Commercieel aan de haal met online recepten...

Gestart door Oscar, 08-09-2017 22:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Oscar

Toen ik begon met dit forum, was het nog leuk om recepten te bediscussieren en hierover uitvoerig te babbelen en te leren.... In die jaren heb ik veel geleerd. En daarna heb ik getracht om mijn opgedane kennis terug te geven aan een nieuwe lichting hobbybrouwers. Het is toch een kwestie van geven en nemen...

Echter is er iets nieuws. We leven namelijk in een maatschappij waar er geld verdient kan worden aan het vercommercialiseren van bier... En daar is niets mis mee (ik doe dat ook), maar het is prima zolang je maar je eigen recept bedenkt.

Er zijn namelijk mensen die dit trucje ook door hebben en zonder enig verstand van brouwen of van recepten maken een recept online "pikken" dat 2 of 3 keer thuis brouwen (met wellicht kleine aanpassingen) en daarna met dit recept naar een brouwerij stappen om dit commercieel uit te buiten...

Dat zijn dus de huidige praktijken van enkele nieuwe huurbrouwers (ik noem geen namen, maar het gebeurt). Het kan dus zomaar zijn dat jou recept wat jij post op dit forum, dient als basis voor een commercieel bier nu of in de toekomst.

Bezint eer ge begint... >:(

Graag jullie mening... :brouwen:

lier

Andersom worden er veel minder recepten gepubliceerd omdat ze misschien commerciele waarde zouden kunnen hebben, we blijven dromen he  :biersmile:

Ik vind het beleid van brewdog wel mooi, alle recepten gewoon online zetten.
Heb de punk ipa al eens gebrouwen en is een heerlijk biertje geworden maar koop nog steeds wel eens een flesje.

Als iemand je recept bijstelt en gaat verkopen gefeliciteerd toch.
Als jou standpunt betekend dat we elkaar hier niet meer helpen, want dat mag dan ook niet meer, o wee dat iemand een tip opdoet, kan het forum net zo goed gesloten worden.

Ik zeg niet over nadenken, alle beginnende commerciele craftbrewers in Nederland zijn waarschijnlijk hier begonnen of hebben meegeholpen om het forum te maken zoals het nu is, laat ze er dan ook de vruchten van plukken.

lier

PS
Ik verkoop geen bier, ik drink het (met vrienden) lekker zelf op  :proost2:

Biertje1985


Wolter

Je hebt een punt Oscar.

Als hobbyist vind ik het niet zo erg als mensen met een recept aan de haal gaan. Het zou echter wel zo netjes zijn om het gewoon te vragen.

Ik hoop dat er in de toekomst op één of andere manier duidelijk gaat worden of een bier ook daadwerkelijk door de "brouwer" wiens naam op het etiket staat is (mede)gebrouwen. Inmiddels probeer ik bieren die door mensen die alleen maar een recept inleveren te boycotten.

Chris71

Als je het bier zo goed vindt, dat je het commercieel wil laten brouwen, heb dan ook het fatsoen om de bedenker te benaderen en mee te laten delen in de opbrengst...

muldereric

Geheel met je eens Chris71, maar ik vrees dat door gierigheid van de gemiddelde Nederlander die ergens een cent aan kan verdienen er eerder "ikke, ikke, ikke en de rest kan..." gedrag vertoont wordt onder het mom van "bewijs maar dat het jouw recept is".

El Pastor Belga (MaJa)


foz

Citaat van: Oscar op 08-09-2017  22:35 ugraag jullie mening.... :brouwen:

Een Eanske koop ik omdat ik de herkomst ken. Brouwers zijn voor mij meer koks dan receptuurschrijvers.

seed7

Citaat van: foz op 09-09-2017  04:03 uEen Eanske koop ik omdat ik de herkomst ken. Brouwers zijn voor mij meer koks dan receptuurschrijvers.

Mooi.

Als iemand een receptuur 'leent' en door een ander laat brouwen, wat ben je dan?

Ben het helemaal met je eens dat je recepten gewoon kunt delen en dat iedere brouwer die het brouwt uiteindelijk niet het zelfde resultaat heeft. Topkoks maken echter wel hun eigen recept, waarbij eigen in veel gevallen een zeer doordachte variatie is ipv een bijna 1:1 kopie of een toevallig in het wort gevallen sinaasappelschilletje.

Het minste dat je kunt, behoort, te doen is krediet geven, geinspireerd door ...

Ik signaleer de ontwikkeling die Oscar noemt al een tijdje en vind het een zeer droevige,

Ingo :(

Gerb

Gebeurt dit echt? Heb je bronnen of zijn het geruchten? Ik kan het me bijna me niet voorstellen. En zoals Oscar altijd zegt: Een recept bedenken is echt niet moeilijk!

Jules

Tja, als dat gebeurt is dat een trieste zaak. Ook intellectueel eigendom mag je niet zomaar gebruiken.
Of wettelijk iets te vinden is over iets wat je zelf vrijwillig op een forum plaatst, zonder copyright oid aan te geven lijkt me niet.

Maar ik vind het niet netjes om op deze manier jezelf te verrijken. Vraag dan gewoon aan de poster of je het mag gebruiken.

Van de andere kant, wanneer gebruik je iemands recept? Als je minder dan 1% van de grondstoffen aanpast, of 5, of 10%.....¿

Erg lastige materie, maar in de grond van de zaak niet netjes om het zo te doen.

Hopelijk gaat dit niet leiden tot verminderde bijdragen en discussies hier, dat zou erg jammer zijn. Op die manier gaat de leercurve afvlakken en dat is zonde.

Mvg J

Edwarff

Hierbij geef ik aan dat iedereen mijn recepten mag gebruiken en 'ver-commercialiseren' .

Niet dat ik verwacht dat een huurbrouwer daar interesse in heeft,  maar goed.

Ik denk juist dat openheid over recepten en de manier van brouwen bijgedragen heeft aan de opkomst van steeds meer goede bieren.

Afgelopen woensdag waren wij met het IBU bij brouwerij De Kromme Haring waar een gastspreker van Oepidus was. Hij vertelde dat er in die wereld nauwelijks geheimen zijn. Wij hobbybrouwers kregen ook antwoord op alles dat we wilden weten. Ik vind het ook zo gaaf dat Brewdog alle recepten online zet. Ik kan mij niet voorstellen dat zij zich zorgen maken dat kleine brouwers het recept 'lenen'.

Oh, ik ben het wel eens dat het wel netjes is om te melden als je geïnspireerd bent door een recept op dit forum.

Oscar

Citaat van: Gerb op 09-09-2017  08:11 uGebeurt dit echt? Heb je bronnen of zijn het geruchten?

Het gebeurt echt...

Knobby

Citaat van: Edwarff op 09-09-2017  09:22 uIk denk juist dat openheid over recepten en de manier van brouwen bijgedragen heeft aan de opkomst van steeds meer goede bieren.

Afgelopen woensdag waren wij met het IBU bij brouwerij De Kromme Haring waar een gast spreker van Oepidus was. Hij vertelde dat er in die wereld nauwelijks geheimen zijn.
Hij had het daarbij wel specifiek over de nieuwe generatie brouwers. Verder ben ik het helemaal met je eens.
Zoals ook Ronald van de Streek zei toen hij mij het recept voor hun Hopart #6 gaf: "Bier is zoveel meer dan een recept alleen, ik ben niet bang dat ze mijn bier gaan nabrouwen."

Vervolgens toen hij mijn brouwsel proefde was het volgens hem wel precies Hopart #6 hahaha.  :proost:

Dirtbag

Citaat van: seed7 op 09-09-2017  07:37 uMooi.

Als iemand een receptuur 'leent' en door een ander laat brouwen, wat ben je dan?
.......
Ingo :(

Een handelaar.

Wat al aangestipt is, hoeveel moet je veranderen voordat het niet meer een recept is van een ander? Hoe brouw je dan ooit een pils die echt van jezelf is?

Wat zou er gebeuren als zo'n huurbrouwer het recept van de blozende blonde pakt en deze laat huurbrouwen? Ik zal zo'n vermoeden hebben dat Brand dat niet geheel grappig gaat vinden.

Nu ben ik een hobbybrouwer, als ik iets bouw is dat nagenoeg altijd een recept dat ik vind of stevig geïnspireerd op een recept. Sommige recepten evolueren bij mij, dan verander ik een beetje de verhoudingen tussen de grondstoffen of verkloot verander ik het maischschema of ik gebruik een andere gist. Als ik echter een recept brouw dan staat bij mij in BrouwHulp waar ik hem vandaan heb.

db

Drents Hopbier

Citaat van: Oscar op 08-09-2017  22:35 u

Mijn mening, die al jaren op mijn website staat:
 Ik zie een recept als leidraad en niet als een mogelijkheid om een bier "te klonen". Want zelfs als het recept volledig is, zijn er onzekere factoren. Waarmee ook de "noodzaak" van geheimzinnig te doen over een recept, onzin blijkt te zijn.

Er zullen verschillen zijn in:

    gebruikte apparatuur
    grootte van het brouwsel                                   
    manier en nauwkeurigheid van werken
    grondstoffen (leverancier, versheid, kwaliteit, manier van bewaren)
    verschil in waterkwaliteit
    verschil in gistkwaliteit (ouderdom) en vergistingstemperatuur (niet iedereen meet en vermeldt de temperatuur die bereikt wordt als de vergisting op z'n felst is)
    ???????

Wat ik vaak mis in een gepubliceerd recept:

    kleur van de mout (van veel mouten bestaan verschillende variëteiten)
    of de pH tijdens het proces gecorrigeerd is
    welke hopvorm gebruikt is (pellets, bellen, extract, plugs ???)
    hoe lang de kooktijd was
    hoe lang en hoe de verschillende doseringen hop meegekookt zijn (hopzak??)
    hoe lang kruiden meegekookt zijn
    of en hoe het wort belucht is
    welke gist er gebruikt is en of deze van te voren opgestart was, of alleen gerehydrateerd
    welk begin s.g. en of welk eind s.g. (schijnbaar of werkelijk) gemeten is
    hoe het bier smaakte!
Hopbier

seed7

Citaat van: Dirtbag op 09-09-2017  10:19 uWat al aangestipt is, hoeveel moet je veranderen voordat het niet meer een recept is van een ander? Hoe brouw je dan ooit een pils die echt van jezelf is?

Wat zou er gebeuren als zo'n huurbrouwer het recept van de blozende blonde pakt en deze laat huurbrouwen? Ik zal zo'n vermoeden hebben dat brand dat niet geheel grappig gaat vinden.

Een recept is slechts op een enkele wijze te beschermen, geen patent, geen copyright, geen intellectueel eigendom, alleen door geheimhouding. Brand kan alleen dat van de winnaar vragen, het staat bij mijn weten niet in het wedstrijdreglement dat prijswinnende recepturen geheim geworden houden. Zij kunnen volgens mij ook geen rechten op het winnende recept doen gelden om boven genoemde reden. Edit: Wel natuurlijk op de naam en productuitstraling als ze dat op de juiste wijze hebben geregistreerd.

Hoeveel veranderen is wat ik eerder bedoelde met een 'doordachte variatie'. Een heel mooie daarin was de opstart periode van de Modern Times brouwerij, die al hun recepten publiceerden. Zelfs al de beta-versies en benieuwd waren naar wat anderen er van maakten. Van een recept kregen ze voor het op de markt was al een 'verbeterde' versie van een hobbybrouwer te drinken. Verbeterd in de zin dat ze de variant duidelijk lekkerder vonden.

Het namaken en variëren is wat bierstijlen oplevert, denk aan de NEIPA hype op het moment. Niets mis mee omdat men zelf na denkt hoe iets dergelijks te maken i.p.v. plat een recept te kopiëren.

... en ja, ook voor hobbybrouwers vind ik het netjes als je een recept publiceert om aan bron en/of inspiratievermelding te doen als dat van toepassing is.

Ingo

Edgar

Eens met Hopbier. Die commerciële brouwer neemt sowieso een loopje met jouw recept. De omstandigheden in bijna elke brouwerij zijn drastisch verschillend, net als de inzichten en gewoonten van de brouwer. Exact dezelfde moutstort krijgen is al zo goed als ondoenlijk. Ik zeg niet dat mensen die '2 of 3x zelf hebben gebrouwen' die intentie niet kunnen hebben, maar dat is meer een fantasie dan wat anders.

elBieros

Oscar weet ook wel dat je met alleen een recept een bier niet 1:1 kan kopiëren.

Kern van de zaak is dat er kennelijk kneuzen brouwers figuren zijn die andermans recept ongevraagd gebruiken voor eigen gewin. Zou wel eens willen weten wie dat dan zijn... Niet dat je er veel tegen kan doen...

Edgar

Nouja, Oscar waarschuwt nadrukkelijk in zijn laatste zin voor het hier opschrijven van je recepten. Dat lijkt me eerder de kern van de zaak en dat lijkt me onzin en eigenlijk bijzonder negatief ten opzichte van dit forum.

Wie nu precies de onnozelaar is die 'mijn' recept (dat ik al openbaar heb gepubliceerd, dus niet meer helemaal van mij en dat is denk ik ook de bedoeling) denk te kunnen 'commercialiseren' interesseert mij eerlijk gezegd niets, ik hoop dat hij er iets aan heeft.

Als we hier met al onze discussies kunnen zorgen dat er beter bier op de markt komt (en ik ben 100% zeker dat ècht grote brouwers hier al inspiratie hebben opgedaan), dan zoveel te beter.

Oscar

Citaat van: elBieros op 09-09-2017  17:34 uOscar weet ook wel dat je met alleen een recept een bier niet 1:1 kan kopiëren.

Dat zou je denken, maar dat kan dus wel... :)  Als ik mijn commerciële bieren in een andere installatie ga brouwen worden ze er echt niet compleet anders van... de verschillen zijn minimaal..de gewone consument proeft dat niet.

En veel brouwers komen, bij de brouwerij waar ik werk, met slechts een recept... Dat ze waarschijnlijk thuis enkele malen hebben gebrouwen om deze te "perfectioneren". En hoe ik het ook brouw, ze zijn erg tevreden over het resultaat... :)

Jacques

Citaat van: Oscar op 09-09-2017  23:23 uDat zou je denken, maar dat kan dus wel... :)  Als ik mijn commerciële bieren in een andere installatie ga brouwen worden ze er echt niet compleet anders van... de verschillen zijn minimaal..de gewone consument proeft dat niet.

En veel brouwers komen, bij de brouwerij waar ik werk, met slecht een recept... Dat ze waarschijnlijk thuis enkele maken hebben gebrouwen om deze te "perfectioneren". En hoe ik het ook brouw, ze zijn erg tevreden over het resultaat... :)

Natuurlijk zijn er altijd verschillen tussen installaties, zaken die niet precies in een recept beschreven zijn en werkwijzen. Die zorgen zeker voor verschillen.

Overigens valt het mij de laatste tijd ook op dat er veel huurbrouwers zijn die met zeer weinig verstand van zaken hun bier laten brouwen. Het zijn meer handelaren dan brouwers. Met een niet zelfbedacht recept naar een brouwerij gaan die zijn ketels verhuurd is niets anders dan plagiaat.
Overigens rust er op teksten die op het internet geplaatst worden gewoon copyright. Dat copyright berust bij de schrijver van een bericht. Iemand die met een gepikt recept bij een brouwerij aanklopt om te laten brouwen kan privaatrechtelijk aangeklaagd worden.

Persoonlijk vind ik het een hele slechte ontwikkeling. Al een paar jaar merk dat er een grotere weerstand is om prijswinnende recepten te delen. Voor ene groot deel komt dit doordat men het idee heeft het bier te vercommercialiseren is. Het geldschip zal niet zo snel binnen varen. Met meer dan 500 brouwerijen en zo'n 5000 Nederlandse bieren wordt de spoeling dun. Je ziet ook dat veel huurbrouwers er naar een paar jaar er weer mee stoppen. Alleen als je echte visie hebt en bijzondere smakelijke bieren weet te ontwikkelen red je het. Anders gezegd: je moet liefde hebben voor het bierbrouwersvak.

RienP

Citaat van: Jacques op 10-09-2017  00:16 uOverigens valt het mij de laatste tijd ook op dat er veel huurbrouwers zijn die met zeer weinig verstand van zaken hun bier laten brouwen. Het zijn meer handelaren dan brouwers. Met een niet zelfbedacht recept naar een brouwerij gaan die zijn ketels verhuurd is niets anders dan plagiaat.
Overigens rust er op teksten die op het internet geplaatst worden gewoon copyright. Dat copyright berust bij de schrijver van een bericht. Iemand die met een gepikt recept bij een brouwerij aanklopt om te laten brouwen kan privaatrechtelijk aangeklaagd worden.

Ja maar waar is het plagiaat en waar start een eigen recept? Als je 2% van het recept aanpast, hoe sterk staat dan nog een claim van plagiaat? Met recepten is het vaak lastig lijkt me om plagiaat te claimen.

elBieros

Citaat van: Jacques op 10-09-2017  00:16 uAl een paar jaar merk dat er een grotere weerstand is om prijswinnende recepten te delen.

Het rijtje Bewezen Recepten wordt in ieder geval elk jaar steeds korter... :(

seed7

Citaat van: RienP op 10-09-2017  01:12 uJa maar waar is het plagiaat en waar start een eigen recept? Als je 2% van het recept aanpast, hoe sterk staat dan nog een claim van plagiaat? Met recepten is het vaak lastig lijkt me om plagiaat te claimen.

Zoals gezegd, op recepten zit geen 'copyright', intellectueel eigendom etc.

In de grafische wereld, bij patroonontwerpen etc. gaat men uit van een verandering van ca. 20%.

Ingo

Ooievaar

Het verbaast mij niet dat het gebeurd, je ziet dit soort dingen vaker gebeuren ook in andere markten. Mensen denken soms "gemakkelijk" geld te kunnen verdienen, daardoor is het ook een komen en gaan, je bier aan de man brengen is meer werk dan ze denken.

Het is jammer, maar wat ik persoonlijk vervelender vind is dat hobbybrouwers hierdoor bewezen recepten niet meer zouden willen plaatsen. Het zijn naar mijn mening juist de bewezen recepten die de beginnende brouwer goed op weg helpen, zonde als ze dus zouden verdwijnen.

lier

Zo makkerlijk is het nu ook weer niet om met alleen een goed recept een goed bier te brouwen, er is echt wel wat meer voor nodig.

Als ik huurbrouwer of wat de term ook is zou altijd om een proefflesje vragen alvorens te brouwen, zodat je kan controleren of het recept realistisch is en wat het resultaat moet worden.

Dat zou ik in elk geval doen om verassingen te voorkomen en zou daarmee dit probleem direct uit de wereld helpen en het zou een mooie aanvulling zijn op de ambachtscode, ze geven daar andermans recepten ook niet weg toch.

De gepassioneerde hobbybrouwer die al een aantal jaren bezig is lijkt me niet dat ze met andermans recepten gaan zeulen dat is dan niet meer nodig.

Dus ik zeg branche-code of gedragscode voor bierbrouwerijen, het is ook in hun eigenbelang.

Bertje Bier

Citaat van: seed7 op 10-09-2017  08:58 uZoals gezegd, op recepten zit geen 'copyright', intellectueel eigendom etc.

In de grafische wereld, bij patroonontwerpen etc. gaat men uit van een verandering van ca. 20%.

Ingo
Is dat uiteindelijk niet hetzelfde als wat er met wedstrijden georganiseerd door bijv Brand gebeurt?

Jules

Citaat van: elBieros op 10-09-2017  08:06 uHet rijtje Bewezen Recepten wordt in ieder geval elk jaar steeds korter... :(
En dat is, zoals aangehaald, heel jammer. Voor zowel beginnende als ervaren brouwers.

Mvg J

William

Citaat van: Jacques op 10-09-2017  00:16 uPersoonlijk vind ik het een hele slechte ontwikkeling. Al een paar jaar merk dat er een grotere weerstand is om prijswinnende recepten te delen.

Is dat omdat er minder prijswinnaars op het forum actief zijn of zijn het "actieve" posters die niet (meer) willen delen?

Brouwers

Citaat van: William op 10-09-2017  11:43 uIs dat omdat er minder prijswinnaars op het forum actief zijn of zijn het "actieve" posters die niet (meer) willen delen?
Mijn gevoel zegt vooral het eerste. Op dit forum zie je naar mijn idee maar een klein groepje actieve leden die al langere tijd actief zijn, verder zie je heel veel beginnende brouwers die na x aantal posts ook er weer mee stoppen. De tijd dat hobbybrouwen de voornaamste bron van info is naast het biergilde ligt achter ons. Gevolg is natuurlijk minder bewezen recepten worden gepost. Daarnaast zal het vercommercialiseren van prijswinnende recepten ook wel meespelen.

Ik post al tijden geen recepten meer hier. Als ik een prijs win dan deel ik hem graag maar voor alle andere bieren voegt het persoonlijk voor mij weinig meer toe.

William

Citaat van: Brouwers op 10-09-2017  12:01 uIk post al tijden geen recepten meer hier. Als ik een prijs win dan deel ik hem graag maar voor alle andere bieren voegt het persoonlijk voor mij weinig meer toe.

Ik post alleen nog recepten als ik ergens een specifieke vraag over heb of als er om wordt gevraagd. Daarnaast zijn al mijn recepten op mijn website te vinden.

Jacques

Citaat van: William op 10-09-2017  11:43 uIs dat omdat er minder prijswinnaars op het forum actief zijn of zijn het "actieve" posters die niet (meer) willen delen?

Dat is vooral een gevolg van niet meer bereid zijn een winnend recept te willen posten. Heel veel hobbybrouwers zijn lid van dit forum. En er zijn prijswinnaars die denken dat ze binnen zijn als ze een prijs hebben gewonnen op het ONK. We weten met zijn allen dat dit niet het geval is. Een goed bier brouwen in je keuken is geen garantie dat je veel bier zult verkopen. Zeker als je naar een brouwerij gaat die zijn ketels verhuurt. Ik wil de betreffende brouwerijen niet met naam en toenaam noemen maar uit sommige verhuurbrouwerijen komt geen fatsoenlijk bier uit...

Een ander handicap is dat verenigingen tegenwoordig niet meer alle gegevens van de prijswinnaars vrij willen geven uit privacy overwegingen. Aan de ene kant begrijpelijk maar wel lastig voor het verzamelen van de recepten. Veel leden op het forum hebben een andere naam dan hun werkelijke naam. Hoewel men actief is op het forum is het een heel gepuzzel om te achterhalen welke winnaar schuil gaat achter een forumnaam.

Maartennijhof

Ik heb een idee waar Oscar op hint, mijn verdenkingen zijn hetzelfde bij een aantal brouwers.
Maarja ik als huurbrouwerij heb er geen bezwaar tegen dat men recepten van elkaar gebruikt.
Uiteindelijk krijg ik de recepten van anderen ook te zien en ik ga het niet in mijn kop halen om daar vervolgens onder de naam Rigters iets mee te gaan doen.
Goede brouwers blijven en de jongens die 2x een Brewferm pakketje tot bier hebben omgezet en dan denken direct groot te kunnen beginnen komen er misschien ook wel of verdwijnen weer.




Dirtbag

Citaat van: Maartennijhof op 10-09-2017  17:41 uIk heb een idee waar Oscar op hint, mijn verdenkingen zijn hetzelfde bij een aantal brouwers.
Maarja ik als huurbrouwerij heb er geen bezwaar tegen dat men recepten van elkaar gebruikt.
Uiteindelijk krijg ik de recepten van anderen ook te zien en ik ga het niet in mijn kop halen om daar vervolgens onder de naam Rigters iets mee te gaan doen.
Goede brouwers blijven en de jongens die 2x een Brewferm pakketje tot bier hebben omgezet en dan denken direct groot te kunnen beginnen komen er misschien ook wel of verdwijnen weer.

Ik denk dat dit niet beperkt is tot de handelaren. Het zal niet lang meer duren voordat BVA en Marktplaats vol komt te staan met bierbrouwinstallaties van 200 tot 1000 liter.

Ik ben het met je eens dat velen een te optimistische progressie aanhouden.

db

Berend Postema

Is het niet zo dat de tegenwoordige prijswinnaars al vaak gewonnen hebben op basis van een ''gejat'' recept en maar denken van: ik post niks want ik krijg toch alleen maar de volle lading over mij heen van die oude rotten die het allemaal wel zo goed weten?  Kan een beginnende brouwer er wat aan doen dat alles wat hij bedenkt al op iets van een ander lijkt? Dat een beginnende brouwer graag een poging waagt op een wedstrijd om mee te willen doen in deze hobby? Dat een beginnende brouwer eenmaal zich beter inlezen kan dan 20 jaar terug? Dat een beginnende brouwer eenmaal beter de markt weet te vinden voor commercieel bier? Kun je een beginnende brouwer benijden dat hij het beter doet als jij omdat je hem tal van jaren hebt voorgekauwd via een forum als deze?  Ouwe rotten in de bouw zeggen ook dat er nooit zulke goede timmerlieden zijn als hun eigen generatie...  Koop jij ook niet je troep via allibabba, banggood, ebay of wish of wat dan ook omdat die chinees alles 3 keer goedkoper maakt en je geen verzendkosten hoeft te betalen?  Zijn we niet allemaal hetzelfde?

lier

Berend er is hier hoop ik niemand die zijn collega hobbybrouwer de winst in wat voor kampioenschap dan ook niet gunt.
Sterker nog ik heb hier recepten voorbij zien komen die 2x in de prijzen zijn gevallen bij het ONK, met een bedankje aan de originele brouwer erbij.
Het wordt een ander verhaal als iemand een printje maakt van het recept, dit laat brouwen door een ander en dan roept kijk mij eens goed bier kunnen brouwen zonder overleg. Dat is als je vinger opsteken tijdens de prijsuitreiking omdat je weet dat de echte winnaar thuis is gebleven.
Bedenk eens hoe het zou voelen als je buurman geld verdient omdat hij jouw recept ten gelde maakt en er jou niks voor terug geeft.
Ik heb inmiddels behoorlijk wat brouwsels achter de rug betere en slechtere en leer hier nog elke week ondanks dat de 'grote jongens' soms zijn vergeten dat ze vroeger ook klein zijn geweest helpen ze je toch, maar dat is zo met alles in de wereld en daar moet je mee om leren gaan.
Ik zal me in elk geval niet laten remmen door het commerciële gedrag van anderen en als ik eens het ONK win of in de prijzen val het forum als eerste het recept geven, ze hebben immers meegeholpen aan de vaardigheid om het te maken.


Herman

Mee eens Lier, nu alleen hopen dat meer er zo over denken. Ik post de laatste tijd ook geen recepten meer, maar dat heeft geen specifieke reden. Behalve dat ik niet direct om advies of zo verlegen zit.

Bennemans

Citaat van: Edwarff op 09-09-2017  09:22 uHierbij geef ik aan dat iedereen mijn recepten mag gebruiken en 'ver-commercialiseren' .

Hij vertelde dat er in die wereld nauwelijks geheimen zijn. Wij hobbybrouwers kregen ook antwoord op alles dat we wilden weten. Ik vind het ook zo gaaf dat Brewdog alle recepten online zet. Ik kan mij niet voorstellen dat zij zich zorgen maken dat kleine brouwers het recept 'lenen'.

Oh, ik ben het wel eens dat het wel netjes is om te melden als je geïnspireerd bent door een recept op dit forum.

Helemaal mee eens.

Ook Brewdog laat niet het achterste van de tong zien, maar dan heb je zelf wat te inspireren. Het is het omgekeerde als waar het onderwerp over gaat.

Wat het melden betreft... is het voor de ego wel leuk als een commerciële brouwer er zijn topper mee heeft. Als je dan leest dat iedereen weet dat het "zijn handtekening" is.
Zoals veel (commerciële) bieren voor ons een inspiratie is, is het leuk dat je kassucces je geïnspireerd is door een hobbybrouwer.
Is toch leuk.

Serge VL

Ach allemaal niet zo druk om maken, als je een recept publiceert, of deelt dan weet je dat iedereen hier mee aan de slag kan.
Sommige zullen je een bedankje geven of je vermelden.
Andere hebben zelfs het lef om je een mailtje te sturen om achter de niet zo evidente grondstoffen te vragen zonder enige uitleg.
Citeerkan ik via jou niet 25 ml tetrahop en 37 g antioxin krijgen?
= voor en brouwsel van ongeveer 500 liter.
Als vriendelijke hobbybrouwer geef je dan de coördinaten door waar ze deze grondstoffen kunnen bestellen (per kg en per l).




Adbrouwt

Waar is Oscar bang voor. Mijn recepten mag iedereen gebruiken ook om er stinkend rijk van te worden zonder mij te bedanken. Zelfs mogen ze er 4 euro aan mij voor vragen per glas op een bierfestival.

Voor de winnende recepten op het forum heb ik altijd een gezonde scepsis. Net dat geheime ingrediënt of behandeling staat niet vermeld.

Oscar neem 50% pilsmout en 50% pale ale mout. (geeft een mooie goud gele kleur) Gooi hier hop (mooie Amerikaanse hoppen) naar keuze in voor bitterheid 60 IBU neem voor koudhop 2 gram per liter twee verschillende citrus achtige hoppen. Noem hem Eanske Veldpoort hoppig. Graag gedaan.

Ad  :degroeten:

Wolter

Citaat van: elBieros op 10-09-2017  08:06 uHet rijtje Bewezen Recepten wordt in ieder geval elk jaar steeds korter... :(

Misschien is het een idee om de Bewezen Recepten zo in te gaan vermelden dat het recept niet volledig wordt opgegeven. Mocht iemand er dan meer van willen weten of er als (hobby) brouwer gebruik van wil maken kan hij/zij contact opnemen met de betreffende brouwer.

hansHalberstadt

Ik vraag me af of het recept als zodanig zo belangrijk is. Een goed bier krijg je denk  ik vooral als je veel ervaring hebt en weet wat je doet tijdens het brouwproces. En gevoel voor wat een bepaalde ingredient met je bier doet is ook erg belangrijk. Als je dat niet hebt en denkt dat je simpel een recept kunt jatten en daarmee succesvol kunt zijn, dan kom je er toch niet. En als je wel succesvol bent dan ben je een goede brouwer en had je er ook wel gekomen met je eigen recept volgens mij en een gekopieerd recept ga je dan toch bijtunen lijkt me naar je eigen inzichten.     

EvdBroek

Ik ben toch wel benieuwd hoe vaak dit inmiddels gedaan is. Betreft dit een incident of is het al vaker gedaan door bepaalde mensen?
Een bewezen recept alleen maakt nog geen goed bier, er zijn nog zoveel parameters die de uiteindelijke smaak bepalen zoals bijvoorbeeld de vergistingstemperatuur.
Daarnaast staat het nog helemaal niet vast dat dit tot een commercieel succes zal gaan leiden, zelfs al is het bier goed nageaapt...
Het is natuurlijk wel weinig chique om met andermans veren te gaan pronken. Dus eigenlijk... zou het wel goed zijn om man en paard te gaan noemen, dus Oscar wie zijn het!

Albertus

In de "Zymurgy" van september/oktober staan de recepten van de winnaars van de laatste National Homebrew Competition (8618 inzendingen!).
De 33 recepten zijn volledig inclusief aanwijzingen voor het brouwen. Lezers worden aangemoedigd de bieren na te brouwen.

In Amerika doen ze niet zo zielig.

Bert

seed7

Citaat van: hansHalberstadt op 11-09-2017  11:23 uIk vraag me af of het recept als zodanig zo belangrijk is.

Als je na twee Hema pakketje 'commercieel gaat' is het recept heel belangrijk. Copy paste, KvKtje en ~E2000.-. Dat is waar een deel van de pijn zit, de valse schijn die gewekt wordt. Vakmanschap? Ambachtelijk? Ammehoela!

Ingo

seed7

Citaat van: Albertus op 11-09-2017  13:20 uIn Amerika doen ze niet zo zielig.

Amerikanen geven terug. Nederlanders hoogst zelden.

Er zijn hier meerdere commerciele brouwers op bezoek geweest met vragen, hoe ik dingen oplos etc. Er was er zegge en schrijven maar een die een paar bieren bij zich had.

Ik vind teruggeven normaal, ik gebruik veel open souce software en als niet programmeur kan ik terug geven door documentatie te schrijven. Dat doe ik dan ook, vele honderden pagina's.

Ingo

hansHalberstadt

Citaat van: seed7 op 11-09-2017  13:30 uAls je na twee Hema pakketje 'commercieel gaat' is het recept heel belangrijk. Copy paste, KvKtje en ~E2000.-. Dat is waar een deel van de pijn zit, de valse schijn die gewekt wordt. Vakmanschap? Ambachtelijk? Ammehoela!

Ingo
Maar hoe ga je na 2 Hema pakketjes dan een bier verkopen wat mensen gaan kopen als het niet lekker is bij het ontbreken van vakmanschap?

seed7

Citaat van: hansHalberstadt op 11-09-2017  14:17 uMaar hoe ga je na 2 Hema pakketjes dan een bier verkopen [...]

Verkopen is weer een heel ander vak,

Ingo

pincopallino

 Een goed recept is naar mijn mening de "Finish Touch "van een brouw sessie. Vakmanschap ervaring en ook apparatuur (in minder mate) is een bepalend voorwaarde om goed bier te brouwen.
Ik ben met hansHalberstadt  eens. Dat er recepten worden gejat om ze te commercialiseren , tja.. theoretisch kan bijna alles!

hansHalberstadt

Citaat van: seed7 op 11-09-2017  14:27 uVerkopen is weer een heel ander vak,

Ingo
Ik bedoel niet verkooptechniek, dat is een andere voorwaarde om succesvol te zijn, maar ik bedoel dat je een slecht gebrouwen bier (besmet, oxidatie, smaakafwijkingen, visuele afwijkingen, slecht schuim,) niet verkocht krijgt, ookal is het nog zo'n goed recept.

ciesvandekwis

Ik denk dat ik ooit de brouwer van Brasserie De La Senne hoorde zegge dat je centen in professioneel brouwen steken, zowel de minst rendabele belegging is die je maar kan doen in de horecasector.
Dus, als iemand dat risico wil lopen, én dan nog 'inspiratie' zoekt online, of hoe je het ook wil noemen: dat ze maar doen. Mijn recepten mag iedereen nabrouwen.

lier

De discussie heeft in elk geval veel losgemaakt Oscar.
Ik ben mijn recepten allemaal aan het verplaatsen naar de grainfather recepten site en daar kan iedereen ze inzien, dus als er nog iemand wil mislukken  >:D als commercieel brouwer daar zijn ze allemaal te vinden.

lier

En om woord bij daad te voegen, hierbij een recept waar ik erg veel goede reacties op heb gehad en ook weel te snel op was naar mijn gevoel, hoewel ik hem volgende keer iets betterder maak

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk15
Naam receptHoppig Witje
Brouwdatum20-01-2017
BierstijlWitbier
Volume22,1 l
Begin SG1,061 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad80,3%
Alcoholgehalte6,4 vol.%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)32 IBU
Brouwzaalrendement89,9 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
24,00 lWater uit Vlissingen
2,20 mlMelkzuur
6,70 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
58 mg/l4 mg/l34 mg/l19 mg/l27 mg/l24 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC38,1 %
2,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC38,1 %
1,25 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC23,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust55,0 °C1 min.20 min.4,6 l/kg
Beta-amylase63,0 °C11 min.30 min.4,6 l/kg
Alfa-amylase74,0 °C9 min.20 min.4,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C4 min.2 min.4,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
52,0 gSaazbellen3,3%first wort hop24,6 IBU
52,0 gCascadebellen6,9%whirlpool7,8 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
12,00 gKorianderzaadspecerijkoken
12,00 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l starterSafale American (US-05)bovengist

[/tabular]

Compleet niks weg gelaten ;)


Wolter


Johannesdeloper

Citaat van: Wolter op 11-09-2017  17:00 uDus... ???
Dus wensen wij de aankomende commerciëlen met een rare hopafgifte, de verkeerde gist en een overdosis aan koriander veel succes :biersmile:

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 11-09-2017  11:23 uIk vraag me af of het recept als zodanig zo belangrijk is. Een goed bier krijg je denk  ik vooral als je veel ervaring hebt en weet wat je doet tijdens het brouwproces. En gevoel voor wat een bepaalde ingredient met je bier doet is ook erg belangrijk. Als je dat niet hebt en denkt dat je simpel een recept kunt jatten en daarmee succesvol kunt zijn, dan kom je er toch niet. En als je wel succesvol bent dan ben je een goede brouwer en had je er ook wel gekomen met je eigen recept volgens mij en een gekopieerd recept ga je dan toch bijtunen lijkt me naar je eigen inzichten.     

Een goed recept zegt zeker niet alles. De uitvoering van het brouwproces is minstens zo belangrijk.
Onervaren hobbybouwers die met een recept aan de haal gaan om dit commercieel te laten brouwen hebben geen eigen installatie. Vaak kloppen ze aan bij een mindere brouwerij die nog bouwcapaciteit heeft heeft. Vaak is dat omdat hun eigen bieren niet zo succcesvol zijn. Als dat wel zo was hebben ze de capaciteit zelf nodig. Het gaat om brouwerijen die geen overdreven grote capaciteit hebben. Vaak zie je dat men een paar keer een bier laat brouwen en ontdekt dat het allemaal niet tip top is. Men gaat op zoek naar een andere brouwerij en de betreffende verhuurbrouwer heeft weer capaciteit voor de volgende gelukszoeker. Zo zijn er verhuurbrouwerijen die heel wat huurbrouwers in huis hebben gehad.

De brouwerijen met eigen installaties zullen niet snel een gejat recept brouwen. De meeste van deze brouwers hebben een ruime ervaring en weten wat ze doen. Ze weten dat ze met een origineel bier afzet kunnen creëren.

davyd

Citaat van: Johannesdeloper op 11-09-2017  19:45 uDus wensen wij de aankomende commerciëlen met een rare hopafgifte, de verkeerde gist en een overdosis aan koriander veel succes :biersmile:
Geniaal!

Wolter

Citaat van: Johannesdeloper op 11-09-2017  19:45 uDus wensen wij de aankomende commerciëlen met een rare hopafgifte, de verkeerde gist en een overdosis aan koriander veel succes :biersmile:

 ;D :groots:

RienP

Citaat van: Jacques op 11-09-2017  20:06 uOnervaren hobbybouwers die met een recept aan de haal gaan om dit commercieel te laten brouwen hebben geen eigen installatie. Vaak kloppen ze aan bij een mindere brouwerij die nog bouwcapaciteit heeft heeft. Vaak is dat omdat hun eigen bieren niet zo succesvol zijn. Als dat wel zo was hebben ze de capaciteit zelf nodig. Het gaat om brouwerijen die geen overdreven grote capaciteit hebben. Vaak zie je dat men een paar keer een bier laat brouwen en ontdekt dat het allemaal niet tip top is.

Dat is niet helemaal waar. Er zijn ook wel betere brouwerijen die af en toe wat capaciteit over hebben, maar dat is niet continue. En dat is vaak ook het lastige voor huurbrouwers. Je moet dan van brouwerij naar brouwerij hoppen (haha woordspeling, maar niet zo bedoeld) om je bier te kunnen laten brouwen. Daarnaast komen er nu ook brouwerijen in de markt die zich met hoofdzaak richten op de huurbrouwers als verdienmodel (bijvoorbeeld Inbier in Sittard) en niet of nauwelijks eigen bieren uitbrengen. Dus dan gaat het argument over gebrek aan kwaliteit tijdens het brouwproces niet meer op (er vanuit gaande dat men bij de brouwerij de zaakjes op orde hebben).


lier

Citaat van: Johannesdeloper op 11-09-2017  19:45 uDus wensen wij de aankomende commerciëlen met een rare hopafgifte, de verkeerde gist en een overdosis aan koriander veel succes :biersmile:

Nou loop je mijn super recept toch niet af te kraken  :lol: :lol: :lol:


RienP

We zouden een geniaal koriander wit nooit af durven kraken.  8) Hoogstens opbouwende kritiek. ;D

Jacques

Citaat van: RienP op 11-09-2017  21:16 uDat is niet helemaal waar. Er zijn ook wel betere brouwerijen die af en toe wat capaciteit over hebben, maar dat is niet continue. En dat is vaak ook het lastige voor huurbrouwers. Je moet dan van brouwerij naar brouwerij hoppen (haha woordspeling, maar niet zo bedoeld) om je bier te kunnen laten brouwen. Daarnaast komen er nu ook brouwerijen in de markt die zich met hoofdzaak richten op de huurbrouwers als verdienmodel (bijvoorbeeld Inbier in Sittard) en niet of nauwelijks eigen bieren uitbrengen. Dus dan gaat het argument over gebrek aan kwaliteit tijdens het brouwproces niet meer op (er vanuit gaande dat men bij de brouwerij de zaakjes op orde hebben).

Om te weten waar je moet zijn vereist enige kennis van zaken. Het probleem is dat de gelukzoekers dit niet hebben. Zij komen vaak uit bij brouwerijen die brouwcapaciteit hebben omdat ontevreden klanten de weg weten te vinden naar een betere brouwerij...
Als ze meteen uitkomen bij een betere brouwerij hebben deze gelukzoekers bij toeval echt geluk... Echter veel meer (ervaren) huurbrouwers willen daar hun bier laten brouwen en de kans dat je daar als beginnende huurbrouwer terecht kunt is een stuk kleiner dan bij mindere brouwerijen.

Eric v B

Citaat van: Jacques op 12-09-2017  21:11 uOm te weten waar je moet zijn vereist enige kennis van zaken. Het probleem is dat de gelukzoekers dit niet hebben. Zij komen vaak uit bij brouwerijen die brouwcapaciteit hebben omdat ontevreden klanten de weg weten te vinden naar een betere brouwerij...
Als ze meteen uitkomen bij een betere brouwerij hebben deze gelukzoekers bij toeval echt geluk... Echter veel meer (ervaren) huurbrouwers willen daar hun bier laten brouwen en de kans dat je daar als beginnende huurbrouwer terecht kunt is een stuk kleiner dan bij mindere brouwerijen.
Citaat van: Jacques op 11-09-2017  20:06 uEen goed recept zegt zeker niet alles. De uitvoering van het brouwproces is minstens zo belangrijk.
Onervaren hobbybouwers die met een recept aan de haal gaan om dit commercieel te laten brouwen hebben geen eigen installatie. Vaak kloppen ze aan bij een mindere brouwerij die nog bouwcapaciteit heeft heeft. Vaak is dat omdat hun eigen bieren niet zo succcesvol zijn. Als dat wel zo was hebben ze de capaciteit zelf nodig. Het gaat om brouwerijen die geen overdreven grote capaciteit hebben. Vaak zie je dat men een paar keer een bier laat brouwen en ontdekt dat het allemaal niet tip top is. Men gaat op zoek naar een andere brouwerij en de betreffende verhuurbrouwer heeft weer capaciteit voor de volgende gelukszoeker. Zo zijn er verhuurbrouwerijen die heel wat huurbrouwers in huis hebben gehad.

De brouwerijen met eigen installaties zullen niet snel een gejat recept brouwen. De meeste van deze brouwers hebben een ruime ervaring en weten wat ze doen. Ze weten dat ze met een origineel bier afzet kunnen creëren.

Tjonge, wat een aannames.  :o
Misschien zijn zogenaamde gelukzoekers wel heel goed geïnformeerd en hebben ze internet waar ze info hebben gevonden over goede huurbrouwerijen.
Hoe weet een brouwerij met eigen installatie dat een recept gejat is? Staat daar een stempeltje op? :weetniet:

Ik vind het allemaal wel erg kort door de bocht.

Overigens heb ik geen recept gejat en bij een mindere verhuurbrouwerij laten brouwen!

Jacques

Citaat van: Eric v B op 12-09-2017  21:27 uTjonge, wat een aannames.  :o
Misschien zijn zogenaamde gelukzoekers wel heel goed geïnformeerd en hebben ze internet waar ze info hebben gevonden over goede huurbrouwerijen.
Hoe weet een brouwerij met eigen installatie dat een recept gejat is? Staat daar een stempeltje op? :weetniet:

Ik vind het allemaal wel erg kort door de bocht.

Overigens heb ik geen recept gejat en bij een mindere verhuurbrouwerij laten brouwen!

Ik sprak laatst een paar huurbrouwers die nog niet zo lang bezig waren zonder te vertellen dat ik de beheerder ben van dit forum. Twee zaken vielen mij op. Ten eerste dat men weinig verstand van zaken heeft over het brouwproces. Ten tweede dat de bieren gebrouwen waren bij mindere brouwerijen... Al eerder was mij dit opgevallen.

Zeker het is mogelijk dat men zich heel goed laat informeren. Maar dan nog moet men bij een betere brouwerij capaciteit hebben. Dat valt niet altijd mee heb ik van meerdere (ervaren) huurbrouwers begrepen. De echte gelukzoekers willen snel bier om snel geld te verdienen. Die komen bedrogen uit omdat er toch wel wat meer bij komt kijken. Je komt er niet mee met alleen een goed recept. Het recept is maar een onderdeel van een goed bier.

Overigens heb ik niet gezegd dat een verhuurbrouwerij kan weten dat het gaat om een gejat recept. Er zijn zo veel recepten te vinden op allerlei websites. Recepten kunnen overal vandaan komen. De gelukszoekers vallen door de mand als doorgevraagd wordt naar allerlei details. Maar dat betekent niet dat een verhuurder van brouwketels dan meteen moet zeggen dat hij niet voor zijn klant wil brouwen. Ook dat is niet door mij beweerd. Wel dat gelukzoekers vaak (en dat is niet altijd) hun bieren laten brouwen door mindere brouwerijen.

Overigens versta ik onder gelukzoekers in dit verband mensen die niet zo zeer gefascineerd zijn in het zelfbrouwen van een zo goed mogelijk bier maar wel geïnteresseerd zijn in het snel verdienen van geld en willen profiteren van de alsmaar groeiende belangstelling voor craftbier.

Haagse Wouter

Citaat van: hansHalberstadt op 11-09-2017  15:27 uIk bedoel niet verkooptechniek, dat is een andere voorwaarde om succesvol te zijn, maar ik bedoel dat je een slecht gebrouwen bier (besmet, oxidatie, smaakafwijkingen, visuele afwijkingen, slecht schuim,) niet verkocht krijgt, ookal is het nog zo'n goed recept.

Maar daar heb je geen controle over wanneer je huurbrouwt.

Overigens als dit echt een trend zou worden en de markt overspoelt (wat ik me niet kan voorstellen), dan holt dat natuurlijk wel het hele systeem uit.

Citaat van: Adbrouwt op 11-09-2017  09:16 uOscar neem 50% pilsmout en 50% pale ale mout. (geeft een mooie goud gele kleur) Gooi hier hop (mooie Amerikaanse hoppen) naar keuze in voor bitterheid 60 IBU neem voor koudhop 2 gram per liter twee verschillende citrus achtige hoppen. Noem hem Eanske Veldpoort hoppig. Graag gedaan.

Hohoho. Dat is mijn recept al!

hansHalberstadt

Loont bierbrouwen dan als je snel geld wilt verdienen en de huurbrouwerij er ook nog aan moet verdienen, aannemende dat je bier wel lukt? 

Haagse Wouter

Citaat van: hansHalberstadt op 13-09-2017  09:35 uLoont bierbrouwen dan als je snel geld wilt verdienen en de huurbrouwerij er ook nog aan moet verdienen, aannemende dat je bier wel lukt?

En daar komt dus het verkopen aanzetten :p.
Wellicht dat voor een goede verkoper het niets uitmaakt. Elke maand een ander biertje, onder een andere naam. Kwaliteit maakt niet uit, want heeft een andere naam.
Als je maar goed genoeg bent in het slijten moet daar iets aan te verdienen zijn :D.

BartC

Die brouwerijhuurders die niets van bier afweten, houden het nooit lang vol. Ik zou me daar dus niet te veel van aantrekken.
Zet trouwens 20 recepten van een tripel naast elkaar en je gaat ook heel wat gelijkenissen vinden. Zijn die recepten dan van elkaar gekopieerd / geïnspireerd?
Wat mij ooit is overkomen toen we met Het Nest nog brouwerijhuurder waren, is dat ons recept zonder toestemming gekopieerd werd door de brouwerij waar we ons bier lieten brouwen. Dat is pas belachelijk.

grtz
Bart

Erick

Vind het maar een hoop gezeur om niks.
Brouwen is niets anders dan koken.
Wil iemand mijn recept voor nasi hebben?

Haagse Wouter

Citaat van: Erick op 13-09-2017  10:58 uWil iemand mijn recept voor nasi hebben?

Ja graag! Ik eet  dat niet vaak en weet niet wat ik moet eten vanavond :).

davyd

Citaat van: Erick op 13-09-2017  10:58 uVindt het maar een hoop gezeur om niks.

Akkoord. Voor degenen die zo graag zeuren over innoveren: de bierrevolutie houdt ook in dat brouwers op een positieve manier met mekaar omgaan, mekaar helpen, informatie verstrekken aan hun klanten, recepten publiceren, enz. enz. Al die zogenaamde brouwgeheimen, dat is voor losers. 

CiteerBrouwen is niets anders dan koken.
Wil iemand mijn recept voor nasi hebben?

Spijtig dat ik op dit moment een ketonisch dieet volg, anders graag!

Eric v B

Citaat van: davyd op 13-09-2017  11:47 uAl die zogenaamde brouwgeheimen, dat is voor losers. 

En weer een paar "vrienden" minder...  :proost:

 ;)

Erick

https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R387380/pittige-nasi-goreng

Kleine tip: Als je een beetje speelt met de ingrediënten en de hoeveelheden kun je het je eigen nasi noemen (alhoewel sommige mensen daar niet tegen kunnen)
 ;D

davyd

Wie schreef er ook alweer dat het enige verschil tussen Belgie en Nederland is dat Belgie slechte wegen heeft en Nederland vies eten?


Lap, weer een paar vrienden minder.

Knobby

Citaat van: davyd op 13-09-2017  13:18 uWie schreef er ook alweer dat het enige verschil tussen Belgie en Nederland is dat Belgie slechte wegen heeft en Nederland vies eten?


Lap, weer een paar vrienden minder.
Kennelijk hebben Belgen ook moeite met dingen los laten...

davyd

Citaat van: Knobby op 13-09-2017  13:58 uKennelijk hebben Belgen ook moeite met dingen los laten...

Neen, dat is het niet. Er zijn op dit forum mensen met een slecht karakter die mij opruiende mails sturen om vooral voort te doen. Nederlanders, uiteraard, geen Belgen. Zij zijn verantwoordelijk.

Knobby

Citaat van: davyd op 13-09-2017  14:03 uNeen, dat is het niet. Er zijn op dit forum mensen met een slecht karakter die mij opruiende mails sturen om vooral voort te doen. Nederlanders, uiteraard, geen Belgen. Zij zijn verantwoordelijk.
Dat gaat wel erg ver! Niet ok naar mijn mening!
Maar dit is wel typisch iets dat zichzelf in stand houdt zo, over en weer gesnauw...

davyd

Citaat van: Knobby op 13-09-2017  14:09 uDat gaat wel erg ver! Niet ok naar mijn mening!

Ze dreigen me ook af! "He gozer, wij motte jouw niet. Rot op!" :(

Ernesto

Citaat van: davyd op 13-09-2017  14:03 uNeen, dat is het niet. Er zijn op dit forum mensen met een slecht karakter die mij opruiende mails sturen om vooral voort te doen. Nederlanders, uiteraard, geen Belgen. Zij zijn verantwoordelijk.

Maar jij begint er nu weer over in dit draadje...Laten we die discussie vooral daar laten en het hier hebben over het (blijkbaar) gevoelige onderwerp dat Oscar heeft aangestipt.

Oxhead

De belangrijkste voorwaarde voor een goed bier is een goede brouwer, niet het recept of de installatie.

Maar elk nieuw bier verkoopt zeker 1 maal. Daarom brengen de (huur)brouwers telkens een nieuw bier op de markt.
Kijk maar eens bv op ratebeer hoeveel bieren een kleine (Nederlandse) brouwerij heeft.

seed7

Citaat van: Oxhead op 13-09-2017  18:29 uKijk maar eens bv op ratebeer hoeveel bieren een kleine (Nederlandse) brouwerij heeft.

:) Als het alweer niet het zelfde geworden is plak je er gewoon een nieuw etiket op. Ja, helaas ook de praktijk.

Ingo

Peterrr

Of je noemt het " Slow Brewed" of " ongefilterd"  extra vers....
Mogelijkheden genoeg...


 :biersmile:

Jacques

Citaat van: davyd op 13-09-2017  15:46 uZe dreigen me ook af! "He gozer, wij motte jouw niet. Rot op!" :(

Dit soort reacties zijn niet de reacties die bij dit forum passen.
Een heftige discussie moet kunnen maar een dergelijke reactie niet.
Hierbij verzoek ik je via een persoonlijk bericht mij in kennis te stellen van de afzender van het bovenstaande bericht.

Uit de regels van dit forum:
"Het is niet toegestaan hatelijke, racistische, fascistische, bedreigende, seksueel getinte, denigrerende, beledigende, lasterende of schokkende berichten of afbeeldingen te plaatsen, noch om persoonlijke en/of vertrouwelijke gegevens van anderen zoals naam, adres of telefoonnummer te plaatsen.

Hay

Aah vandaar die grote hoeveelheid zogenaamd innovatieve nieuwe bieren in Nederland.
Trouwens een eigen recept bestaat niet (meer).
Wat een gezeur weer.

Jacques

Citaat van: Erick op 13-09-2017  10:58 uVind het maar een hoop gezeur om niks.
Brouwen is niets anders dan koken.
Wil iemand mijn recept voor nasi hebben?

Mooie reactie. Je hebt gelijk. Bij kookrecepten wordt niet moeilijk gedaan. Er zijn heel wat kookboeken, websites en tv-programma's met heel veel recepten. Ook van hele goede koks.

Citaat van: Oxhead op 13-09-2017  18:29 uDe belangrijkste voorwaarde voor een goed bier is een goede brouwer, niet het recept of de installatie.
Klopt helemaal. Een uitstekend recept in verkeerde handen maakt geen goed bier. Het is vooral de vakbekwaamheid van de brouwer die de uiteindelijke kwaliteit van een bier bepaalt.

RienP

Citaat van: Oxhead op 13-09-2017  18:29 uMaar elk nieuw bier verkoopt zeker 1 maal. Daarom brengen de (huur)brouwers telkens een nieuw bier op de markt.
Kijk maar eens bv op ratebeer hoeveel bieren een kleine (Nederlandse) brouwerij heeft.

En dat wordt nog versterkt door de bierliefhebber. Ik maak betrap me er ook vaak op dat ik toch iets zoek wat ik nog niet ken. Dus om interessant te blijven brouwt de brouwer weer een nieuw bier..etc, etc.

Underdike

De meeste goede recepten zijn simpel, de grootste kunst zit hem toch in het daadwerkelijke brouwen?
Er is een recept dat we al 4 keer nagenoeg ongewijzigd hebben gebrouwen, maar steeds net anders gebrouwen, en nu (na 1,5 jaar) begint het er op te lijken en zijn de brouwsels een stuk beter geworden... en we zijn er nog lang niet.
Veel recepten van 'grote' klassieke bieren zijn maar 2 of 3 mouten, 2 hopsoorten en een standaard gist die de betreffende brouwer voor meerdere soorten bieren gebruikt... Met het recept alleen ben je er nog lang niet.

davyd

Citaat van: davyd op 13-09-2017  15:46 uZe dreigen me ook af! "He gozer, wij motte jouw niet. Rot op!" :(

Jongens, dat was maar om te lachen. Er is helemaal niemand die mij bedreigt. Blijkbaar heb ik mijn vermogen om een nog om 1830 wrokkige Bierkaaier uit de Jordaan na te bootsen onderschat. Ik heb helemaal niets tegen Nederland, van alle landen waar ik nooit op vakantie ga staat het zelfs mee in de top 20! ( = poging tot zwarte humor!). Ik heb er al goeie bieren gedronken! ( = gemeend!) De bierrevolutie gaat bij jullie veel harder dan bij ons! ( = gemeend! ( = poging tot humor! ( = rechts-recursieve metatags!)))

Zo, ik kruip maar terug in mijn hondenhok over de grens, lik jankend mijn luizige, met zweren bedekte pels, en broed lichtjes grommend en kauwend op een lang geleden opgegraven dijbeen van een aan de builenpest gestorven oeros op scenario's om mijn morele superioriteit te herstellen, bijvoorbeeld door het winnen van die forumwedstrijd met het simpelste, meest antinnovatieve recept ooit.

PS dat van die nasi was geen mopje. Man toch, wat een baggerrecept.  Drie kilo prei? Spekblokjes? Wanneer komt de nasi-revolutie??

Erick

Citaat van: davyd op 14-09-2017  10:56 uPS dat van die nasi was geen mopje. Man toch, wat een baggerrecept.  Drie kilo prei? Spekblokjes? Wanneer komt de nasi-revolutie??

Was maar een voorbeeld hé, ik lust niet eens geen nasi. Mijn erwtensoep daarentegen :-)

lier

Precies mijn punt je weet pas of een recept lekker is/wordt als je goed kan koken of het recept gemaakt hebt.
zomaar een recept uit de lucht plukken heeft dus geen nut en de goede kok hoeft niet te kopieren maar kan zich wel laten inspireren

voorlopig het forum nog maar in de luchthouden denk ik :proost:

Oscar

Citaat van: seed7 op 13-09-2017  18:35 u:) Als het alweer niet het zelfde geworden is plak je er gewoon een nieuw etiket op. Ja, helaas ook de praktijk.

IPA1... IPA2... ;) ^-^ ;D

Oxhead

Of de brouwfouten worden als producteigenschap verkocht. Nee onze Barleywine, Ris of Barrelaged hoort zo plat te zijn, weet u koolzuur staat de smaak in de weg. Pffff....

hobbybob

Ach ja de meeste "recepten"zijn altijd wel een keertje gebrouwen.

Ik wens de eventuele huurbrouwer veel succes met de eventuele recepten die ik online heb gezet >:D

De bier "hype" wordt zwaar overdreven door de commercie, voorbeeld is dat wij als hobbybrouwers altijd veel waarde hebben gehecht aan een helder biertje en ineens brengen de grote brouwerijen een "ongefilterd"biertje op de markt omdat dat "veel" lekkerder zou zijn.

'extra vers" is een van de groots mogelijke leugens!, dat mensen daar in trappen, maar ja zit weer een extra papiertje om.

Huurbrouwers komen en gaan en ik geloof er niets van dat je als huurbrouwer een degelijk bestaan zou kunnen opbouwen.

Als ik hier een prima recept brouw voor 40 liter ( ja en ik heb er een paar) zegt dat niets over datzelfde recept genaakt met een totaal andere installatie in hectoliters.

Om dezelfde reden doe ik niet mee aan competities het is aan de smaak van de dag van de keurmeesters hoe je beoordeeld wordt?
Vervolgens als je daar op/-aanmerkingen op hebt wordt er gewoon keihard tegen je gezegd dat je niet getraint bent in smaakherkenning.
Waarop ik zeg: Biersommeliers worden verkeerd getraint, afwijkingen en off-smaken worden overdreven behandeld maar gewoon een "lekker"bier kan niet meer worden herkend.
( beste voorbeeld hoorde ik hier van een forumlid die de opleiding deed, zijn favoriete bier voor de opleiding was een Duvel, tijdens de opleiding werd hem geleerd welke "afwijkingen"er in een Duvel zaten en inees luste hij um niet meer. Dus geen smaakherkenning maar een smaakaanpassing die cursus)

De beste maatstaaf is nog vrienden en bekenden die echt genieten van jou biertje :proost:

Koen S

Mijn recepten mag iedereen hebben. En als er ooit iemand eentje van zou commercialiseren, dan brouw ik gewoon een nog betere versie voor vrienden en familie.

wonnink

Mijn mening,

Ik vind het altijd leuk om diverse recepten in te zien en soms proberen om deze te benaderen.
Wat betreft het commerciele aspect, ik denk dat ( ook al zet je het recept niet online ) elk bier wel na te brouwen is ( kan enige tijd duren en diverse aanpassingen, maar diegene die er misbruik van willen maken en iets 1 op 1 wil nabrouwen het op een gegeven moment toch wel lukt.

Persoonlijk denk ik dat je op zo`n manier werkt je het toch niet red, er komt mijn inziens naast het brouwen nog een heel stukje commercie en de brouwer himself....
Diegenen die klakkeloos dingen nabrouwt en het daarna probeert commercieel te slijten komt mijn inziens van een koude kermis thuis, al kan ik het mis hebben.

Dus met andere woorden ik geloof als je als brouwer echt wilt slagen dan zal je je gezicht moeten laten zien, op ( plaatselijke ) bierfeesten, op proeverijen etc etc.
Ik heb toch echt het idee als je alleen maar een kloon op de markt brengt en verder niks kan vertellen etc je gedoemd bent om te mislukken.
Maar misschien heb ik het wel helemaal mis.

Dus Oscar, als je je recepten eens een keer online zet wil ik ze graag eens nabrouwen om te kijken of ik een beetje in de buurt kom ( zal je dan natuurlijk ook een paar flesjes bezorgen ;-) )

Oscar

Citaat van: hobbybob op 15-09-2017  20:02 uen ik geloof er niets van dat je als huurbrouwer een degelijk bestaan zou kunnen opbouwen.

Zal ik je de brouwerijen noemen die vanuit het huurbrouwen hun eigen brouwerij hebben opgezet en er nu fulltime mee bezig zijn?  ;)

Oscar

Citaat van: wonnink op 15-09-2017  22:18 uDus Oscar, als je je recepten eens een keer online zet wil ik ze graag eens nabrouwen om te kijken of ik een beetje in de buurt kom ( zal je dan natuurlijk ook een paar flesjes bezorgen ;-) )

Er staan al 2 recepten hier op het forum die ik commercieel in mijn assortiment heb of had... ;)

wonnink

Citaat van: Oscar op 15-09-2017  22:48 uEr staan al 2 recepten hier op het forum die ik commercieel in mijn assortiment heb of had... ;)

Zal eens zoeken of ik die recepten kan vinden, en als je wilt zal ik je ook wel een paar flesjes bezorgen ;-)
Ben wel benieuwd of een pro nog verbeterpunten heeft voor onze brouwmethode ;-)


Eric v B

Citaat van: Oscar op 15-09-2017  22:48 uer staan al 2 recepten hier op het forum die ik commercieel in mijn assortiment heb of had.... ;)
Laat me raden: een Pils met 100% pilsmout en een Weizen met 60% tarwe- en 40% pilsmout?  :weetniet:

Oscar

Citaat van: Eric v B op 15-09-2017  22:54 uLaat me raden: een Pils met 100% pilsmout en een Weizen met 60% tarwe- en 40% pilsmout?  :weetniet:

 :lol: :lol: :lol: :lol: jij kent duidelijk mijn commerciële bieren niet.... ;)

Adbrouwt

Citaat van: Oscar op 15-09-2017  22:48 uEr staan al 2 recepten hier op het forum die ik commercieel in mijn assortiment heb of had... ;)
Wel een beetje jammer Oscar.  Waren de recepten van jezelf of van iemand anders [emoji48]

Oscar

Citaat van: Adbrouwt op 16-09-2017  00:24 uWel een beetje jammer Oscar.  Waren de recepten van jezelf of van iemand anders [emoji48]

Al sinds mijn 3e brouwsel verzin ik al mijn recepten helemaal zelf... :brouwen:

Adbrouwt

Citaat van: Oscar op 16-09-2017  00:29 uAl sinds mijn 3e brouwsel verzin ik al mijn recepten helemaal zelf... :brouwen:
Dan kan het nog steeds zijn dat de eerste twee gejat zijn en gecommercialiseerd zijn [emoji6] [emoji48]

William

Citaat van: Oscar op 16-09-2017  00:29 uAl sinds mijn 3e brouwsel verzin ik al mijn recepten helemaal zelf... :brouwen:

Oscar die zal geen recepten kopiëren want ik dacht dat zijn motto was: "brouw met de spullen die je hebt, het recept dat bepaal ik tijdens het brouwen wel"  ;) ;D

Oscar

Citaat van: William op 16-09-2017  09:34 uhet recept dat bepaal ik tijdens het brouwen wel"  ;) ;D

Inderdaad, 5 min voor schroten kan dat nog wijzigen... ;) En vlak voor koken bepaal ik vaak pas hop stort... :-)

lier

Citaat van: Oscar op 16-09-2017  19:22 uInderdaad, 5 min voor schroten kan dat nog wijzigen... ;) En vlak voor koken bepaal ik vaak pas hop stort... :-)

Hebben jullie dat ook? dacht dat ik de enige was :nut:

Brouwers

Bij deze dan mijn prijwinnende recepten van het OBBK 2017:
A2 Urtyp:
Water, gerstemout en hop

V2 komkommer session IPL:
Water, gerstemout, hop en komkommer

V3 braam framboos berliner weisse
Water, tarwemout, gerstemout, hop, braam en framboos

Voor de recept stelende huurbrouwers, doe er je voordeel mee >:D

Ansius

En een winnaar heeft altijd gelijk.
En dat allemaal zonder gist!

Gefeliciteerd nog met je mooie resultaten.


Adbrouwt

Gefeliciteerd met de resultaten en bedankt voor de uitputtende recept beschrijving. Ik heb de 1000 liter pan al opgestookt.

Monkey

Citaat van: Oscar op 16-09-2017  00:29 uAl sinds mijn 3e brouwsel verzin ik al mijn recepten helemaal zelf... :brouwen:

Op je website staan zes verschillende bieren. Drie daarvan heb je dus helemaal zelf verzonnen en zijn toevallig op een bestaand biertype gaan lijken? Zonder enige referentie naar de historische contect van de commerciele brouwerijen in de regio's waar deze vandaan komen? En zonder referentie aan mensen voor jou die recepten hebben uiotgezocht?  :weetniet:

Eric v B

Citaat van: Oscar op 15-09-2017  23:24 u:lol: :lol: :lol: :lol: jij kent duidelijk mijn commerciële bieren niet.... ;)
Correct! Het wordt tijd dat jouw bieren eens afzakken richting Limburg. Misschien Teun eens vragen of hij iets mee wil nemen.

makromaniak

Citaat van: Oscar op 08-09-2017  22:35 uToen ik begon met dit forum, was het nog leuk om recepten te bediscussieren en hierover uitvoerig te babbelen en te leren.... In die jaren heb ik veel geleerd. En daarna heb ik getracht om mijn opgedane kennis terug te geven aan een nieuwe lichting hobbybrouwers. Het is toch een kwestie van geven en nemen...

Echter is er iets nieuws. We leven namelijk in een maatschappij waar er geld verdient kan worden aan het vercommercialiseren van bier... En daar is niets mis mee (ik doe dat ook), maar het is prima zolang je maar je eigen recept bedenkt.

Er zijn namelijk mensen die dit trucje ook door hebben en zonder enig verstand van brouwen of van recepten maken een recept online "pikken" dat 2 of 3 keer thuis brouwen (met wellicht kleine aanpassingen) en daarna met dit recept naar een brouwerij stappen om dit commercieel uit te buiten...

Dat zijn dus de huidige praktijken van enkele nieuwe huurbrouwers (ik noem geen namen, maar het gebeurt). Het kan dus zomaar zijn dat jou recept wat jij post op dit forum, dient als basis voor een commercieel bier nu of in de toekomst.

Bezint eer ge begint... >:(

Graag jullie mening... :brouwen:

Ik wist niet dat dit gebeurde en vind het een verschrikking! Niet dat iemand thuis een recept nabrouwt want dat kan ik alleen maar mooi vinden maar om dit commercieel uit te brengen over de rug van een ander vind ik van de zotte. Vraag in ieder geval om toestemming. Ik vind dit (typisch Nederlandse) hufterigheid maar als ik er over nadenk verbaast het me niks. Met weinig doen geld verdienen en daarbij anderen "uitbuiten" of in ieder geval financieel buiten schot laten. En natuurlijk lekker stiekem lijkt mij dan. Blijkbaar wil iedereen in de "craftbierlift" springen en zo rap mogelijk naar boven. Ik hoop dat iemand de bedrading binnenkort komt doorknippen.  >:D Oscar...je zegt dat je dit zeeeker weet maar toch geef je geen namen. Is dit omdat je dat niet chique vind of? Ik kan dat nl goed begrijpen maar dit soort geintjes worden meestal niet opgelost door chique gedrag en daarnaast wil ik zelf eerlijk gezegd ook geen stuiver uitgeven aan dat soort fratsen...maar hoe? Ik kan zo niet weten wie of wat ik steun en vind dat wel vaker lastig ...aanpakken die handel!  Welke bieren "wil" ik niet meer kopen Oscar? Wat valt er anders te doen dan die "brouwers"  zichtbaar te maken? Dan kan de consument er in ieder geval nog (on)eerlijk voor kiezen. Heb je desbetreffende personen er wel op aangesproken? Zo ja wat zijn hun argumenten/reacties? Ik hoop ook stiekem dat die luitjes dit ook lezen en zich wellicht achter hun oortjes gaan krabben of op zn minst voer tot nadenken tot zich nemen. Nog mooier zou zijn als ze zich in deze discussie gaan mengen en tegenargumenten gaan geven. Wellicht dat ik het dan ga begrijpen...wellicht  >:(

Bedankt voor de info in ieder geval.

p.s. " beter goed gejat dan..." ...als men zo schaamteloos kan stelen dan kom er ook schaamteloos voor uit denk ik dan  :o

Groetekusss Roman

Adbrouwt



Citaat van: makromaniak op 25-09-2017  11:30 uOscar...je zegt dat je dit zeeeker weet maar toch geef je geen namen. Is dit omdat je dat niet chique vind of?
Ik ben blij dat oscar dit aangedragen heeft en van mij hoeft hij geen namen te noemen. Het is natuurlijk ook net als in de journalistiek een vorm van bron bescherming. Mij  recepten als je die al zou willen zijn vrij te gebruiken.

Underdike

Vind dit echt 'much ado about nothing'...
Ok, ik pluk effe een standaard receptje uit de lucht:

50% Pilsmout
45% Maris Otter palemout
5% Special B
60 minuten Cascade
5 minuten Cascade & Citra
Vlam-uit Cascade & Citra
Bitterheid 35 IBU
US-05 gist
Water behandeld met Calcium & melkzuur
7 gr/l bottelgist
Gist-schema 1 week 15 graden, 3 dagen 18/19/20 graden, week coldcrash 7 graden.

Zo... receptje dat goed te drinken gaat zijn... en wat weet je nou? Helemaal niks toch?
Zo zijn er honderden geschreven, en duizenden die er een paar procentjes op en af zijn, of kleine variaties in grondstoffen... en dan nog zit het resultaat vooral in het daadwerkelijke brouwen, niet in het recept. De afwijking door de brouwer & zijn/haar installatie is veel groter dan het recept.
Wij hebben ons beproefd Dubbel-recept onder onze toezicht door anderen laten brouwen op onze apparatuur (voor goede doelenveiling)... en de kleur, smaak en bitterheid week ineens af van wat wij behaalden. Ik wil maar zeggen.
We werken grofweg met 40 soorten mout, 40 soorten gist en 40 soorten hops... en de stijl die je gast brouwen geeft al grotendeels het recept weer... jij hoeft voor een gedeelte alleen maar te tunen op je smaak en je installatie, laten we nou niet doen alsof we een computer-code hebben geschreven die alle computers 20 jaar vooruit schoppen.

makromaniak

Citaat van: Adbrouwt op 25-09-2017  12:49 uIk ben blij dat oscar dit aangedragen heeft en van mij hoeft hij geen namen te noemen. Het is natuurlijk ook net als in de journalistiek een vorm van bron bescherming. Mij  recepten als je die al zou willen zijn vrij te gebruiken.

Ik snap dat heeeeel goed zoals eerder gezegd maar ik vind ook dat ik als consument mag weten hoe of wat. Ik koop liever mijn bier van/bij iemand die zn hart en ziel daar in heeft gelegd dan bij iemand die op deze manier te werk gaat. Dat het een ander bier wordt is zeer waarschijnlijk maar ik wil simpelweg dit gedrag niet belonen. Als consument heb ik daar dus blijkbaar geen inzage en keuzevrijheid in...zoals met zoveel. En die info gaat dus ook niet vrij gegeven worden. DAT vind ik het grootste probleem. Dit is niks tegen Oscar persoonlijk verder maar we weten dat het gebeurt nu maar ik moet het dus maar slikken. Nieuwe vorm van etikettenbier? ;) Bronbescherming ja...terecht. Maar wat hebben we er nu precies aan? We weten nu dat het gebeurt maar niet waar en door wie(behalve een paar mensen hier dan). Daar koop ik heel weinig voor...of? ;) Dat anderen dit wel primaaa vinden mag...maar waar is mijn " mag" ? Waarom geen transparantie bieden als zgn " brouwer" mbt de herkomst van het receptuur met een referentie. Hufterigheid wordt wederom beloond en ik moet maar chique doorslikken. Ondertussen zullen mensen hier wellicht minder gewillig zijn over het algemeen, gok ik...gok ik, met bepaalde recepten delen wat de learning curve van andere/nieuwe beginnende brouwers weer minder snel laat groeien. Inzicht krijgen in het samenstellen van recepten heb ik grotendeels hier geleerd en daar ben ik btw ook zeer dankbaar voor. Ik weet het niet. Wordt lastig door de bomen het bos nog te kunnen zien zo met al die "nieuwe" brouwerijtjes. Ach...oude romanticus wellicht ikkuh. Het klinkt mij niet als een fijne vooruitgang in ieder geval. De lat van fatsoenlijk met elkaar omgaan en daarnaast innovatief denken is in ieder geval weer een beeetje omlaag gegaan naar mijn idee...ikkuh ikkuh ikkuh gedoe...ach...wellicht denk ik er morgen anders over.  :brouwen:  ^-^  :degroeten:

makromaniak

Citaat van: Underdike op 25-09-2017  13:40 uVind dit echt 'much ado about nothing'...
Ok, ik pluk effe een standaard receptje uit de lucht:

50% Pilsmout
45% Maris Otter palemout
5% Special B
60 minuten Cascade
5 minuten Cascade & Citra
Vlam-uit Cascade & Citra
Bitterheid 35 IBU
US-05 gist
Water behandeld met Calcium & melkzuur
7 gr/l bottelgist
Gist-schema 1 week 15 graden, 3 dagen 18/19/20 graden, week coldcrash 7 graden.

Zo... receptje dat goed te drinken gaat zijn... en wat weet je nou ? Helemaal niks toch ?
Zo zijn er honderden geschreven, en duizenden die er een paar procentjes op en af zijn, of kleine variaties in grondstoffen... en dan nog zit het resultaat vooral in het daadwerkelijke brouwen, niet in het recept. De afwijking door de brouwer & zijn/haar installatie is veel groter dan het recept.
Wij hebben ons beproefd Dubbel-recept onder onze toezicht door anderen laten brouwen op onze apparatur (voor goede doelen veiling)... en de kleur, smaak en bitterheid week ineens af van wat wij  behaalden. Ik wil maar zeggen.
We werken grofweg met 40 soorten mout, 40 soorten gist en 40 soorten hops... en de stijl die je gast brouwen geeft al grotendeels het recept weer... jij hoeft voor een gedeelte alleen maar te tunen op je smaak en je installatie, laten we nou niet doen alsof we een computer-code hebben geschreven die alle computers 20 jaar vooruit schoppen.

Ik koop liever mijn bier van/bij iemand die zn hart en ziel daar in heeft gelegd dan bij iemand die op deze manier te werk gaat. Dat het een ander bier wordt is zeer waarschijnlijk maar ik wil simpelweg dit gedrag niet belonen. Daar gaat het mij persoonlijk om in ieder geval. Maar goed...doen er weinig aan klaarblijkelijk.  ;D

Adbrouwt

Citaat van: makromaniak op 25-09-2017  14:26 uIk koop liever mijn bier van/bij iemand die zn hart en ziel daar in heeft gelegd dan bij iemand die op deze manier te werk gaat. Dat het een ander bier wordt is zeer waarschijnlijk maar ik wil simpelweg dit gedrag niet belonen. Daar gaat het mij persoonlijk om in ieder geval. Maar goed...doen er weinig aan klaarblijkelijk.  ;D
Het gaat om huurbrouwers en die leveren hun recept in bij een brouwerij.  Die brouwt er dan met al zijn ziel en zaligheid een mooi biertje van. Daarom wil ik ook altijd graag weten waar het gebrouwen is. Het recept is in mijn ogen ondergeschikt hieraan
Bij huurbrouwen zit ook veel verschil trouwens. Sommige brouwen mee en andere leveren alleen het recept.

lier

Maar er zullen toch ook wel goede huurbrouwers zijn?
Ik zit wel eens te denken om van een geslaagd recept een grote hoeveelheid te laten brouwen voor feestjes ed en als relatiegeschenk niet voor de verkoop, dat is niet mijn ding ik heb het druk genoeg.
Daar moeten toch mogelijkheden voor zijn, een slechte huurbrouwer verliest toch op een bepaald moment zijn bestaansrecht.


jeroentjecross

Voor iedere fase van de startende huurbrouwerij is er een bijpassende verhuurder. Ik ben 2,5 jaar geleden een zoektocht gestart naar een geschikte brouwerij om een brouwsel commercieel te maken. Er zijn nu eenmaal verschillende categorieën. Je komt het makkelijkste binnen bij brouwerijen met een verouderde installatie. Die stellen weinig vragen over je recept en geven je snel een prijs op basis van het gewenste alcoholpercentage en hopgift. Daar komen de recept kopieerders al snel terecht en gaan hopelijk snel ten onder. Je kan er prima een eerste brouwsel maken en dat aan vrienden en bekenden kwijt en daarna kom je er snel achter dat je als huurder een stapje hoger moet om je bier kwijt te raken.

Dan kom je in de zoektocht naar een betere brouwerij tegen heel wat meer vragen. Die stellen de juiste vragen over hoelang je al brouwt. Hoeveel recepten je al hebt gefinetuned. Wat je beoogde planning is voor het komend jaar. En wat je visie en stijl is. Met het lang wachten tot je mailtjes beantwoord zijn en je zet het alsnog door dan weet de brouwerij met beschikbare capaciteit of ze iemand serieus aan de lijn hebben.

Als huurder ben je volgens mij verplicht om de brouwerij te vermelden waar het gebrouwen is.

Al met al is het de verhuurder die de kwaliteit moet waarborgen en of het een plagiaat recept is dat is lastig te toetsen. Misschien een Urkund voor brouwrecepten opzetten. Maar de tijd gaat die problemen vanzelf oplossen. Over een paar jaar zullen de eerste veilingen op BVA wel komen.

MarinusHolkema

En ondertussen zetten de jongens van Brewdog hun recepten gewoon online.
Als zij er al niet bang voor zijn dat anderen commercieel aan de haal gaan met hun recepten, waarom zouden wij dat dan zijn?

Jules

Citaat van: MarinusHolkema op 26-09-2017  10:36 uEn ondertussen zetten de jongens van Brewdog hun recepten gewoon online.
Als zij er al niet bang voor zijn dat anderen commercieel aan de haal gaan met hun recepten, waarom zouden wij dat dan zijn?
Tja,

Ook deze kun je niet 100% nabrouwen. Geen @ % ages en niets over waterprofiel.

Dus 100% clonen word aardig lastig.

En zij hebben al marktaandeel.

Maar haalbaarheid etc daargelaten. Iets uitbuiten van een ander is gewoon niet net.

Mvg J

Hay

Ook Sierra Nevada brewing co. heeft haar recepten op de site staan, althans globaal geen percentages en zo.
Ik heb al een paar maal een recept van hun succesvol na gebrouwen maar dan met mijn eigen invulling laatst nog de maple scotch ale.
Het blijft dan toch wat je er zelf van maakt en dat is met de winnende recepten hier ook.
Deze zijn door bierliefhebbers gekeurd en heel goed bevonden dus kwalitatief zullen die heel goed zijn maar wie zegt dat ze commercieel aan zullen slaan?
Is nl een wereld van verschil.
En daarbij op Amerikaanse en Duitse en Engelse sites staan duizenden recepten die ik er zo af kan halen.
Een storm in een glas water vind ik het.

Wolter

Dit topic heeft wel een hoog "mindfuck" gehalte. Bij elke huurbrouwer die ik tegenkom vraag ik me nu af hoe hij/zij aan de recepten is gekomen.  ;)

Peterrr

Citaat van: Wolter op 26-09-2017  14:49 uDit topic heeft wel een hoog "mindfuck" gehalte. Bij elke huurbrouwer die ik tegenkom vraag ik me nu af hoe hij/zij aan de recepten is gekomen.  ;)

Online natuurlijk!
(Of ze zitten bij onze club en pakken ze van ons  ;D)

Underdike

Citaat van: makromaniak op 25-09-2017  14:26 uIk koop liever mijn bier van/bij iemand die zn hart en ziel daar in heeft gelegd dan bij iemand die op deze manier te werk gaat. Dat het een ander bier wordt is zeer waarschijnlijk maar ik wil simpelweg dit gedrag niet belonen. Daar gaat het mij persoonlijk om in ieder geval. Maar goed...doen er weinig aan klaarblijkelijk.  ;D
Dude, we hebben het over een biertje van een paar euro hoor, we zijn toch geen huis dat onder architectuur is gebouwd aan het kopen?
Is het goed gebrouwen draait het om, met goede ingrediënten... Het recept vind ik minder spannend.

HuygenMeester

Wat je on-line zet is vogelvrij, dat is nu eenmaal zo. Over plagiaat gesproken: Kijk maar eens in de designerwereld daar is het credo bijna: afkijken en evt. bijwerken, of gewoon jatten.
Wil je toch veel kwijt op dit forum in de Bewezen Recepten kun je ook nog overwegen om een bepaald onderdeel niet te vermelden of bij benadering te noemen.
 :degroeten:
Huygenmeester

Eric v B

Citaat van: HuygenMeester op 27-09-2017  10:35 uWil je toch veel kwijt op dit forum in de Bewezen Recepten kun je ook nog overwegen om een bepaald onderdeel niet te vermelden of bij benadering te noemen.
 
Wat is dan de zin van het online zetten van recepten?
Mijn motivatie zou zijn, dat ik een verschrikkelijk lekker bier heb gebrouwen (misschien een prijs heb gewonnen) en dat ik het iedereen gun om zelf zo'n verschrikkelijk lekker bier te brouwen.
Als je dan zaken weglaat of aanpast in je online recept dan gaat die vlieger niet meer op.
Een andere optie is om recepten op verzoek per email te versturen en bij te houden aan wie je het hebt verstuurd. Als je dan jouw recept als commerciële versie in de winkel ziet staan dan... Ja wat dan?

Robin K

Klinkt allemaal leuk maar, er zijn al zo veel recepten door iedereen gemaakt en gebrouwen dat als je een
recept zelf denk te hebben ontwikkeld er altijd wel iemand is die een nagenoeg gelijk recept in het verleden heeft
gemaakt. Het gaat dus heel moeilijk worden een nog origineel eigen recept te kunnen bedenken.

Oxhead

Alle recepten die van mij op internet staan mag iedereen gebruiken. Het is heel simpel , het gaat niet om het recept maar om de uitvoering ervan. ;)

Jacques

Citaat van: HuygenMeester op 27-09-2017  10:35 uWat je on-line zet is vogelvrij, dat is nu eenmaal zo.

Nee dat is niet zo!

Zie onder ander
https://www.mediawijsheid.nl/auteursrechten/
https://www.lawfox.nl/internetrecht/auteursrecht-internet/
https://www.charlotteslaw.nl/2016/04/auteursrecht-smoesjes-internet/

Het zonder bronvermelding klakkeloos gebruiken van een recept is een schending van het auteursrecht. Het is niet anders.

Jacques

Citaat van: Oxhead op 27-09-2017  18:29 uAlle recepten die van mij op internet staan mag iedereen gebruiken. Het is heel simpel , het gaat niet om het recept maar om de uitvoering ervan. ;)

Klopt. Een geweldig recept in verkeerde handen levert geen geweldig bier op...
Alleen als de brouwer weet wat hij doet komen er heerlijke bieren uit een brouwerij.

Oscar

Citaat van: Jacques op 27-09-2017  21:11 uHet zonder bronvermelding klakkeloos gebruiken van een recept is een schending van het auteursrecht. Het is niet anders.

De vraag is dan natuurlijk wie het auteursrecht heeft... :weetniet: Als ik een stuk tekst post wat een kopie-->paste is uit een artikel van iemand anders en ik vermeld geen bron...wie heeft dan het auteursrecht?  ;)  En wie vertelt mij dat dat desbetreffende artikel al niet een vertaling van een ander artikel is oid...  :weetniet:

 >:D >:D


davyd

Bij veel forumleden in Belgie EN Nederland kan je gemakkelijk zien of ze een tekst zelf geschreven hebben: als er geen DT-fout in staat hebben ze hem gepikt.

Jacques

Citaat van: Oscar op 27-09-2017  21:28 uDe vraag is dan natuurlijk wie het auteursrecht heeft... :weetniet: Als ik een stuk tekst post wat een kopie-->paste is uit een artikel van iemand anders en ik vermeld geen bron...wie heeft dan het auteursrecht?  ;)  En wie vertelt mij dat dat desbetreffende artikel al niet een vertaling van een ander artikel is oid...  :weetniet:

 >:D >:D

Als jij kopieert zonder dat te vermelden pleeg je plagiaat. Het auteursrecht berust bij degene die de tekst oorspronkelijk geschreven heeft.
Overigens zijn er veel rechtelijke uitspraken over het auteursrecht. Er zijn namelijk veel mensen die denken dat het auteursrecht niet voor hen geldt... En ook dat als iets op het internet staat er geen auteursrecht op zit.

http://www.uitspraken.nl/rechtsgebied/civiel-recht/intellectueel-eigendomsrecht

Oscar

Citaat van: Jacques op 27-09-2017  22:27 uAls jij kopieert zonder dat te vermelden pleeg je plagiaat.

Dus on topic... Er zijn plagiaatbrouwers in Nederland... >:D >:D >:D

Jacques

Citaat van: Oscar op 27-09-2017  22:55 uDus on topic... Er zijn plagiaatbrouwers in Nederland... >:D >:D >:D

Volgens jou wel. Als ik een festival bezoek vertellen ze het niet tegen mij. Dan is het altijd een eigen recept...

http://www.encyclo.nl/begrip/plagiaat
http://science-web.nl/verslagen/plagiaat-is-diefstal

Uit de tekst van de laatste link:
CiteerLaten we eens kijken naar een aantal omschrijvingen van het woord plagiaat:

(engels: plagiarism) Het overnemen van de ideeën of woorden van iemand anders, of het opzettelijk gebruiken van iemands werk zonder de bron te vermelden.
Bron: aat-ned.nl

het overnemen van tekstgedeelten, ideeën, enz. en dat voor eigen werk laten doorgaan.
Bron: collegenet.nl

(auteursrecht) zonder toestemming overnemen van auteursrechtelijk beschermde teksten en deze uitgeven voor eigen werk.
Bron: juridischwoordenboek.nl

Plagiaat betekent het hergebruiken van andermans werk Wanneer je het complete werk van iemand anders (of onderdelen van het werk van iemand anders) overneemt en net doet alsof het je eigen werk is dan spreken we van plagiaat. Bij plagiaat gaat het niet enkel om de letterlijke teksten, maar ook ideeën die gestolen worden zonder toestemming kan [..]
Bron: wat-betekent.nl

Deze beschrijvingen zeggen eigenlijk allemaal hetzelfde. Je gebruikt werk van een ander en je doet net alsof het van jou is. Of het werk nu aangepast is of niet. Het is en blijft strafbaar.

Oxhead

Citaat van: Oscar op 27-09-2017  22:55 uDus on topic... Er zijn plagiaatbrouwers in Nederland... >:D >:D >:D
Ieder die zijn bier een Pilsener noemt.😊

lier

Dan mogen we ons bier zeker ook geen bier meer noemen :nut:

P3SM

Op een recept zit geen auteursrecht, wel op de tekst waarmee het recept beschreven is. Dus ik mag het recept kopieren maar niet de tekst letterlijk gebruiken! De nuances staan onder andere hier:

Auteursrecht op een recept als een stoel met 4 poten

en

Betaald recepten schrijven of kopieren

Dit is overigens al eerder op het forum besproken:

Auteursrecht en receptuur

tdp

Ik zie een recept als een ingrediëntenlijst, met een houvast voor de bereiding, eigenlijk net als met koken en bakken.
Op het moment dat er iemand bij een huurbrouwer komt met een recept, gelijkend op een recept hier op het forum... Tja, daar is lastig een onderscheid in te maken. Op het moment dat het een uitdraai is, een knip- en plakversie met bij wijze van spreken nog de profielnaam van de originele brouwer erbij... Dan lijkt het mij wel een duidelijk verhaal inderdaad. Vraag me dan wel af wat je er dan aan voldoening uithaalt, een recept van een ander welke je laat brouwen door een ander, in een installatie van een ander.

Easywoods

Citaat van: tdp op 28-09-2017  15:25 uVraag me dan wel af wat je er dan aan voldoening uithaalt, een recept van een ander welke je laat brouwen door een ander, in een installatie van een ander.

Dat vraag ik me ook af inderdaad, en er veel geld mee verdienen lijkt me ook lastig  :weetniet:

makromaniak

Citaat van: Underdike op 27-09-2017  00:17 uDude, we hebben het over een biertje van een paar euro hoor, we zijn toch geen huis dat onder architectuur is gebouwd aan het kopen?
Is het goed gebrouwen draait het om, met goede ingrediënten... Het recept vind ik minder spannend.

Dude...zoals je al zegt kunnen ze dan net zo goed zelf een recept verzinnen als dat niet het belangrijkste is...kopieeren tot je een leeg canvas overhoud zekers. ;)
Hele simpele recepten kunnen vaak fantastische bieren opleveren. Sterker nog...ik denk dat velen vaak te veel van alles willen in het huidige bierlandschap en terug mogen naar wat simpliciteit mbt hun recepten maar een mooi uitgedacht innovatief recept daar kan ik enorm van genieten. Zo ontstaat vaak ook iets nieuws...vaak zelfs als het fout gaat ;) En het gaat mij op die manier niet om die paar euro en een huis kopen zit er bij mij sowieso niet in  ;) Gaat mij nogmaals om de manier waarop. Is het goed gebrouwen daar gaat het jou om zeg je. Zit logica in maar als "brouwer X" met dezelfde "goede"  ingrediënten telkens hetzelfde bier goed brouwt met telkens een ander label met dan word ik daar als consument niet wijzer van.
Daarnaast kun je wellicht veel leren van kopiëren maar vanuit daaruit zelf creativiteit tonen en je daarmee evt. innovatief uiten brengt op langere termijn mooiere resultaten en een betere gezamenlijke learning curve imo. Dat het gebeurt en mag en kan dat is dan maar eenmaal zo maar wat transparantie naar de consument zou wel wat eerlijker zijn is mijn nederige mening.
Ik zou in ieder geval graag de keuze hebben om mijn geld (die paar euro) gericht aan een brouwerij uit te geven waar ik achter sta qua ideologie. Ik zal het politieke geneuzel hier op dit forum maar weer grotendeels vermijden maar voor mij is het niet alleen belangrijk dat een bier goed gebrouwen is. Ik laat graaaag bepaalde brouwerijen aan me voorbij gaan die fantastische bieren brouwen daar ik walg van bijvoorbeeld hun marktstrategietjes of verkooppraatjes. Dat mag ik volgens mij en gelukkig kan het ook redelijk daar er genoeg mooie andere brouwers zijn die mooie bieren produceren. Sterker nog...ik koop vaak liever bieren van brouwerijtjes bieren die jij wellicht (nog) niet "goed"  vind (wat is goed btw...perfect...voldoende...een 9...een 7...in ieder geval goed genoeg om je brouwer te (laten) noemen? hmmm) maar die ik in ieder geval zeker goed genoeg vind als product van een brouwer en daarnaast nog bewust bezig zijn met bepaalde andere zaken.
Simpel voorbeeld: ik geef liever (meer) geld uit aan een brouwerij die bijv. mensen in hun bedrijf laat integreren om zo een makkelijkere stap richting de arbeidsmarkt te maken of hulpt steekt in de opbouw van hun evt verloederde leefomgeving of daarnaast de lokale bakker sponsort met bostel of wat meer loon uitgeeft aan hun werknemers  dan dat ik bijv. (minder)geld uitgeef aan bepaalde bieren van AbcInbef. Ik vind het in ieder geval lui, creativiteitsloos en arrogant. Men kan op zn minst ff de bedenker van het receptuur bedanken of er bij betrekken. Hele kleine moeite dacht ik zo. Desnoods in ruil voor wat spiegeltjes en kraaltjes als je nostalgisch bent en eeuwenlange tradities in stand wilt houden. ;) En sorry voor de late reactie maar ik kan niet zo vaak bezig zijn op dit forum. Ik ga in ieder geval weer aan den brouw zoooo :proost:

Underdike

Ik hang niet aan oude tradities, van mij mogen ze zwarte Piet inruilen voor een paar smurfen... en evengoed ben ik erg modern met online info. Wat ik plaats mag je gebruiken, en ik denk dat ook de grote jongens die hun receptuur vertellen dat ook niet doen met de veronderstelling dat niemand het gaat nabrouwen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.