Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bovengistend bockbier; kan dit wat worden?  (gelezen 2195 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Yarreman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Bovengistend bockbier; kan dit wat worden?
« Gepost op: 09-09-2017 20:01 u »
Hallo medebrouwers,

Ik wil een bovengistend bockbier brouwen. (Mijn koelkast heeft een probleem met de thermostaat en wordt niet koud genoeg om een ondergistend bockbier te maken.)

Ik heb als basis een recept van Theo van de Voorde gebruikt en deze geprobeerd aan te passen aan de bij mij aanwezige ingrediŽnten. Helaas heb ik nog te weinig ervaring met de verschillende moutsoorten. Zie ook een zeer hoog geschat eind sg, waardoor komt dit?

Misschien dat jullie commentaar willen leveren op onderstaand recept. Alle commentaar is welkom.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBockbier
Brouwdatum30-06-2017
BierstijlBockbier
Volume20,4 l
Begin SG1,059 SG
Berekende kleur (Morey)57 EBC
Berekende bitterheid (Rager)40 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPilsmoutDingemans2 EBC66,1 %
0,61 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC10,1 %
0,51 kgOngemouten TarweUnibrew2 EBC8,4 %
0,42 kgChateau CrystalCastle Malting150 EBC6,9 %
0,41 kgAroma 50 type amberDingemans50 EBC6,7 %
0,10 kgZwarte mout 1400Dingemans1400 EBC1,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 263,0 įC1 min.30 min.3,0 l/kg
Stap 365,0 įC2 min.15 min.3,0 l/kg
Stap 473,0 įC8 min.20 min.3,0 l/kg
Stap 578,0 įC1 min.5 min.3,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
36,6 gTargetbellen9,5%75 min.39,8 IBU
24,9 gStyrian Goldingsbellen2,0%0 min.0,0 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,15 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
12,0 gBrewferm top (Top)bovengist


Groeten,
Jeroen


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bovengistend bockbier; kan dit wat worden?
« Reactie #1 Gepost op: 09-09-2017 21:55 u »
Ik zou de Brewferm top hiervoor niet gebruiken, anders gezegd ik zou de Brewferm top voor geen enkel bier gebruiken ;D. Het is niet de cleanste gist, en er zijn vaak betere alternatieven. In dit geval zou je de danstar Nottingham kunnen gebruiken en volgens brulosopher moet de w34 van fermentis ook gewoon op 21 graden kunnnen zonder bijsmaken. Zorg wel dat je ondergister hoeveelheid gist ent http://brulosophy.com/2016/02/08/fermentation-temperature-pt-4-lager-yeast-saflager-3470-exbeeriment-results/


Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 624
Re: Bovengistend bockbier; kan dit wat worden?
« Reactie #2 Gepost op: 09-09-2017 22:11 u »
Ga voor Nottingham op 17 ļC -18 ļC. Daar zijn best wat prijswinnende bieren mee gebrouwen. Kan dus prima.

Offline Yarreman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bovengistend bockbier; kan dit wat worden?
« Reactie #3 Gepost op: 09-09-2017 22:18 u »
Nottingham gist heb ik gebruikt voor een porter. Was heel clean, goede tip. Brewferm Top stond in het oorspronkelijke recept.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.445
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Bovengistend bockbier; kan dit wat worden?
« Reactie #4 Gepost op: 09-09-2017 22:46 u »
17% caramout is wel veel. Ik zou het aandeel terugbrengen tot onder de 10%. Ik zou persoonlijk geen ongemoute tarwe in een bokbier stoppen, maar dat is persoonlijke voorkeur.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.279
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bovengistend bockbier; kan dit wat worden?
« Reactie #5 Gepost op: 09-09-2017 23:52 u »
Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 263,0 įC1 min.30 min.3,0 l/kg
Stap 365,0 įC2 min.15 min.3,0 l/kg

Wat is het nut van deze stappen gezamenlijk ???  :nut: :weetniet:

Offline Yarreman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bovengistend bockbier; kan dit wat worden?
« Reactie #6 Gepost op: 10-09-2017 17:35 u »
Heb het recept aangepast na aanleiding van de commentaren.
Vond het alcohol% wat laag dus heb suiker toegevoegd. Heb de bitterheid iets teruggeschroefd. Is dit een verbetering zo?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBockbier
Brouwdatum30-06-2017
BierstijlBockbier
Volume20,4 l
Begin SG1,059 SG
Berekende kleur (Morey)42 EBC
Berekende bitterheid (Rager)33 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,20 kgPilsmoutDingemans3 EBC55,8 %
0,72 kgMŁnchenermoutDingemans17 EBC12,5 %
0,40 kgOngemouten TarweUnibrew2 EBC7,0 %
0,30 kgAroma 50 type amberDingemans50 EBC5,2 %
0,28 kgChateau CrystalCastle Malting150 EBC4,9 %
0,28 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC4,9 %
0,06 kgZwarte mout 1400Dingemans1400 EBC1,0 %
0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 264,0 įC1 min.45 min.3,4 l/kg
Stap 473,0 įC8 min.20 min.3,4 l/kg
Stap 578,0 įC1 min.5 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
28,4 gTargetbellen9,5%75 min.32,5 IBU
24,9 gStyrian Goldingsbellen2,0%0 min.0,0 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,10 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gNottingham ()bovengist



Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Bovengistend bockbier; kan dit wat worden?
« Reactie #7 Gepost op: 10-09-2017 18:45 u »
In een Bock hoort geen suiker

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Bovengistend bockbier; kan dit wat worden?
« Reactie #8 Gepost op: 10-09-2017 18:53 u »
In een Bock hoort geen suiker

Inderdaad. Daarnaast wil je geen complexe moutstort, de smaak wordt daardoor te ingewikkeld.

Ik zou de nadruk leggen op Munichmout (>80%) voor de moutigheid, een beetje chocolademout voor de kleur en subtiele smaak en dan aanvullen met cara 120 voor de zoetheid (max 10%). De Nottingham in bedwang houden met een lage vergistingstemperatuur.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.430
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Bovengistend bockbier; kan dit wat worden?
« Reactie #9 Gepost op: 11-09-2017 22:07 u »
Behalve dat ik het eens ben met bovenstaande mbv de moutstort, heeft een bock vaak een gistprofiel met kruidnagel en banaan.
Mijn winnende (weizen)bock van vorig jaar op BONK had de WY3068 Weihenstephan en met een korrel zou je Mangrove's M20 kunnen gebruiken.
Het is geen weizenbock dus zou ik in dat geval op de ondergenstemperatuur vergisten met deze gist, die overigens erg snel en goed door vergisten beide.


Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.445
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Bovengistend bockbier; kan dit wat worden?
« Reactie #10 Gepost op: 12-09-2017 10:41 u »
..., heeft een bock vaak een gistprofiel met kruidnagel en banaan.

Een weizenbock ja, maar ik denk dat hier een herfstbock bedoeld wordt en dan is het antwoord van mijn kant nee. Die worden met een redelijk neutrale ondergister vergist (standaard genomen). Uitzonderingen zijn er uiteraard altijd.

Tags: