Brouwen met zoete aardappel (zoete bataat)

Gestart door Boelie1990, 16-01-2017 18:03 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Boelie1990

Dag alleen,

Ik ben nog niet zolang aan het brouwen maar ik heb een redelijk unieke kans om met zoete aardappel te brouwen. Ik wil niet opscheppen maar ik ben de zoon van de grootste maar ook eenige zoete aardappel kweker van Noord Europa  hahaha ;D
Aan dit gewas blijft redelijk veel over wat niet geschikt is om te verkopen aan de winkels.

Het gewas is van biologische oorsprong, dus dit product is nergens met bewerkt.

Dus als er mensen zijn wat interesse hebben om ermee te experimenteren dan hoor ik het graag,

Nog liever,
Is er iemand wat hier al ervaring in heeft en mij kan vertellen wat ik er het beste met kan doen

Groeten Stef

segtom

De experimenten heb ik er vorig jaar al mee gedaan. Ik heb een beetje out the box gedaan met de zoete aardappel. Vaak wordt het gebruikt zoals pompoen maar ik heb er een IPA mee gemaakt. Hieronder kan je het recept vinden. Ik vond het meer dan geslaagd en het zal in maart-april ook op de markt komen.

Ik heb de aardappels eerst gebakken in de oven nadat ik ze in stukken gesneden had en dan gewoon mee in de maisch


BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: Lemon drop IPA
Brewer: Tom
Asst Brewer:
Style: American IPA
TYPE: All Grain
Taste: (30.0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 25.90 l
Post Boil Volume: 23.00 l
Batch Size (fermenter): 20.00 l   
Bottling Volume: 19.00 l
Estimated OG: 1.056 SG
Estimated Color: 12.1 EBC
Estimated IBU: 49.7 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75.00 %
Est Mash Efficiency: 86.3 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
30.00 l               Burton On Trent, UK                      Water         1        -             
4.36 kg               Pale Malt, Maris Otter (5.9 EBC)         Grain         2        91.6 %       
0.27 kg               Cara-Pils/Dextrine (3.9 EBC)             Grain         3        5.7 %         
0.13 kg               Caramunich II (Weyermann) (124.1 EBC)    Grain         4        2.7 %         
20.00 g               Citra [12.00 %] - First Wort 60.0 min    Hop           5        29.1 IBUs     
20.00 g               Cascade [5.50 %] - Boil 30.0 min         Hop           6        9.3 IBUs     
10.00 g               lemon drop Hop [5.50 %] - Boil 15.0 min  Hop           7        3.0 IBUs     
20.00 g               lemon drop Hop [5.50 %] - Boil 5.0 min   Hop           8        2.4 IBUs     
10.00 g               Citra [12.00 %] - Boil 5.0 min           Hop           9        2.6 IBUs     
10.00 g               Citra [12.00 %] - Steep/Whirlpool  15.0  Hop           10       3.3 IBUs     
1.0 pkg               Vermont ale / conan (The Yeast Bay #verm Yeast         11       -             
10.00 g               lemon drop Hop [5.50 %] - Dry Hop 5.0 Da Hop           12       0.0 IBUs     


Mash Schedule: Braumeister 4 step light body 76% efficiency
Total Grain Weight: 4.76 kg
----------------------------
Name                    Description                                       Step Temperat Step Time     
add malt pipe           Add 24.00 l of water and heat to 40.0 C over 20 m 40.0 C        0 min         
Maltose mode            Heat to 65.0 C over 5 min                         65.0 C        90 min       
Mash Out                Heat to 78.0 C over 5 min                         78.0 C        10 min       

Sparge: Fly sparge with 6.67 l water at 78.0 C
Notes:
------


Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com
-------------------------------------------------------------------------------------

Boelie1990

Dank voor je recept!

Het gebruiken van zoete aardappel, geeft dit ook een positieve draai aan de smaak of is dit een leuke vervanger van suiker/graan?
Bij welk bier kan je dit het beste toepassen, ik kan me voorstellen dat bij een ipa de hoparoma overheerst. of zie ik dat verkeerd?

En waar kan ik je bier kopen?  :)

Groeten Stef


segtom

Ikzelf vind dat je het inderdaad in het begin niet zo proeft, het draagt wel bij aan de kleur. Als het bier zijn hoparoma's en smaak kwijt geraakt komt het aardse van de aardappel wel naar boven.

Als je echt de zoete aardappel smaak wil zou ik richting de pumpkin ales en zo gaan.


Het bier zal in maart-april op de markt komen afhankelijk wanneer ik de Amerikaanse hoppen in handen krijg. Momenteel is dit echt een ramp. Je zal het in  in de meeste grote drankenhandels wel kunnen vinden.

Boelie1990

Oke, dan hoop ik dat ik voldoende weet. Dan kan ik aan de slag met experimenteren. Ik denk dat ik over een maand ga brouwen. Ik ben erg benieuwd!

Ik hoor het graag wanneer je bier op de Markt is en wat de naam hiervan is😊

hansHalberstadt

De zoete aardappel lijkt zoet te worden als je hem verwarmt. In de oven liep de suiker er uit na een uurtje.
zouden er alfa- en beta-amylase inzitten net zoals in mout?

Boelie1990

Citaat van: hansHalberstadt op 24-01-2017  13:24 uDe zoete aardappel lijkt zoet te worden als je hem verwarmt. In de oven liep de suiker er uit na een uurtje.
zouden er alfa- en beta-amylase inzitten net zoals in mout?

Als je zoete aardappel oogst moet deze een warmtebehandeling krijgen om het houdbaar te krijgen, er ontwikkelt inderdaad door de warmte suiker. Als de boer dit niet doet is dit gewas zo bedorven.

Dus de zoete aardappel wat in de winkel ligt heeft deze warmtebehandeling gehad.

bierinjisp

Hoi Boeli,

ik ben benieuwd naar je vorderingen met het brouwen met zoete aardappel.
Ben vooral benieuwd naar de verstijfseling en hoe de smaken tot zijn recht komen (of juist niet natuurlijk)

Ik wil binnenkort zelf gaan experimenteren met zoete aardappel.

Zou je me een PB kunnen sturen?

mvg

Maurice

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.