Vraag nav prijswinnend recept van Jeroen Free (verwijderen koudhop)

Gestart door SimonGula, 04-09-2017 19:27 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

SimonGula

Citaat van: JeroenF op 30-06-2015  23:01 uONK 2015 C3

Biertype: India Pale Ale (IPA) American

Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene gegevens

Naam brouwer: Jeroen Free
Brouwdatum: 28 Februari 2015
Botteldatum: 21 maart 2015

Aantal liter bier: 25
Aantal liters wort: 28.8 (gerekend na koken)
Begin SG:  1062
Eind SG:  1012
Berekende kleur:  23 EBC
Berekende bitterheid:  60 IBE

Mout
6530 gram Pale -Ale mout 7 EBC
580 gram Munchenermout 15 EBC
145 gram Cara Crystal  120 EBC

Totaal: 7255 gram storting

Water
Brouwwater:  29 liter
Spoelwater:  13 liter
Totaal:  42 liter
Beslagverhouding:  1 : 4

Watersamenstelling (Bergen op Zoom)
Chloride: 23 mg/L
Sulfaat: 21 mg/L
Calcium: 62 mg/L

Toevoegingen:
Calciumchloride:  7.2 ml
Calciumsulfaat: 13.5 gram
Melkzuur 80%: 5 ml

Maischschema:
Temperatuur in °C:  66 / 78
Tijd in minuten :      75 / 5

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 80 min

Kookpan
Kookpaninhoud: 50 Liter

Wort Benodigd voor koken:  35.4 liter
Verdamping tijdens koken:  6.6 liter
Wort over na koken: 28.8 liter

Hop
Cascade, bloemen  7,7% alfazuur,  44 gram, FWH, 25IBE
Citra, bloemen 13.3% alfazuur,  16 gram, 60 minuten meekoken, 15IBE
Mozaic, bloemen  13.9% alfazuur,  14 gram, 30 minuten meekoken, 10 IBE
Mozaic, bloemen  13.9% alfazuur,  30 gram, 10 minuten meekoken, 10 IBE

Flame out:   
Cascade, bloemen 7.7%,  10 gram, 0 minuten meekoken, 0 IBE
Citra, bloemen 13.3%,  10 gram, 0 minuten meekoken, 0 IBE
Mozaic, bloemen 13.9%,  10 gram, 0 minuten meekoken, 0 IBE

Koudhop: 1 gr/l Cascade, 1.5 gr/l Citra en 1.5 gr/l Mozaic bloemen gedurende 7 dagen.

Gist
Lesaffre:  Safale  US-05
Niet belucht  (kletteren)
Giststarter:  Geen,  2 zakjes (los op wort gestrooid)

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting:  5 dagen bij 19 oplopend tot 19.5 gr C
Nagisting:  16 dagen bij 21 °C

Bottelen:  kristalsuiker 8.7 gr/l

Commentaar Jury:  Mooie IPA


Succes met deze brouw
Jeroen Free



Hallo Jeroen,

Ik heb met veel plezier aan de hand van jouw recept mogen brouwen. Ik zou alleen graag een tip willen hoe ik het best de koudhop kan verwijderen zonder het bier te verpesten door er zuurstof bij te laten komen. Ik gebruik een gewone plastic vergistingsemmer met deksel. Heb jij advies voor me?

JeroenF

Hoi beste SimonGula,

Je kunt het beste met een steriele hevel je bier overhevelen in een andere (steriele) emmer of bottelvat.
Tijdens deze actie proberen zo min mogelijk het gistdepot en bezinksel te beroeren en deze intact te laten.
Daarna in je steriele emmer gekookt en afgekoelde bottelsuiker toevoegen en bottelen maar.

Ik hevel zelf over in een schone keg (onder een dekentje van koolzuur) en gebruik een beergun om te bottelen met koolzuur.

Succes verder.

Groet,

Jeroen

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.