Imperial IPA

Gestart door Martijn0172, 31-08-2017 20:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Martijn0172

Na de laatste brouwsels alleen maar IPA's en APA's gebrouwen te hebben dacht ik er aan om eens (ietsjes) anders te brouwen namelijk een Imperial IPA. Ik ben nu eenmaal fan van Amerikaanse soorten en om eerlijk te zijn vallen deze het meest in de smaak bij de gasten (waarschijnlijk de hopsmaak die brouwfoutjes masceert  :nut:)

Ik kwam tot het onderstaand recept met spullen die ik nog heb. Ben vooral benieuwd naar de moutstort. Ik hou van een balans tussen de moutsmaak en de hop, vandaar dat ik ook voor Maris Otter heb gekozen, ik heb ook nog Dingemans Pale Ale eventueel.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptSterke IPA
Brouwdatum07-09-2017
BierstijlImperial IPA
Volume22,0 l
Begin SG1,067 SG
Berekende kleur (Morey)33 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)90 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,00 lWater uit Water uit hazerswoude dorp
8,00 gCaSO4
9,54 mlMelkzuur
14,68 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
143 mg/l12 mg/l41 mg/l150 mg/l65 mg/l238 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,00 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC87,0 %
0,50 kgCara-hellWeyermann25 EBC5,4 %
0,40 kgCara 120Dingemans120 EBC4,3 %
0,30 kgAroma 150Dingemans150 EBC3,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.2,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
34,9 gMagnumpellets14,3%90 min.48,2 IBU
25,0 gAmarillobellen8,9%15 min.9,1 IBU
25,0 gMosaicbellen11,8%15 min.12,0 IBU
25,0 gSimcoebellen12,4%15 min.12,6 IBU
15,0 gAmarillobellen8,9%5 min.2,2 IBU
15,0 gMosaicbellen11,8%5 min.2,9 IBU
15,0 gSimcoebellen12,4%5 min.3,0 IBU
35,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU
35,0 gMosaicbellen11,8%koudhop0,0 IBU
35,0 gSimcoebellen12,4%koudhop0,0 IBU
20,0 gAmarillobellen8,9%whirlpool0,0 IBU
20,0 gSimcoebellen12,4%whirlpool0,0 IBU
20,0 gMosaicbellen11,8%whirlpool0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
20,0 gU.S. West Coast (M44)bovengist


Biertje1985

Ziet er goed uit, ik zou die 15 min naar de wirlpool mee verplaatsen en FWH toepassen. Gek genoeg wellicht nog meer hop erin kieperen :nut:

RienP

Voor een Imperial IPA mag hij wel wat zwaarder. SG eerder richting de 1075 a 1080. Dan zou ik alleen de carahell gebruiken en een paar procenten suiker om het wat beter doordrinkbaar te maken.

Martijn0172

Of BrouwHulp klopt niet, of ik snap iets niet. In BrouwHulp staat dit recept op een begin SG 1095, wat volgens de specificaties in BrouwHulp juist aan de hoge kant is. Ik heb nog weinig verstand van brouwen, maar zal dit dan lastig doordrinkbaar worden?

Martijn0172

Na de opmerkingen hier ben ik tot het volgende recept gekomen. Ook mede dankzij de volgende link https://byo.com/issues/item/1702-imperial-ipa-style-profile

ik zal op de brouwdag het restant van de hop (dat zal 20-30gr zijn) toevoegen aan de whirlpool.

n.b. ik heb handmatig het begin sg aangepast, in de link klopte deze weer niet

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptSterke IPA
Brouwdatum07-09-2017
BierstijlImperial IPA
Volume22,0 l
Begin SG1,088SG
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)88 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,00 lWater uit Water uit hazerswoude dorp
8,00 gCaSO4
9,54 mlMelkzuur
13,06 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
143 mg/l12 mg/l41 mg/l149 mg/l65 mg/l238 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,00 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC86,4 %
0,60 kgCara-hellWeyermann25 EBC7,4 %
0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC6,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.2,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
46,3 gMagnumpellets14,3%first wort hop78,9 IBU
15,0 gAmarillobellen8,9%5 min.2,5 IBU
15,0 gMosaicbellen11,8%5 min.3,3 IBU
15,0 gSimcoebellen12,4%5 min.3,4 IBU
35,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU
35,0 gMosaicbellen11,8%koudhop0,0 IBU
35,0 gSimcoebellen12,4%koudhop0,0 IBU
25,0 gSimcoebellen12,4%whirlpool0,0 IBU
25,0 gMosaicbellen11,8%whirlpool0,0 IBU
25,0 gAmarillobellen8,9%whirlpool0,0 IBU
20,0 gAmarillobellen8,9%whirlpool0,0 IBU
20,0 gSimcoebellen12,4%whirlpool0,0 IBU
20,0 gMosaicbellen11,8%whirlpool0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
20,0 gU.S. West Coast (M44)bovengist


Brouwers

Citaat van: Martijn0172 op 01-09-2017  07:46 uOf BrouwHulp klopt niet, of ik snap iets niet. In BrouwHulp staat dit recept op een begin sg1095, wat volgens de specificaties in BrouwHulp juist aan de hoge kant is. Ik heb nog weinig verstand van brouwen, maar zal dit dan lastig doordrinkbaar worden?
Hmm inderdaad lijkt alsof er met BrouwHulp kopieer actie iets fout is gegaan. Met 9.2 kg mout op 22l moet je wel op 1.095 uit komen (mijn bierviltjes berekening kwam op 1.092 trouwens).

Wat betreft het recept, ik ben zelf heel erg gecharmeerd van de Lagunitas Sucks. Dit is een DIPA met een stevige moutbasis en veel hoparoma maar de bitterheid zit rond de 60 IBU. Vind het persoonlijk lekkerder dan die DIPA's met heel veel hopbitterheid erbij.

Martijn0172

Vandaag uiteindelijk onderstaand recept gebouwen. Ik kwam op een schamel 64% rendement uit, in tegenstelling tot 75% normaal. Ik denk dat het misschien aan de dikte van het beslag ligt? Alcoholpercentage zal waarschijnlijk wel wat hoger liggen, de vorige keren brouwen met deze gist kwam ik altijd 4-5 punten lager uit dan door BrouwHulp voorspeld. Affijn, ik ga er vanuit dat deze goed gaat smaken

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptMond vol Mannenhop Imperial IPA
Brouwdatum7-9-2017
BierstijlImperial IPA
Volume24,0
Begin SG1,077 SG
Eind SG1,019 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,3%
Alcoholgehalte7,6 vol.%
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)82 IBU
Brouwzaalrendement63,9 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,00 lWater uit Water uit hazerswoude dorp
10,00 gCaSO4
9,60 mlMelkzuur
13,93 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
164 mg/l12 mg/l41 mg/l150 mg/l65 mg/l289 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,20 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC82,8 %
0,70 kgCara-hellWeyermann25 EBC8,0 %
0,80 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC9,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.2,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
48,9 gMagnumpellets14,3%first wort hop73,1 IBU
16,4 gAmarillobellen8,9%5 min.2,4 IBU
16,4 gMosaicbellen11,8%5 min.3,2 IBU
16,4 gSimcoebellen12,4%5 min.3,4 IBU
40,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU
40,0 gMosaicbellen11,8%koudhop0,0 IBU
40,0 gSimcoebellen12,4%koudhop0,0 IBU
40,0 gSimcoebellen12,4%whirlpool0,0 IBU
27,3 gMosaicbellen11,8%whirlpool0,0 IBU
27,3 gAmarillobellen8,9%whirlpool0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
20,0 gU.S. West Coast (M44)bovengist


Martijn0172

 Nu twee weken verder, er achter gekomen dat mijn weegschaal kapot is, dit zou dus de rede kunnen zijn van het alge eind SG. Verder is er een behoorlijke vergisting aan de gang, gisteren op 1,014 en vandaag om 1,012. Dat is dus 7 punten lager dan het voorspelde eind sg, met mijn pale ale had ik ook 5 punten lager dan voorspeld. Kan iemand mij uitleggen wat dit doet met de smaak (lager start SG, lager eind SG). Ik vermoed dat het bier droger zal zijn? De eerste dagen met een sg van 1,030 proefte het en rook het bijna als een vruchtendrank. Nu overheerst vooral de bitterheid en de droogheid. Benieuwd wat het eind resultaat gaat worden

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.