Is een eind SG van 1.030 hoog voor een bruin biertje?

Gestart door Xendelaar, 07-09-2017 14:07 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Xendelaar

Hoi allemaal,

Een aantal dagen geleden heb ik een "Belgisch bruin bier" gebrouwen met een Brooklyn Brew Shop kit van 3,8 l.  Volgens de beschrijving zou deze kit een bier moeten leveren met een alcoholpercentage van circa 6%. Een begin en einddichtheid wordt niet gegeven.

Volgens de beschrijving moest ik het wort na het overhevelen in de vergistingsfles aanvullen tot 3,8 liter water, omdat er tijdens het koken een deel van het water in het wort verdampt. Tijdens het brouwproces is er volgens mij ook best veel verdampt. Ik heb dit destijds niet kunnen meten.

Tijdens het overhevelen is helaas mijn pan omgevallen en ben ik ruim 2 liter wort kwijtgeraakt ( :huilen:). Ik wist dus niet met hoeveel ml water ik mijn wort moest toevoegen. Ik heb uiteindelijk besloten om het wort zonder aanlengen te laten vergisten. De begin SG bedroeg volgens mijn hydrometer 1,076 g/l.

We zijn nu ongeveer een week verder en mijn geschatte SG bedraagt nu ongeveer 1,036 g/l, zie onderstaande figuur:


Figuur: SG en berekende alcohol percentage in vergistingsfles, uitgezet tegen de tijd. Linker as: alcoholpercentage; rechter as: SG.

Deze SG heb ik geschat met de methode van Balling, waarbij ik het verlies in gewicht heb gevolgd als functie van de tijd. Het geschatte alcoholpercentage ligt iets onder de 6%*. Je kunt je voorstellen dat ik geen hydrometingen wil uitvoeren met 1,54 liter wort.
Het lijkt erop dat de eind SG  in zicht komt en ik vraag me af of deze niet te hoog is. Ik laat de batch natuurlijk, volgens recept, nog minimaal een week vergisten voordat ik ga bottelen, maar ik geloof niet dat de einddichtheid onder de 1,020 g/l zal raken.

Mijn vraag: Is een einddichtheid  tussen de  1,020 en 1,030 acceptabel voor een Belgisch bruin bier? Of zou ik het misschien nog moeten verdunnen?
 
Ps. Ik heb pas 3 kleine brouwsels tot op heden gebrouwen, dus vergeef me als ik verkeerde termen gebruik.

*Toelichting
Ik realiseer me dat de berekende dichtheid en alcoholpercentage waarschijnlijk erg onnauwkeurig zijn. Ik gebruik het alleen ter indicatie en om te kijken wanneer het vergistingsproces op zijn eind is gekomen.

Hai

Zo te zien is er nog steeds activiteit. Als de lijn een dag of 4 gelijk blijft dan is de vergisting gestopt.
Twee weken en langer kan het zeker duren. Boven de 1020 vind ik persoonlijk erg hoog. Je moet dan je hoeveelheid bottelsuiker aanpassen anders kun je ploffende flessen krijgen.

Xendelaar

Citaat van: Hai op 07-09-2017  15:09 uZo te zien is er nog steeds activiteit. Als de lijn een dag of 4 gelijk blijft dan is de vergisting gestopt.
Twee weken en langer kan het zeker duren. Boven de 1020 vind ik persoonlijk erg hoog. Je moet dan je hoeveelheid bottelsuiker aanpassen anders kun je ploffende flessen krijgen.

Bedankt voor je reactie. Het proces is inderdaad nog steeds gaande. Ik krijg alleen de indruk dat mijn gistcellen niet in staat zijn om de sg onder de 1.030 te krijgen. Je ziet aan de grafiek dat het proces redelijk is afgevlakt. vandaar mijn zorgen.
ik laat mijn treurige hoeveelheid bier nog lekker een weekje staan. Als ik 4 dagen geen activiteit meer waarneem, dan ga ik bottelen ongeacht het SG.

Oscar

Dus je hebt nog zo'n 2 liter wort/bier over? Wat overeenkomt met 6 flesjes bier.  :nut: Daar heb je met een beetje goede wil 1 avondje plezier van  :proost: :proost:

Xendelaar

Citaat van: Oscar op 08-09-2017  10:41 uDus je hebt nog zo'n 2 liter wort/bier over? Wat overeenkomt met 6 flesjes bier.  :nut: Daar heb je met een beetje goede wil 1 avondje plezier van  :proost: :proost:

Haha het is inderdaad genoeg bier om de batch af te maken! Het is alleen toch een beetje zonde van de 5 uur werk die ik eraan heb gehad.
Zelfs als ik de helft niet was verloren, dan vind ik het nog steeds relatief veel werk voor een halve krat bier. Nu ben ik super zuinig op mijn brouwsels, want ik heb immers maar een paar flesjes per batch.
Zo'n 3,8 liter vat is perfect om het brouwen uit te proberen, maar daar houdt het ook bij op. Als ik zo op het forum kijk dan ben je relatief gezien niet veel meer tijd kwijt wanneer je bijvoorbeeld 20 liter brouwt.

Ik overweeg daarom om te upgraden naar een fatsoenlijkere beginnersinstallatie van 20 liter of 30 liter... :)
Maar ik wil eerst nog wat ervaring opdoen en experimenteren met verschillende beginnerspakketten voordat ik weer een bult geld uitgeef aan een nieuwe hobby.

On topic: We zijn trouwens weer een dag verder en het gewicht is nu twee dagen hetzelfde gebleven. Ik zal aan het eind van de twee weken de grafiek weer updaten. Dan kunnen we met zijn allen eens kijken wat verstandig is. Ik gok dat mijn eind SG niet onder de 1.030 zal komen. Wat denken jullie? :)

Adbrouwt

Ik denk dat je een refractometer moet lenen en je dichtheid moet meten voor het bottelen

CeesM

Met een begin SG van 1.076 zou je op een alcoholpercentage van ca 12% zitten als het uitgegist is. Ik denk dat je gist dat niet aan kan.

Basje42

Citaat van: Xendelaar op 08-09-2017  11:08 uIk overweeg daarom om te upgraden naar een fatsoenlijkere beginnersinstallatie van 20 liter of 30 liter... :)
Maar ik wil eerst nog wat ervaring opdoen en experimenteren met verschillende beginnerspakketten voordat ik weer een bult geld uitgeef aan een nieuwe hobby.

Als je in dit stadium al moeite hebt met hobbymatig 5 uur werk en kansen op verlies.
Moet je je eens serieus afvragen of bierbrouwen wel een geschikte hobby voor je is.
Als je je installatie uitbreidt, zal je niet veel tijd besparen en krijg je er weer andere "problemen" bij.

Xendelaar

Citaat van: Basje42 op 08-09-2017  12:48 uAls je in dit stadium al moeite hebt met hobbymatig 5 uur werk en kansen op verlies.
Moet je je eens serieus afvragen of bierbrouwen wel een geschikte hobby voor je is.
Als je je installatie uitbreidt, zal je niet veel tijd besparen en krijg je er weer andere "problemen" bij.


Goed punt. Daarom houd ik het nu nog even alles op een kleinere schaal. Ik ben nu nog razend enthousiast en kan niet wachten tot ik aan mijn volgende brouwsel kan beginnen, maar ik weet niet hoe dit over 6 maanden is. :)
Het 5 uur brouwen is overigens niet het grootste probleem. Dat is eigenlijk heel erg leuk! Ik vind het jammer dat ik zo zuinig moet zijn met mijn geproduceerde bier. 7 halve liter flessen zijn namelijk zo op! :(

Gerb

Dat van die bult geld valt ook wel mee. Koop een grote pan tweedehands, maak een hevelfilter en koop een gistvat van een liter of 30. Ik weet niet waar je woont, maar ik heb nog wel een gistvat staan voor je. Ik woon in de buurt van Leiden

Xendelaar

Citaat van: Gerb op 08-09-2017  13:31 uDat van die bult geld valt ook wel mee. Koop een grote pan tweedehands, maak een hevelfilter en koop een gistvat van een liter of 30. Ik weet niet waar je woont, maar ik heb nog wel een gistvat staan voor je. Ik woon in de buurt van Leiden
Je hebt gelijk. Ik kan geen bult vallen als ik instap spullen koop. Ik zat gewoon te flirten met de gedachte om die stap over te slaan en meteen over te stappen op de geavanceerde spullen die ik hier op het forum voorbij zie komen.
Ik ga een leuk nieuw vaatje aanschaffen voor mijn nieuwe projectje.

Ik woon trouwens in Eindhoven dus  Leiden is net iets te ver fietsen voor me. ;) Vriendelijk bedankt voor het aanbod! :)
 
Groeten alex

Oscar

Citaat van: Xendelaar op 08-09-2017  11:08 uAls ik zo op het forum kijk dan ben je relatief gezien niet veel meer tijd kwijt wanneer je bijvoorbeeld 20 liter brouwt.

Ik zal het je sterker vertellen in diezelfde tijd brouw je 100 liter of 10 hl of 20 hl of 30 hl... of 100 hl... :brouwen:

Xendelaar

Citaat van: Adbrouwt op 08-09-2017  11:15 uIk denk dat je een refractometer moet lenen en je dichtheid moet meten voor het bottelen
Ik heb geen kennissen met een refractometer maar volgens mij is mijn huidige methode nauwkeurig genoeg om de gewichtafname waar te nemen. Als het gewicht niet meer afneemt dan ga ik naar 4 a 5 dagen bottelen.
Voordat ik ga bottelen zal ik zeker mijn bier met de hydrometer analyseren! Ik ben ook erg benieuwd of mijn calculaties een beetje kloppen :)


Xendelaar

Citaat van: CeesM op 08-09-2017  11:31 uMet een begin SG van 1.076 zou je op een alcoholpercentage van ca 12% zitten als het uitgegist is. Ik denk dat je gist dat niet aan kan.
Daar ben ik eigenlijk ook een beetje bang voor. Betekent dit dat het hergisten van bier ook niet gaat lukken in de fles als ik daar suiker bij doe?

Verder heb ik gezien dat de calcium concentratie erg laag is: gemiddeld 32 mg/l.
Misschien had ik mijn water moeten verharden? Of zal dit geen invloed hebben op het proces?

SanderH

Citaat van: CeesM op 08-09-2017  11:31 uMet een begin SG van 1.076 zou je op een alcoholpercentage van ca 12% zitten als het uitgegist is. Ik denk dat je gist dat niet aan kan.

Als het vanaf de 1.076 zou zijn uitgegist naar 1.000 zou je maar 9,9% alcohol hebben. bij de 1.030 die het nu is zit je pas op 6%. bij lange na niet in de buurt van de 12%.

Xendelaar

Citaat van: SanderH op 09-09-2017  06:38 uAls het vanaf de 1.076 zou zijn uitgegist naar 1.000 zou je maar 9,9% alcohol hebben. bij de 1.030 die het nu is zit je pas op 6%. bij lange na niet in de buurt van de 12%.
Volgens mijn berekening kom ik ook op een kleine 10 procent uit, maar het punt is dat ik een hoger percentage dan 6 procent niet ga bereiken.
Kan ik dan wel gewoon bottelen? Dinsdag zou ik volgens het recept aan de slag moeten gaan. Ik zit nu al bijna 3 dagen op een theoretisch SG van 1.032...


Xendelaar

Beste brouwspecialisten,

Sorry voor de bump, maar mijn botteldag komt in zicht en mijn theoretische SG ligt al bijna 4 dagen rond de 1,032. Je ziet nog wel een licht dalende trend in de grafiek, maar ik vermoed niet dat een veel lagere SG haalbaar is:


Figuur: SG van jongbier vs tijd. De geplande botteldag wordt weergegeven met de blauwe stippellijn. De fermentatie vindt plaats in een ruimte, waarbij de temperatuur fluctueert tussen de 20C en 22C.

Er zijn nu drie dingen die ik zou kunnen doen en ik ben erg benieuwd naar jullie mening: 

1.   De SG verdunnen naar 1.020. Daarvoor moet ik het brouwsel sterk verdunnen. Wellicht wordt de fermentatie hierdoor op gang gebracht omdat het alcoholpercentage daardoor afneemt?
2.   De batch nog een week (of twee) laten fermenteren in de hoop dat de SG met een paar punten nog afneemt. Ik vermoed alleen dat dit niet heel veel zin heeft.
3.   De batch op de geplande dag bottelen en verrijken met wat suiker voor de prik. Hierdoor ontstaat er wel de kans dat ik plofflessen krijg? Zou ik een verlaagde suikerconcentratie aanhouden van 4 g/l? Of moet ik de 7 g/l gewoon aanhouden?

Wat zouden jullie doen? Zelf neig ik naar optie 3.

Daarnaast vraag ik me af of de SG curve een beetje "normaal" is voor een hoog gistende batch. Ik zie héél veel activiteit de eerste 24 uur en daarna gebeurd er nagenoeg niets meer. Ik heb op het forum gelezen dat de meeste activiteit de eerste 48 uur plaatsvindt, maar ik eerlijk gezegd had ik toch een iets minder steile helling verwacht. Nu vindt 90% van mijn conversie plaats gedurende de eerste dag. Is dit normaal? Is de temperatuur van 20-22 graden Celsius misschien te hoog?


Adbrouwt

Voor het bottelen even de SG meten met een hydrometer of refractometer.  En vooraf de botteldatum bepalen kan gevaarlijk zijn. Ik laat bijna al mijn bieren standaard 3 weken gisten. En 1032 is te hoog. Bier verdunnen is jezelf voor de gek houden. Er blijven on vergistbare suikers inzitten. Mocht je toch gaan bottelen gezien je geplande datum en je herhalende vragen voeg dan aub weinig suiker toe.

Xendelaar

Citaat van: Adbrouwt op 12-09-2017  22:16 uVoor het bottelen even de SG meten met een hydrometer of refractometer.  En vooraf de botteldatum bepalen kan gevaarlijk zijn. Ik laat bijna al mijn bieren standaard 3 weken gisten. En 1032 is te hoog. Bier verdunnen is jezelf voor de gek houden. Er blijven on vergistbare suikers inzitten. Mocht je toch gaan bottelen gezien je geplande datum en je herhalende vragen voeg dan aub weinig suiker toe.
Bedankt voor de tip. Ik wacht nog wel een paar dagen. Ik heb geen haast... (Maar ik sta stiekem wel te popelen om het te proeven.)

Jacques

Het lijkt er op dat je een gestokte vergisting te pakken hebt.
Vaak is dat een gevolg van het enten van te weinig gist. Omdat je wort kwijt bent geraakt verwacht je dat niet.

Weet je hoeveel gist je hebt toegevoegd? Heb je het wort goed belucht?

Xendelaar

Citaat van: Jacques op 13-09-2017  22:47 uHet lijkt er op dat je een gestokte vergisting te pakken hebt.
Vaak is dat een gevolg van het enten van te weinig gist. Omdat je wort kwijt bent geraakt verwacht je dat niet.

Weet je hoeveel gist je hebt toegevoegd? Heb je het wort goed belucht?
Eerlijk gezegd weet ik niet hoeveel gram gist ik heb toegevoegd. Ik weet niet eens wat voor gist ik heb gebruikt. De brouwkit is heel matig in het voorzien van informatie...
Van de 3.8 liter wort heb ik maar 1.5 liter kunnen redden dus ik denk inderdaad dat ik genoeg gist heb gebruikt.
ik heb het wort erg goed belucht:
-tijdens het overhevelen naar het gistvat heb ik 3 cascadesstappen gebruikt met een vergiet ( inclusief kaasdoek).
- vervolgens heb ik 60 seconden intensief het vat geschud.

Misschien is mijn berekening gewoon onjuist en is de werkelijke eind SG wel in orde..
ik ga vrijdag een monster nemen en analyseren. Dan weet ik het zeker. als de SG dan nog te hoog is dan bottel ik het bier met 4 g/l suiker. [emoji4]

lier

ik zou niet te veel meer je sg meten anders is je bier dadelijk op voordat je gebotteld hebt :nut:

lier

Wat betreft uitbreiden, er staan behoorlijk wat pannen, gamellen en fusten op het prikbord om mee te beginnen

hansHalberstadt

Citaat van: Xendelaar op 08-09-2017  23:38 uIk heb geen kennissen met een refractometer maar volgens mij is mijn huidige methode nauwkeurig genoeg om de gewichtafname waar te nemen. Als het gewicht niet meer afneemt dan ga ik naar 4 a 5 dagen bottelen.
Voordat ik ga bottelen zal ik zeker mijn bier met de hydrometer analyseren! Ik ben ook erg benieuwd of mijn calculaties een beetje kloppen :)


Welke formules gebruik je dan bij je calculaties? mbt de gewicht methode heb je bij ca 2 liter bier van 1076  ca 240 g vergistbare suiker die voor de helft wordt omgezet in koolzuur en dat is je gewichtafname, dus zou je 120 g gewicht moeten verliezen als het helemaal uitgist (ca 1021)

Omdat je zo weinig hebt is de kans groot dat er snel veel gist is neergeslagen omdat je weinig beweging hebt in zo'n klein volume, dus dat kan je gestokte vergisting misschien verklaren. Verder is de vraag hoe goed eea was gemengd toen je het begin SG mat.

Xendelaar

Citaat van: lier op 14-09-2017  00:19 uWat betreft uitbreiden, er staan behoorlijk wat pannen, gamellen en fusten op het prikbord om mee te beginnen

Bedankt voor de tip! Ik ga vanavond meteen kijken!

Citaat van: hansHalberstadt op 14-09-2017  07:11 uWelke formules gebruik je dan bij je calculaties? mbt de gewicht methode heb je bij ca 2 liter bier van 1076  ca 240 g vergistbare suiker die voor de helft wordt omgezet in koolzuur en dat is je gewichtafname, dus zou je 120 g gewicht moeten verliezen als het helemaal uitgist (ca 1021)

Omdat je zo weinig hebt is de kans groot dat er snel veel gist is neergeslagen omdat je weinig beweging hebt in zo'n klein volume, dus dat kan je gestokte vergisting misschien verklaren. Verder is de vraag hoe goed eea was gemengd toen je het begin SG mat.

Bedankt voor het narekenen.

***De rekenmethode***

Ik gebruik de "methode" van Balling die aanneemt dat:

Voor elke gram glucose die er wordt omgezet, de volgende producten worden gevormd:
48,39% Alcohol
46,29% CO2
5,32% Gist (biomassa)

De gewichtsafname die ik meet is de CO2 die het systeem verlaat. De geproduceerde hoeveelheid alcohol is dan:
                                    massa CO2
 massa alcohol (g) =       ----------------- X 0,4839 
                                      0,4629


Nu weet ik hoeveel gram alcohol in de oplossing zit. Dit reken ik om naar volume alcohol. Bij 21 graden is de dichtheid van alcohol ~789 g/l dus:

Volume alcohol (l) =  massa alcohol / 789

Nu kan ik het percentage alcohol berekenen, aangezien het volume van de oplossing bekend is. Deze is ongeveer 1,55liter (+/ 10%):

Percentage alcohol (vol %) = volume alcohol / volume totale oplossing

Ten slotte reken ik het percentage alcohol terug naar een SG met de formule van Balling.

SG = SG begin –   Percentage alcohol *100
                          -------------------------
                                        132,715


***Meten van mijn begin SG ***

SG begin was 1,076. Dit heb ik twee keer gemeten na het koken van het wort. het wort was naar mijn idee goed gemengd. Ik heb de metingen gedaan tijdens het koelen van het wort en daarbij mengde ik het mengsel regelmatig met een spatel. Ik heb de hydrometer gedraaid om het vrij te maken van bellen, maar ik moet toegeven dat ik het ding niet super hard heb laten ronddraaien of zo.
De eerste meting was bij 50 graden Celsius en de tweede keer bij 21 graden Celsius. De meetwaarde bij 50C heb ik gecorrigeerd met een correctiefactor. In beide gevallen kwam er 1,076 als begin SG uit. Mogelijk zit ik er 2 punten naast omdat ik de plaatsing van de getallen op de schaalverdeling van mijn hydrometer niet echt goed begrijp.


**Totale massaverlies**
In twee weken tijd ben ik tijdens het fermenteren circa 69 gram massa kwijtgeraakt.

In jouw bericht zeg je dat ik ongeveer 120 gram zou moeten verliezen bij 2 liter wort. Aangezien ik maar 1,55 liter heb zou dit dan neerkomen op 93 gram massaverlies.
Voor een gewichtsverlies van 93 gram kom ik met mijn formule uit op een maximale eind SG van 1,016 en niet op 1,021, dus daar zit al een verschil met jouw berekening. :s

Is mijn gedachtegang een beetje juist of maak ik verkeerde aannames en sla ik de plank volledig mis?

Bedankt voor de interesse en excuses voor het lange bericht. :D

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.