Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tripel  (gelezen 8738 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Tripel
« Gepost op: 29-08-2017 16:15 u »
Zaterdag een kansje om tussendoor nog eens te brouwen:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptTripel III
Brouwdatum
BierstijlTripel
Volume23,3 l
Begin SG1,081 SG
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)35 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
24,50 lWater uit Veenendaal (Vitens)
8,70 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
37 mg/l8 mg/l27 mg/l135 mg/l32 mg/l4 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,41 kgPale Ale moutDingemans7 EBC80,0 %
0,40 kgCara-pilsWeyermann4 EBC5,0 %
1,20 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC15,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust69,0 įC1 min.40 min.3,6 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,5 gAmarillobellen8,9%60 min.17,4 IBU
39,6 gSaazbellen3,3%12 min.5,2 IBU
35,0 gAmarillobellen8,9%12 min.12,4 IBU
20,0 gSaazbellen3,3%0 min.0,0 IBU
10,0 gAmarillobellen8,9%0 min.0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist



Doel is een eenvoudig recept te maken met niet te veel verschillende mouten en hoppen. Ik brouw met twee vrienden die nog nooit gebrouwen hebben. Het is mooi als ze later de smaken kunnen herkennen.

Hints en tips welkom!

MvG J


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #1 Gepost op: 29-08-2017 16:27 u »
En als complexer alternatief:

Pale ale tot 100%
10% lichte tarwe
10% havervlokken
5% cara pils
10-15% kristalsuiker..

Ik ben een geboren tweifelaar ;)

Mvg J

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel
« Reactie #2 Gepost op: 29-08-2017 16:31 u »
Carapils eruit.
Maischen op 65-67 graden.
Niet te warm vergisten (18-20 graden).

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Tripel
« Reactie #3 Gepost op: 29-08-2017 17:57 u »
Pale-ale vervangen door pilsmout en lager maischen, 66 graden of zo.

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #4 Gepost op: 29-08-2017 18:21 u »
Waarom cara eruit? Iets body en schuim is een pre in mijn idee...

Pale ale vervangen door pils? Wordt het dan niet te weinig body?

Mvg J

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Tripel
« Reactie #5 Gepost op: 29-08-2017 21:20 u »
Als je geen suiker had toegevoegd en wat meer bitterhop had ik een IPA-recept gelezen.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Tripel
« Reactie #6 Gepost op: 29-08-2017 23:07 u »
Waarom cara eruit? Iets body en schuim is een pre in mijn idee...

Pale ale vervangen door pils? Wordt het dan niet te weinig body?

Mvg J

Westmalle is ook alleen maar pilsmout en glucose. Die heeft toch wel genoeg body lijkt mij.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel
« Reactie #7 Gepost op: 30-08-2017 09:54 u »
Westmalle is ook alleen maar pilsmout en glucose. Die heeft toch wel genoeg body lijkt mij.
Inderdaad
Tripel is een redelijk doordrinkbaar bier die zijn body voornamelijk uit de gistproducten haalt. Hiervoor heb je dus wort met veel simpele suikers nodig. Tarwe en haver kunnen prima in een tripel. Je kan nog munchener of een andere moutige speciaalmout toevoegen (aroma, biscuit etc..) voor meer moutigheid. Neemt niet weg dat de beste tripel gewoon pilsmout met glucose is.

Carapils kan natuurlijk altijd, maar dan wijk je af van de basis. Carapils is dextrinemout dus voegt voornamelijk dextrines toe aan je bier, waardoor je een bier krijgt dat moeilijker wegdrinkt en zwaarder op de maag ligt. En wanneer je carapils nodig hebt voor een goede schuimkraag dan moet je naar mijn idee het probleem eerst ergens anders proberen op te lossen.

Hoe dan ook genoeg mogelijkheden, is maar net wat je wil bereiken met je bier.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.035
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Tripel
« Reactie #8 Gepost op: 30-08-2017 10:09 u »
Ik ben een geboren tweifelaar of twijfelaar haha

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #9 Gepost op: 30-08-2017 13:36 u »
Ok, ik zit dan te denken aan pils, haver, tarwemout: 65-70% pils 10% haver en 10 tarwe en 10-15% suiker...


Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Tripel
« Reactie #10 Gepost op: 31-08-2017 14:20 u »
Ik heb een paar maanden geleden een heerlijke tripel gebrouwen (intussen goed op dronk na 2 mnd rijpen in fles) met 73% pils, 12% suiker, 10% munich en 6% haver.

39 ibu, 11 ebc, 1 uur op 67 graden maisschen, dan door naar 78.
Westmalle gist.

mjammie!

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Tripel
« Reactie #11 Gepost op: 31-08-2017 14:21 u »
Ok, ik zit dan te denken aan pils, haver, tarwemout: 65-70% pils 10% haver en 10 tarwe en 10-15% suiker...

Dit zou prima kunnen!

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.035
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Tripel
« Reactie #12 Gepost op: 01-09-2017 11:37 u »
Ik wil een tripel brouwen met pale ale en klein beetje cara/aroma en suiker
Is dit verstandig? Ik heb/gebruik nooit pilsmout. Ik brouw overwegend donkere zwaardere bieren.

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Tripel
« Reactie #13 Gepost op: 01-09-2017 11:40 u »
Tuurlijk, kan prima.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.040
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel
« Reactie #14 Gepost op: 01-09-2017 13:59 u »
Tuurlijk, kan prima.

Is alleen niet zo stijlvast...

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #15 Gepost op: 01-09-2017 15:47 u »
Is alleen niet zo stijlvast...
Tripel karmeliet is toch van deze drie granen gebrouwen?

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel
« Reactie #16 Gepost op: 01-09-2017 16:01 u »
Tripel karmeliet is toch van deze drie granen gebrouwen??
Volgens mij doelt Jacques meer op het Tripel idee van Beermenke. En karmeliet gebruikt inderdaad haver, tarwe wn gerst.

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #17 Gepost op: 01-09-2017 16:14 u »
Ok ik dacht al.

BJCP zegt inderdaad pilsmout en suiker en geen andere mouten...

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.035
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Tripel
« Reactie #18 Gepost op: 01-09-2017 16:56 u »
Ok maar mij gaat het meer of ie lekker is. De stijl vind ik dan weer wat minder belangrijk.

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #19 Gepost op: 01-09-2017 17:08 u »
Ok maar mij gaat het meer of ie lekker is. De stijl vind ik dan weer wat minder belangrijk.
Mij ook.
Vandaar het recept in post 1.

Eigenlijk wil ik eens een bier brouwen met zo weinig mogelijk ingrediŽnten.

Maar heb ik ook weer andere wensen...

Mvg J

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #20 Gepost op: 01-09-2017 21:31 u »
Het wordt:

6,7 kg pils
1 kg suiker.

20 gr amarillo 60 min
28 gr Saaz 15 min
14 gr amarillo 15 min

Mogelijk nog 35 gr Saaz en 15 gr Amarillo bij vlamuit...

Mvg J

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.040
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel
« Reactie #21 Gepost op: 01-09-2017 22:59 u »
Tripel karmeliet is toch van deze drie granen gebrouwen?

Klopt. Maar Karmeliet is niet het voorbeeld van een klassieke tripel. Het is meer een zwaar witbier...
Persoonlijk kan ik een Karmeliet niet waarderen. Westmalle tripel daarentegen wel. Ik heb niet zo veel met witbier en weizen. Ik weet dat heel veel anderen dat wel hebben.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Tripel
« Reactie #22 Gepost op: 01-09-2017 23:38 u »
Het wordt:

6,7 kg pils
1 kg suiker.

20 gr amarillo 60 min
28 gr Saaz 15 min
14 gr amarillo 15 min

Mogelijk nog 35 gr Saaz en 15 gr Amarillo bij vlamuit...

Mvg J

Ziet er goed uit. Brouw ze !

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Tripel
« Reactie #23 Gepost op: 01-09-2017 23:48 u »
Ik vind een tripel bier nog steeds het moeilijkste om te brouwen op de een of andere manier hoewel ik nog nooit een pilsner heb gebrouwen, daar ligt dus nog een uitdaging.

Ik hoor graag hoe het resultaat is geworden, misschien doe ik dan weer eens een tripel poging

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Tripel
« Reactie #24 Gepost op: 02-09-2017 16:37 u »
Deze vandaag gebrouwen.
23 liter op 1079 in het gistvat.

Ik zal tzt wat proefnotities posten.

Mvg J

Tags: