Bovengistend bockbier; kan dit wat worden?

Gestart door Yarreman, 09-09-2017 20:01 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Yarreman

Hallo medebrouwers,

Ik wil een bovengistend bockbier brouwen. (Mijn koelkast heeft een probleem met de thermostaat en wordt niet koud genoeg om een ondergistend bockbier te maken.)

Ik heb als basis een recept van Theo van de Voorde gebruikt en deze geprobeerd aan te passen aan de bij mij aanwezige ingrediënten. Helaas heb ik nog te weinig ervaring met de verschillende moutsoorten. Zie ook een zeer hoog geschat eind sg, waardoor komt dit?

Misschien dat jullie commentaar willen leveren op onderstaand recept. Alle commentaar is welkom.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBockbier
Brouwdatum30-06-2017
BierstijlBockbier
Volume20,4 l
Begin SG1,059 SG
Berekende kleur (Morey)57 EBC
Berekende bitterheid (Rager)40 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPilsmoutDingemans2 EBC66,1 %
0,61 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC10,1 %
0,51 kgOngemouten TarweUnibrew2 EBC8,4 %
0,42 kgChateau CrystalCastle Malting150 EBC6,9 %
0,41 kgAroma 50 type amberDingemans50 EBC6,7 %
0,10 kgZwarte mout 1400Dingemans1400 EBC1,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 263,0 °C1 min.30 min.3,0 l/kg
Stap 365,0 °C2 min.15 min.3,0 l/kg
Stap 473,0 °C8 min.20 min.3,0 l/kg
Stap 578,0 °C1 min.5 min.3,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
36,6 gTargetbellen9,5%75 min.39,8 IBU
24,9 gStyrian Goldingsbellen2,0%0 min.0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,15 gIers mosklaringsmiddelkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
12,0 gBrewferm top (Top)bovengist

Groeten,
Jeroen

Brouwers

Ik zou de Brewferm top hiervoor niet gebruiken, anders gezegd ik zou de Brewferm top voor geen enkel bier gebruiken ;D. Het is niet de cleanste gist, en er zijn vaak betere alternatieven. In dit geval zou je de danstar Nottingham kunnen gebruiken en volgens brulosopher moet de w34 van fermentis ook gewoon op 21 graden kunnnen zonder bijsmaken. Zorg wel dat je ondergister hoeveelheid gist ent http://brulosophy.com/2016/02/08/fermentation-temperature-pt-4-lager-yeast-saflager-3470-exbeeriment-results/


nembrionic

Ga voor Nottingham op 17 ºC -18 ºC. Daar zijn best wat prijswinnende bieren mee gebrouwen. Kan dus prima.

Yarreman

Nottingham gist heb ik gebruikt voor een porter. Was heel clean, goede tip. Brewferm Top stond in het oorspronkelijke recept.

RienP

17% caramout is wel veel. Ik zou het aandeel terugbrengen tot onder de 10%. Ik zou persoonlijk geen ongemoute tarwe in een bokbier stoppen, maar dat is persoonlijke voorkeur.

Oscar

Citaat van: Yarreman op 09-09-2017  20:01 uMaischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 263,0 °C1 min.30 min.3,0 l/kg
Stap 365,0 °C2 min.15 min.3,0 l/kg


Wat is het nut van deze stappen gezamenlijk ???  :nut: :weetniet:

Yarreman

Heb het recept aangepast na aanleiding van de commentaren.
Vond het alcohol% wat laag dus heb suiker toegevoegd. Heb de bitterheid iets teruggeschroefd. Is dit een verbetering zo?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBockbier
Brouwdatum30-06-2017
BierstijlBockbier
Volume20,4 l
Begin SG1,059 SG
Berekende kleur (Morey)42 EBC
Berekende bitterheid (Rager)33 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,20 kgPilsmoutDingemans3 EBC55,8 %
0,72 kgMünchenermoutDingemans17 EBC12,5 %
0,40 kgOngemouten TarweUnibrew2 EBC7,0 %
0,30 kgAroma 50 type amberDingemans50 EBC5,2 %
0,28 kgChateau CrystalCastle Malting150 EBC4,9 %
0,28 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC4,9 %
0,06 kgZwarte mout 1400Dingemans1400 EBC1,0 %
0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 264,0 °C1 min.45 min.3,4 l/kg
Stap 473,0 °C8 min.20 min.3,4 l/kg
Stap 578,0 °C1 min.5 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
28,4 gTargetbellen9,5%75 min.32,5 IBU
24,9 gStyrian Goldingsbellen2,0%0 min.0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,10 gIers mosklaringsmiddelkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gNottingham ()bovengist


EvdBroek


William

Citaat van: EvdBroek op 10-09-2017  18:45 uIn een Bock hoort geen suiker

Inderdaad. Daarnaast wil je geen complexe moutstort, de smaak wordt daardoor te ingewikkeld.

Ik zou de nadruk leggen op Munichmout (>80%) voor de moutigheid, een beetje chocolademout voor de kleur en subtiele smaak en dan aanvullen met cara 120 voor de zoetheid (max 10%). De Nottingham in bedwang houden met een lage vergistingstemperatuur.

Biertje1985

Behalve dat ik het eens ben met bovenstaande mbv de moutstort, heeft een bock vaak een gistprofiel met kruidnagel en banaan.
Mijn winnende (weizen)bock van vorig jaar op BONK had de WY3068 Weihenstephan en met een korrel zou je Mangrove's M20 kunnen gebruiken.
Het is geen weizenbock dus zou ik in dat geval op de ondergenstemperatuur vergisten met deze gist, die overigens erg snel en goed door vergisten beide.


RienP

Citaat van: Biertje1985 op 11-09-2017  22:07 u..., heeft een bock vaak een gistprofiel met kruidnagel en banaan.

Een weizenbock ja, maar ik denk dat hier een herfstbock bedoeld wordt en dan is het antwoord van mijn kant nee. Die worden met een redelijk neutrale ondergister vergist (standaard genomen). Uitzonderingen zijn er uiteraard altijd.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.