Commercieel aan de haal met online recepten...

Gestart door Oscar, 08-09-2017 22:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

pincopallino

 Een goed recept is naar mijn mening de "Finish Touch "van een brouw sessie. Vakmanschap ervaring en ook apparatuur (in minder mate) is een bepalend voorwaarde om goed bier te brouwen.
Ik ben met hansHalberstadt  eens. Dat er recepten worden gejat om ze te commercialiseren , tja.. theoretisch kan bijna alles!

hansHalberstadt

Citaat van: seed7 op 11-09-2017  14:27 uVerkopen is weer een heel ander vak,

Ingo
Ik bedoel niet verkooptechniek, dat is een andere voorwaarde om succesvol te zijn, maar ik bedoel dat je een slecht gebrouwen bier (besmet, oxidatie, smaakafwijkingen, visuele afwijkingen, slecht schuim,) niet verkocht krijgt, ookal is het nog zo'n goed recept.

ciesvandekwis

Ik denk dat ik ooit de brouwer van Brasserie De La Senne hoorde zegge dat je centen in professioneel brouwen steken, zowel de minst rendabele belegging is die je maar kan doen in de horecasector.
Dus, als iemand dat risico wil lopen, én dan nog 'inspiratie' zoekt online, of hoe je het ook wil noemen: dat ze maar doen. Mijn recepten mag iedereen nabrouwen.

lier

De discussie heeft in elk geval veel losgemaakt Oscar.
Ik ben mijn recepten allemaal aan het verplaatsen naar de grainfather recepten site en daar kan iedereen ze inzien, dus als er nog iemand wil mislukken  >:D als commercieel brouwer daar zijn ze allemaal te vinden.

lier

En om woord bij daad te voegen, hierbij een recept waar ik erg veel goede reacties op heb gehad en ook weel te snel op was naar mijn gevoel, hoewel ik hem volgende keer iets betterder maak

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk15
Naam receptHoppig Witje
Brouwdatum20-01-2017
BierstijlWitbier
Volume22,1 l
Begin SG1,061 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad80,3%
Alcoholgehalte6,4 vol.%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)32 IBU
Brouwzaalrendement89,9 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
24,00 lWater uit Vlissingen
2,20 mlMelkzuur
6,70 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
58 mg/l4 mg/l34 mg/l19 mg/l27 mg/l24 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC38,1 %
2,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC38,1 %
1,25 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC23,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust55,0 °C1 min.20 min.4,6 l/kg
Beta-amylase63,0 °C11 min.30 min.4,6 l/kg
Alfa-amylase74,0 °C9 min.20 min.4,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C4 min.2 min.4,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
52,0 gSaazbellen3,3%first wort hop24,6 IBU
52,0 gCascadebellen6,9%whirlpool7,8 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
12,00 gKorianderzaadspecerijkoken
12,00 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l starterSafale American (US-05)bovengist

[/tabular]

Compleet niks weg gelaten ;)


Wolter


Johannesdeloper

Citaat van: Wolter op 11-09-2017  17:00 uDus... ???
Dus wensen wij de aankomende commerciëlen met een rare hopafgifte, de verkeerde gist en een overdosis aan koriander veel succes :biersmile:

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 11-09-2017  11:23 uIk vraag me af of het recept als zodanig zo belangrijk is. Een goed bier krijg je denk  ik vooral als je veel ervaring hebt en weet wat je doet tijdens het brouwproces. En gevoel voor wat een bepaalde ingredient met je bier doet is ook erg belangrijk. Als je dat niet hebt en denkt dat je simpel een recept kunt jatten en daarmee succesvol kunt zijn, dan kom je er toch niet. En als je wel succesvol bent dan ben je een goede brouwer en had je er ook wel gekomen met je eigen recept volgens mij en een gekopieerd recept ga je dan toch bijtunen lijkt me naar je eigen inzichten.     

Een goed recept zegt zeker niet alles. De uitvoering van het brouwproces is minstens zo belangrijk.
Onervaren hobbybouwers die met een recept aan de haal gaan om dit commercieel te laten brouwen hebben geen eigen installatie. Vaak kloppen ze aan bij een mindere brouwerij die nog bouwcapaciteit heeft heeft. Vaak is dat omdat hun eigen bieren niet zo succcesvol zijn. Als dat wel zo was hebben ze de capaciteit zelf nodig. Het gaat om brouwerijen die geen overdreven grote capaciteit hebben. Vaak zie je dat men een paar keer een bier laat brouwen en ontdekt dat het allemaal niet tip top is. Men gaat op zoek naar een andere brouwerij en de betreffende verhuurbrouwer heeft weer capaciteit voor de volgende gelukszoeker. Zo zijn er verhuurbrouwerijen die heel wat huurbrouwers in huis hebben gehad.

De brouwerijen met eigen installaties zullen niet snel een gejat recept brouwen. De meeste van deze brouwers hebben een ruime ervaring en weten wat ze doen. Ze weten dat ze met een origineel bier afzet kunnen creëren.

davyd

Citaat van: Johannesdeloper op 11-09-2017  19:45 uDus wensen wij de aankomende commerciëlen met een rare hopafgifte, de verkeerde gist en een overdosis aan koriander veel succes :biersmile:
Geniaal!

Wolter

Citaat van: Johannesdeloper op 11-09-2017  19:45 uDus wensen wij de aankomende commerciëlen met een rare hopafgifte, de verkeerde gist en een overdosis aan koriander veel succes :biersmile:

 ;D :groots:

RienP

Citaat van: Jacques op 11-09-2017  20:06 uOnervaren hobbybouwers die met een recept aan de haal gaan om dit commercieel te laten brouwen hebben geen eigen installatie. Vaak kloppen ze aan bij een mindere brouwerij die nog bouwcapaciteit heeft heeft. Vaak is dat omdat hun eigen bieren niet zo succesvol zijn. Als dat wel zo was hebben ze de capaciteit zelf nodig. Het gaat om brouwerijen die geen overdreven grote capaciteit hebben. Vaak zie je dat men een paar keer een bier laat brouwen en ontdekt dat het allemaal niet tip top is.

Dat is niet helemaal waar. Er zijn ook wel betere brouwerijen die af en toe wat capaciteit over hebben, maar dat is niet continue. En dat is vaak ook het lastige voor huurbrouwers. Je moet dan van brouwerij naar brouwerij hoppen (haha woordspeling, maar niet zo bedoeld) om je bier te kunnen laten brouwen. Daarnaast komen er nu ook brouwerijen in de markt die zich met hoofdzaak richten op de huurbrouwers als verdienmodel (bijvoorbeeld Inbier in Sittard) en niet of nauwelijks eigen bieren uitbrengen. Dus dan gaat het argument over gebrek aan kwaliteit tijdens het brouwproces niet meer op (er vanuit gaande dat men bij de brouwerij de zaakjes op orde hebben).


lier

Citaat van: Johannesdeloper op 11-09-2017  19:45 uDus wensen wij de aankomende commerciëlen met een rare hopafgifte, de verkeerde gist en een overdosis aan koriander veel succes :biersmile:

Nou loop je mijn super recept toch niet af te kraken  :lol: :lol: :lol:


RienP

We zouden een geniaal koriander wit nooit af durven kraken.  8) Hoogstens opbouwende kritiek. ;D

Jacques

Citaat van: RienP op 11-09-2017  21:16 uDat is niet helemaal waar. Er zijn ook wel betere brouwerijen die af en toe wat capaciteit over hebben, maar dat is niet continue. En dat is vaak ook het lastige voor huurbrouwers. Je moet dan van brouwerij naar brouwerij hoppen (haha woordspeling, maar niet zo bedoeld) om je bier te kunnen laten brouwen. Daarnaast komen er nu ook brouwerijen in de markt die zich met hoofdzaak richten op de huurbrouwers als verdienmodel (bijvoorbeeld Inbier in Sittard) en niet of nauwelijks eigen bieren uitbrengen. Dus dan gaat het argument over gebrek aan kwaliteit tijdens het brouwproces niet meer op (er vanuit gaande dat men bij de brouwerij de zaakjes op orde hebben).

Om te weten waar je moet zijn vereist enige kennis van zaken. Het probleem is dat de gelukzoekers dit niet hebben. Zij komen vaak uit bij brouwerijen die brouwcapaciteit hebben omdat ontevreden klanten de weg weten te vinden naar een betere brouwerij...
Als ze meteen uitkomen bij een betere brouwerij hebben deze gelukzoekers bij toeval echt geluk... Echter veel meer (ervaren) huurbrouwers willen daar hun bier laten brouwen en de kans dat je daar als beginnende huurbrouwer terecht kunt is een stuk kleiner dan bij mindere brouwerijen.

Eric v B

Citaat van: Jacques op 12-09-2017  21:11 uOm te weten waar je moet zijn vereist enige kennis van zaken. Het probleem is dat de gelukzoekers dit niet hebben. Zij komen vaak uit bij brouwerijen die brouwcapaciteit hebben omdat ontevreden klanten de weg weten te vinden naar een betere brouwerij...
Als ze meteen uitkomen bij een betere brouwerij hebben deze gelukzoekers bij toeval echt geluk... Echter veel meer (ervaren) huurbrouwers willen daar hun bier laten brouwen en de kans dat je daar als beginnende huurbrouwer terecht kunt is een stuk kleiner dan bij mindere brouwerijen.
Citaat van: Jacques op 11-09-2017  20:06 uEen goed recept zegt zeker niet alles. De uitvoering van het brouwproces is minstens zo belangrijk.
Onervaren hobbybouwers die met een recept aan de haal gaan om dit commercieel te laten brouwen hebben geen eigen installatie. Vaak kloppen ze aan bij een mindere brouwerij die nog bouwcapaciteit heeft heeft. Vaak is dat omdat hun eigen bieren niet zo succcesvol zijn. Als dat wel zo was hebben ze de capaciteit zelf nodig. Het gaat om brouwerijen die geen overdreven grote capaciteit hebben. Vaak zie je dat men een paar keer een bier laat brouwen en ontdekt dat het allemaal niet tip top is. Men gaat op zoek naar een andere brouwerij en de betreffende verhuurbrouwer heeft weer capaciteit voor de volgende gelukszoeker. Zo zijn er verhuurbrouwerijen die heel wat huurbrouwers in huis hebben gehad.

De brouwerijen met eigen installaties zullen niet snel een gejat recept brouwen. De meeste van deze brouwers hebben een ruime ervaring en weten wat ze doen. Ze weten dat ze met een origineel bier afzet kunnen creëren.

Tjonge, wat een aannames.  :o
Misschien zijn zogenaamde gelukzoekers wel heel goed geïnformeerd en hebben ze internet waar ze info hebben gevonden over goede huurbrouwerijen.
Hoe weet een brouwerij met eigen installatie dat een recept gejat is? Staat daar een stempeltje op? :weetniet:

Ik vind het allemaal wel erg kort door de bocht.

Overigens heb ik geen recept gejat en bij een mindere verhuurbrouwerij laten brouwen!

Jacques

Citaat van: Eric v B op 12-09-2017  21:27 uTjonge, wat een aannames.  :o
Misschien zijn zogenaamde gelukzoekers wel heel goed geïnformeerd en hebben ze internet waar ze info hebben gevonden over goede huurbrouwerijen.
Hoe weet een brouwerij met eigen installatie dat een recept gejat is? Staat daar een stempeltje op? :weetniet:

Ik vind het allemaal wel erg kort door de bocht.

Overigens heb ik geen recept gejat en bij een mindere verhuurbrouwerij laten brouwen!

Ik sprak laatst een paar huurbrouwers die nog niet zo lang bezig waren zonder te vertellen dat ik de beheerder ben van dit forum. Twee zaken vielen mij op. Ten eerste dat men weinig verstand van zaken heeft over het brouwproces. Ten tweede dat de bieren gebrouwen waren bij mindere brouwerijen... Al eerder was mij dit opgevallen.

Zeker het is mogelijk dat men zich heel goed laat informeren. Maar dan nog moet men bij een betere brouwerij capaciteit hebben. Dat valt niet altijd mee heb ik van meerdere (ervaren) huurbrouwers begrepen. De echte gelukzoekers willen snel bier om snel geld te verdienen. Die komen bedrogen uit omdat er toch wel wat meer bij komt kijken. Je komt er niet mee met alleen een goed recept. Het recept is maar een onderdeel van een goed bier.

Overigens heb ik niet gezegd dat een verhuurbrouwerij kan weten dat het gaat om een gejat recept. Er zijn zo veel recepten te vinden op allerlei websites. Recepten kunnen overal vandaan komen. De gelukszoekers vallen door de mand als doorgevraagd wordt naar allerlei details. Maar dat betekent niet dat een verhuurder van brouwketels dan meteen moet zeggen dat hij niet voor zijn klant wil brouwen. Ook dat is niet door mij beweerd. Wel dat gelukzoekers vaak (en dat is niet altijd) hun bieren laten brouwen door mindere brouwerijen.

Overigens versta ik onder gelukzoekers in dit verband mensen die niet zo zeer gefascineerd zijn in het zelfbrouwen van een zo goed mogelijk bier maar wel geïnteresseerd zijn in het snel verdienen van geld en willen profiteren van de alsmaar groeiende belangstelling voor craftbier.

Haagse Wouter

Citaat van: hansHalberstadt op 11-09-2017  15:27 uIk bedoel niet verkooptechniek, dat is een andere voorwaarde om succesvol te zijn, maar ik bedoel dat je een slecht gebrouwen bier (besmet, oxidatie, smaakafwijkingen, visuele afwijkingen, slecht schuim,) niet verkocht krijgt, ookal is het nog zo'n goed recept.

Maar daar heb je geen controle over wanneer je huurbrouwt.

Overigens als dit echt een trend zou worden en de markt overspoelt (wat ik me niet kan voorstellen), dan holt dat natuurlijk wel het hele systeem uit.

Citaat van: Adbrouwt op 11-09-2017  09:16 uOscar neem 50% pilsmout en 50% pale ale mout. (geeft een mooie goud gele kleur) Gooi hier hop (mooie Amerikaanse hoppen) naar keuze in voor bitterheid 60 IBU neem voor koudhop 2 gram per liter twee verschillende citrus achtige hoppen. Noem hem Eanske Veldpoort hoppig. Graag gedaan.

Hohoho. Dat is mijn recept al!

hansHalberstadt

Loont bierbrouwen dan als je snel geld wilt verdienen en de huurbrouwerij er ook nog aan moet verdienen, aannemende dat je bier wel lukt? 

Haagse Wouter

Citaat van: hansHalberstadt op 13-09-2017  09:35 uLoont bierbrouwen dan als je snel geld wilt verdienen en de huurbrouwerij er ook nog aan moet verdienen, aannemende dat je bier wel lukt?

En daar komt dus het verkopen aanzetten :p.
Wellicht dat voor een goede verkoper het niets uitmaakt. Elke maand een ander biertje, onder een andere naam. Kwaliteit maakt niet uit, want heeft een andere naam.
Als je maar goed genoeg bent in het slijten moet daar iets aan te verdienen zijn :D.

BartC

Die brouwerijhuurders die niets van bier afweten, houden het nooit lang vol. Ik zou me daar dus niet te veel van aantrekken.
Zet trouwens 20 recepten van een tripel naast elkaar en je gaat ook heel wat gelijkenissen vinden. Zijn die recepten dan van elkaar gekopieerd / geïnspireerd?
Wat mij ooit is overkomen toen we met Het Nest nog brouwerijhuurder waren, is dat ons recept zonder toestemming gekopieerd werd door de brouwerij waar we ons bier lieten brouwen. Dat is pas belachelijk.

grtz
Bart

Erick

Vind het maar een hoop gezeur om niks.
Brouwen is niets anders dan koken.
Wil iemand mijn recept voor nasi hebben?

Haagse Wouter

Citaat van: Erick op 13-09-2017  10:58 uWil iemand mijn recept voor nasi hebben?

Ja graag! Ik eet  dat niet vaak en weet niet wat ik moet eten vanavond :).

davyd

Citaat van: Erick op 13-09-2017  10:58 uVindt het maar een hoop gezeur om niks.

Akkoord. Voor degenen die zo graag zeuren over innoveren: de bierrevolutie houdt ook in dat brouwers op een positieve manier met mekaar omgaan, mekaar helpen, informatie verstrekken aan hun klanten, recepten publiceren, enz. enz. Al die zogenaamde brouwgeheimen, dat is voor losers. 

CiteerBrouwen is niets anders dan koken.
Wil iemand mijn recept voor nasi hebben?

Spijtig dat ik op dit moment een ketonisch dieet volg, anders graag!

Eric v B

Citaat van: davyd op 13-09-2017  11:47 uAl die zogenaamde brouwgeheimen, dat is voor losers. 

En weer een paar "vrienden" minder...  :proost:

 ;)

Erick

https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R387380/pittige-nasi-goreng

Kleine tip: Als je een beetje speelt met de ingrediënten en de hoeveelheden kun je het je eigen nasi noemen (alhoewel sommige mensen daar niet tegen kunnen)
 ;D

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.