Commercieel aan de haal met online recepten...

Gestart door Oscar, 08-09-2017 22:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Oscar

Toen ik begon met dit forum, was het nog leuk om recepten te bediscussieren en hierover uitvoerig te babbelen en te leren.... In die jaren heb ik veel geleerd. En daarna heb ik getracht om mijn opgedane kennis terug te geven aan een nieuwe lichting hobbybrouwers. Het is toch een kwestie van geven en nemen...

Echter is er iets nieuws. We leven namelijk in een maatschappij waar er geld verdient kan worden aan het vercommercialiseren van bier... En daar is niets mis mee (ik doe dat ook), maar het is prima zolang je maar je eigen recept bedenkt.

Er zijn namelijk mensen die dit trucje ook door hebben en zonder enig verstand van brouwen of van recepten maken een recept online "pikken" dat 2 of 3 keer thuis brouwen (met wellicht kleine aanpassingen) en daarna met dit recept naar een brouwerij stappen om dit commercieel uit te buiten...

Dat zijn dus de huidige praktijken van enkele nieuwe huurbrouwers (ik noem geen namen, maar het gebeurt). Het kan dus zomaar zijn dat jou recept wat jij post op dit forum, dient als basis voor een commercieel bier nu of in de toekomst.

Bezint eer ge begint... >:(

Graag jullie mening... :brouwen:

lier

Andersom worden er veel minder recepten gepubliceerd omdat ze misschien commerciele waarde zouden kunnen hebben, we blijven dromen he  :biersmile:

Ik vind het beleid van brewdog wel mooi, alle recepten gewoon online zetten.
Heb de punk ipa al eens gebrouwen en is een heerlijk biertje geworden maar koop nog steeds wel eens een flesje.

Als iemand je recept bijstelt en gaat verkopen gefeliciteerd toch.
Als jou standpunt betekend dat we elkaar hier niet meer helpen, want dat mag dan ook niet meer, o wee dat iemand een tip opdoet, kan het forum net zo goed gesloten worden.

Ik zeg niet over nadenken, alle beginnende commerciele craftbrewers in Nederland zijn waarschijnlijk hier begonnen of hebben meegeholpen om het forum te maken zoals het nu is, laat ze er dan ook de vruchten van plukken.

lier

PS
Ik verkoop geen bier, ik drink het (met vrienden) lekker zelf op  :proost2:

Biertje1985


Wolter

Je hebt een punt Oscar.

Als hobbyist vind ik het niet zo erg als mensen met een recept aan de haal gaan. Het zou echter wel zo netjes zijn om het gewoon te vragen.

Ik hoop dat er in de toekomst op één of andere manier duidelijk gaat worden of een bier ook daadwerkelijk door de "brouwer" wiens naam op het etiket staat is (mede)gebrouwen. Inmiddels probeer ik bieren die door mensen die alleen maar een recept inleveren te boycotten.

Chris71

Als je het bier zo goed vindt, dat je het commercieel wil laten brouwen, heb dan ook het fatsoen om de bedenker te benaderen en mee te laten delen in de opbrengst...

muldereric

Geheel met je eens Chris71, maar ik vrees dat door gierigheid van de gemiddelde Nederlander die ergens een cent aan kan verdienen er eerder "ikke, ikke, ikke en de rest kan..." gedrag vertoont wordt onder het mom van "bewijs maar dat het jouw recept is".

El Pastor Belga (MaJa)


foz

Citaat van: Oscar op 08-09-2017  22:35 ugraag jullie mening.... :brouwen:

Een Eanske koop ik omdat ik de herkomst ken. Brouwers zijn voor mij meer koks dan receptuurschrijvers.

seed7

Citaat van: foz op 09-09-2017  04:03 uEen Eanske koop ik omdat ik de herkomst ken. Brouwers zijn voor mij meer koks dan receptuurschrijvers.

Mooi.

Als iemand een receptuur 'leent' en door een ander laat brouwen, wat ben je dan?

Ben het helemaal met je eens dat je recepten gewoon kunt delen en dat iedere brouwer die het brouwt uiteindelijk niet het zelfde resultaat heeft. Topkoks maken echter wel hun eigen recept, waarbij eigen in veel gevallen een zeer doordachte variatie is ipv een bijna 1:1 kopie of een toevallig in het wort gevallen sinaasappelschilletje.

Het minste dat je kunt, behoort, te doen is krediet geven, geinspireerd door ...

Ik signaleer de ontwikkeling die Oscar noemt al een tijdje en vind het een zeer droevige,

Ingo :(

Gerb

Gebeurt dit echt? Heb je bronnen of zijn het geruchten? Ik kan het me bijna me niet voorstellen. En zoals Oscar altijd zegt: Een recept bedenken is echt niet moeilijk!

Jules

Tja, als dat gebeurt is dat een trieste zaak. Ook intellectueel eigendom mag je niet zomaar gebruiken.
Of wettelijk iets te vinden is over iets wat je zelf vrijwillig op een forum plaatst, zonder copyright oid aan te geven lijkt me niet.

Maar ik vind het niet netjes om op deze manier jezelf te verrijken. Vraag dan gewoon aan de poster of je het mag gebruiken.

Van de andere kant, wanneer gebruik je iemands recept? Als je minder dan 1% van de grondstoffen aanpast, of 5, of 10%.....¿

Erg lastige materie, maar in de grond van de zaak niet netjes om het zo te doen.

Hopelijk gaat dit niet leiden tot verminderde bijdragen en discussies hier, dat zou erg jammer zijn. Op die manier gaat de leercurve afvlakken en dat is zonde.

Mvg J

Edwarff

Hierbij geef ik aan dat iedereen mijn recepten mag gebruiken en 'ver-commercialiseren' .

Niet dat ik verwacht dat een huurbrouwer daar interesse in heeft,  maar goed.

Ik denk juist dat openheid over recepten en de manier van brouwen bijgedragen heeft aan de opkomst van steeds meer goede bieren.

Afgelopen woensdag waren wij met het IBU bij brouwerij De Kromme Haring waar een gastspreker van Oepidus was. Hij vertelde dat er in die wereld nauwelijks geheimen zijn. Wij hobbybrouwers kregen ook antwoord op alles dat we wilden weten. Ik vind het ook zo gaaf dat Brewdog alle recepten online zet. Ik kan mij niet voorstellen dat zij zich zorgen maken dat kleine brouwers het recept 'lenen'.

Oh, ik ben het wel eens dat het wel netjes is om te melden als je geïnspireerd bent door een recept op dit forum.

Oscar

Citaat van: Gerb op 09-09-2017  08:11 uGebeurt dit echt? Heb je bronnen of zijn het geruchten?

Het gebeurt echt...

Knobby

Citaat van: Edwarff op 09-09-2017  09:22 uIk denk juist dat openheid over recepten en de manier van brouwen bijgedragen heeft aan de opkomst van steeds meer goede bieren.

Afgelopen woensdag waren wij met het IBU bij brouwerij De Kromme Haring waar een gast spreker van Oepidus was. Hij vertelde dat er in die wereld nauwelijks geheimen zijn.
Hij had het daarbij wel specifiek over de nieuwe generatie brouwers. Verder ben ik het helemaal met je eens.
Zoals ook Ronald van de Streek zei toen hij mij het recept voor hun Hopart #6 gaf: "Bier is zoveel meer dan een recept alleen, ik ben niet bang dat ze mijn bier gaan nabrouwen."

Vervolgens toen hij mijn brouwsel proefde was het volgens hem wel precies Hopart #6 hahaha.  :proost:

Dirtbag

Citaat van: seed7 op 09-09-2017  07:37 uMooi.

Als iemand een receptuur 'leent' en door een ander laat brouwen, wat ben je dan?
.......
Ingo :(

Een handelaar.

Wat al aangestipt is, hoeveel moet je veranderen voordat het niet meer een recept is van een ander? Hoe brouw je dan ooit een pils die echt van jezelf is?

Wat zou er gebeuren als zo'n huurbrouwer het recept van de blozende blonde pakt en deze laat huurbrouwen? Ik zal zo'n vermoeden hebben dat Brand dat niet geheel grappig gaat vinden.

Nu ben ik een hobbybrouwer, als ik iets bouw is dat nagenoeg altijd een recept dat ik vind of stevig geïnspireerd op een recept. Sommige recepten evolueren bij mij, dan verander ik een beetje de verhoudingen tussen de grondstoffen of verkloot verander ik het maischschema of ik gebruik een andere gist. Als ik echter een recept brouw dan staat bij mij in BrouwHulp waar ik hem vandaan heb.

db

Drents Hopbier

Citaat van: Oscar op 08-09-2017  22:35 u

Mijn mening, die al jaren op mijn website staat:
 Ik zie een recept als leidraad en niet als een mogelijkheid om een bier "te klonen". Want zelfs als het recept volledig is, zijn er onzekere factoren. Waarmee ook de "noodzaak" van geheimzinnig te doen over een recept, onzin blijkt te zijn.

Er zullen verschillen zijn in:

    gebruikte apparatuur
    grootte van het brouwsel                                   
    manier en nauwkeurigheid van werken
    grondstoffen (leverancier, versheid, kwaliteit, manier van bewaren)
    verschil in waterkwaliteit
    verschil in gistkwaliteit (ouderdom) en vergistingstemperatuur (niet iedereen meet en vermeldt de temperatuur die bereikt wordt als de vergisting op z'n felst is)
    ???????

Wat ik vaak mis in een gepubliceerd recept:

    kleur van de mout (van veel mouten bestaan verschillende variëteiten)
    of de pH tijdens het proces gecorrigeerd is
    welke hopvorm gebruikt is (pellets, bellen, extract, plugs ???)
    hoe lang de kooktijd was
    hoe lang en hoe de verschillende doseringen hop meegekookt zijn (hopzak??)
    hoe lang kruiden meegekookt zijn
    of en hoe het wort belucht is
    welke gist er gebruikt is en of deze van te voren opgestart was, of alleen gerehydrateerd
    welk begin s.g. en of welk eind s.g. (schijnbaar of werkelijk) gemeten is
    hoe het bier smaakte!
Hopbier

seed7

Citaat van: Dirtbag op 09-09-2017  10:19 uWat al aangestipt is, hoeveel moet je veranderen voordat het niet meer een recept is van een ander? Hoe brouw je dan ooit een pils die echt van jezelf is?

Wat zou er gebeuren als zo'n huurbrouwer het recept van de blozende blonde pakt en deze laat huurbrouwen? Ik zal zo'n vermoeden hebben dat brand dat niet geheel grappig gaat vinden.

Een recept is slechts op een enkele wijze te beschermen, geen patent, geen copyright, geen intellectueel eigendom, alleen door geheimhouding. Brand kan alleen dat van de winnaar vragen, het staat bij mijn weten niet in het wedstrijdreglement dat prijswinnende recepturen geheim geworden houden. Zij kunnen volgens mij ook geen rechten op het winnende recept doen gelden om boven genoemde reden. Edit: Wel natuurlijk op de naam en productuitstraling als ze dat op de juiste wijze hebben geregistreerd.

Hoeveel veranderen is wat ik eerder bedoelde met een 'doordachte variatie'. Een heel mooie daarin was de opstart periode van de Modern Times brouwerij, die al hun recepten publiceerden. Zelfs al de beta-versies en benieuwd waren naar wat anderen er van maakten. Van een recept kregen ze voor het op de markt was al een 'verbeterde' versie van een hobbybrouwer te drinken. Verbeterd in de zin dat ze de variant duidelijk lekkerder vonden.

Het namaken en variëren is wat bierstijlen oplevert, denk aan de NEIPA hype op het moment. Niets mis mee omdat men zelf na denkt hoe iets dergelijks te maken i.p.v. plat een recept te kopiëren.

... en ja, ook voor hobbybrouwers vind ik het netjes als je een recept publiceert om aan bron en/of inspiratievermelding te doen als dat van toepassing is.

Ingo

Edgar

Eens met Hopbier. Die commerciële brouwer neemt sowieso een loopje met jouw recept. De omstandigheden in bijna elke brouwerij zijn drastisch verschillend, net als de inzichten en gewoonten van de brouwer. Exact dezelfde moutstort krijgen is al zo goed als ondoenlijk. Ik zeg niet dat mensen die '2 of 3x zelf hebben gebrouwen' die intentie niet kunnen hebben, maar dat is meer een fantasie dan wat anders.

elBieros

Oscar weet ook wel dat je met alleen een recept een bier niet 1:1 kan kopiëren.

Kern van de zaak is dat er kennelijk kneuzen brouwers figuren zijn die andermans recept ongevraagd gebruiken voor eigen gewin. Zou wel eens willen weten wie dat dan zijn... Niet dat je er veel tegen kan doen...

Edgar

Nouja, Oscar waarschuwt nadrukkelijk in zijn laatste zin voor het hier opschrijven van je recepten. Dat lijkt me eerder de kern van de zaak en dat lijkt me onzin en eigenlijk bijzonder negatief ten opzichte van dit forum.

Wie nu precies de onnozelaar is die 'mijn' recept (dat ik al openbaar heb gepubliceerd, dus niet meer helemaal van mij en dat is denk ik ook de bedoeling) denk te kunnen 'commercialiseren' interesseert mij eerlijk gezegd niets, ik hoop dat hij er iets aan heeft.

Als we hier met al onze discussies kunnen zorgen dat er beter bier op de markt komt (en ik ben 100% zeker dat ècht grote brouwers hier al inspiratie hebben opgedaan), dan zoveel te beter.

Oscar

Citaat van: elBieros op 09-09-2017  17:34 uOscar weet ook wel dat je met alleen een recept een bier niet 1:1 kan kopiëren.

Dat zou je denken, maar dat kan dus wel... :)  Als ik mijn commerciële bieren in een andere installatie ga brouwen worden ze er echt niet compleet anders van... de verschillen zijn minimaal..de gewone consument proeft dat niet.

En veel brouwers komen, bij de brouwerij waar ik werk, met slechts een recept... Dat ze waarschijnlijk thuis enkele malen hebben gebrouwen om deze te "perfectioneren". En hoe ik het ook brouw, ze zijn erg tevreden over het resultaat... :)

Jacques

Citaat van: Oscar op 09-09-2017  23:23 uDat zou je denken, maar dat kan dus wel... :)  Als ik mijn commerciële bieren in een andere installatie ga brouwen worden ze er echt niet compleet anders van... de verschillen zijn minimaal..de gewone consument proeft dat niet.

En veel brouwers komen, bij de brouwerij waar ik werk, met slecht een recept... Dat ze waarschijnlijk thuis enkele maken hebben gebrouwen om deze te "perfectioneren". En hoe ik het ook brouw, ze zijn erg tevreden over het resultaat... :)

Natuurlijk zijn er altijd verschillen tussen installaties, zaken die niet precies in een recept beschreven zijn en werkwijzen. Die zorgen zeker voor verschillen.

Overigens valt het mij de laatste tijd ook op dat er veel huurbrouwers zijn die met zeer weinig verstand van zaken hun bier laten brouwen. Het zijn meer handelaren dan brouwers. Met een niet zelfbedacht recept naar een brouwerij gaan die zijn ketels verhuurd is niets anders dan plagiaat.
Overigens rust er op teksten die op het internet geplaatst worden gewoon copyright. Dat copyright berust bij de schrijver van een bericht. Iemand die met een gepikt recept bij een brouwerij aanklopt om te laten brouwen kan privaatrechtelijk aangeklaagd worden.

Persoonlijk vind ik het een hele slechte ontwikkeling. Al een paar jaar merk dat er een grotere weerstand is om prijswinnende recepten te delen. Voor ene groot deel komt dit doordat men het idee heeft het bier te vercommercialiseren is. Het geldschip zal niet zo snel binnen varen. Met meer dan 500 brouwerijen en zo'n 5000 Nederlandse bieren wordt de spoeling dun. Je ziet ook dat veel huurbrouwers er naar een paar jaar er weer mee stoppen. Alleen als je echte visie hebt en bijzondere smakelijke bieren weet te ontwikkelen red je het. Anders gezegd: je moet liefde hebben voor het bierbrouwersvak.

RienP

Citaat van: Jacques op 10-09-2017  00:16 uOverigens valt het mij de laatste tijd ook op dat er veel huurbrouwers zijn die met zeer weinig verstand van zaken hun bier laten brouwen. Het zijn meer handelaren dan brouwers. Met een niet zelfbedacht recept naar een brouwerij gaan die zijn ketels verhuurd is niets anders dan plagiaat.
Overigens rust er op teksten die op het internet geplaatst worden gewoon copyright. Dat copyright berust bij de schrijver van een bericht. Iemand die met een gepikt recept bij een brouwerij aanklopt om te laten brouwen kan privaatrechtelijk aangeklaagd worden.

Ja maar waar is het plagiaat en waar start een eigen recept? Als je 2% van het recept aanpast, hoe sterk staat dan nog een claim van plagiaat? Met recepten is het vaak lastig lijkt me om plagiaat te claimen.

elBieros

Citaat van: Jacques op 10-09-2017  00:16 uAl een paar jaar merk dat er een grotere weerstand is om prijswinnende recepten te delen.

Het rijtje Bewezen Recepten wordt in ieder geval elk jaar steeds korter... :(

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.