Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Commercieel aan de haal met online recepten...  (gelezen 11758 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.102
  • drink gezond
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #50 Gepost op: 11-09-2017 14:49 u »
 Een goed recept is naar mijn mening de ďFinish Touch ďvan een brouw sessie. Vakmanschap ervaring en ook apparatuur (in minder mate) is een bepalend voorwaarde om goed bier te brouwen.
Ik ben met hansHalberstadt  eens. Dat er recepten worden gejat om ze te commercialiseren , tja.. theoretisch kan bijna alles!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.612
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #51 Gepost op: 11-09-2017 15:27 u »
Verkopen is weer een heel ander vak,

Ingo
Ik bedoel niet verkooptechniek, dat is een andere voorwaarde om succesvol te zijn, maar ik bedoel dat je een slecht gebrouwen bier (besmet, oxidatie, smaakafwijkingen, visuele afwijkingen, slecht schuim,) niet verkocht krijgt, ookal is het nog zo'n goed recept.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.310
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #52 Gepost op: 11-09-2017 15:45 u »
Ik denk dat ik ooit de brouwer van Brasserie De La Senne hoorde zegge dat je centen in professioneel brouwen steken, zowel de minst rendabele belegging is die je maar kan doen in de horecasector.
Dus, als iemand dat risico wil lopen, ťn dan nog 'inspiratie' zoekt online, of hoe je het ook wil noemen: dat ze maar doen. Mijn recepten mag iedereen nabrouwen.

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 293
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #53 Gepost op: 11-09-2017 16:09 u »
De discussie heeft in elk geval veel losgemaakt Oscar.
Ik ben mijn recepten allemaal aan het verplaatsen naar de grainfather recepten site en daar kan iedereen ze inzien, dus als er nog iemand wil mislukken  >:D als commercieel brouwer daar zijn ze allemaal te vinden.

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 293
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #54 Gepost op: 11-09-2017 16:16 u »
En om woord bij daad te voegen, hierbij een recept waar ik erg veel goede reacties op heb gehad en ook weel te snel op was naar mijn gevoel, hoewel ik hem volgende keer iets betterder maak

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk15
Naam receptHoppig Witje
Brouwdatum20-01-2017
BierstijlWitbier
Volume22,1 l
Begin SG1,061 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad80,3%
Alcoholgehalte6,4 vol.%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)32 IBU
Brouwzaalrendement89,9 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
24,00 lWater uit Vlissingen
2,20 mlMelkzuur
6,70 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
58 mg/l4 mg/l34 mg/l19 mg/l27 mg/l24 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC38,1 %
2,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC38,1 %
1,25 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC23,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust55,0 įC1 min.20 min.4,6 l/kg
Beta-amylase63,0 įC11 min.30 min.4,6 l/kg
Alfa-amylase74,0 įC9 min.20 min.4,6 l/kg
Uitmaischen78,0 įC4 min.2 min.4,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
52,0 gSaazbellen3,3%first wort hop24,6 IBU
52,0 gCascadebellen6,9%whirlpool7,8 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
12,00 gKorianderzaadspecerijkoken
12,00 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l starterSafale American (US-05)bovengist




Compleet niks weg gelaten ;)


Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 871
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #55 Gepost op: 11-09-2017 17:00 u »
Dus... ???

Offline Johannesdeloper

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 421
  • Land: nl
  • Brouwen is een soort van feestje.
    • Johannesdeloper
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #56 Gepost op: 11-09-2017 19:45 u »
Dus... ???
Dus wensen wij de aankomende commerciŽlen met een rare hopafgifte, de verkeerde gist en een overdosis aan koriander veel succes :biersmile:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #57 Gepost op: 11-09-2017 20:06 u »
Ik vraag me af of het recept als zodanig zo belangrijk is. Een goed bier krijg je denk  ik vooral als je veel ervaring hebt en weet wat je doet tijdens het brouwproces. En gevoel voor wat een bepaalde ingredient met je bier doet is ook erg belangrijk. Als je dat niet hebt en denkt dat je simpel een recept kunt jatten en daarmee succesvol kunt zijn, dan kom je er toch niet. En als je wel succesvol bent dan ben je een goede brouwer en had je er ook wel gekomen met je eigen recept volgens mij en een gekopieerd recept ga je dan toch bijtunen lijkt me naar je eigen inzichten.     

Een goed recept zegt zeker niet alles. De uitvoering van het brouwproces is minstens zo belangrijk.
Onervaren hobbybouwers die met een recept aan de haal gaan om dit commercieel te laten brouwen hebben geen eigen installatie. Vaak kloppen ze aan bij een mindere brouwerij die nog bouwcapaciteit heeft heeft. Vaak is dat omdat hun eigen bieren niet zo succcesvol zijn. Als dat wel zo was hebben ze de capaciteit zelf nodig. Het gaat om brouwerijen die geen overdreven grote capaciteit hebben. Vaak zie je dat men een paar keer een bier laat brouwen en ontdekt dat het allemaal niet tip top is. Men gaat op zoek naar een andere brouwerij en de betreffende verhuurbrouwer heeft weer capaciteit voor de volgende gelukszoeker. Zo zijn er verhuurbrouwerijen die heel wat huurbrouwers in huis hebben gehad.

De brouwerijen met eigen installaties zullen niet snel een gejat recept brouwen. De meeste van deze brouwers hebben een ruime ervaring en weten wat ze doen. Ze weten dat ze met een origineel bier afzet kunnen creŽren.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 231
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #58 Gepost op: 11-09-2017 20:16 u »
Dus wensen wij de aankomende commerciŽlen met een rare hopafgifte, de verkeerde gist en een overdosis aan koriander veel succes :biersmile:
Geniaal!

Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 871
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #59 Gepost op: 11-09-2017 21:09 u »
Dus wensen wij de aankomende commerciŽlen met een rare hopafgifte, de verkeerde gist en een overdosis aan koriander veel succes :biersmile:

 ;D :groots:

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.307
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #60 Gepost op: 11-09-2017 21:16 u »
Onervaren hobbybouwers die met een recept aan de haal gaan om dit commercieel te laten brouwen hebben geen eigen installatie. Vaak kloppen ze aan bij een mindere brouwerij die nog bouwcapaciteit heeft heeft. Vaak is dat omdat hun eigen bieren niet zo succesvol zijn. Als dat wel zo was hebben ze de capaciteit zelf nodig. Het gaat om brouwerijen die geen overdreven grote capaciteit hebben. Vaak zie je dat men een paar keer een bier laat brouwen en ontdekt dat het allemaal niet tip top is.

Dat is niet helemaal waar. Er zijn ook wel betere brouwerijen die af en toe wat capaciteit over hebben, maar dat is niet continue. En dat is vaak ook het lastige voor huurbrouwers. Je moet dan van brouwerij naar brouwerij hoppen (haha woordspeling, maar niet zo bedoeld) om je bier te kunnen laten brouwen. Daarnaast komen er nu ook brouwerijen in de markt die zich met hoofdzaak richten op de huurbrouwers als verdienmodel (bijvoorbeeld Inbier in Sittard) en niet of nauwelijks eigen bieren uitbrengen. Dus dan gaat het argument over gebrek aan kwaliteit tijdens het brouwproces niet meer op (er vanuit gaande dat men bij de brouwerij de zaakjes op orde hebben).


Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 293
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #61 Gepost op: 11-09-2017 21:55 u »
Dus wensen wij de aankomende commerciŽlen met een rare hopafgifte, de verkeerde gist en een overdosis aan koriander veel succes :biersmile:

Nou loop je mijn super recept toch niet af te kraken  :lol: :lol: :lol:


Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.307
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #62 Gepost op: 12-09-2017 10:42 u »
We zouden een geniaal koriander wit nooit af durven kraken.  8) Hoogstens opbouwende kritiek. ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #63 Gepost op: 12-09-2017 21:11 u »
Dat is niet helemaal waar. Er zijn ook wel betere brouwerijen die af en toe wat capaciteit over hebben, maar dat is niet continue. En dat is vaak ook het lastige voor huurbrouwers. Je moet dan van brouwerij naar brouwerij hoppen (haha woordspeling, maar niet zo bedoeld) om je bier te kunnen laten brouwen. Daarnaast komen er nu ook brouwerijen in de markt die zich met hoofdzaak richten op de huurbrouwers als verdienmodel (bijvoorbeeld Inbier in Sittard) en niet of nauwelijks eigen bieren uitbrengen. Dus dan gaat het argument over gebrek aan kwaliteit tijdens het brouwproces niet meer op (er vanuit gaande dat men bij de brouwerij de zaakjes op orde hebben).

Om te weten waar je moet zijn vereist enige kennis van zaken. Het probleem is dat de gelukzoekers dit niet hebben. Zij komen vaak uit bij brouwerijen die brouwcapaciteit hebben omdat ontevreden klanten de weg weten te vinden naar een betere brouwerij...
Als ze meteen uitkomen bij een betere brouwerij hebben deze gelukzoekers bij toeval echt geluk... Echter veel meer (ervaren) huurbrouwers willen daar hun bier laten brouwen en de kans dat je daar als beginnende huurbrouwer terecht kunt is een stuk kleiner dan bij mindere brouwerijen.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.901
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #64 Gepost op: 12-09-2017 21:27 u »
Om te weten waar je moet zijn vereist enige kennis van zaken. Het probleem is dat de gelukzoekers dit niet hebben. Zij komen vaak uit bij brouwerijen die brouwcapaciteit hebben omdat ontevreden klanten de weg weten te vinden naar een betere brouwerij...
Als ze meteen uitkomen bij een betere brouwerij hebben deze gelukzoekers bij toeval echt geluk... Echter veel meer (ervaren) huurbrouwers willen daar hun bier laten brouwen en de kans dat je daar als beginnende huurbrouwer terecht kunt is een stuk kleiner dan bij mindere brouwerijen.
Een goed recept zegt zeker niet alles. De uitvoering van het brouwproces is minstens zo belangrijk.
Onervaren hobbybouwers die met een recept aan de haal gaan om dit commercieel te laten brouwen hebben geen eigen installatie. Vaak kloppen ze aan bij een mindere brouwerij die nog bouwcapaciteit heeft heeft. Vaak is dat omdat hun eigen bieren niet zo succcesvol zijn. Als dat wel zo was hebben ze de capaciteit zelf nodig. Het gaat om brouwerijen die geen overdreven grote capaciteit hebben. Vaak zie je dat men een paar keer een bier laat brouwen en ontdekt dat het allemaal niet tip top is. Men gaat op zoek naar een andere brouwerij en de betreffende verhuurbrouwer heeft weer capaciteit voor de volgende gelukszoeker. Zo zijn er verhuurbrouwerijen die heel wat huurbrouwers in huis hebben gehad.

De brouwerijen met eigen installaties zullen niet snel een gejat recept brouwen. De meeste van deze brouwers hebben een ruime ervaring en weten wat ze doen. Ze weten dat ze met een origineel bier afzet kunnen creŽren.

Tjonge, wat een aannames.  :o
Misschien zijn zogenaamde gelukzoekers wel heel goed geÔnformeerd en hebben ze internet waar ze info hebben gevonden over goede huurbrouwerijen.
Hoe weet een brouwerij met eigen installatie dat een recept gejat is? Staat daar een stempeltje op? :weetniet:

Ik vind het allemaal wel erg kort door de bocht.

Overigens heb ik geen recept gejat en bij een mindere verhuurbrouwerij laten brouwen!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #65 Gepost op: 12-09-2017 22:10 u »
Tjonge, wat een aannames.  :o
Misschien zijn zogenaamde gelukzoekers wel heel goed geÔnformeerd en hebben ze internet waar ze info hebben gevonden over goede huurbrouwerijen.
Hoe weet een brouwerij met eigen installatie dat een recept gejat is? Staat daar een stempeltje op? :weetniet:

Ik vind het allemaal wel erg kort door de bocht.

Overigens heb ik geen recept gejat en bij een mindere verhuurbrouwerij laten brouwen!

Ik sprak laatst een paar huurbrouwers die nog niet zo lang bezig waren zonder te vertellen dat ik de beheerder ben van dit forum. Twee zaken vielen mij op. Ten eerste dat men weinig verstand van zaken heeft over het brouwproces. Ten tweede dat de bieren gebrouwen waren bij mindere brouwerijen... Al eerder was mij dit opgevallen.

Zeker het is mogelijk dat men zich heel goed laat informeren. Maar dan nog moet men bij een betere brouwerij capaciteit hebben. Dat valt niet altijd mee heb ik van meerdere (ervaren) huurbrouwers begrepen. De echte gelukzoekers willen snel bier om snel geld te verdienen. Die komen bedrogen uit omdat er toch wel wat meer bij komt kijken. Je komt er niet mee met alleen een goed recept. Het recept is maar een onderdeel van een goed bier.

Overigens heb ik niet gezegd dat een verhuurbrouwerij kan weten dat het gaat om een gejat recept. Er zijn zo veel recepten te vinden op allerlei websites. Recepten kunnen overal vandaan komen. De gelukszoekers vallen door de mand als doorgevraagd wordt naar allerlei details. Maar dat betekent niet dat een verhuurder van brouwketels dan meteen moet zeggen dat hij niet voor zijn klant wil brouwen. Ook dat is niet door mij beweerd. Wel dat gelukzoekers vaak (en dat is niet altijd) hun bieren laten brouwen door mindere brouwerijen.

Overigens versta ik onder gelukzoekers in dit verband mensen die niet zo zeer gefascineerd zijn in het zelfbrouwen van een zo goed mogelijk bier maar wel geÔnteresseerd zijn in het snel verdienen van geld en willen profiteren van de alsmaar groeiende belangstelling voor craftbier.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 862
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #66 Gepost op: 13-09-2017 09:31 u »
Ik bedoel niet verkooptechniek, dat is een andere voorwaarde om succesvol te zijn, maar ik bedoel dat je een slecht gebrouwen bier (besmet, oxidatie, smaakafwijkingen, visuele afwijkingen, slecht schuim,) niet verkocht krijgt, ookal is het nog zo'n goed recept.

Maar daar heb je geen controle over wanneer je huurbrouwt.

Overigens als dit echt een trend zou worden en de markt overspoelt (wat ik me niet kan voorstellen), dan holt dat natuurlijk wel het hele systeem uit.

Oscar neem 50% pilsmout en 50% pale ale mout. (geeft een mooie goud gele kleur) Gooi hier hop (mooie Amerikaanse hoppen) naar keuze in voor bitterheid 60 IBU neem voor koudhop 2 gram per liter twee verschillende citrus achtige hoppen. Noem hem Eanske Veldpoort hoppig. Graag gedaan.

Hohoho. Dat is mijn recept al!

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.612
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #67 Gepost op: 13-09-2017 09:35 u »
Loont bierbrouwen dan als je snel geld wilt verdienen en de huurbrouwerij er ook nog aan moet verdienen, aannemende dat je bier wel lukt? 

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 862
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #68 Gepost op: 13-09-2017 09:36 u »
Loont bierbrouwen dan als je snel geld wilt verdienen en de huurbrouwerij er ook nog aan moet verdienen, aannemende dat je bier wel lukt?

En daar komt dus het verkopen aanzetten :p.
Wellicht dat voor een goede verkoper het niets uitmaakt. Elke maand een ander biertje, onder een andere naam. Kwaliteit maakt niet uit, want heeft een andere naam.
Als je maar goed genoeg bent in het slijten moet daar iets aan te verdienen zijn :D.

Offline BartC

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: be
  • Zot van Schuppenboer
    • BPC Orde van de zatte Mus
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #69 Gepost op: 13-09-2017 10:18 u »
Die brouwerijhuurders die niets van bier afweten, houden het nooit lang vol. Ik zou me daar dus niet te veel van aantrekken.
Zet trouwens 20 recepten van een tripel naast elkaar en je gaat ook heel wat gelijkenissen vinden. Zijn die recepten dan van elkaar gekopieerd / geÔnspireerd?
Wat mij ooit is overkomen toen we met Het Nest nog brouwerijhuurder waren, is dat ons recept zonder toestemming gekopieerd werd door de brouwerij waar we ons bier lieten brouwen. Dat is pas belachelijk.

grtz
Bart

Offline Erick

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.415
  • Land: sy
    • Vimeo
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #70 Gepost op: 13-09-2017 10:58 u »
Vind het maar een hoop gezeur om niks.
Brouwen is niets anders dan koken.
Wil iemand mijn recept voor nasi hebben?

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 862
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #71 Gepost op: 13-09-2017 11:36 u »
Wil iemand mijn recept voor nasi hebben?

Ja graag! Ik eet  dat niet vaak en weet niet wat ik moet eten vanavond :).

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 231
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #72 Gepost op: 13-09-2017 11:47 u »
Vindt het maar een hoop gezeur om niks.

Akkoord. Voor degenen die zo graag zeuren over innoveren: de bierrevolutie houdt ook in dat brouwers op een positieve manier met mekaar omgaan, mekaar helpen, informatie verstrekken aan hun klanten, recepten publiceren, enz. enz. Al die zogenaamde brouwgeheimen, dat is voor losers. 

Citaat
Brouwen is niets anders dan koken.
Wil iemand mijn recept voor nasi hebben?

Spijtig dat ik op dit moment een ketonisch dieet volg, anders graag!

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.901
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #73 Gepost op: 13-09-2017 12:25 u »
Al die zogenaamde brouwgeheimen, dat is voor losers. 

En weer een paar "vrienden" minder...  :proost:

 ;)

Offline Erick

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.415
  • Land: sy
    • Vimeo
Re: Commercieel aan de haal met online recepten....
« Reactie #74 Gepost op: 13-09-2017 13:00 u »
https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R387380/pittige-nasi-goreng

Kleine tip: Als je een beetje speelt met de ingrediŽnten en de hoeveelheden kun je het je eigen nasi noemen (alhoewel sommige mensen daar niet tegen kunnen)
 ;D

Tags: