Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Belgian Trapix B19  (gelezen 4301 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Ernesto

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
Belgian Trapix B19
« Gepost op: 25-10-2017 14:06 u »
Vandaag mijn Arsegan Easybrew ontvangen.

Als 'goodie' is een zakje Belgian Trapix B19 gist toegevoegd. Is iemand van jullie bekend met deze gist? Zo ja, wat zijn de ervaringen?
Schijnt geschikt te zijn voor alle Belgische typen bier (blond, bruin, dubbel, tripel, quadrupel, belgian pale ale).

Meer info op: http://www.bulldogbrews.co.uk/products/bulldog-beer-yeast/b19-belgian-trapix-beer-yeast.html

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Benlaro

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Belgian Trapix B19
« Reactie #1 Gepost op: 25-10-2017 14:44 u »
Bij die van mij zat hetzelfde zakje.

Ik ga er eens mee experimenteren.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 922
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Belgian Trapix B19
« Reactie #2 Gepost op: 25-10-2017 19:19 u »
Vandaag mijn Arsegan Easybrew ontvangen.

Als 'goodie' is een zakje Belgian Trapix B19 gist toegevoegd. Is iemand van jullie bekend met deze gist? Zo ja, wat zijn de ervaringen?
Schijnt geschikt te zijn voor alle Belgische typen bier (blond, bruin, dubbel, tripel, quadrupel, belgian pale ale).

Meer info op: http://www.bulldogbrews.co.uk/products/bulldog-beer-yeast/b19-belgian-trapix-beer-yeast.html
Bij mij zat er een zakje Belgian Saison B16 bij. En een leuk boekje van The Swaen mouterij.
Nou, dat wordt dan een Saison brouwen. ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.739
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Belgian Trapix B19
« Reactie #3 Gepost op: 25-10-2017 21:23 u »
Het is voor mij de grote vraag of het hier gaat om gisten die nog niet op de markt zijn of om het onder een andere naam aanbieden van gisten.

De inhoud van de zakjes (10 g) is net zo veel als de Mangrove Jack's gisten... Maar op zich heeft dat niets te zeggen.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.182
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Belgian Trapix B19
« Reactie #4 Gepost op: 27-10-2017 11:00 u »
De inhoud van de zakjes (10 g) is net zo veel als de Mangrove Jack's gisten... Maar op zich heeft dat niets te zeggen.

Het assortiment van de gisten lijkt ook verdacht veel op het assortiment van Mangrove's Jack,..


Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 685
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Belgian Trapix B19
« Reactie #5 Gepost op: 27-10-2017 16:55 u »
En Mangrove Jack's maakt zelf toch ook niets maar laat het verpakken heb ik hier ergens eens gelezen?

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Belgian Trapix B19
« Reactie #6 Gepost op: 01-11-2017 20:30 u »
Misschien dit weekend weer een gist experiment doen met o.a. deze gist. :brouwen:

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Belgian Trapix B19
« Reactie #7 Gepost op: 12-11-2017 16:48 u »
Momenteel aan het brouwen. Hierbij doe ik gelijk een gistexperiment. Ik ga de volgende gisten gebruiken:
- M41
- Belgian Trpaix B19
- Arsegan Top

Hieronder het recept. Ik hou jullie op de hoogte. :brouwen:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptGist experiment 2: B19, M41, TOP blond bier
Brouwdatum12-11-2017
BierstijlBlond
Volume10 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
Brouwzaalrendement65 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
12,00 lWater uit Zutphen
5,20 lSpoelwater



Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,14 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC98,0 %
0,06 kgCaramunich IWeyermann90 EBC2,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
65,0 °C1 min.60 min.3,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
7,8 gMagnumbellen10,7%first wort hop22,1 IBU
10,0 gSaazpellets3,8%5 min.2,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
3,0 gBelgian Ale (M41)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,5 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C





Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Belgian Trapix B19
« Reactie #8 Gepost op: 14-11-2017 08:19 u »
Die B-19 start snel!


Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Belgian Trapix B19
« Reactie #9 Gepost op: 15-11-2017 08:40 u »
De Top gist en de B19 zijn al flink aan het minderen. De M41 gaat nog volop door. :brouwen:

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.732
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Belgian Trapix B19
« Reactie #10 Gepost op: 15-11-2017 09:21 u »
Mooie test Thom, goed bezig! Altijd goed om te zien dat er toch duidelijke, uiterlijke verschillen zijn.

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Belgian Trapix B19
« Reactie #11 Gepost op: 22-11-2017 10:37 u »
Thanks! Het gisten is al een aantal dagen afgelopen en ben gaan bottelen. De volgende vindingen tot nu toe:

Start SG: 1.065 (volmout)

M41: 1.004
SVG: 93.8%

B19: 1.010
SVG: 84,6%

Top: 1.010
SVG: 84,6%

Geen verkeerde gisting zo zonder suiker. Ik had ook verwacht dat de top gist minder ver door zou gaan. De top gist vind ik niet echt wat. Veel esters, fruit en hogere alcoholen. Net allemaal iets teveel allemaal. De M41 had ik al een keer eerder gebrouwen: al lekker kruidig en fenolisch op een goede manier. De B19 heeft me verrast. Ik ken geen korrelgist die hier op lijkt in ieder geval. Lekker kruidig en wat minder fenolisch dan de M41. Lijkt wat weg te hebben van de T-58 maar dan minder heftig. De hop komt wat beter door bij deze gist dan de T-58 of M41. Wel een echte Belgische gist de B19.

Ik ben erg benieuwd hoe het smaakt na een aantal weken op de fles. :proost:

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Belgian Trapix B19
« Reactie #12 Gepost op: 01-12-2017 18:31 u »
Nu net de B19 geopend. De gist heeft wel wat weg van de S33 van fermentis. Zoet maar wel wat meer Belgische trekjes. Ik vind het persoonlijk beter dan de S33. Maar korrelgisten als de M41 en M47 vind ik nog lekkerder.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.125
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Belgian Trapix B19
« Reactie #13 Gepost op: 28-11-2018 12:01 u »
Gisteren een voedingsbodem met SG begin 1086 gemaakt.
Van de B19 een starter gemaakt van 500 ml / 200 ml slurrie.
De enttemperatuur was 18 graden.
Nu op zolder 16.5.
Ik had ergens gelezen dat er bij hogere temperaturen nogal wat fenolen en hogere alcoholen gevormd werden, dus ik hou hem 2 dagen daar en dan naar 18 graden.
Na de hoofdgisting blijft het dan nog 2 weken op kamertemperatuur van 20 graden, alvorens te bottelen.
Ik ben benieuwd naar de eind SG. En het eindproduct.
Ik heb een 2 stapsmaisch op 67°C 45 min en 15 min 72°C gedaan.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.125
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Belgian Trapix B19
« Reactie #14 Gepost op: 30-11-2018 15:16 u »
Pruttelt lekker bij 18 graden, dus ik laat het even zo. Er zit een jasje om het gistvat en het houdt zichzelf op 18 graden. De omgeving is 16 graden.
Zodra de gist het moeilijk krijgt gaat hij naar de huiskamer op 20 graden.
Ruikt excellent uit het waterslot :groots:

Tags: