Vraag nav prijswinnend kastanjebier

Gestart door Lange Möpper, 11-09-2017 20:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Lange Möpper

Citaat van: Jacques op 09-06-2009  23:37 uVan Manus van Bommel ontving ik per mail zijn winnende recept.



Recept Kastanjebier 10 liter.

2,5 kg. Pilsmout.
300 g Cara 50 EBC
250 g Rietsuiker.
625 g Kastanjes.
Kleur: 20 EBC

Hop 18gr. Styrian Goldings 6%. Toegevoegd begin koken.
Berekende bitterheid: 27 EBU.

Maischwater: 10 liter.
Spoelwater: 5 liter.

Kooktijd: 90 minuten.

Het bijzondere van dit bier is dat de kastanjes, gestoomd en in kleine stukjes gehakt, toe worden gevoegd tijdens het maischen. Het gaat hier om schoongemaakte tamme kastanjes. Bij het koken zijn geen kastanjes toegevoegd.
 
Maischschema.

52 ºC   63 ºC   73 ºC   78 ºC
10 min.   60 min.   30 min.   1 min.
         

Gist: korrelgist US 56.

Begin SG: 1075. Ik heb het idee dat het SG, 5 tot 10 punten verhoogd is door het gebruik van de kastanjes.
Eind SG: 1016

Vergisting bij 20 graden. Een week hoofdgisting. Daarna overgezet op mandfles, 2 weken warm en 2 weken koud. Daarna bottelen met 8 gram bottelsuiker.


3de prijs bij het Bergskampioenschap in oktober 2008.
1ste prijs bij het ONK 2009



Bij welke stap heb je de kastanjes toegevoegd?
Kan je de smaak echt goed terugvinden?

Moeten de kastanjes lang worden gestoomd? En dan met of zonder schil?
Het leek mij ook wel leuk om te doen, maar dan wilde ik ze eigenlijk poffen.

Jacques

Manus is geen lid van dit forum. Het is niet voor niets dat ik het recept voor hem gepost hebt.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.