Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tripel  (gelezen 8757 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Tripel
« Gepost op: 29-08-2017 16:15 u »
Zaterdag een kansje om tussendoor nog eens te brouwen:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptTripel III
Brouwdatum
BierstijlTripel
Volume23,3 l
Begin SG1,081 SG
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)35 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
24,50 lWater uit Veenendaal (Vitens)
8,70 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
37 mg/l8 mg/l27 mg/l135 mg/l32 mg/l4 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,41 kgPale Ale moutDingemans7 EBC80,0 %
0,40 kgCara-pilsWeyermann4 EBC5,0 %
1,20 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC15,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust69,0 įC1 min.40 min.3,6 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,5 gAmarillobellen8,9%60 min.17,4 IBU
39,6 gSaazbellen3,3%12 min.5,2 IBU
35,0 gAmarillobellen8,9%12 min.12,4 IBU
20,0 gSaazbellen3,3%0 min.0,0 IBU
10,0 gAmarillobellen8,9%0 min.0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist



Doel is een eenvoudig recept te maken met niet te veel verschillende mouten en hoppen. Ik brouw met twee vrienden die nog nooit gebrouwen hebben. Het is mooi als ze later de smaken kunnen herkennen.

Hints en tips welkom!

MvG J


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #1 Gepost op: 29-08-2017 16:27 u »
En als complexer alternatief:

Pale ale tot 100%
10% lichte tarwe
10% havervlokken
5% cara pils
10-15% kristalsuiker..

Ik ben een geboren tweifelaar ;)

Mvg J

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel
« Reactie #2 Gepost op: 29-08-2017 16:31 u »
Carapils eruit.
Maischen op 65-67 graden.
Niet te warm vergisten (18-20 graden).

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Tripel
« Reactie #3 Gepost op: 29-08-2017 17:57 u »
Pale-ale vervangen door pilsmout en lager maischen, 66 graden of zo.

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #4 Gepost op: 29-08-2017 18:21 u »
Waarom cara eruit? Iets body en schuim is een pre in mijn idee...

Pale ale vervangen door pils? Wordt het dan niet te weinig body?

Mvg J

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 687
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Tripel
« Reactie #5 Gepost op: 29-08-2017 21:20 u »
Als je geen suiker had toegevoegd en wat meer bitterhop had ik een IPA-recept gelezen.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Tripel
« Reactie #6 Gepost op: 29-08-2017 23:07 u »
Waarom cara eruit? Iets body en schuim is een pre in mijn idee...

Pale ale vervangen door pils? Wordt het dan niet te weinig body?

Mvg J

Westmalle is ook alleen maar pilsmout en glucose. Die heeft toch wel genoeg body lijkt mij.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel
« Reactie #7 Gepost op: 30-08-2017 09:54 u »
Westmalle is ook alleen maar pilsmout en glucose. Die heeft toch wel genoeg body lijkt mij.
Inderdaad
Tripel is een redelijk doordrinkbaar bier die zijn body voornamelijk uit de gistproducten haalt. Hiervoor heb je dus wort met veel simpele suikers nodig. Tarwe en haver kunnen prima in een tripel. Je kan nog munchener of een andere moutige speciaalmout toevoegen (aroma, biscuit etc..) voor meer moutigheid. Neemt niet weg dat de beste tripel gewoon pilsmout met glucose is.

Carapils kan natuurlijk altijd, maar dan wijk je af van de basis. Carapils is dextrinemout dus voegt voornamelijk dextrines toe aan je bier, waardoor je een bier krijgt dat moeilijker wegdrinkt en zwaarder op de maag ligt. En wanneer je carapils nodig hebt voor een goede schuimkraag dan moet je naar mijn idee het probleem eerst ergens anders proberen op te lossen.

Hoe dan ook genoeg mogelijkheden, is maar net wat je wil bereiken met je bier.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.036
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Tripel
« Reactie #8 Gepost op: 30-08-2017 10:09 u »
Ik ben een geboren tweifelaar of twijfelaar haha

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #9 Gepost op: 30-08-2017 13:36 u »
Ok, ik zit dan te denken aan pils, haver, tarwemout: 65-70% pils 10% haver en 10 tarwe en 10-15% suiker...


Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Tripel
« Reactie #10 Gepost op: 31-08-2017 14:20 u »
Ik heb een paar maanden geleden een heerlijke tripel gebrouwen (intussen goed op dronk na 2 mnd rijpen in fles) met 73% pils, 12% suiker, 10% munich en 6% haver.

39 ibu, 11 ebc, 1 uur op 67 graden maisschen, dan door naar 78.
Westmalle gist.

mjammie!

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Tripel
« Reactie #11 Gepost op: 31-08-2017 14:21 u »
Ok, ik zit dan te denken aan pils, haver, tarwemout: 65-70% pils 10% haver en 10 tarwe en 10-15% suiker...

Dit zou prima kunnen!

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.036
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Tripel
« Reactie #12 Gepost op: 01-09-2017 11:37 u »
Ik wil een tripel brouwen met pale ale en klein beetje cara/aroma en suiker
Is dit verstandig? Ik heb/gebruik nooit pilsmout. Ik brouw overwegend donkere zwaardere bieren.

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Tripel
« Reactie #13 Gepost op: 01-09-2017 11:40 u »
Tuurlijk, kan prima.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.072
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel
« Reactie #14 Gepost op: 01-09-2017 13:59 u »
Tuurlijk, kan prima.

Is alleen niet zo stijlvast...

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #15 Gepost op: 01-09-2017 15:47 u »
Is alleen niet zo stijlvast...
Tripel karmeliet is toch van deze drie granen gebrouwen?

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel
« Reactie #16 Gepost op: 01-09-2017 16:01 u »
Tripel karmeliet is toch van deze drie granen gebrouwen??
Volgens mij doelt Jacques meer op het Tripel idee van Beermenke. En karmeliet gebruikt inderdaad haver, tarwe wn gerst.

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #17 Gepost op: 01-09-2017 16:14 u »
Ok ik dacht al.

BJCP zegt inderdaad pilsmout en suiker en geen andere mouten...

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.036
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Tripel
« Reactie #18 Gepost op: 01-09-2017 16:56 u »
Ok maar mij gaat het meer of ie lekker is. De stijl vind ik dan weer wat minder belangrijk.

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #19 Gepost op: 01-09-2017 17:08 u »
Ok maar mij gaat het meer of ie lekker is. De stijl vind ik dan weer wat minder belangrijk.
Mij ook.
Vandaar het recept in post 1.

Eigenlijk wil ik eens een bier brouwen met zo weinig mogelijk ingrediŽnten.

Maar heb ik ook weer andere wensen...

Mvg J

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #20 Gepost op: 01-09-2017 21:31 u »
Het wordt:

6,7 kg pils
1 kg suiker.

20 gr amarillo 60 min
28 gr Saaz 15 min
14 gr amarillo 15 min

Mogelijk nog 35 gr Saaz en 15 gr Amarillo bij vlamuit...

Mvg J

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.072
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel
« Reactie #21 Gepost op: 01-09-2017 22:59 u »
Tripel karmeliet is toch van deze drie granen gebrouwen?

Klopt. Maar Karmeliet is niet het voorbeeld van een klassieke tripel. Het is meer een zwaar witbier...
Persoonlijk kan ik een Karmeliet niet waarderen. Westmalle tripel daarentegen wel. Ik heb niet zo veel met witbier en weizen. Ik weet dat heel veel anderen dat wel hebben.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Tripel
« Reactie #22 Gepost op: 01-09-2017 23:38 u »
Het wordt:

6,7 kg pils
1 kg suiker.

20 gr amarillo 60 min
28 gr Saaz 15 min
14 gr amarillo 15 min

Mogelijk nog 35 gr Saaz en 15 gr Amarillo bij vlamuit...

Mvg J

Ziet er goed uit. Brouw ze !

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 687
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Tripel
« Reactie #23 Gepost op: 01-09-2017 23:48 u »
Ik vind een tripel bier nog steeds het moeilijkste om te brouwen op de een of andere manier hoewel ik nog nooit een pilsner heb gebrouwen, daar ligt dus nog een uitdaging.

Ik hoor graag hoe het resultaat is geworden, misschien doe ik dan weer eens een tripel poging

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #24 Gepost op: 02-09-2017 16:37 u »
Deze vandaag gebrouwen.
23 liter op 1079 in het gistvat.

Ik zal tzt wat proefnotities posten.

Mvg J

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #25 Gepost op: 03-09-2017 18:32 u »
Ik vind een tripel bier nog steeds het moeilijkste om te brouwen op de een of andere manier hoewel ik nog nooit een pilsner heb gebrouwen, daar ligt dus nog een uitdaging.

Ik hoor graag hoe het resultaat is geworden, misschien doe ik dan weer eens een tripel poging
Waarom eigenlijk?

Als ik aan moeilijk denk denk ik meer aan een goede weizen, lambic of zo als zijnde moeilijk.

Wat is voor jou de moeilijkheid aan een tripel?

Mvg J

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 687
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Tripel
« Reactie #26 Gepost op: 03-09-2017 23:09 u »
Durf het niet te zeggen, worden op de een of andere manier voor mijn gevoel te zoet en slecht doordrinkbaar.
Als ik ze naast een commerciele tripel zet denk ik zo groot is het verschil niet, maar voldoende om niet tevreden over mezelf te zijn.

Vorige tripel:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk17
Naam receptKarmeliet
Brouwdatum23-07-2017
BierstijlTripel
Volume23,0 l
Begin SG1,077 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Rager)26 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
21,50 lWater uit Zutphen
10,64 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,60 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC63,1 %
1,15 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC15,8 %
0,51 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC6,9 %
0,23 kgGoldSwaen Munich LightDe Swaen90 EBC3,2 %
0,81 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC11,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 įC1 min.20 min.3,3 l/kg
Beta-amylase62,0 įC20 min.30 min.3,3 l/kg
Alfa-amylase72,0 įC15 min.30 min.3,3 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.2 min.3,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
23,0 gChallengerbellen6,0%first wort hop19,1 IBU
46,0 gHallertau Hersbrucker  bellen2,2%10 min.2,6 IBU
46,0 gSaazbellen3,3%10 min.3,8 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,30 gIers mosklaringsmiddelkoken
10,00 gKorianderzaadspecerijkoken
8,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l + 1,5 l getrapte starterTrappist High Gravity (3787)bovengist


Naar een prijswinnend recept van hier, beetje aangepast naar mijn voorraad, gewoon niet lekker geworden.

Gelukkig heb ik nog een ipa waar ik erg tevreden over ben om de pijn te verzachten en misschien is de smaak over een maandje wel verbeterd.

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #27 Gepost op: 04-09-2017 09:25 u »
Durf het niet te zeggen, worden op de een of andere manier voor mijn gevoel te zoet en slecht doordrinkbaar.
Als ik ze naast een commerciele tripel zet denk ik zo groot is het verschil niet, maar voldoende om niet tevreden over mezelf te zijn.

Vorige tripel:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk17
Naam receptKarmeliet
Brouwdatum23-07-2017
BierstijlTripel
Volume23,0 l
Begin SG1,077 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Rager)26 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
21,50 lWater uit Zutphen
10,64 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,60 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC63,1 %
1,15 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC15,8 %
0,51 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC6,9 %
0,23 kgGoldSwaen Munich LightDe Swaen90 EBC3,2 %
0,81 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC11,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 įC1 min.20 min.3,3 l/kg
Beta-amylase62,0 įC20 min.30 min.3,3 l/kg
Alfa-amylase72,0 įC15 min.30 min.3,3 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.2 min.3,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
23,0 gChallengerbellen6,0%first wort hop19,1 IBU
46,0 gHallertau Hersbrucker    bellen2,2%10 min.2,6 IBU
46,0 gSaazbellen3,3%10 min.3,8 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,30 gIers mosklaringsmiddelkoken
10,00 gKorianderzaadspecerijkoken
8,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l + 1,5 l getrapte starterTrappist High Gravity (3787)bovengist


Naar een prijswinnend recept van hier, beetje aangepast naar mijn voorraad, gewoon niet lekker geworden.

Gelukkig heb ik nog een ipa waar ik erg tevreden over ben om de pijn te verzachten en misschien is de smaak over een maandje wel verbeterd.
Ok. Tja voor doordrinkbaarheid misschien de munich eruit?
Koriander en sinaasappelschil zou ik persoonlijk meer in een grand cru stoppen.
(Die vond ik vroeger erg lekker)

Mijn benadering zou zijn, pilsmout en suiker, en een niet al te complexe hopgift. En dan vandaar uit beginnen het recept bij te stellen. Lijkt me makkelijker dan in een complexere moutstort correcties aan te brengen.

Zelf ben ik altijd het meest tevreden over mijn bieren die de eenvoudigere recepturen hebben. De complexere vind ik altijd wel iets in wat me minder bevalt.

Ps, de vergisting is goed op gang. Ik heb gister een monster genomen en 24 uur na pitchen gist op 1060.
Vier ruikt erg lekker, is nog superzoet maar smaakt veelbelovend. Schuimkraag is erg mooi. Al met al heb ik goeie verwachtingen van dit recept.

Mvg J


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.072
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel
« Reactie #28 Gepost op: 04-09-2017 20:54 u »
Koriander en sinaasappelschil zou ik persoonlijk meer in een grand cru stoppen.
(Die vond ik vroeger erg lekker)

Grand Cru Hoegaarden bedoel je denk ik.

Even een stukje geschiedenis.
Grand Cru Hoegaarden was in feite niets anders dan een high gravity brew van Hoegaarden witbier.
Dit bier wordt tegenwoordig verkocht als Leffe Tripel. Op de website van dit bier kun je zien dat bij dit bier koriander en sinaasappelschillen worden gebruikt.
Sinds het op de markt komen van Leffe Tripel (ruim 30 jaar geleden) denken veel mensen dat koriander en sinaasappelschillen in een tripel thuis horen...
Het recept van Leffe Tripel heeft niets van doen met een abdij en naar mijn idee ook niet veel met een tripel. Het is niets anders dan een zwaar witbier. Doordat het stuk zwaarder is dan een witbier heeft het veel meer vergistingsproducten in de vorm van hogere alcoholen en esters.

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #29 Gepost op: 04-09-2017 21:57 u »
Ik bedoelde inderdaad Hoegaarden Grand Cru. Al heel lang niet meer gehad, en ook geen Leffe tripel wat dat aangaat. Ik vond die wel lekker, maar geen typische tripel. Dan denk ik meer aan bv Westmalle. (Die ik wisselend ervaar, soms lekker soms niet, meestal door het grove bubbels gevoel :D ) (dat het in de mond teveel schuimt zeg maar)

Maar we (ik) dwalen af.
Dat Leffe tripel Hoegaarden Grand Cru is wist ik niet.

MvG J


Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #30 Gepost op: 04-09-2017 22:00 u »
Klopt. Maar Karmeliet is niet het voorbeeld van een klassieke tripel. Het is meer een zwaar witbier...
Persoonlijk kan ik een Karmeliet niet waarderen. Westmalle tripel daarentegen wel. Ik heb niet zo veel met witbier en weizen. Ik weet dat heel veel anderen dat wel hebben.
ik vind de Karmeliet een van de betere bieren (los van of het een tripel is: volgens de bjcp geen typische tripel)
ik vind hem goed omdat voor mijn smaak het bier erg goed in balans is: bitter - zoet - alcohol - hop etc.
Kwestie van smaak :)

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 687
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Tripel
« Reactie #31 Gepost op: 04-09-2017 22:54 u »
Je hebt inderdaad gelijk met een simpel recept beginnen en vandaar verder. Voorlopig staat er nog een weizen en een ipa met vrienden op de planning, ingredienten reeds in huis. misschien ga ik daarna me wel weer eens wagen aan een tripel.

Zoek ik hier een lekker simpel recept en vraag ik jullie mening alvorens te brouwen ;)

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #32 Gepost op: 05-09-2017 13:32 u »
Je hebt inderdaad gelijk met een simpel recept beginnen en vandaar verder. Voorlopig staat er nog een weizen en een ipa met vrienden op de planning, ingredienten reeds in huis. misschien ga ik daarna me wel weer eens wagen aan een tripel.

Zoek ik hier een lekker simpel recept en vraag ik jullie mening alvorens te brouwen ;)
Genoeg mensen hier die je gaan helpen bij je recept!

Succes met de weizen en ipa!

Mvg J

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 687
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Tripel
« Reactie #33 Gepost op: 05-09-2017 20:12 u »
Bedankt

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #34 Gepost op: 07-09-2017 11:14 u »
Hmmmmm

De eerste dagen is het sg snel gedaald naar 1042. Temp eerste 2 dagen 18, daarna 19 graden.
Nu is sg in 2 dagen van 1042 naar 1040 gezakt. Veel te langzaam.

Ik heb de temp ingesteld op 20 graden en hoop een opleving te zien.

Kan dit liggen aan een te lage enting? En komt dit nog goed?

Mvg J

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.072
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel
« Reactie #35 Gepost op: 07-09-2017 21:12 u »
Hmmmmm

De eerste dagen is het sg snel gedaald naar 1042. Temp eerste 2 dagen 18, daarna 19 graden.
Nu is sg in 2 dagen van 1042 naar 1040 gezakt. Veel te langzaam.

Ik heb de temp ingesteld op 20 graden en hoop een opleving te zien.

Kan dit liggen aan een te lage enting? En komt dit nog goed?

Dit kan zeker komen door onder-enting. De gist moet zich dan meerdere keren delen. Na een x aantal delingen is er een tekort aan sterolen terwijl er een tekort aan voedingstoffen voor de gist ontstaat. Vandaar dat nieuwe gist toevoegen vaak niet werkt in dit soort gevallen.
Het beste kun je starter maken waaraan je een complexe gistvoeding hebt toegevoegd zoals Wyeast nutrient blend. Belucht de starter goed zodat de gist onverzadigde vetzuren kan aanmaken en sterolen. Je hoeft geen gist te kopen. Je kunt gist onder in het gistvat oogsten en deze gebruiken voor de starter. Als de starter goed actief is kun je die toevoegen aan het bier. Grote kans dat het dan goed gaat komen.

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #36 Gepost op: 07-09-2017 21:48 u »
Bedankt voor de tip!

De enting was 11.5 gr T58 op 22 liter a 1079...

Hoe kan ik het best berekenen of dit genoeg is?

Mvg J

Offline elBieros

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 71
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel
« Reactie #37 Gepost op: 07-09-2017 22:09 u »
mr.malty geeft wel een goede indicatie qua gisthoeveelheid  :duimop:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.072
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel
« Reactie #38 Gepost op: 07-09-2017 22:35 u »
Inderdaad. Mr Malty is je vriend.
http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #39 Gepost op: 08-09-2017 10:20 u »
Inderdaad. Mr Malty is je vriend.
http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

De link leidt naar een pagina waar ik iets kan kopen voor een iphone of een android telefoon...
Is er geen HTML versie?

MvG J

Offline elBieros

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 71
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel
« Reactie #40 Gepost op: 08-09-2017 12:05 u »
Op een PC werkt de link wel... voor ipad/iphone moet je de app kopen helaas  ::)

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #41 Gepost op: 08-09-2017 12:56 u »
Op een PC werkt de link wel... voor ipad/iphone moet je de app kopen helaas  ::)
Op mijn pc niet

Mvg J

Offline elBieros

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 71
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel
« Reactie #42 Gepost op: 08-09-2017 13:02 u »
Adobe Flash Player inschakelen of updaten? Internet Explorer proberen ipv Chrome? :bijdrage_forum:

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #43 Gepost op: 08-09-2017 13:03 u »
Adobe Flash Player inschakelen of updaten? Internet Explorer proberen ipv Chrome? :bijdrage_forum:
Ga ik eens proberen!
Op firefox en chrome zelfde resultaat...
 Zal eens kijken voor updates

Bedankt voor de tip!

Mvg J

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #44 Gepost op: 08-09-2017 16:13 u »
Oes, ik bedoelde met firefox en Internet Exploder.

Met chrome werkt het wel!

Volgens malty een half zakje te weinig

Vanavond nog maar eens meten en dan kijken.
Materiaal om gist op te kweken heb ik niet...

Mvg J

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #45 Gepost op: 08-09-2017 19:28 u »
Dit kan zeker komen door onder-enting. De gist moet zich dan meerdere keren delen. Na een x aantal delingen is er een tekort aan sterolen terwijl er een tekort aan voedingstoffen voor de gist ontstaat. Vandaar dat nieuwe gist toevoegen vaak niet werkt in dit soort gevallen.
Het beste kun je starter maken waaraan je een complexe gistvoeding hebt toegevoegd zoals Wyeast nutrient blend. Belucht de starter goed zodat de gist onverzadigde vetzuren kan aanmaken en sterolen. Je hoeft geen gist te kopen. Je kunt gist onder in het gistvat oogsten en deze gebruiken voor de starter. Als de starter goed actief is kun je die toevoegen aan het bier. Grote kans dat het dan goed gaat komen.
Jacques, of anderen, is het een optie om een starter te maken met een zakje T58 van het bier, zeg 0,5 liter, deze beluchten door schudden, de volgende dag opschalen naar een of anderhalve liter, en de derde dag te doseren?? Uiteraard met wat gistvoeding.

Of moet ik anders te werk gaan?

Mvg J

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 836
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Tripel
« Reactie #46 Gepost op: 08-09-2017 19:54 u »
Jacques, of anderen, is het een optie om een starter te maken met een zakje T58 van het bier, zeg 0,5 liter, deze beluchten door schudden, de volgende dag opschalen naar een of anderhalve liter, en de derde dag te doseren? Uiteraard met wat gistvoeding.

Of moet ik anders te werk gaan?

Mvg J

Gewoon 2 zakjes kopen.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 687
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Tripel
« Reactie #47 Gepost op: 08-09-2017 22:35 u »
Ben je bang dat de gist onvoldoende O2 heeft gehad?

Ik heb altijd begrepen dat ja als de vergisting eenmaal is gestart, geen zuurstof meer mag toevoegen ivm oxidatie. Aangezien CO2 zwaarder is als O2 is de zuurstof ook het eerste wat je uit je vergistingstank drukt. Je hebt al een behoorlijke vergisting gehad dus starter lijkt uit den boze, misschien inderdaad extra zakje gist erbij strooien.
Emmer even goed schudden en temperatuur 2 graden of zo verhogen wil ook wel eens helpen om de vergisting weer op gang te krijgen.

succes in elk geval

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #48 Gepost op: 09-09-2017 08:57 u »
De temp heb ik naar 20 graden verhoogd. De activiteit is iets toegenomen en in een dag weer 2 sg punten gezakt.

Volgens mrmalty had ik 1,5 zakjes t58 moeten gebruiken, ik had er maar een (verkeerd besteld)

Daarnaast belucht ik mijn wort niet als ik het in het gistvat doe, ik laat het normaal via een soort vergiet kletteren om lucht in te slaan, dat is nu ook niet gebeurd dus ik denk inderdaad te weinig zuurstof in het wort.

Volgende keer mijn luchtpompje een uurtje in het wort doen om te beluchten...

Nu wil ik een starter proberen te maken. Ik heb wat spullen daarvoor besteld, ook voor de toekomst (2 pakken Wyeast vind ik toch erg duur voor een brouwsel ;) )

Mvg J

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 687
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Tripel
« Reactie #49 Gepost op: 09-09-2017 09:23 u »
IK maak altijd een starter met een wyeastpak. Ik gebruik moutextract poeder met water (verhouding 1 op 10) ff 10 min koken om te steriliseren afkoelen tot 20grC en dan geactiveerde smackpak erbij en beluchten met een aquarium pompje met zon bruissteentje.

Als BrouwHulp zegt dat ik 1,5 ltr nodig heb, begin ik met 0,5 ltr en voeg de volgende dag 1ltr toe nogmaals 24 beluchten en dan brouwen.
Zal misschien niet de beste methode zijn maar sinds ik het zo doe verlopen mijn vergistingen keer op keer goed en is de hoofdvergisting ook eerder voorbij.

succes

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #50 Gepost op: 09-09-2017 09:29 u »
IK maak altijd een starter met een wyeastpak. Ik gebruik moutextract poeder met water (verhouding 1 op 10) ff 10 min koken om te steriliseren afkoelen tot 20grC en dan geactiveerde smackpak erbij en beluchten met een aquarium pompje met zon bruissteentje.

Als BrouwHulp zegt dat ik 1,5 ltr nodig heb, begin ik met 0,5 ltr en voeg de volgende dag 1ltr toe nogmaals 24 beluchten en dan brouwen.
Zal misschien niet de beste methode zijn maar sinds ik het zo doe verlopen mijn vergistingen keer op keer goed en is de hoofdvergisting ook eerder voorbij.

succes
Wat ik weet van starters maken is dit op zich ook een goede methode.
Als je dit zo invult in BrouwHulp zie je ook dat je flink vermeerderd op die manier.
Of het genoeg is is natuurlijk afhankelijk van sg en aantal liters van je bier dat je wilt vergisten.

Voeg je nog gistvoeding of olijfolie toe (druppeltje)?

Mvg J

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 687
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Tripel
« Reactie #51 Gepost op: 10-09-2017 10:12 u »

Voeg je nog gistvoeding of olijfolie toe (druppeltje)?

Mvg J

Ik voeg niks toe, het druppeltje olijfolie is nieuw voor mij.

Gistvoeding en waterbehandeling staat nog op mijn to do lijstje ^-^

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.030
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Tripel
« Reactie #52 Gepost op: 10-09-2017 14:36 u »
Gistvoeding is toch redelijk essentieel voor vitale gist. Zie het als vitaminen.
Drupje olijfolie doe ik vooral om de schuimvorming in de starter wat tegen te gaan.
Olijfolie kan ook als vervanger van beluchting dienen, daar de sterolen die gist nodig heeft voor een goede celwand uit olijfolie gevormd kunnen worden (normaal heeft gist zuurstof nodig om deze zelf te maken, maar met olijfolie dus niet).

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 687
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Tripel
« Reactie #53 Gepost op: 10-09-2017 20:03 u »
Welke gistvoeding is dat aan te raden? En in welke hoeveelheid?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.072
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel
« Reactie #54 Gepost op: 10-09-2017 20:22 u »
Welke gistvoeding is dat aan te raden? En in welke hoeveelheid?

Voor het brouwen van bier is de Wyeast Nutrient Blend aan te raden. Je kunt ook Servomyces Yeast Nutrient gebruiken. Dat is de tegenhanger van White Laps.

Gebruik 1 gram per 10 liter wort. Het is handig om een nauwkeurige weegschaal aan te schaffen voor het doseren. Als je die via E-bay koopt hoeft dat niet veel te kosten.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.098
  • Land: nl
  • Brouwschuur de Vissenkom
Re: Tripel
« Reactie #55 Gepost op: 10-09-2017 21:23 u »
Concreet betekent het toevoegen van gistvoeding een snellere vergisting en een verlaagde kans op een verstokte vergisting neem ik aan?

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 687
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Tripel
« Reactie #56 Gepost op: 10-09-2017 21:56 u »
Boor het brouwen van bier is de Wyeast Nutrient Blend aan te raden. Je kunt ook Servomyces Yeast Nutrient gebruiken. Dat is de tegenhanger van White Laps.

Gebruik 1 gram per 10 liter wort. Het is handig om een nauwkeurige weegschaal aan te schaffen voor het doseren. Als je die via E-bay koopt hoeft dat niet veel te kosten.

Zet op de bestellijst, bedankt

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.072
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel
« Reactie #57 Gepost op: 10-09-2017 22:32 u »
Concreet betekent het toevoegen van gistvoeding een snellere vergisting en een verlaagde kans op een verstokte vergisting neem ik aan?

De snelheid van vergisting wordt vooral bepaald door de hoeveelheid geŽnte gist en de vergistingstemperatuur. Door gistvoeding te gebruiken bij een starter krijg je meer gistcellen. Daarom is gistvoeding een belangrijk ingrediŽnt bij een giststarter.

Bij een gestokte vergisting kun je het beste een giststarter maken met de gist die er mee opgehouden is. Belucht die goed en geef de hoeveelheid gistvoeding voor de gehele batch.

Je kunt ook gistvoeding geven voordat je het wort geŽnt hebt. Belucht in dat geval het wort goed voordat je de gist ent. Door het beluchten en de gistvoeding krijg je meer gistgroei.

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 330
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel
« Reactie #58 Gepost op: 23-04-2018 22:38 u »
Je hebt inderdaad gelijk met een simpel recept beginnen en vandaar verder. Voorlopig staat er nog een weizen en een ipa met vrienden op de planning, ingredienten reeds in huis. misschien ga ik daarna me wel weer eens wagen aan een tripel.

Zoek ik hier een lekker simpel recept en vraag ik jullie mening alvorens te brouwen ;)

Ik ben benieuwd of je inmiddels al een Tripel hebt gebrouwen en hoe die was.
Ik wil dit jaar na lange tijd ook weer eens een Tripel brouwen.
Karmeliet is mijn favoriet, een kloonrecept is welkom.

Tags: