Te veel druk

Gestart door Tom Gerrits, 31-08-2017 16:22 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Tom Gerrits

Hallo,
Wij brouwen een aantal 'standaardbieren' bij enkelen hebben we geregeld problemen met te veel druk op de fles. Hoewel we en hoofdvergisting doen, een paar weken navergisting op ca 15 graden en ook nog eens een paar dagen koud lageren, en we ervan overtuigd zijn dat de vergistbare suikers vergist zijn, hebben we toch overdrukproblemen. We gebruiken meestal een ander type gist dan de hoofdvergisting voor de hergisting op de fles.
Kan het zo zijn dat de gist die we gebruiken voor de hergisting toch nog suikers omzet die achterblijven uit de hoofdvergisting? Zo ja, heeft iemand een goede suggestie voor goede bottelgist? Of kunnen we beter dezelfde gist gebruiken als de hoofdvergisting? Of geen extra gist meer toevoegen?

Gerb

Wat is ongeveer de standaardduur van de hoofdvergisting en heb je een idee van de hoeveelheid gist die je toevoegt?

Laat je het bier voor het bottelen nog op kamertemperatuur komen of bottel je op lage temperatuur? Op lage temperatuur is er meer gas opgelost in het bier. Wanneer je dan met een standaard hoeveelheid suiker, laten we zeggen 5 tot 8 gram per liter, bottelt, bestaat de kans dat er te veel koolzuur wordt gevormd.

thezewery

Niet gehinder door enz... Maar bij bottelen voeg je toch geen gist toe, enkel suiker?

Brouwers

Het is handig als je wat meer info geeft. Welke gisten gebruiken, of in ieder geval welke gist hebben jullie voor het laatste bier gebruikt?
Welke bottelgist hebben jullie gebruikt?
Wat was de vergistingsgraad, begin en eind sg?
Hoeveel bottelsuiker voegen jullie toe?

Ik zie al potentieel enkele problemen. Zoals Gerb al aangeeft kan je door koud lageren teveel koolzuur opgelost zijn waardoor je moet corrigeren met je bottelsuiker.
Nagisten op 15 graden zorgt ervoor dat de vergisting stopt voordat de laatste suiker ook werkelijk vergist is.
Bottelgist vergist meer en moeilijkere suikers als de hoofdgist.

Brouwers

Citaat van: thezewery op 31-08-2017  17:20 uNiet gehinder door enz... Maar bij bottelen voeg je toch geen gist toe, enkel suiker?
Bottelgist toevoegen is niet zo vreemd. Veel brouwerijen doen dit, geeft een stabieler resultaat met minder sediment. Bij zware bieren kan het zijn dat de hoofdgist de bottelsuiker niet meer vergist krijgen bijvoorbeeld.

Oscar

Citaat van: Tom Gerrits op 31-08-2017  16:22 uOf geen extra gist meer toevoegen?

Dit dus... :brouwen:

Oscar

Citaat van: Brouwers op 31-08-2017  18:15 uzoals Gerb al aangeeft kan je door koud lageren teveel koolzuur opgelost zijn waardoor je moet corrigeren met je bottelsuiker.

Niet helemaal waar. Als je je bier gaat lageren is je vergisting klaar. En bij lagere temperatuur wordt er door de gist geen koolzuur meer gevormd, dus.... ;)   dat zal niet het probleem zijn. :brouwen:

Bij het bottelen heb je altijd wel last van zuurstof inslag en dat kan er voor zorgen dat  de gist weer wakker wordt en nog een paar SG puntjes extra mee pakt. :(

Jacques

Citaat van: Oscar op 31-08-2017  19:30 uNiet helemaal waar. Als je je bier gaat lageren is je vergisting klaar. En bij lagere temperatuur wordt er door de gist geen koolzuur meer gevormd, dus... ;)   dat zal niet het probleem zijn. :brouwen:

Bij het bottelen heb je altijd wel last van zuurstof inslag en dat kan er voor zorgen dat  de gist weer wakker wordt en nog een paar SG puntjes extra mee pakt. :(

Als je gaat lageren voordat het bier volledig is uitgegist kan er toch nog koolzuur gevormd worden. Door de lage temperatuur duurt dat wel veel langer.

In het geval dat het bier geheel is uitgist als je gaat bottelen zijn de vergistbare suikers op. De gist moet het dan alleen doen met de bottelsuiker.

hans_nwk

Citaat van: Jacques op 01-09-2017  00:02 uIn het geval dat het bier geheel is uitgist als je gaat bottelen zijn de vergistbare suikers op. De gist moet het dan alleen doen met de bottelsuiker.
Er wordt gezegd dat een andere gist als bottelgist wordt gebruikt dan de hoofdgist.

Als je een typische bottelgist gebruikt is dat geen probleem als je Windsor als hoofdgist en een saison gist als bottelgist zou gebruiken  dan zullen je flessen knallen.

Het was al eerder gevraagd door Brouwers: welke gist als hoofdgist en welke als bottelgist?

Groet,
Hans

Adbrouwt

Citaat van: Tom Gerrits op 31-08-2017  16:22 uook nog eens een paar dagen koud lageren, en we ervan overtuigd zijn dat de vergistbare suikers vergist zijn,
Als je overtuigd bent heb je het een paar dagen gemeten en zelfs dan nog kan een vergisting opnieuw beginnen als je er andere gist wordt toegevoegd.

Jacques

Citaat van: hans_nwk op 01-09-2017  08:56 uEr wordt gezegd dat een andere gist als bottelgist wordt gebruikt dan de hoofdgist.

Als je een typische bottelgist gebruikt is dat geen probleem als je Windsor als hoofdgist en een saison gist als bottelgist zou gebruiken  dan zullen je flessen knallen.

Het was al eerder gevraagd door Brouwers: welke gist als hoofdgist en welke als bottelgist?

Ik reageerde op de stelling van Oscar
Citaat van: Oscar op 31-08-2017  19:30 uBij het bottelen heb je altijd wel last van zuurstof inslag en dat kan er voor zorgen dat  de gist weer wakker wordt en nog een paar SG puntjes extra mee pakt. :(

Dit zal niet gebeuren als het bier uitgegist is. Daarom is het nodig dat je weet dat het bier is uitgegist. Dat kun je doen door een monster van het te bottelen bier te nemen. Neem daarbij ook een gedeelte mee het gistdepot (hevelslang op bodem gistvat). Schud met het monsterflesje en zet het met een waterslot op een warme plek neer. Na een paar dagen het SG meten.


Het klopt overigens dat als je andere gist gebruikt voor het bottelen dan gebruikt is voor de hoofdgisting dat je dan moet weten wat je aan het doen bent. De bottelgist moet altijd een lagere vergistingsgraad kennen dan de gist die je gebruikt hebt voor de hoofdgisting.


Overigens is het gebruik van een bottelgist niet snel nodig als je voldoende gist ent voor de hoofdgisting. Zowel de hoofd- als de nagisting gaan daardoor snel en je haalt binnen 2 à 3 weken je eind SG. Dit maakt dat je na een korte lagering bij kamertemperatuur kunt bottelen. De gist is dan nog redelijk vitaal en kan de klus van de hergisting op de fles aan.

In het geval je weinig gist ent duurt het allemaal langer, moet je het bier langer laten staan om het te laten uitgisten en holt de vitaliteit van je gist achteruit. Zeker bij zware bieren is dat het geval. In die situatie kun je bottelgist gebruiken maar houd de hoeveelheid beperkt.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.