Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Vraag nav prijswinnend Black IPA recept  (gelezen 860 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline GerritKwintenberg

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vraag nav prijswinnend Black IPA recept
« Gepost op: 10-09-2017 10:49 u »
Ik had eigenlijk een IPA willen brouwen, maar had al een Tripel en daarmee mijn C klasse gevuld. Dus ik heb mijn recept met koudgetrokken zwarte mout en wat meer caramout omgezet naar een Black IPA. Ik weet niet hoe secuur mijn boekhouding is geweest. Mijn lijntjes zijn zeer tolerant.

Score: 95.
De afzonderlijke scores waren: visueel 14; geur 24; smaak 24; basissmaak 10; body 5; mondgevoel 5; nasmaak 13.

Opmerkingen:

Mooie Black IPA. Gefeliciteerd. Let op vulhoogte < 1 cm. Gist in fles hals gaf een vekeerde geur in het begin.

Bier zou meer opdrogend mogen zijn, als je toch iets wilt veranderen wellicht nog wat dry hop?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkONK 2016 D1
Naam receptMalcom X
Brouwdatum13-03-2016
BiertypeBlack IPA
Volume21,5
Begin SG1,072 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,1%
Alcoholgehalte6,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)111 EBC
Berekende bitterheid (Rager)79 IBU
Brouwzaalrendement75,4 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
16,00 lWater uit Tilburg
22,20 gCaSO4
1,70 mlMelkzuur
13,76 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
388 mg/l8 mg/l9 mg/l230 mg/l15 mg/l791 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,000 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC85,7 %
0,500 kgCara-Kristal 160Arsegan160 EBC7,1 %
0,500 kgZwarte moutArsegan1400 EBC7,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eenstaps67,0 įC1 min.60 min.2,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gEquinoxpellets13,9%first wort hop46,4 IBU
30,0 gEquinoxpellets13,9%20 min.21,3 IBU
30,0 gEquinoxpellets13,9%5 min.10,6 IBU
100,0 gEquinoxpellets13,9%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafale American (US-05)bovengist


De zwarte mout heb ik 24 uur koudgetrokken met 2 liter water, afgegoten en 10 minuten voor einde kook toegevoegd. Hoofd-, nagisting en koudhoppen is in dezelfde vergistingsfles gedaan bij een constante omgevingstemperatuur van 17 graden. Twee weken vergisting, een week koudhop. Gebotteld met 4,5 gram suiker per liter.

Ik ben echt overrompeld door de uitslag. Mijn eerste ONK en dan meteen de hoofdprijs!
Ik wil dit recept van de week gaan brouwen, maar heb een vraag over de zwarte mout.

Heb je deze eerst geschroot, voordat je deze hebt koud getrokken?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 589
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: Vraag nav prijswinnend Black IPA recept
« Reactie #1 Gepost op: 10-09-2017 12:02 u »
Ik wil dit recept van de week gaan brouwen, maar heb een vraag over de zwarte mout.

Heb je deze eerst geschroot, voordat je deze hebt koud getrokken?

Ja, eerst geschroot.

Offline NaahedetleJ

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: Vraag nav prijswinnend Black IPA recept
« Reactie #2 Gepost op: 01-01-2018 17:02 u »

Ik wil dit recept van de week gaan brouwen, maar heb een vraag over de zwarte mout.

Heb je deze eerst geschroot, voordat je deze hebt koud getrokken?

Wellicht een domme vraag. Maar ik neem aan dat je die 2 liter zonder mout dan in het brouwsel toevoegd? En dus 2 liter minder spoelwater gebruikt?

Tags: