziet exploderen
Mvg bjorn
Met een flessenopener die geen scherpe deuk maakt de kroonkurk een heel klein beetje opheffen zonder dat die er helemaal afkomt, een sis is genoeg. Dan zal je zien dat er een laagje schuim in de fles komt. Als het schuim is weg getrokken eventueel enkele malen herhalen, de kroonkurk te lichten. Al enkele malen met succes toegepast. 

TwentseNijverheid

Citaat van: brouwerwaldonk op 25-09-2017  10:51 uMet een flessenopener die geen scherpe deuk maakt de kroonkurk een heel klein beetje opheffen zonder dat die er helemaal afkomt, een sis is genoeg. Dan zal je zien dat er een laagje schuim in de fles komt. Als het schuim is weg getrokken eventueel enkele malen herhalen, de kroonkurk te lichten. Al enkele malen met succes toegepast. 

Hartelijk dank voor de reactie, ik zal het doorgeven en hopelijk gaat niet zijn gehele voorraad de lucht in.

mvg bjorn

hansHalberstadt

Daarbij moet je ook niet vergeten dat er ca 3 x het volume van je bier aan koolzuur is opgelost. bij 5 ml kopruimte en 3 BAR druk raak je dus hooguit 10 ml CO2 kwijt terwijl er ca 1000 ml is opgelost. Je zult het 'dopjes oplichten' bij 30% teveel koolzuur al snel 30 x moeten herhalen om weer op de normale hoeveelheid te komen.   

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 25-09-2017  15:36 uDaarbij moet je ook niet vergeten dat er ca 3 x het volume van je bier aan koolzuur is opgelost. bij 5 ml kopruimte en 3 BAR druk raak je dus hooguit 10 ml CO2 kwijt terwijl er ca 1000 ml is opgelost. Je zult het 'dopjes oplichten' bij 30% teveel koolzuur al snel 30 x moeten herhalen om weer op de normale hoeveelheid te komen.   

Klopt.
Het lichten van de kroonkurk biedt weinig soelaas. PietO die de knopspeldenmethode heeft bedacht heeft daar onderzoek naar gedaan.

hansHalberstadt

Met de speldenknopmethode zal er een constante koolzuur stroom zijn, maar zal toch wel een dagje duren schat ik zo of je moet veel biersteen in je flesjes hebben dan gaat het snel?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.